PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Hardić (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=474)

tihomir 13.03.2002. 22:28

Hardić

Smišljam si neki hard od 40 Gb,7200,Ata 100 ili 133.
Kakav da si uzmem?
WD,Quantum,Maxtor,Seagate?
IBM će me previše ošamarit po novčaniku...pa pucajte!
A...jeli Seagate kupio Maxtora ili obrnuto?:p

Robert_L 14.03.2002. 02:09

mislim da razlika u cijeni IBMa i drugih(seagate npr.) nije tako velika.Pogledaj malo cjenike, možeš se uvjeriti. Nedavno sam ubo IBM 40gb na 7200 za 179 CHF(švicaraca) iliti 900 Kn(cca) na adresi:
http://www.stegcomputer.ch/shop.asp

Na žalost, sumnjam za dostavu - imao sam nekog tko se vraćao odozgora pa mi je donio usput. Hard je nečujan i superbrz (za moju kantu).Eh, da, gore daju 3g. garancije za razliku od večine naših šopova (1-2g.) ;)
Drugi izbor po meni je Seagate Baracuda, bar u istom rangu
sretno...

gpremec 14.03.2002. 02:10

Quantum, Maxtor, Seagate, to je dobar izbor. IBM i WD su puni problematicnih serija, diskovi rikavaju ko ludi. IBM je cak i potvrdio gresku u dizajnu (dizajnirani su da rade onoliko koliko i CDi, znaci sveukupno mozda cak dva, tri sata dnevno).

Znam da je Maxtor kupio Quantum.

gpremec 14.03.2002. 02:22

Citiraj:

Originally posted by Robert_L
mislim da razlika u cijeni IBMa i drugih(seagate npr.) nije tako velika.Pogledaj malo cjenike, možeš se uvjeriti. Nedavno sam ubo IBM 40gb na 7200 za 179 CHF(švicaraca) iliti 900 Kn(cca) na adresi:
http://www.stegcomputer.ch/shop.asp

Na žalost, sumnjam za dostavu - imao sam nekog tko se vraćao odozgora pa mi je donio usput. Hard je nečujan i superbrz (za moju kantu).Eh, da, gore daju 3g. garancije za razliku od večine naših šopova (1-2g.) ;)
Drugi izbor po meni je Seagate Baracuda, bar u istom rangu
sretno...

Imao sam ja jedan IBM 46.1GB 7200o/min, bešuman, brz ko sam vrag, dobio garanciju na tri godine, grijao se opako, ali priustio sam mu dobro hladjenje, tako da mu nikada nije bilo vruce.

On me, pak, iznevjerio, i to nakon samo 6 (slovima: sest) mjeseci, povukavsi za sobom 20-ak (slovima: dvadesetak) GB podataka; slika, serija koje sam snimao s televizije, nesto mailova, itd. Nesto od toga je nenadoknadivo. U zamjenu su mi nudili 40GB IBM na 7200, ali radije sam izabrao Quantuma.

Da to nije sve, svjedoce mnogi (bivsi) vlasnici IBM diskova (cak i neki PC ekspertovci), ali nekako se uvijek sjetim frenda koji je kupio isti disk kao i ja, samo nekih pola godine ranije, a riknuo mu je mjesec dana nakon moga, znaci zivio je cijelu godinu. Woaow!:eek:

Ma imam ja jos jedan IBM disk, 8.4GB 5400o/min kupljen prije nesto vise od tri godine, i za sada jos radi savrseno, tih i pouzdan.

Inace, na poslu sam se nagledao na desetine WD i IBM diskova koji jednostavno rikavaju ko ludi. I to od najnovijih do onih starih do godinu dana.

Robert_L 14.03.2002. 02:41

Čuo sam i sam za loše serije - u jednoj našoj firmi je bila rječ o 30gb-tnim 7200 hardovima koji su se jako grijali. S druge strane moj buraz ima 3 upravo takva harda i kaže da mu rade savršeno. Uz jednu bitnu razliku - kupljeni su vani jer vani i živi. Pretpostavljam da smo mi zemlja u koju se šalje fuš roba, jer nismo toliko bitni kao Švicarska,Njemačka, itd.

tihomir 14.03.2002. 15:29

Hard

Ja sad imam jednog WD-a od 10,2 Gb i staaarog Quantuma od 0,8 Gb.
Wd-a sam kupio prije jedno godine i dobro me služi-zasad...:D :D :D
A...zasto mi u Win Me-u piše da imam WD-a od 9,3 Gb umjesto onog mog?
Gledao sam i naljepnicu,pokušavo prpati ali još imam 700 Mb-a koji mi ništa ne služe!:mad: :mad: :mad:
Pomoć.......:confused: :confused: :confused:

gpremec 14.03.2002. 20:52

Re: Hard

Citiraj:

