![]() |
Vijesti, novosti i glasine o nadolazećim nVidia grafičkim karticama
Nadam se da nitko neće zamjeriti na otvaranju teme po uzoru na one na AMD i Intel podforumima, obzirom da su se godinama ovakve stvari uredno postale diljem kojekakvih tema, samo da bi naposljetku prešle u totalan off-topic ili bile zaključane.
Citiraj:
|
Da, bit će ''super'' ako se ovo odnosi na RT.
|
50% boostsnja se vjerojatno odnosi na RT (nebih se iznenadio i da poduplaju RT performanse), ali i top gpu je uvijek bila jača barem 35%. I to će biti od 2080Ti super, tako da lako moguće i overall gpu perf. budu 50% jače
|
Uff bilo bi dobro da RT bude tolko pojacan, taman bi mi dobro sjeo jos jedan boost u renderu kao ovaj sadasnji (od 2x do 5x brze renda sa RTXom). Ako to srede mogu prodat sve 1080Ti i zamjenit ih sa duplo manje RTXica i prepolovit racun za struju :).
|
Bit će sigurno debelo pojačan. Pogotovo zbog kritika gamera da su RT perf. preslabe, a RT im je glavni marketinški pojam.
Inače nije bilo linkano no nvidia je službeno potvrdila da će koristiti 7nm+ od TSMC, a da će samsung biti sekundarni izvor za manje stvari (možda kao što su radili gtx 1050 i 1050Ti na 14nm, a ostalo tsmc na 16nm) |
Sasvim moguće da uspiju dobiti 50% poboljšanja u performansama i to uzduž i poprijeko, pogotovo kad su slične stvari i već prije ostvarivali (Pascal vs. Maxwell) bez problema.:)
|
nadam se da neće i cijene poduplat ladno :D
|
Jok neće. Kožnati je uvijek bio poznat kao karitas i vojska spasa.
|
Kupit će se polovna jednog dana, nema žurbe. RT iz loše igre nebu napravio dobru. U dobroj igri nabrojana grafika je samo bonus a ne osnova. Ne hebem takav hajp.
|
|
|
Još 2 mjeseca bulšitanja i nagađanja dok Kožnati zauzme pozornicu i krene svršavat kako je Master Of The Universe. Ali kaj god da taj Ampere bude, opet će AMD samo gledati kad dan danas nemaju karticu s kojom bi skinuli 4 godine starog Pascala 1080Ti.
Moram priznat da mi RTX3080 7nm 10GB jako jako lijepo zvuči ;) bit će sigurno nekih 6-7 kkn garantirano. Ali i mislim da sa njom 5 godina mira i tišine minimalno budući vidimo highend Pascale kako se još drže a olimpijski ciklus su odradile :D |
Ja isto razmišljam o zamjeni 1080ti za neku noviju, možda čak i odem na 3070.
Nekih 3000kn doplate mogu piknuti, pa ću vidjeti. I zamjenim R5 s R7 i to je to od investiranja (a znaš da nije). :) |
Mislim da je Ampere kao faza Maxwell - Pascal tj. veliki node jump, gdje će 3070 model biti tu negdje kao 2080Ti iz prošle generacije, kao svojevremeno gtx 1070 vs gtx 980Ti.
|
Nekako ne vjerujem. Takvog skoka sa Maxwell na Pascal nebu tak skoro jer konkurencija i dalje nije dovoljno pokazala zube.
|
Baš to. Čemu neki drastičan skok, kad ovim 10-20% pomicanjem bez konkurencije je zagarantirana lova na dulje staze.
|
Citiraj:
Tko zna kad će "Big Navi" i kakve će bit performanse (neki leakovi ukazuju na +30% u odnosu na najbržu OCanu RTX2080Ti)? Sigurno će u 2020., možda nas iznenade pa Kožnati i "Tetka" odmjere snage? :D Iako leakovi kažu "Big Navi" 6.-7. mjesec, možda čak i 9. |
bitno da bude prije cp77 :D
|
Citiraj:
|
Ok...makes sense.
