![]() |
SATA (RAID) kontroleri PCI/PCI-E za kućnu upotrebu
Dakle, trebam preporuku (ma i ime modela bi bilo dovoljno) za jedan najobicniji cetverokanalni SATA kontroler. Dakle, _ne_ zanima me RAID, cache, hot swap, PCI-X i slicne djidje, nego obican cetverokanalni SATA host adapter. Trazim li previse?
|
Kontroler Promise SATAII150 TX4 Serial ATAII 150 Controller 4-Port, retail 499.00 kn Autronic
|
Citiraj:
|
Serial ATA kontroler-PCI express
zanima me jel bi šta dobio ak bi diskove spojio na ovaj kontroler,naime radi se o raidu pa me zato zanima?
|
Citiraj:
|
ništa što bi primjetio...Lihto, prestati tražiti kruha prek pogače, drži mašinu zatvorenu i uživaj ;)
koji SATA kontroler si našao da je na PCI-E sučelju? |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Recimo i da je ta kartica pci-e sigurno nije 16x nego 1x ili mozda 4x max.
Evo za referencu dajem link od najboljih raid kontrolera: http://www.3ware.com/products/serial_ata2-9590.asp |
Citiraj:
|
Citiraj:
Batali - imas Raptore koji su prilicno brzi sami po sebi, pa jos strpane u RAID 0, pa ti za "igre, fotosop i filmove" vise stvarno ne treba, jer ionako pucas na STR only performanse, koju su, vjerujem, i sada vise nego zadovoljavajuce. 500 dodatnih kuna ulozenih u diskovni sustav nece ti donjeti ama bas nista... |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sa tim kontrolerom ces moci napraviti soft raid koliko se sjecam u windowsima postoji takvo nesto, ali sad ne vidim koji je smisao kad su ti diskovi na maticnoj vec spojeni u sata.
Ako bas hoces napraviti hardverski raid onda ovo moze posluziti kao opcija sto kosta 780kn. Naravno nije pci-e ali sabirnica ti u tvom slucaju nije usko grlo, a svi pci-e raid kontroleri imaju min 4 porta i kosta od 1500 na vise kn. Highpoint RocketRAID 1640, 4-channel, SATA RAID 5 host adapter, which provides multi level RAID support, including RAID 5, 0, 1, 1/0, JBOD |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
To je kad se nezna di ce se s lovom ;), stvarno su ti Bubba i Lesa dobro rekli, radije za tih 500kn kupi patike i ajde trcat malo okolo - cujem da oko Osijeka ima lijepog krajolika za rekreaciju.
|
Lihto, evo reko sam ti osobno svoje mišljenje, dobio si mišljenje Bubbe i ostalih na forumu, red je da tih 500 kn zapiješ, a meni kupiš te ćevape više, što si obećao. :D
|
sata 2 kontroler
Ovako ide prica. Kupio sam sata 2 disac i sata 2 kontroler jer moja ploca abit an8 ima samo sata 1 kontroler.Podigao sam sistem ponovo windozi i sa f6 digao driver za taj kontroler. Zanima me dali trebam dizati i drivere koje imam na disketi od ploce za nf4 chip a tamo su 2 drivera jedan za raid a drugi za nf4 chip.hvala na pomoci: hello2 :
|
Ne treba... Ali zašto si kupovao dodatni kontroler??? Čisto bacanje love jer ne vidim nikakvog smisla...
|
Šta ima uopće za kupit taj kontroler? Šta se s time postiže?
|
Pa disc je sata2 a kontroler mi je na ploci sata 1 da mi radi u modu sata2 jer inace pise na discu ako je sata jedan kontroler da stavim jumper tako da moze raditi samo na sata 1.zato sam kupil sata 2 kontroler.
|
Bacio si novac. Današnji diskovi ne mogu iskoristiti niti SATAI propusnost, a kamoli SATAII. Trebao si samo namjestiti jumper da ti disk radi u SATAI modu i gotovo. Nikave razlike u brzini, kvaliteti, stabilnosti, tišini, , mogućnostima, trajanju diska i sl. nećeš imati.
Trebao si prije kupovine pitati ili proguglati. |
Vjerojatno si u pravu.A bili dics radio na sata kontroleru od ploce da ne stavim jumper za sata 1?
|
Ne. Staviš jumper i nema problema. A ovaj dodatni kontroler utopiš nekome tko uopće nema SATA na ploči.
|
Ok thx budem tako napravio.
|
PCI-E x1 eSATA + SATA kontroler - koji, gdje?