Originally posted by tihomir
Win Me
dovoljno receno

tihomir 15.03.2002. 23:54

Hard

Citiraj:

Originally posted by gpremec

dovoljno receno

Misliš da je to? Jer u biosu mi piše 10 Gigi-normalno,a u Me-u 9,3.
Imao sam i 98SE,pa je pisalo isto tako,šts misliš?:confused: :confused: :confused:

gpremec 16.03.2002. 09:50

Citiraj:

Misliš da je to? Jer u biosu mi piše 10 Gigi-normalno,a u Me-u 9,3.
Imao sam i 98SE,pa je pisalo isto tako,šts misliš?:confused: :confused: :confused:

Ma neeeeee. Proizvodjaci hardova jednostavno racunaju da je 1GB=1000MB (a ne 1024MB), a 1MB=1000kB (a ne 1024kB) i otuda razlika. Nije vazno koji hard, kojeg proizvodjaca, uvijek je tako (sto je hard veci, i razlika je veca). Ono s WinME je bila sala mala.

tihomir 16.03.2002. 17:08

Ma OK,jer me Me odlično služi,bolje i od 98SE-a.:D :D :D

Bono 17.03.2002. 14:03

Citiraj:

Quantum, Maxtor, Seagate, to je dobar izbor. IBM i WD su puni problematicnih serija, diskovi rikavaju ko ludi. IBM je cak i potvrdio gresku u dizajnu (dizajnirani su da rade onoliko koliko i CDi, znaci sveukupno mozda cak dva, tri sata dnevno).

Znam da je Maxtor kupio Quantum.

IBM je rekao od 8-12 sati max za ibm 120gb. To je preporuceno jer to nisi server diskovi.

gpremec 17.03.2002. 21:03

Citiraj:

Originally posted by Bono
IBM je rekao od 8-12 sati max za ibm 120gb. To je preporuceno jer to nisi server diskovi.
Svejedno za koji model kada im diskovi rikavaju ko ludi, i IDE i SCSI i oni u prijenosnicima.
Zasto su dva Seagate Medalista od 3GB u RAID stripu radila pet mjeseci, pri cemu se racunalo gasilo samo jednom za novu godinu, znaci non stop rad. Prije toga su bili u dektop racunalima 3-4 godine i radila 8-10 sati dnevno. Umirovili smo ih s dva Maxtora od 8GB. A ti 3GB Seagate-i su imali namjenu raditi u desktop racunalima, ne u serveru u kojem jedan jos uvijek obitava.

Da ne kazem za WDove koji dolaze s Compaqima, svaki tjedan ode par komada u strojevima mladjim od sest mjeseci. A ne rikavaju samo oni u Compaqima, frendu je riknuo 40GB WD koji je uredno kupio (i zamjenio) u Zagrebu.

evilstoy 18.03.2002. 09:58

Seagate zakon!!

Barracuda IV 60 GB, necujan (ima onu spuzvicu dole), brz, preporucujem...

tihomir 18.03.2002. 19:42

Di ga ima za kupit jeftino?:)

gpremec 19.03.2002. 00:16

Citiraj:

Di ga ima za kupit jeftino?:)
U HGSpotu za 1209kn za gotovinu.
I ja razmisljam da si ubodem dva takva i metnem u stripe.:D

RAK 19.03.2002. 02:41

I ja cu si tu stvar kupiti. Prdno je WD 400BB. Prije toga i IBM + IBM. Ne ide to vise u moj komp. Previse je podataka otislo (1 ali vrijedan).

Stvarno sam ljut na hardove. 3 u godini + 3 DVD-a. Kao da ih jedem. Sva sreca da je sve pod garancijom, pa ne moram kupovati.

Zato me ostatak kompa sluzi savrseno. ME + XP. Ljudi bi rekli 1000 problema, ali nije.

igx 21.03.2002. 09:46

hdd

a sta mislite na fujitsu diskove? po testovima ko tome su skoro najbolji samo je jedini problem sta ih nema nigdje za kupiti! da li netko zna koliko su oni pouzdani?:confused:

RAK 21.03.2002. 15:04

Znam da su tihi, spori, a za pouzdanost ću reci 2 od 3. Nije loš prosjek kako mi je krenulo. Ukratko, nisu od onih koji su na listi ulaska u moj komp.

