![]() |
Trebam info o ovome..
Evo doslo je vrijeme da i ja moram nositi onaj zubni aparatic il kak se vec zove. Čuo sam da se na istog čeka jako dugo i ako sam sad 7-mi da ću ga dobiti tek u srednjoj :confused: druga opcija je da nadjem nekog privatnika ali na to navodno otidje duplo vise para nego da se ceka. Ja zapravo ni neznam koliko dodje to cudo, svi nesto govore oko 5k krznatih jeli moguce da je tak puno za komad metala.. : giljotin : baad :
|
je dosta je skupo..čeka se zavisi od ljudi koji tam dolaze...itd
do 18 mislim da je bez keša... oni fiksni su skuplji..od pomičnih... |
Jesi maloljetan? ...Jesi, sad vidim. Onda ti socijalno sve plaća. Stavi si ga što ranije i što prije, što si mlađi, brže ćeš si sredit zube, a i kasnije ćeš barit prave trebe kad ćeš imat 16, 17, 18 godina :D Ja sam svoj čekala par tjedana, fiksni, metalni, preko socijalnog, imala sam 17 godina, ili 16. Nosila ga sveukupno godinu dana, i skinuli mi ga, i sad barim svaku trebu LOL. Fiksni kod privatnika mislim da je soma eura po zubalu (znači gore&dole 2 soma eura). I to onaj keramički, bijeli. Ma aparatići su ti super. Moja djeca će svi nositi aparatiće, samo da vidim da koji zub pleše van svog prostora :p
|
Hvala Lihti i Tomy-u.
Raspitati ću se kod ovog non-privatnika kolko se ceka, ak cekam dugo onda idem kod privatnika.. tak sam i kod okulista u roku od tjedan dana sam dobio naocale, a inace bi cekao ufff dugo :beer: edit: ne vidjeh ladybugin post tnx ;) |
svakako gledaj da uzmes fiksni, daleko bolji od mobilnog, al opet zavisi kakve cvalje imas. mozda ces morati mobilni pa fiksni, kako rekoh zavisi od tvojih cvalji.
Cijene su stvarno visoke, a koliko je to opravdano dalo bi se raspravljat, ali dobro se raspitaj kakve su cijene kod privatnika i kod onog pod ugovorom s HZZO. Meni je stari privatnik i recimo lijecenje i plombiranje zuba mu je 100kn, dok je kod nekog drugog (pod HZZO-om) 70kn. E sad se ti sigurno pitas zast?. e pa ovako ti je HZZO daje tvom stomatologu 150kn godisnje da te krpa izuzev fiksnih (mostovi, krunice,...) i mobilnih (proteze, mobilni ortodontskih aparatica...) radova, sto mu posebno placa. Ovo sam ti rekao da vidis da ima ljudi koji jednostavno precjenjuju svoj rad, a ako rad bude za kuac onda se brani kako je to tako jer je ipak preko socijalnog, pa sta si ocekivao ;) , dok kod privatnika toga nema. Nadam se da kuzis sta ocu reci. Ak te jos nest zanima pitaj :D |
je fiksni su pun bolji ,meni nisu genetski zubi krivi neg sam ka mali puno puta jezik zube rasturio pa bi ih trebalo mal ravnat....
JEL SE TAJ FIKSNI NOSI OD 0-24h ili se može bar mal skinit...??? |
Evo mogu i ja malo o tome, stara mi je zubar :D
@Tomy no.1 Da, fiksni se nosi non-stop, u prosjeku oko 1-2godine, ovisi o situaciji u čvaljama... Po meni se ne isplati uzimat uopće bilo kakve aparatiće do 21g, tek kasnije, jel nam čeljust raste to cijelo vrijeme pa može doći i do komplikacija npr. razmak između zubiju se još više raširi nego što je bio makar mi imali aparatić, to mi se upravo dešava kod jednog mog frenda... Pogotovo zbog osmica koje narastu s nekih 18-19 čak i 20 godina, pa mogu one još veći rusvaj napravit... Najbolje bi bilo tek oko 21-22 godine uzeti mobilni aparatić i s time postepeno to riješavat... Nema žubre... Dobro, ali to je sad moje mišljenje... Isto tako HZZO plaća sve troške do 18godine, dakle čak i ako počneš terapiju dan prije tvoje 18godine, još uvijek će ti se računati kao besplatno... Tko hoće ili tko nije u mogućnosti kasnije si to plaćati neg izvoli... |
to mi mal jadno imaš neki važan događaj ,a moraš to nosat...FALA NA ODGOVORU
|
Samo vi sanjajte o besplatnim stvarima preko socijalnog.Oni ordinacijama daju 1 na mjesec fiksni i 10 mobilnih,a prioriteti su mlađi 9,10,11,12,13 god,pa ces vjerojatno cekat do svoje 18.Tako je barem u Splitu.Tako da nemaš izbora nego u privatnika,dat 1000 eura i imat željezaru Sisak u ustima.
