![]() |
Pirati izumiru ???
Mi Hrvati smo toliko bogati i dobro plačeni na radnome mjestu ???
Ili su ove teze o smanjivanju piratstva netočne ??? + što je sve kod nas skuplje nego vani Sva sreća da dobijemo uz grafičku koju original igru. : goood : |
pa kaj bumo okolo kupovali gda mamo "super brzi " internet ili ti ga max adsl ;)
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
btw kakve su kazne za piratere |
Bas je bilo jucer na TVu o piratizaciji pa vele da suci nemaju pojma kaj da s tim naprave jer jednostavno ne znaju, nisu se s tim prije susreli...
|
Citiraj:
|
kao sto netko rece svato ima frenda sa flatom ili vezu na faksu i skines sve u roku jednog dana a da sigurno radi i da nije na no name cdu/dvdu i da radi kak spada :)
|
cuj s obzirom koliko je samo prodano wow-a i guild warsa od kad su izasli normalno je da pala stopa ilegalnog softwarea
dodajmo jos tome koji original kaj dojde s grafickom i windowse koji se prodaju s gotovom konfiguracijom i to podosta objasnjava rezultate a i freeware se ubraja pod legalne programe zato je tak niska stopa ilegalnog :D |
Sad ce banovi počet letit. Xendi pročitaj pravila.
|
Piratstvo je u padu samo iz jednog razloga: Firme su pocele kupovat legalni softver , bar one koje posluju s nekim izvana.
My 2 cents |
hihi, kada tor i ekipa skuže ovaj thread :D LOL
nego da i ja kažem a da ne poberem bananu. pirati opadaju, ok. činjenica da je sada sve dostupnije. nama bolje. eto tolko :) |
moja filozofija je barem što se osova tice:
fizičke osobe (home useri) trebaju imati for free os-ove dok pravne osobe (tvrtke) MORAJU placati licence+naravno programi tipa photoshop itd...sve se to treba placati..tu je stvarno ulozen krvnicki trud..ista prica je i s igrama..to milim da svi trebaju placati..osobno imam par orginala priratizacija bas i nije ok stvar..jerbo zamislite da ste vi radili tipa office kojih godinu dana programiranja itd...i onda vam neki kreten zaprzi 10000x kopija toga i vi gubite masan novac..tak da...treba se placati.. |
1. Firme kupuju legalni software
2. Sve držanve ustanove sad imaju legalni software, što se do prije koju godinu nije moglo reć 3. MMO i multiplayer igre - moraš kupiti orginal 4. ajde malo su orginali pristupačniji ali bez obzira na ovo, ne brinite se, pirati neće propast... pa ako stalno pada stopa piratstva zakaj microsoft neda prodaju svoje konzole u hrvatskoj zbog piratstva... |
Pravac kretanja ove teme može ozbiljno ugroziti dignitet pojedenih članova ovog foruma, stoga kompas u ruke i pratite zvijezdu sjevernjaču.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
a što kada je oblačno, šala... :) |
Citiraj:
|
hiihih mom poznaniku su dosli doma i otfurali mu SVu informaticku opremu koju je imo (brijem da i audio kazete)
e kako smo ga cimali zbog togi hahhaahha :lol2: neznam dal je piratstvo u smanjenju , možda da ponude neke cijene paralarne s nasim BDPom il tak nesto |
Što se tiče našega standarda za HIT igru max 100 kn.
|
evo ja znam da u školi imamo skoro sve oriđiđi osim igrica...
i onda je profa samo najednom sve to obisao i stavio one flash igre gdje piše demo :D i sad recite da piatstvo nije u smanjenju.... |
kod nas u školi je sve osim windowsa ilegalno..
jedan dan mi bilo dosadno i upadnem na server od prefoesora, a bome sam i imao šta vidjet... ***************ote pa kod njega više ilegale nego kod mene ,lol |
@CRaSH- ti da upadneš negdje?LOL...znaš..nesmije se lagati :D
|
Ja se slažem sa ljedećim: tvrtke koje ostvaruju profit od pojedinih softvera, trebaju plaćat isti. Studenti dok su u razvoju, trebaju imati besplatan softver, jer osim što nemaju 10000kn za dat za neki profesionalni softver, firme (koje stvaraju) bi trebale shvatit to kao ulaganje u budućnost(tu mislim na OS-e, i razne aplikacije Corel, SPSS, MS-W, CATIA, Dreamweawer..., ali ne i na igre).
