![]() |
strajk
Ide ko sutra u skolu???Ja budem najvjerojatnije doma ostal,valjda nebudem pogrijesil...
|
Što ne počinje štrajk fakulteta u petak? (vidim da ti u profilu piše student)
Pošto sam srednjoškolac, nisam išao danas a niti neću sutra u školu : goood : Dobro došao i neočekivan predah :) |
Ja sam nacuo da su poceli pregovori??? Nebu valjda sutra sve po starom???
|
pregovori su manje-više stalno
|
Nope, bilo je na Dnevniku. Pregovori - propali, vlada odbila zahtjeve.
|
jep, štrajk fakulteta je u petak... ali samo nema predavanja, a ima kolokvija... a u pet imam kolokvij iz socijologije... : DualWiel
|
tooooooo, samo neka strajkaju :-)
|
Nisam student,to je valjda automatski stavljeno,budem ispravil...Hvala na dobrodoslici?!!
|
ja nisam bio danas ,ne idem sutra ...a molim Boga da idem u petak...frka mi je što sam dobio nekoliko komada...pa bih volio to ispraviti...
|
Citiraj:
Al ajde da si rekao kolokvij iz mehanike, nego di sociologija...tja...samo 140 str. za naučit :D |
pa valjda se ne buju tak brzo dogovorili pasao bi mi produzeni vikend od srijede pa recimo do iduce srijede....
|
Neka se samo štrajka. U školu nejdem niti sutra (a nadam se niti u petak).
|
Ma samo neka strajkaju ... Nije mi zbog nastave (makar dobro dode malo odmora) vec do toliko mizernih i jadnih placa!! Pa zar je jedan profesor Hrvarskog jezika (i opcenito profesori u srednjim i osnovnom skolama) koji je zavrsio fakultet zasluzio placu manju od 5000 kn ?!? Stvarno zalosno :(
|
stvarno, place su im za posao koji obavljaju mizerne. i jos su to ljudi s visokom strucnom spremom (izuzev nekih osnovnoskolskih ucitelja)..dakle podupirem ih...i stari mi je profesor na srednjoj skoli pa znam kak je...
|
Danas sam mjesto skole isao po nove filmove. Sutra mjesto skole cu gledati te filmove. U petak idem na cobanac kod bratica na vikendicu bilo ili ne bilo skole, sto znaci super produzeni vikend. Strajk ftw... a za nadoknade mi svejedno, ionako sam maturant pa cu imati nadoknada ko nespasen
|
onda, jel ima neko pouzdanu informaciju? dajte ko sutra ima ujutro nek napiše ovdje ak ode pa se vrati a nema nastave
|
po meni je to struka koja kad štrajka, ima najmanju podršku javnosti. dobro, osim učenika.:D
|
ja nejdem barem do petka...i nama su rekli da ak nas itko pokusa zapisat/kaznit za nedolazhenje, samo da se javimo sindikatu i oni ce onda : quake2 : : bonker2 : giljotin onoga ko je to napravil...hehe :)
@fanatik: da, ims pravo... samo mi iamo u skoli profesora koji dolaze pjeske, koji dolaze u renaultu 4 i koji dolaze u civicu type R. zamislimo se malo.... |
Ja ću lijepo prespavati ova 3 dana.Ionako mi treba malo odmora:D
|
Citiraj:
rade lagan posao, nemaju skoro nikakvu odgovornost, imaju brdo godišnjeg odmora, a i dnevno radno vrijeme je kratko, nerade subotom ni nedjeljom i na kraju krajeva plaća im uopće nije tih 4k kn koliko govore (znam,imam profesore u obitelji) jbga takvo je st(r)anje u državi. Ko danas uopće ima plaću koliku zaslužuje, a pošteno radi? vrlo vrlo malo ljudi |
Ali je obrazovanje jedna od najvažnijih društvenih grana, tako da je štrajk ipak opravdan. Neke države izdvajaju i do 20% proračuna za obrazovanje, a Hrvatska ako se ne varam 0,*%, tako da bi profesori trebali imati jako dobre plaće. Ali, isto tako, puno profesora ne bi smjelo obavljati taj posao.