|
sta znaci "puno puta jezik zube rastrio"?
ako si mislio da su ti zubi izokrenuli, ispali iz zubnog niza ili sta vec ne zbog toga sto si ih ti gurao jezikom, onda si u zabludi. jer jedno od funkcija zubi ti je da drze jezik, tj. odrzavaju njegovu velicinu (pogledaj koliko je velik jezik kod nekoga ko nema svoje zube, naravno ako nenosi protezu) prema tome mogu mu se oduprijeti bez da promijene poziciju u ustima. I da fiksni se nosi 0-24 sata. kada bi se mogao i jedanput u godinu dana ili koliko vec skinuti onda je mobilni. |
zaboravih na ,,,,, jezik,zube od padova ljulačke stolice stepenice itd
|
Fino gutaj jezik prije nego se zbližiš s podom :D
Ako do toga dođe... Nedo bog... Jako bolno iskustvo... |
Hmmm...fiksni aparatić bolji od mobilnog? eh, to je već malo diskutabilno...
Eto, znam jednu curu koja nosi taj fiksni i skoro se uopće ne smije (pogotovo na fotkama) jer ju je sram i ne želi da se taj aparatić ne vidi. Možda nekoga smeta što će se on vidjeti, možda nekoga ne. No, također sam vidio kao nekakav prozirni fiksni, samo vjerojatno za tog treba izdvojiti $ i njega ne pokriva socijalno. Naravno, ne treba sumnjati da će fiksni puno prije ispraviti zube nego mobilni. Evo ja imam mobilnog, stavim ga svake večeri i tako ga nosim cca. 3 godine i ne trebam se brinut kako ću izgledati sa "željezarom" u ustima, kako ću to čistiti itd. I evo,sada sam pred krajem "puta" i još malo pa ću biti "aparatić-free" :) |
sigurno su bolji,a da su očaj jesu...
|
@swarm neradi se o tome jel fiksni bolji za pokazivat o mobilnog, nego kako dobro se zubi isprave i u kojem vremenu. za djecu do 15-16g (mislim nisam siguran) se moze koristiti mobilni jer zubi jos rastu pa mobilni sluzi za donekle ispravljanje i kasnije za usmjeravanje u pravilnom smjeru.
Hmm sumnjam da postoji prozirni fiksni, mozda jedino one kopce koje se lijepe na zube ali ona glavna zica je od metala i metalne boje :D i cisto sumnjam da su napravili nest novo sto bi zamijenilo tu zicu, jer je ona od nekog spešl materijala i stalno teži da se ispravi, tj. da se izravna. |
Ma s tim aparatićem se svašta da napravit...
Ova jedna moja kad se nasmije ima cijelu paletu boja na zubima, neki umetci oni, kao uljepšaju :D Flash me baby, ko u diskaču :D |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
To sam vidio na jednom plakatu kod ortodontice, Dentaurum ga proizvodi ali ga nikada nisam vidio u stvarnosti, samo na tom plakatu. |
imo fiksnog 2 god sada mob 2 god (nisam zavrsio) trenutno nosim svake druge veceri. ok je ali mislim da je fiksni bolji jer je stalno na zubima.
nisam imao onaj metalni koji izgleda ko da imas groblje u ustima nego neki bijeli prozirni ma nesto tako..... uglavnom ***es zasto se ne smijati dobro netrebas se sada smijati ko da ga pokazujes nego normalno zasto bi te to smetalo sto neki ravnozubi misle ***es debile:cool: |
Najvijerojatnije ce biti mobilni.