Igre su posebna kategorija našeg užitka, te je istina da se sav užitak plaća. Cijene su daleko od prilagođenih za naše tržište, i meni nije jasno zašto ne proba Algoritam ili slične kompanije spustit cijene bar par naslova, na pola i usporedit promet. Ja se nadam da bi bili oduševljeni većim profitom, radi veće prodaje. Ja osobno imam desetak igara dom origigi (neke kupljene na akciji za 100, a neke i za 400kn, ukupne vrijednosti 2000kn, u 6 godina), ali da ih imam sve platio bih to oko 12,000kn. Nema novaca. I to je to. U zadnjih godinu dana sam samo 2 igre nabavio piratske, jer se stvarno trudim imat sve legalno, ali to je za jednog studenta stvarno teško. Knjige koje kupujem za faks, ne kopiram već kupim u dućanu. To mi je ipak ulog. Da mi stoje jednog dana u biblioteci ili na policama ordinacije ako mi zatrebaju, a budu. Igre ću kupit, igrat 1-6 mjeseci, i poslije ih zaboravit. |
Ja već neznam kolko nisam kupio igru kod pirata jer igram samo CSS i DODS tak da me ostalo ne zanima a i te igre imam orginal. A što se tiče Windowsa i officea preskupo osim ak ne dobiš kao poklon
|
Manji je problem to što individaulni korisnici imaju piratski sw od toga što tvrtke imaju ilegalni software.
što se tiče cijena igra tu se slažem, da je previsoka, mene je šlag strefio kad sam vidio cijene nekih naslova. Nažlaost kod nas se ekonomija jop uvijek svodi na to da je bolje prodat jedno jaje po 10kn nego 12 po 1kn. ja primjerice imam Win koje sam dobio iz USA (iz Readmonta - bez zezancije) MS office ne koristim jer postoji besplatna, a jednako ako ne i u nekim pogledima bolja besplatna alternativa - Open Office. |
Call Of duty: United Offensive original :D
|
Citiraj:
de glup si: nono : telnet i samo upišeš ip adresu, koja je ista kao i moja samo se mjenja zadnji broj jer su kompovi umreženi, dakle meni je zadnji bio 4 a na serveru je onda 1 sorry na OT |
Citiraj:
|
aj da se i ja malo ubacim
DA, stopa piratstva je fakat u padu. Ako uzmemo Isusovu konstataciju da je kućno piratstvo zanemarivo u odnosu na korporativno, s čime se itekako slažem, zaključio bih da:
- BSA ima najveći utjecaj na to jer u zadnje 2 godine imaju sasvim ok, iako preslabu, kampanju kojom objašnjavaju korporativnim korisnicima njihove prednosti korištenja legalnog softvera i upravljanja licencama - GNU, Creative Commons i FSF su napokon počeli širiti zagovarani mentalitet i na našem području - opako se povećala količina open source API-a, pa tako i kvalitetnog slobodnog softvera - podiže se svijest adminova koji sve više brane svojim korisnicima korištenje ilegalnog softvera i uspijevaju to nadoknaditi korištenjem slobodnog (pa tako i besplatnog) softvera - OpenOffice je napokon dozrio i većini poduzeća (i kućnih korisnika) može ispuniti sve potrebe po pitanju uredskih alata |
Takoer se slažem da je OpenOffice već postao moćna alternativa MS Officu. I doma ga koristim, i u mojoj firmi sam se zalago, te kod 4 novih kompova što smo dobili svi imaju original XP, a na njima openoffice. Koriste se za ništa osim interneta i uredskih sitnih poslova.