Onda stotare u škrabicu dečki već sad lagano ;) |
Citiraj:
Fali nam :takemymoney: emoji :D |
GTC i GDC su u trećem mjesecu, tak da bi nVidia (ako već ne ide konkretno lansiranje proizvoda) to mogla iskoristiti za prve pokazatelje nadolazeće arhitekture, koja je nećemo se lagati već zgotovljena i u rukama HPC/AI/ML društva u obliku prvih Quadro i Tesla čudesa, a kad se u recimo sedmom mjesecu i ostali domognu novih modela - ova scena - bi fino prikazala mišljenje kritike i publike.:):D:chears:
|
Treba nam što jači Amper i što jeftiniji polovni rtx.
|
Samo što će opet mainstream gpu (ispod 3000kn) vjerojatno završiti u čekaonici. Prvo ziher izlaze 70 i 80 model, pa drž nedaj sa dostupnosti par mjeseci, pa mainstream modeli dosta kasnije.
Naj value će ziher biti na nekoj gpu oko minimalno 4 soma... |
Ja ću se isto vj strpit do ampere-a i neke 3060-3070. Da potraje bar 3+ godine na 1080p. :)
|
Nekako mi se čini da bi mogli vidjeti paralelni launch okoli Computex-a. Sudeći po RX 5600XT vs GTX 2060 "incidentu" ... moglo bi biti oštro.
|
Citiraj:
Citiraj:
Kak god bilo, izgleda da nVidia s nadolazećom Ampere arhitekturom stvarno ima mogućnosti za 50% ili u slučaju pro ekipe 70%+ porast performansi. Citiraj:
|
Znači da Kožnati može naplatiti Ampere koliko god bude htio :)
|
Itekak bude ih naplatil.:)
|
|
Dionica Nvidie je neki dan skocila gore +7% tako da ocito neko nesto vec zna sta je u pripremi :).
|
Mislim da i vrapci na grani znaju da će nvidia na 7nm razvaliti. Logično jer ide novi full node + nova arch
|
Naglašavam da je ovo glasina sa velikim G (sa nekog novog twittera od nekog tko nema povijest)
RUMORS: NVIDIA Ampere GPU Massive Die Size, Specifications, Architecture and More! Ovih 826mm za flagship zvuči abnormalno za 7nm+. Ako se obistini bit će čudovište. Pretpostavljam da bi to bila titanka i da bi koštala kao ozbiljniji auto |
Citiraj:
|
Reticle limit na 7nm TSMC je navodno manji od 500mm^2.
Drugo, to je objavio lik koji je potpuni anonimus. |
ASML skeneri imaju reticle limit od 858mm2 (26x33mm), što bi se pak trebalo prepoloviti uvođenjem novih High-NA EUV uređaja 2023. god. (ako ne bude odgoda). Tako da tih 826mm2 za GA100 nije nemoguće, kao što ni 815mm2 nije bio problem za GV100. No to su čipovi za HPC tržište, pitanje je šta bude s onima gaming kartice.
Ne znam od kuda ovom Walošeku ideja da bi Geforce kartice trebale biti predstavljene na GTCu, jer to bi bio presedan. Jedino ako je on mislio da nebu ništa ni od HPC Ampera na GTCu? Nego da, što se tiče gaming kartica, postoje glasine da su odgođene za Q1/Q2 2021. god. Razlog je taj što se nvidia odlučila za Samsungov 7nm proces koji je izgleda u banani s yieldovima, pa su ovi bili primorani sve prebaciti nazad na TSMC. Kako javlja jedan od ovih twitter kineza, tapeout bi trebao biti gotov u 3.-4.mj., a od tad do gotovog proizvoda treba oko godinu dana, tako da eto. Pitanje je samo radi li se tu o samo određenim čipovima ili pak o svima osim GA100. Mislim da će se kroz mjesec dana puno toga znati. U svakom slučaju, AMD bi mogao nakon dugo vremena preuzeti vrh ako su glasine o 80CU čipu istinite, a puno njih se gotovo kune da jesu. |
Navodno Nvidia ide s TSMC, Samsung kasnije.
|
Pa zar nije bilo službeno od nvidie da idu na TSMC, a Samsung samo za manju paletu proizvoda (kao svojevremeno gtx 1050 i 1050Ti na 14nm samsung)? Mislim da sam linkao u ovoj ili Turing temi
Edit Citiraj:
Informacija još od prije božića. Katoličkog Ampere osobno očekujem između 5 i 7 mjeseca. To je uglavnom nvidijin termin. Mada ako se ova korona razbukta može se odgodit |
Citiraj:
|
Oooooh, kakva ce to mrcina biti ako poduplaju broj jezgri i VRAM i jos kako je ranije receno da ce RT jezgre biti bolje/vise komada.
Uf jedva cekam |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:43. |