![]() |
Sve o solarnim panelima, kućnim elektranama i ostalome
Pozz ekipa!
Jes', rudarenje jes' podzemni po'so, ali kako sam prema Vašoj preporuci u učenju o BTC majnanju i trejdanju optimistično krenuo "rudarit" po bitcointalk.org forumu prva tema što mi upade u oko (osim one o najvećoj svjetskoj farmi u kini :roller:) je bila Solar mining Čituljio, čituljio, odgledao par videa sinoć i danas me frend električar nešto nazove i onako kroz razgovor mu spomenem ideju, a on: "Koji krivi Q ti je taj BTC :lol2:, a što se tiče panela mani se ćorava posla. Skuuuuupo ti je to ... bla, bla, bla... najskuplja je pohrana energije - akumulatori. Proizvodiš po danu i prodaješ HEP-u i višak akumuliraš, noću koristiš naakumulirano iz baterija (Dobro!!! To znam od prije!), a one su ti, brajo moj, najskuplji dio investicije... uffff E, sad, oke, mislim si ja, a šta da ja fino akumulatore odFuknem iz jednadžbe!? Daklem, pa danu proizvodim, prodajem, trošim (po danu ne plaćam skupu struju), ALI ne akumuliram, nego noću kupujem jeftinu i to je to! Najskuplji X izbačen, i ta invewsticija bi morala dobiti neki realan ROI... ne bi li? Ajmo, pljuvačnica otvorena, ako sam nešto zakonski, tehnički ili bilo kako drugačije krivo zabrijao ;) - udarajte vi koji ste možda upućeniji od mene. Kako volim DIY brljanje, tatalno su mi kul on samogradnje sa jeftinim kineskim malim panelnim pločama (dobiješ cca 20 kom za 10 $) i tip na kraju videa dobije izlazni napon od 13V i 40W od 10 ćelija. Znam, znam, nije to ništa, samo velim, fora mi je to za napraviti :D Diskusija otvorena! |
Ovako, što se ovoga tiče to je i meni odmah palo napamet
Ovo što si rekao za akumuliranje energije stoji, akumulatori su najskuplji dio investicije i ovisno o tome koliku bi farmu za mineanje imao tj. koliko bi trošio kW/h toliko ti i manje ili više akumulatora treba ALI Postoji druga opcija, a to je sklapanje ugovora sa HEP-om (NE kao povlašteni proizvođać struje nego neka druga fora koja je izvediva jer kao povlašteni nema šanse da upadneš, kvote su popunjene do 2020. godine navodno) Znači u ovome slučaju ti je investicija solarni paneli + set za montažu panela i šlag na kraju posebno brojilo od HEP-a koje košta cirka 1500 eura (tako mi je rečeno) U ovome slučaju nema invertera, nema akumulatora, sa panela direktno spajaš žice u to brojilo i ono ti radi pretvorbu 24V->220V te višak struje prodaješ HEP-u po nekih 40-ak lipa po kWh, a tokom noći normalno "kupuješ" struju od HEP-a po nižoj tarifi Elektrana da može držati nekih 3kW konstantnu potrošnju bi koštala oko 25 tisuća kuna (paneli + set za montažu - nosači i ostale pizdarije potrebne) + gore spomenutih 1500 eura za to posebno brojilo od HEP-a Eto, to je ono što sam ja dosad saznao, za početak malo prevelika investicija, barem za mene |
Koliko ja znam opet ti treba određeni broj akumulatora, jer nećeš uvik imat konstantnu proizvodnju od npr 1kw/h. Nekad će naić oblak, past će dosta proizvodnja, a što će onda,kompovi se ugasit?
Triba imat zalihe u akumulatorima da nadopune manjak. Ili da uzima iz mreže što zafali. |
a dok dođeš do trenutka instalacije 1500€ vrijednog "posebnog" brojila (vjerovatno on broji u kvantnoj domeni) ti treba ziher jedno 10 godina birokracije i stajanja u random redovima.
|
Citiraj:
Citiraj:
Ako ideš na foru povlaštenog proizvođaća sklapati ugovor da ti HEP plaća oko 2.5-3kn po kWh onda je mission impossible :D |
ne vjerujem ni jednoj firmi koja ima riječ hrvatsko u sebi, tako da ne bi htio iskusiti to navodno :D
|
Da je to tako jednostavno bilo bi češće u primjeni.