|
Opalo je piratsko trziste programa i igrica ( evo ja imam gw+ekspnanzija=600kn), ali je znatno poraslo trziste divxa, dvda... i raznih derivata u raznim formatima... sto pokazuje da su se ljudi ili zasitili novih hit igara koje se izbacuju svakih 2-3 tjedna ili je nas standard toliko porastao da imamo 400kn za originale, sto sumnjam. Ja imam piratske windowse, office i vecinu programa koje rabim, jer recimo nisam lud da platim 40000kn za autodesk 3d map 2006 ako ga mogu nabaviti ovako.. jer ja te novce jednostavno nemam, da je cijenja prihvatljivija razmislio bi i o kupnji originalnog softvera ali ovako... kao sto se reklo, za kucnu uporabu je po meni piratski softwer ok, jer ti ne dobijas nikakav profit od njega, ali u tvrtkama gdje se pomocu tog softwera stjece zarada, logicno je da se taj softver plati.. toliko od mene...
|
Kada bi se u naredne 4 godine ona smanjila za samo 10%, otvorilo bi se 14.600 novih radnih mjesta, domaća IT industrija zaradila bi 990 milijuna američkih dolara više, a država bi zabilježila 350 milijuna dolara više poreznih prihoda.
ljudi jesam ja jedini kojem ove brojke ne drze vodu? 1) 14.600 radnih mjesta. To je vise nego ima INA npr.... na tvu su rekli da bi se otvorila u HR. 2) ajmo reci da ima 1 milijon racunala u HR, koja godisnje potrose 1000$ na hr software. u 10 godina je to 10. milijardi dolara, 10 % od toga je 1 milijarda dolara. jesam ja lud da bi milijon racunala u 10 godina u hr potrosilo 10.000$ na sw? zaboravio sam namjerno 4 godine jer gledam ovo kao dugorocnu investiciju. doduse znam da aplikacije za firme kostaju pun k para ali takve aplikacije najcesce neidu na sva racunala u firmi niti bih u milijon racunala rekao da su bas sva u firmama. rado bih da mi netko obrazlozi ovo... sto se tice piratluka tu se nema sta raspravljati. ako zaradujes od sofware na bilo koji nacin trebao bi ga i platiti. pod zaradujem mislim na firme i osobe koje ga koriste na bilo koji nacin za posao pa makar to bilo pisanje dokumenata ili slanje e-maila. |
Baš sam čitao na T-portalu:
U Hrvatskoj 57 posto piratskog softvera BSA je predstavio ovogodišnju studiju o stopama piratskog softvera u Hrvatskoj. Nastavlja se trend opadanja stope piratskog softvera. Trenutno je 57 posto softvera instaliranog na osobna računala ilegalno tj. piratsko BSA (Business Software Alliance) Hrvatska predstavio je rezultate studije naručene od IDC Adriaticsa o stopi piratskog softvera u Hrvatskoj te usporedio našu zemlju s regijom i europskim te svjetskim prosjekom. Istraživanje se odnosilo samo na osobna računala, zbog pretpostavke da visoko specijalizirani serveri koriste isto toliko specijalizirani softver koji je ili nemoguće nabaviti ilegalno ili se u ilegalnom obliku ne može koristiti. Prema procjeni IDC-a, 57 posto hrvatskih računala ima instaliran ilegalni softver. Prosjek regije (Srednja i Istočna Europa) je 69 posto, što Hrvatsku stavlja na šesto mjesto u regiji po postotku korištenja ilegalnog softvera. U užoj regiji ispred nas su samo Mađarska (42 posto) i Slovenija (50 posto), slijede nas Bosna i Hercegovina (69 posto), Makedonija (70 posto), Bugarska (71 posto), Rumunjska (72 posto), Albanija (76 posto) i Srbija i Crna Gora (81 posto). Izneseni podaci se odnose na 2005. godinu. Iako kod nas postoji trend smanjivanja stope piratskog