|
Citiraj:
|
Grunfe...stoji to da je situacija u nasoj zemlji losa. al cuj, ipak na njima je iznimno odgovoran i vazan posao, koji niposto, niposto nije lagan...
a ta placica koju imaju je... generalno, ja podrzavam njihove zahtjeve |
Ja sam imo danas tri sata sa raskom jer ona i još 4 profesora nisu štrajkali na cjeloj školi i onda sam kasnio na autobus pa sam sat i pol bezvz čekal, ustvari nisam, išo sam jest. Ali sutra nejdem, woohoo. I podržavam profesore u onome što već rade.
|
i ja podržavam zahtjeve. podržavam svačije zahtjeve za povećanjem plaća. ali skoro svi ljudi s kojima sam pričao o tome govore kako im idu na živce sa tim svojim štrajkovima. (izuzev frendice iz srednje koja sad predaje u toj istoj srednjoj:D) em ferje, em kratko radno vrijeme... što se velike odgovornosti tiče, dalo bi se o tome raspravljat. da je važan, je.
|
moji su prosli cijeli tjedan strajkali........
a sta da vam kazem ja to podrzavam!!!!!!! |
Citiraj:
Ukratko, **********! |
Ukratko, zatvaram.
EDIT: ostavljam otvoreno ali molim pazite na izražavanje. Pogotovo Bubba, suptilnost ti nije strana pa primjeni. |
Mogu reć da su u pravu i podržavam ih :D
Ali stvarno imaju veliku ulogu u budućnosti Hrvatske i mislim da bi trebali imati veće plaće. |
hahaha tor :)
uglavnom, @ grunf i njemu slicni: kao osoba koja je do pred mjesec dana radila u gimnaziji 8 godina i koja ima jako puno iskustva kao profesor jednostavno ne mogu a da presutim dakle, uciteljski posao (nastavnici, profesori, tete u vrticu etc) je, nakon, rudarskog, najtezi posao. I to nisa ja izmisilila, to su ljudi koji su puno obrazovaniji od mene i koji imaju vise staza i iskustva rekli (psiholozi, antropolozi i sl koji proucavaju rad i njegov ucinak na ljude)... ...ajmo redom: odgovornost - kao profesor si odgovoran za svakog ucenika kojeg imas u razredu dok je na nastavi...dakle, npr. klinac izadje pod velikim odmorom van i pogazi ga auto...ja sam odgovrona za to, tj. profesor je odgovoran...takodjer, dogovran si za njihov odgoj i obrazovanje praznici: profesori imaju godisnji odmor od 15. 7 - 20. 8...to sto nastava zavrsi 15. 6 ne znaci nista...proljetni i zimski praznici nisu za profesore vec za ucenike, i tada su obicno seminari i slicno... plus to, da nema praznika profesori bi, doslovno, sisli s uma...ne znam da li znate ali u EU profesor koji ima 10 i vise godina staza ne moze biti porotnik jer se smatra da nije dovoljno objektivan zbog prirode svog posla... profesor je jedan, klinaca je +30 u svakom razredu....i ti samo dajes, i dajes energiju, a skoro nista ne dobivas nazad... posao je UZASNO mentalno, emotivno i psihicki iscrpljujuc i upravo zato profesori nemaju vise od 7 sati dnevno...i kad imas 7 sati to je uzasno puno jer vec nakon 5 ti pada koncentracija... radno vrijeme: iz gore navedenih razloga jednostavno je nemoguce raditi dulje od 7 skolskih sati...kao prvo, moras biti ful koncentriran 45 minuta, ne mozes ici na kavu, na wc ili sl kad ti hoces itd...moras GOVORITI 45 min, biti koncentriran sto ces i kako reci, biti strpljiv s djecjim pitanjima (koja su btw, ponekad besmislena)...moras imati njih +30 na oku, voditi ih kroz sat etc... mislite da je to lako? ako vas je ikad mladji