Baterije moraš uzeti, makar minimalan kapacitet kako bi imao neku "rezervu" a i da bi solar regler mogao raditi kako treba. To "posebno mjerilo" za masnih 1500€ košta (ne govorim sad opravdano ili ne), jer istovremeno odrađuje x funkcija. Samo "brojenje" i u kom "smjeru" je najmanje. Zaheb je u dijelu koji radi automatsko prebacivanja tereta / trošila (kao u UPS - u) a ovisno o potrošnji, "dobavljivosti" energije iz solar / baterija dijela ... Uzmi u obzir sve skupa za monofazno a di je tek igrokaz ako se pokriva trofazno ... Pogledaj samo koliko điđa tu ima: paneli > regler > baterije > inverter > Y el. mreža > srce sustava - to "nešto" kao automatika UPS - a samo spojeno drugačije > Y ..........................................↓ .......................................potrošači Dakle, fini zaheb. |
|
hehe, kol'ko BTC-a? :kafa: DAJ, mi kilo toga!!! :lol2:
|
Citiraj:
Uglavnom, zasto prodavati tu struju iz panela ? Pa trositi je treba umjesto HEP-ove a kada zafali struje onda manjak uzimati iz HEP mreze. Ima neka automatska sklopka slicna grebenastoj koja se postavlja izmedju sata i osiguraca tj. izmedju sata i kucne instalacije. Princip rada je taj da kada padne struja u akumulatorima ispod odredjene razine ta sklopka automatski iskljucuje solarno iz kucne mreze i preuzima struju iz HEP mreze. Dakle nikakvo posebno brojilo ne treba. Valja izracunati samo potrebitu potrosnju kucanstva preko dana + neki rig ili dva. Po noci majnat sa jeftinom tarifom. |
Krivo sam napisao mozda, mislio sam na prodaju viska struje ako ga ima
Ovo sa drugim brojilom je verzija bez akumulatora, tako je barem meni receno da netrebaju akumulatori |
Stima to ali jel ima to smisla ?
Preko dana visak prodajes po 40lp a trosis njihovu kada ga nemas po koliko, 90lp ? Mislim OK ako sve napajas iz solara i rig i sve i ima viska... no prodavanje tog viska je cisti gubitak. Zar nebi trebalo biti isplativije onda akumulatore platiti da taj visak pohrane i u onim danima kada nema viska nego manjka stedis 90lp na svakom kWh. Treba nam racunica, preciznija. Koliko treba love za akumulirati xx viska struje i kolika je to usteda tj. koliko kWh se iz njih moze izvuci a ne platiti tih 90lp za svaki kWh kada vremenski uvjeti za solar nisu iskoristivi. |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Prema tome bi sa tim jeftinim panelićima za DIY od 15$/10kom/1 okvir trebao cca 12-15 okvira za cca 1500kn (samo paneli sa ebay-a)+ ožičenje+ostatak opreme da sve to funkcionira, naravno kad ima sunca... blah.... već mi je sve to preskupo. Premali dobitak u odnosu na uloženo. :( I opet nemaš potpuno rješenje :banned: Ništa od DIY projekta tute... |
Citiraj:
|
http://www.ebay.com/itm/10-Pcs-4-5W-...IAAOSwEzxYWNYF
http://www.ebay.com/itm/40pcs-39x39-...sAAOSw2xRYWh-f i video jednog DIY projektića: https://www.youtube.com/watch?v=-DVSrqF4T_M&t=4s pazi mu lemilice s kojom radi :D ovaj je malo ozbiljniji: https://www.youtube.com/watch?v=ouLa4Ftu3O8&t=77s |
Mani se solarnih panela i kupuj rigove :) Bolje za tu lovu kupiti još grafi...bar po mojem.
|
Sad po ovome definitivno, za tih 20-30tkn se naprave 2-3 dobra riga
|
Ma ovo sa ebay-a su igracke.