Sada imam Seagate, pa ćemo vidjeti. Brzina izvrsna, buka nikakva (naspram mojih ventilatora - piva se hladi u kučištu) i radi.

choby 22.03.2002. 11:39

Re: hdd

Citiraj:

Originally posted by igx
a sta mislite na fujitsu diskove? po testovima ko tome su skoro najbolji samo je jedini problem sta ih nema nigdje za kupiti! da li netko zna koliko su oni pouzdani?:confused:
imaš ih za kupit u firmi omnia.

gpremec 22.03.2002. 12:08

Re: hdd

Citiraj:

Originally posted by igx
Pa sad... Do prije par dana sam nailazio samo povremeno na diskove s bad sektorima (uglavnom na 4GB diskovima, jedno dva-tri komada, i jedan 10GB). Jucer je jedan od 10GB vrisnuo. Prije dva mjeseca smo imali interesantno iskustvo s jos jednim 10GB Fujiom: prestao se vrtiti, ali nako dan-dva radio je normalno, kao da nista nije bilo.:confused:

Ma, sve u svemu, jedni od najpouzdanijih diskova (gledajuci prosjek), iako ne i naj.

dpajur 22.03.2002. 14:30

Citiraj:

Originally posted by RAK
I ja cu si tu stvar kupiti. Prdno je WD 400BB. Prije toga i IBM + IBM. Ne ide to vise u moj komp. Previse je podataka otislo (1 ali vrijedan).

Stvarno sam ljut na hardove. 3 u godini + 3 DVD-a. Kao da ih jedem. Sva sreca da je sve pod garancijom, pa ne moram kupovati.

Zato me ostatak kompa sluzi savrseno. ME + XP. Ljudi bi rekli 1000 problema, ali nije.

ihaj, veselo! bas me zanima, kakvo napajanje imas i kakav ti je napon u kuci/poslu ?

mislim, ili imas opaki problema, ili imas uzasno losu srecu

RAK 22.03.2002. 18:41

Sreća je u pitanju. Kao da me je netko ukleo.

Napajanje 400W, a prije 300W. Imao bi nekakvih drugih problema, ali ne. Napon u stanu je super. Sa strujom u stanu nikada nisam imao problema. Zaštita od groma i sl.

Ako se hoćeš riješiti harda, samo mi ga posudi na 3 mjeseca. Toliko mu u prosjeku treba. Zašto mi ne rikne ploča kada je ionako trebam mijenjati, a nemam srca je čupati ili prodavati nekome koji bi joj radio razne grozne stvari.

tihomir 23.03.2002. 23:29

Hard

OK,piknut ću ovoga:Seagate 60 GB Barracuda IV 7200 RPM.:D :D :D
Šta velite?:p

gpremec 24.03.2002. 00:00

Citiraj:

OK,piknut ću ovoga:Seagate 60 GB Barracuda IV 7200 RPM.:D :D :D
Šta velite?:p

Samo naprijed, pa javi koliko je zaista istine u njihovoj tisini i koliko se grije (najbolje popipati u toku ili nakon formatiranja ili kopiranja nekoliko desetaka GB).

RAK 24.03.2002. 01:57

Tihi jesu. Tu nema diskusije.

Podosta se grije nakon formata ili prebacivanja velikih podataka, ali ne kao WD ili IBM na koje sam stavio ventilator. Ovom baš i ne treba. Mlak je u normalonom radu.

tihomir 24.03.2002. 10:39

Pipajući svoga WD-a sam se opekao-bilo je YOOOUCH.:( :(
A sve što je radio je defragmentacija-već nekih pol sata.;)
Nisam ni mislio da moš na njemu ispeć slaninu...:D :D :D :D :D

RAK 24.03.2002. 18:06

Iz mog iskustva nećeš je dugo peči. :D

tihomir 24.03.2002. 19:00

Citiraj:

Originally posted by RAK
Iz mog iskustva nećeš je dugo peči. :D
Ma i ja sam to shvatio kad je nestalo plina...HeHe:D :D :D

evilstoy 25.03.2002. 11:55

Re: Re: Hard

Citiraj:

Samo naprijed, pa javi koliko je zaista istine u njihovoj tisini i koliko se grije (najbolje popipati u toku ili nakon formatiranja ili kopiranja nekoliko desetaka GB).

Evo opet ja, vec sam rekao prije - necujan i ne grije se. Crk'o susjedu hard ako lazem:D

gpremec 25.03.2002. 17:16

Re: Re: Re: Hard

Citiraj:

Originally posted by evilstoy

Evo opet ja, vec sam rekao prije - necujan i ne grije se. Crk'o susjedu hard ako lazem:D

I, kako hard od susjeda?

tihomir 25.03.2002. 18:18

Re: Re: Re: Re: Hard

Citiraj:

I, kako hard od susjeda?