brat/sestra/necak nazicirao kad je pitao "a zasto" 5 puta za redom, probajte si zamisliti kad ih takvih imate 30 u razredu ...takodjer, vrlo malo ljudi nosi svoj posao kuci...profesori ga nose...priperma za kvalitetan sat iziskuje barem sat vremena, a da ne govorimo o ispravljanju testova i slicno... ja vise ne radim u sk, radim u firmi i u 4 kad zavrsi radno vrijeme ja zatvorim laptop i ne razmisljam o poslu do sutra ujutro...kad radis u skoli to jednostavno ne mozes... a da ne govorimo da se moras zahebavati s neodgojenim roditeljima/tetama/stricevima/bakama... |
placa: dok sam radila u skoli imala sam 4000 kn, s polozenim strucnim ispitom i 7 godina staza...dok je istovremeno neka sluzbenica u nekoj drzavnoj sluzbi sa zavrsenom srednjom ekonomskom skolom imala 5 500 kn
sve koji misle kako profesori nista ne rade i kako imaju velike place s obzirom na to da su stalno na praznicima bi voljela pustiti u razred samo na jedan skolski sat...da vide kako to izgleda s druge strane katedre |
Ja imam troje doma (tj. sve) koji rade u školi. Svi troje su u osnovnoj školi. Stvarno oni koji pričaju da im je posao lak i da imaju puno slobodnog vremena gadno se varaju. Pogotovo od ove godine kad rade po nekakvom HNOS-u ili čemu već. Svaki dan pišu priprave, ispravljaju kontrolne, prave kojekakve plakate, instaliraju nekakve školske programe na komp... A da ne govorim da mi dnevni boravak liči na učionicu.
|
@ bubba
neznam šta si u originalu napisao jer je moderirano,ali vidim da te stvarno pogađa to što sam rekao o štrajku,nije zdravo na duge staze tako se živcirati,pripazi malo @ flare to što si ti rekla je pojam idealnog profesora koji su u našoj zemlji u manjini. Svaka čast onima koji rade kako spada, ali u mojoj školi, koja je kao jedna od najboljih u RH ima možda desetak takvih profesora, pa se pitam kakvo je onda stanje u drugim školama? zna se da je to stresan posao i onaj ko ide za profesora trebao bi se znati s tim nositi inače nije za taj posao, to sve ide u opis radnog mjesta npr. pomorci koji rade dole u mašini su uglavnom gluhi da se razumijemo - nisam ja protiv povećanja plaće, kamo sreće da svi imaju zadovoljavajuću plaću ali u situaciji u kojoj jesmo nema mogućnosti za 20 postotno povećanje plaća. Ima itekako bitnijih stvari i ljudi kojima je potrebniji novac, a njega baš u lijepoj našoj i nema na pretek |
Citiraj:
Jesi probao čuvati nečije klince na par sati? I sad zamisli 30 takvih? Ili još bolje, čuvati 25 16-17-godinjaka i paziti da ne objese nekoga u školi? Ali istina je, da kada oni štrajkaju da se podrška mjeri u promilima... |
Citiraj:
|
Citiraj:
ali kakve to veze ima? to je takav posao i uvijek će biti sranja sa učenicima, nemožeš to promijeniti. podrška nije velika jer ljudi ne cijene znanje,a dok je tako nema nam napretka opet ponavljam treba im veća plaća, ali isto tako treba i mnogim drugima veća plaća, gdje su raznorazni inženjeri elektrotehnike koji rade po HEPu i sličnim firmama-jadnih 5k kn, zaštitari-riskiraju život za 3k kn?? i kud baš odjednom 20%, kad su se liječnici i građevinari u državnim firmama štrajkali dobili su 5% |
Citiraj:
@ grunf Pvim postom ne podržavaš štrajk, a sada govoriš da im treba povećati? No dobro. Dotakao si se HEP-a i njihovih plaća. Prijatelj (2.godina fax-a) radio tamo preko student servisa za 35kn po satu. Ne nije dobio posao preko veze. Jednostavno se prvi javio na to. Imam i par obiteljskih prijatelja koji rade u HEP-u i nitko se ne buni. Dobre plaće, dobro radno vrijeme, posla - tako tako, ovisi kako se kome da raditi. Zašto 20%? Em su ima plaće i onako male, a ako se dobro sjećam, nisu im povisivali plaće dugo. Dok evo, sada u novinama, državnim službenicima dižu plaće (kao i svake godine čini mi se). Ne velim ja da njima ne treba, ali ih dajem samo kao usporedbu. Ispričavam se ako je koji podatak ovdje netočan, umoran sam podosta. Zamisli ti, ja sam imao dobre profesore tokom školovanja (osnovna i srednja škola), koji su stvarno htjeli prenjeti znanje. Razrednicu je u osnovnoj lupio kamion (on je imala oko 60 godina), zapisala je tablice i otišla na posao i nama predavala sat vremena nakon toga matematiku. U srednjoj, profesorica iz povijesti imala je moždani udar te joj je na satu čak i iz nosa krvarilo. Ispredavala je što je trebala i nismo bili zakinuti. Ta ista profesorica je nakon svakog ispita imala za pročitati oko 4x cca. 30 eseja (kontrolni ispiti samo kod maturanata, ostale neću niti spominjati) na minimalno 3 stranice. Većina slučajeva je to bilo oko 4-5 stranica, jer si za 3 dobil pošteno zarađenu dvojku :) Pa ti sada kaži da oni nemaju volje za raditi? I još konstanta vrijeđanja i ponižavanja koja moraju prolaziti u većini škola!? Za te novce? Jok... |
Citiraj:
koliko se sjećam štrajk je bio i prošle godine a i više puta u zadnjih nekoliko godina,a na kraju krajeva ispaštat će opet učenik koji će to nadoknaditi subotom trebalo bi ih i bolje osposobiti za rad s djecom, jer i neka djeca psihički nastradaju od sadističkih profesora. ukratko povecanje plaća nema smisla bez velike investicije u obrazovanje i kontrole kvalitete i uspješnosti učitelja. nema nikakvih standarda ni pravila, svak radi po svom. a ovo sa vješanjem i sličnima - divljacima i stoki treba stat na kraj i ugaziti ih,ima metoda i za njih |
hmn ja sam za povecanje placa ali trebali bi pristati na neki kompromis npr 10% sad 10% kroz godinu dana da se povecava jer bbi imho tako puno bolje isposlovali svoje zelje.
Sto se tice stresnosti posla je tezak i naporan posao ali uzmimo placu policajca i njegov posao ili uzmimo placu gradjevinara i njegov posao... Imho profesor je zanimanje koje je tesko ali daleko od toga da moras biti majka tereza / tesla da bi mogao prezivjeti.... |
JoOOOOOj opet ti jadni siroti profesori....
Nemogu, a da ne reagiram. Najteži posao? ROFLMAO LOL. Kak je medicinskim sestrama? Njima je brijem pljuga. Jel? Rengen tehničarima, fizoteraputima, sestrinstvo? Ha? To je pljuga jel? Takva je pljuga da rade za 3500kn i NIKAD se ne žale. Da štrajkaju bilo bi mrtvih. Naravno štrajkat nemogu jer su pod zakletvom? Ti moram Hipokratovu tu napisat? Citiraj:
Nece biti nista bolje dok jedan kamijondija, smetlar, čistačica, zidar, mehaničar ima istu plaču ko osoba sa fakultetom. NHF, bilo kome, ali ovaj strajk nece izvuci nista dobro. Nastava ce se odrađivati subotama, a plače vam nece biti veče. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:27. |