Trebam dakle kontroler koji bi imao barem 1 externi SATA konektor i barem jos jedan unutarnji (nije toliko presudan). Morao bi se kacit na PCI-E 1x slot (jos jedini slobodan). Ako ima tko preporuka kojeg kontrolera, a da nije cifra od koje ti se zavrti. Znaci nesto do 200-ak, 300-ak max. kuna. Ne treba mi RAID mogucnost. Bilo bi super kada bi pasao i na PC i na Mac Pro (Intel). Vjerujem da pase bez obzira, ali barem da je certificiran da radi na Macu i na PC-u. Dakle, nesto poput ovog:
http://www.cwol.com/serial-ata/images/do-esata-pcie.jpghttp://fwdepot.com/thestore/images/eSATA_PCIe21.jpg I da li ima kakve razlike izmedju eSATA i SATA kad se spaja externo Icybox kuciste koje na sebi ima obican SATA konektor? Moze li se koristiti obicni SATA kabel, mislim zbog ovog: http://img524.imageshack.us/img524/4...ortsbp2.th.jpg S druge strane bi mi trebao neki FireWire kontroler, pa ma zanima da li bi se dalo naci to tvoje u obliku jedne kartice? Hvala :chears: |
Gdje kupiti PCI SATA2 kontroler?
Znaci PCI na SATA2 kontroler trazim (ne PCIex)
gdje to naci? ono sto sam nasao - cijene su cca 500 kn?! pa za to kupis novu plocu sa sata2 kontrolerom!!! Hvala |
Nemožeš imati SATA 2 na PCI jer pci ima limit od 133mb/s a SATA2 treba preko 300mb/s da bi bio SATAII, možeš kupiti pci-SATA ako ti to treba ali SATAII ne...
Inače ima kontrolera već od 90ak kn za SATA... Zašto ti uopće treba baš SATAII? Mislim niti jedan disk ionako nije ni nlizu toga da to dostigne... |
Mislis da je to tako?!
pa cemu onda sluze sve one PCI RAID kartice tipa: RAID ATA (2x133), na kraju krajeva i sve PCI SATA kartice koje rade u raid polju teoretski rade na 2x150 = 300 mb/s Sad vise nis ne kuzim... osim toga sumnjam da ce max biti iskoristen PCI od 133 mb/s, jer ionako SATA2 ne bi trebao probiti tu granicu ma, muci me jer mi kontroler na a8v deluxe ima sata1, a imam dva nova diska na sata2 (znam da ce raditi na sata1, medutim ako vec idu - zasto ne i malo brze) trenutno im je prijenos (benchmark cca 50 mb/2 na sata1)...na sata2 mozda bude i brze (ali sumnjam da ce prijeci granicu od 133 mb/s kolika je na pci) ili grijesim.... zasto mi to treba: napokon ce raditi uncompressec hd video bez trzanja (proc je 2x2.6 i 2 gb rama to nije problem) hvala unaprijed |
Citiraj:
Mada ionako su ti pravi high performance stroage kontroleri na 64bit PCI ili PCI-x ili u novije vrijeme na PCI-e sabirnicama, PCI ti danas nije za storage neki ozbiljan izbor... Citiraj:
SATA ti je pola toga 1.5Gb/s tj oko 170MB/s... Prema tome PCI od 133MB/s limitira već i SATA ali ne toliko da bi to bilo jako bitno jer ionako u stvarnosti SATA brzine su puno manje... E sad s obzirom da nijedan disk nije niti blizu tim brzinama to ja manje bitno ali svejedno nemožeš nešto deklarirati kao SATA2 ako nije niti blizu deklariranoj brzini... Citiraj:
EJdino što SATA2 kontroler će ti možda malo bolje raspodjeljivati i imaš ćeš hotplug i NCQ... Citiraj:
Disk je sporiji i od SATA sučelja a kamoli od SATAII... Citiraj:
|
hvala, sad je sve malo jasnije...
|
SATA (RAID) kontroleri PCI/PCI-E za kućnu upotrebu
Pozdrav, ima li ko savjet koji od ova dva uzeti.
Odnosno zašto je jedan "bolji" od drugog? 1. http://www.links.hr/index.php?naziv=...kl=053.200.035 2. http://www.diskont24.com/product.php...cat=164&page=1 |
Evo da malo "ozivim" temu jer sam i sam u slicnoj dilemi. Vidim da ima kontrolera i po osjetno visim cjenama pa me zanima da li je tko u praksi probao Seagate Barracudu 320GB 7200.10 SATA spojiti na neki od tih kontrolera?
Radije bi dao koju kunu vise ali bio siguran da nema frke sa driverima. Usput, ima li gubitka brzine u odnosu na ploce sa integriranim SATA kontrolerom? |
Oba su jednako losa. Za RAID niposto nisu, kao HBA mogu posluziti.
|
Citiraj:
nervira me, imam vjerovatno najbucniju 320GB Barracudu. Frend ima identicnu neusporedivo tisu. Dakle samo me zanima da li ima zezancije s driverima i da li uopce kad jednom proradi ima razlike u brzini ovisno o proizvodjacu kontrolera? |
ja imam baš ovaj prvi kontroler i radi savršeno ušteko sam Baricu 7200.10 (ima jednu ploču novija serija diska) na njega i uopće nemam problema snjime ti driveri koje dobiš na mini cd-u rade i na Visti bezproblema tak da netrebaš skidati neke nove/druge drivere što se tiće OS-a XP/Viste, konfa u >>>MOJ KOMP<<<. :goood:
Evo test HDD postavljen u SATA I (SATA 150) preštekan na taj kontroler. http://img222.imageshack.us/my.php?i...54test2vd4.jpg |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:53. |