Sa solarnim panelima ako sve ode k vragu makar ti ostaju da otplacuju investiciju, spori povrat ali je povrat. 20-30tkn uloziti u rigove bez opcije beckupa je riskantno, dobro.. dio ce se vratiti kroz prodaju grafi i rada istih dok i ako bi nedaj boze nesto krenulo nizbrdo ali nemojte biti naivni. Mislite da ce ovdje na forumu netko kupiti od bilo koga ovdje grafu koja je majnala ? Oce jedino ako ima vazecu garanciju a ako nema davat cete ih za kikiriki doslovce. Bolje mi zvuci solarni paneli od 20tkn + 1 rig nego goli rig pa sta bude. Radi se o tome da solarno ako sluzi za rad rig-a automatski samo sebe brze isplacuje nego vulgaris solarno koje zamjenjuje potrosnju elektricne energije. |
Meni nekako bolje zvuči sadnja drveća u dvorištu https://www.youtube.com/watch?v=OpWmmyQg0f8
|
najbolje je kombinirat jedno i drugo ak vec radis.. kad nema sunca ima vjetra.. :)
https://www.youtube.com/watch?v=I1v2rpooBUs |
nego, gdje je u hrvatskoj najbolje kupiti struju? koliko je najjeftiniji kwh?
|
Citiraj:
To je još plus dosta novaca, al svejedno je to jeftino , toliko su bili 10kw setovi Ovo je dosta za neku kuću za potpuni off grid sustav, što je i najbolje. Za oblačnog vremena, 10-15% iz te ukupne snage je dosta |
Sad je još nešto pala cijena solarnih panela, tako da je opet nešto isplativije nego prije. Razmišljao sam si kupiti 6 kW on grid sustav. Po proračunu bio bi sasvim dovoljan za moje mining i druge potrebe većinu godine. Recimo da mi za 2 riga treba 1,5 kW, ukupno 36 kW dnevno, što mi je po HEP izračunu oko 1250 Kn mjesečno (bijeli tarifni model), znači za okvirno 3 godine sam otplatio solare (bez postavljanja, pojma nemam koliko bi to netko naplatio).
|
Ja bi za rudarenje išao na off grid sustav, dovoljan da imaš "free energy" BTC ili koji su već aktualni
Ovo s prodajom struje HEP-u, ako se nije nešto drastično pojednostavilo, ja ne bi |
Citiraj:
|
Mislim da si nešto krivo izračunao. 6kW u 10 sati svjetlosti nek bude 60kWh, dio od toga trošiš u realnom vremenu ma kućne aparate, dio za punjenje akumulatora da bi ih koristio po noći, 36kWh u 24 sata koliko ti troše BTC kompovi i još dio kWh bi prodavao HEP-u.
60kWh dnevno je optimistično u savršenim ljetnim danima kao ovih dana. Dok bude oblačno, teško da budeš dnevno proizveo više od 5-10kWh Ili si ti mislio svaki kWh proizveden od solara isključivo poradavati HEP-u? Mislim da kupljeni i prodani kWh HEP-u nisu po istoj cijeni, ako se ne varam |
2kW/h bez akumulatora, s ugradnjom je 20k kn.
|
Neki pametni ljudi su se toga sjetili već davno.. i do sada fino zaradili...
http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic.php?t=5489 |
Tu nije potrebna pamet nego lova.
|
Ploče od 250 w su čini mi se sadadobavljive za oko 1000 kn kom (sa pdv). Znači 4 k kuna za 1 kW. E sad tu je još cijena dodatne opreme. On grid sustav nema baterije, već ide direkt na mrežu. A procjenu sam radio na bazi 6 mjesec prosjek 9 sati sunca, 6 mjeseci prosjek 5 sati.