Meni bolje ako je dobro...:D :D :D

evilstoy 26.03.2002. 12:02

Osjecaj topline na opip je subjektivan pojam, varira od covjeka do covjeka. Susjedov hard je dobro mada nije Seagate.

tihomir 26.03.2002. 16:30

Citiraj:

Osjecaj topline na opip je subjektivan pojam, varira od covjeka do covjeka. Susjedov hard je dobro mada nije Seagate.
Meni bolje...:D ;) :p :p ;) :D

dpajur 27.03.2002. 17:39

Re: Re: Hard

Citiraj:

Ma neeeeee. Proizvodjaci hardova jednostavno racunaju da je 1GB=1000MB (a ne 1024MB), a 1MB=1000kB (a ne 1024kB) i otuda razlika. Nije vazno koji hard, kojeg proizvodjaca, uvijek je tako (sto je hard veci, i razlika je veca). Ono s WinME je bila sala mala.

nisam siguran za ovo gore, ali proizvodjaci deklariraju neformatirani kapacitet diska, sto se ozbiljno smanjuje kad se disk isformatira - ovisno o operativnom sistemu i file sistemu.

gpremec 27.03.2002. 18:05

Re: Re: Re: Hard

Citiraj:

Originally posted by dpajur
nisam siguran za ovo gore, ali proizvodjaci deklariraju neformatirani kapacitet diska, sto se ozbiljno smanjuje kad se disk isformatira - ovisno o operativnom sistemu i file sistemu.
Ali pazi jednu stvar: deklarirano 8.4GB disk BIOS prepoznaje kao 84xx MB, a to nije 8.4GB ni po kojoj racunici.

numa 02.04.2002. 14:21

Citiraj:

Osjecaj topline na opip je subjektivan pojam, varira od covjeka do covjeka.
Tocno. Zato ako imas S.M.A.R.T. tehnologiju (ili nesto slicno) pogledaj sta on kaze.
Ja imam 2 HDD-a, 40gb 7200 IBM i 30gb 7200 IBM. Kad su mi bili u kucistu gdje su ih ugradili kad su mi slagali stroj bili su oba na 45-50 stupnjeva.
Imam JNC 400W Big tower. Stavio sam jedan hard u plasticnu ladicu s malim ventilatorom i skinuo gornji pokrov s ladice. Iznad je jedan slot prazan pa onda ide 40gb hard u ramicama i prednja maska ima resetku ko ladica. Iza vuce zrak ventilator iz napajanja i jedan 8cm sunnon ventilator na kucistu.
Uz sve to temperatura je pala na (nakon 20 min Drive Fitness-a):
30gb (ladica) - 36 stupnjeva
40bg (ramice) - 32 stupnja.
:-)
I sve to zato sto sam procito clanak koji kaze da IBM-ovi hardovi uglavnom otkazuju zbog temperature.

tihomir 02.04.2002. 23:41

Citiraj:

Originally posted by numa
I sve to zato sto sam procito clanak koji kaze da IBM-ovi hardovi uglavnom otkazuju zbog temperature.
Sve si to radio zbog fakanog članka?:confused: :confused:
I kolko si para skrshio?:rolleyes: :rolleyes:

RAK 03.04.2002. 00:16

Svim diskovima sam priuštio pristojno hlađenje. Svaki je imao 8 cm neposredno iznad sebe i nije baš pomoglo.

Dobro, radili su i po 2 tjedna bez prestanka, ali im se nije za pohvaliti. Sada testiram Baracudu i to bez ventilatora i samo mogu reći da je mala totalno frigidna. Jebem je dan i noć i ništa. Zabrinut sam za sebe. Da li sam to prije bolje radio?.

Ako se netko ne sjeća kako su završili moji diskići, neka pogleda prijašnje stranice. Ima toga za bacanje.

numa 03.04.2002. 21:10

Citiraj:

Sve si to radio zbog fakanog članka?:confused: :confused:
I kolko si para skrshio?:rolleyes: :rolleyes:

To je najbolja stvar:
Ladicu s ventilatorom sam vec imao ali dodje oko 90 kn. Ventilator na kucistu sam takodjer vec imao otprije a on je 50kn. Plasticne ramice su 20kn i kupio sam od frenda one sminkerske resetke sa ladice za 10kn.
Ja sam potrosio na tu ideju ukupno 30kn.
(ako se ne broje ladica i 8cm fan koji su mi tako i tako bili u kucistu).

Nemam zelju izgubiti 2k kuna zbog 100 kn vrijednog hladjenja.

numa 03.04.2002. 21:11

Zaboravih reci : IBM hardovi (novi) su deklarirani da rade od 10-55 (neki od 5 - 50) stupnjeva.
5 stupnjeva do gornje granica je malo pre vruce za moj ukus.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:27.