Nosit cu ga po doma i dok spavam (jel to ok po noci?) po vani ne zelim bas izgledat ko Zubo iz Jamesa Bonda :D |
O.K. ga je nositi po noći, ne trebaš se brinuti da će ispasti ili da ćeš ga progutati :D
Ja ga ionako stalno po noći furam,tako ni da ne znam govoriti sa aparatićem u ustima,samo fufljam :) U početku će ti biti neobično imati aparatić u ustima,ali naviknut ćeš se. |
ej sory fakat mi se neda sad citat sve los dan
ja ti iam taj k platil sma ga 200kn dal mi je moj zubar neku adresui otiso tamo oni mi prodali i dobih drugi ddan to |
evo baš i ja vadim zube za aparatić (3 zuba!!! u PM!)
aparatić ništa ne plaćam, kaže zubarka jer sam maloljetan, i da sam došao u zadnji čas. fiksni aparatić se nosi oko 2 godine a mobilni preko noći oko godinu dana EDIT: imaš za birati boju aparatića (prozirni plavi...) ali žica je kod svih ista :( |
Ma šta će ti to:D meni su isto ovi doljni zubi sjekutići i očnjaci malo krivi i trebal san nosit to čudo ali čudom nisan
|
@ive kod mene je isto tako bilo i uvjeravali me da moram nosit aparatic
al se s godinama jos sve rijesilo!!!! |
Citiraj:
|
sta su se zubi ispravili sami od sebe? :D
|
kako došlo ,tako prošlo :-)
|
ja nosio, i to zadnji put prije 3-4 god, mobilni, skinuo ga ujutro, i ostavio u ladici nekoj, mrzim te stvari. ako je Bog htio da imas takve zube, imaj ih:D
|
Radje imam curu s aparaticem i normalnim zubima nego s krivim, ovaj, da. . takvu necu imati nikad. Meni je Bog i genetika dala fine prave lijepe zube, tako da ga nikad nisam morao nositi, ni mobilni. Posebno smo pazili kod ispadanja mlijecnih, jer oni mogu napraviti rusvaj isto.
|
imao mobilni oko godinu dana, i prvih tjedan dana totalni bed, slina mi je cijedila non stop, no onda se navikneš i gledaš kako ti se zubići polako ravnaju
|
e vidis i mene je to mobilno sranje sjbalo, zato sto nemos zagrist do kraja pa ti se onda dok spavas fino usta otvore jer je zagriz otvoren iliti ga nema, pa sam onda poceo sliniti, ono jastuk mokar ujutro :). Sad eto imam sr*nje pa jos uvijek spavam s otvorenim ustima i nesto manje slinim, ali zato kada se probudim usta suhaaaa, pa spavam s bocom vode pored kreveta.
ali kod fiksnog toga nema, jer se zagriz nedira, barem mislim ipak nisam ortodont :) |
Citiraj:
vidim da je forum pun spec. ortodoncije Lista cekanja je dosta dugacka i moja preporuka ti je da odes do privatnika, ako si mozes priustit. Cijena rada ce ovisit o vrsti aparatica. Fiksni je oko 700 eura, mobilni 300-500 eura, moze se napravit i jeftinije. Vrsta aparatica ovisi o situaciji u ustima, tako da svaki ima prednosti i mane. Meni osobno je bolji mobilni, zato sto mozes odredit smjer ispravljanja svakog zuba posebno, moze ga se naknadno prilagodjavat, a ako ti smeta mozes ga izvadit. Fiksni, osim sto nije estetski (nekome je), dosta otezava higijenu u ustima, ali nekima je "fora" imat metalurguju u ustima. |
buraz mi je imao mobilni oko godine dana, zubi su se izravnali, nisam ziher kolko ga je platio pa necu lupit napamet cifru, znam samo da ga je dobio za nesto vise od tjedan dana, za frfljanje se nismo morali brinut(frfljao je i bez njega), a mene ceka pri iducem posjetu(negdje u zimi) zubara vadenje donjih osmica: sweating : ....
|
bemti, pa kolke cvalje imas a ne stanu ti zubi unutra:D meni donje sad rastu i boli u PM:D, gornje manje-vise izrasle
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:05. |