|
Citiraj:
Ili ih misliš okretati ručno svaku minutu :) da li ćeš imati automatiku, ili će biti fiksno, za obje ti treba konstrukcija na kojoj će stajati solari - i to nešto košta. Što su solar.paneli dalje od izvora odnosno kabel dobiješ i manje struje, a to znači da moraš imati još više solara nego teoretskih planiranih da bi dobio onu struju koju si prvu zamislio u teoriji. To sve znači da ti teorija brojki do sada pada u vodu jer nisi uzeo u obzir hrpu stvari, a vjeruj ih ima puno više nego što ti misliš. Solari su skupi, nažalost. Ako imaš riješenja za sve što sam naveo sa konkretnim brojkama javi pa da vidimo onda jel se isplati. Ili kupi sve, sagradi sve, napiši dnevnik/tutorial u detalje i onda ćemo na kraju vidjeti kako si prošao, da li je prvotna teorija bila dobra :D O solarima imaš hrpu tehničkih youtube-a a ne teorijskih što i kako, prošao sam toga dosta i na kraju shvatio da je to ne isplativo.... Odnosno isplatiš to za 20+ godina (zaboravi navlakuše proizvođača/servisera koji ti hoće uvalit nešto sa 7 godina ROI-a, da je to tako oni bi svi bili milijarderi... ali začudo nisu!). Imaj na umu da mi ne živimo u Kaliforniji pa u tih 20+ godina pogodit će ti tuča solare barem 3-4 puta, upitno je da li će ti to izdržati takav led kakav ovdje zna padati. A onda će biti ovoga :hitthewal: I onda jel se to isplati? |
Citiraj:
Već sam stavio ovaj link: http://www.e-vozila.com/forum/viewtopic.php?t=5489 Isti forum je pun odlične ekipe koja ima znanja i volje pomoći oko svega vezanog za solarna napajanja. Čak je bilo i pomoći sa nabavkom jeftinih panela. Kao i na svim drugim forumima, već se sve napisano, tako da pročitaj malo tamo o tematici... |
Citiraj:
Imam par solara na moru, 750w, i rade sasvim dobro, no tamo su na baterije jer nisam uključen na mrežu. S tim sam prilično zadovoljan, svi uređaji rade osim klime, to nisam postavljao, jer bi trebao dodati još solara i baterija. E sad vezano uz Zagreb, znam sve mane i problematiku, ali kao što rekoh, paneli postaju sve jeftiniji i jeftiniji. Ako me struja za rigove košta 1250,00 Kn mjesečno i to mogu nekako anulirati i u nekom realnom roku 3 do 5 godina, vratiti novce, mislim da se isplati jer je vijek trajanja solara 30-tak godina. Naravno, nitko ne može garantirati da jaka tuča neće sve shebati. |
Novi crijep od Tesle je prilično otporan na tuču :)
Ali u EU će tek sljedeće godine koliko sam čitao. Bolje da staviš nešto više akumulatora, najviše-tarifno brojilo i prodaješ struju po najskupljoj tarifi. |
Citiraj:
Bumo vidili... |
Evo da se i ja nadovezem malo.
Nazalost, u Hr je jako tesko spojit se na mrezu, odnosno, prodavat struju HEPu. Administracija ilitiga papirologija je ubitacna. Tako da, osim ako radite pravu investiciju di ce cilj bit zarada od subvencija (sta je isto jako upitno), radije zaboravite na to. Ove vrijednosti panela koje se pucaju tu su u stvari reklama. To su nazivne vrijednosti i u praksi su nedostizne. Citava investicija je u principu dosta velika i iziskuje ne samo novac vec i trud i/ili znanje. Takva investicija bi se mogla vratit kroz desetak godina cca. Rizik je prilicno velik doduse. S druge strane cijene panela konstantno padaju. I nastavit ce padat. Citava prica s panelima je economy of mass. Znaci sta ih vise proizvedu to ce bit jeftiniji. Uporedo ide i razvoj pa su i efikasniji. Moj tip je da se strpite s tim jos koju godinu. S obzirom da cijene struje rastu (u Hr barem) a cijene solarnih / wind instalacija padaju investicija ce bit puno bolja kroz 3 - 4 godine. Ako kome treba kakav detaljniji savjet slobodno pitajte. |
Jesi pokušao raditi sam svoju vjetroelektranu? Dakle izraditi generator sa PM, kupiti elise itd....
|
Nisam. Nemam alat za to, a iskreno ni volje. Postoji toliko mogucnosti za kupnju jako kvalitetnih vjetrenjaca da mi se cini, osim ako nije samo sebi svrha, da samogradnja nema velikog smisla. Bez ljutnje, samo moje misljenje.
Sama izgradnja vjetrogeneratora je samo dio problema. Po meni je zanimljiviji dio lokacija i montaza. |
Lokaciju i savršeno mjesto za montažu imam.
Kvalitetne vjetrenjače...imaš za preporučit neku od recimo 300-500W? |
O kakvoj vjeternjaci govorimo? Pretpostavljam o horizontalnoj osi kakva je najcesca kad se govori o vjetrenjacama...
http://www.windturbinestar.com/500wh-wind-turbines.html https://www.zephyreco.co.jp/en/produ...e-zero_pro.jsp Snaznije al dobra. Sama vjetrenjaca, kad ima garanciju, dobre preporuke korisnika i certifikate nije problem. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:16. |