softvera, izračunata šteta koju trpe proizvođači softvera u Hrvatskoj je ipak za milijun dolara veća od 2004. godine i iznosi 51 milijun američkih dolara. Razlog ovoj pojavi je rast hrvatskoj IT tržišta. Bojan Stipić iz Microsofta, Igor Križevan iz IDC-a, Mladen Vukmir iz BSA i Aladar Urbanke iz HSM Informatike Piratstvo je u padu u cijelom svijetu pa su čak i bastioni ilegalnog softvera poput Kine, Rusije i Indije zabilježile pad udjela piratskog softvera, Kina i Rusija za -4 posto, a Indija -2 posto. Ilegalan softver je i dalje instaliran na preko 80 posto računala u tim zemljama. Zemlja s najmanje ilegalnog softvera je SAD gdje je on instaliran na 21 posto računala. Mladen Vukmir iz BSA naglasio je da su izuzetno zadovoljni promjenom klime u Hrvatskoj gdje se prestaje propagirati ilegalan softver i gdje ljudi uviđaju prednosti legalno kupljenih programa. Upravo je takva klima najviše zaslužna za smanjivanje udjela ilegalno instaliranog softvera, drugi čimbenici su porast prodaje brand name računala koja dolaze s operativnim sustavom i napori vlade i udruge BSA da represivnim mjerama ukažu na neispravnost krađe intelektualnog vlasništva. ----------- Nekako sam se iznenadio za postotak. Mislio sam da je veći. :D |
Citiraj:
|
Asterix Web Shop
Meni vecina kupljenih igara piratskim putem sluzi kao DEMO, a ne dugorocna zabava, pa zato ne smatram da bi ih trebao kupit :-) Nemam net vezu da skidam pravi demo, kada mi se igra svidi kupim orginal (ne cesto, ali npr. F1C, Aquanox, Half Life i jos par uglavnom starijih igara ). Pirati nikako ne izumiru, barem ne u BiH, jer tip koji je vlasnik gore navedenog shopa je kupio novu Mecu za kesh, otisao na godisnji u Egipat i nije jedan od radnika u svojoj vlastitoj firmi sto ce reci da je GAZDA. Programi tipa ACAD, 3DS Max ..... nisu namjenjeni za kucnu upotrebu i stoga imaju primjerenu cijenu. Dobar primjer drugima je Maya Learning Edition (ili tako nekako) koja je zakinuta za neke napredne mogucnost, ali daje uvid u funkcionalnost software-a i omogucava osnovnu funkcionalnost (sto je sasvim dovoljno ako ste kucni korisnik). Takodjer tu je software koji je precjenjen kao sto je MS Office, koji budimo realni ne vrijedi 3k KN. Pogledajno sto sve dobijemo: word procesor, program za obradu tablicnih podataka, uredjivanje baza podataka ... i josh neku sicu sto zapravo nikako nemoze opravdati tolike krznene zivotinjice :-) |
Citiraj:
1 mp3 pjesma -> 45kn 1500 pjesama+cca 100xxx filmova+cca 500 pc igrica+150 psx igrica+cca 1200 divx+50tak programa (windowsi,office,corel.....) me izaslo 50,000 eurica iliti godinu dana zatvora ili 2 god uvjetne (na cemu sam sada) + 2 kompa najskuplje kazne su od microsoft-a!!! za one koje ih prvi put uhvate,dobivaju 100% uvjetnu,sada godinu ili dvije ili tri ovisi o cifri za koju ste okrivljeni...takoder dobijete i trajne papire u mup-u : bonker2 a cemu to sve? hm...zarade bas i nekeko nisam imao,sve je to bilo lila...stalna ulaganja...a nista ostavljanja za poslje.... PIRATSTVO-DOBRA STVAR KADA TI TREBA NESTO ALI,BAVITI SE S TIME...NIKADA I NIKAKO!!!!! |
Citiraj:
fino su te sklepali : giljotin |
Fripper - a kako su te uhvatili/skuzili/gdje si se oglašavao?
|
Dok originali ne budu na cijeni pirata piratsvo je u procvatu poslije će počet truljeti
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:24. |