PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   koji monitor (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10787)

ZMAJ 11.06.2004. 11:38

koji monitor

Kupit cu u sljedecih nekoliko dana(tjedana) novi monitor pa me zanima sto da kupim.
Ja mislim da mi se najvise isplati Samsung 959NF. Dali ima nesto bolje u tom cjenovnom rangu?

RAK 11.06.2004. 11:42

Nema.

tor 11.06.2004. 13:15

Slagujem se.

Ujoma 11.06.2004. 13:17

Definitivno se slažem 959NF.

vga killer 11.06.2004. 13:58

Definitivno.

Zmaj - imam taj monitor i nema boljeg.

ßellerophon 11.06.2004. 17:46

i ja iman, monitor je legenda! :clap:

oyilla 13.06.2004. 14:28

potpisujem.
Bolje od toga: iiyama 454 d. i eventualno mitsubishi 930 SB d.p

nodavilp 13.06.2004. 22:10

i ja imam zamzung959nf,monitor je odličan za razliku od mitsubishia koji je za milju i po kuna skuplji
dobiš i dobar bundl uz samsunga

ZMAJ 14.06.2004. 19:38

...

ok super!

vga killer 14.06.2004. 20:09

Sam ti zemi Zamzunga i nećeš pogriješit, osim ak imaš peh i potrefiš lošu seriju. :D

ZMAJ 14.06.2004. 20:42

...

ajde mi vi kaj ga imate recite pri kojoj ga rezi drzite i na koliko Hz-a.

hvala

vga killer 14.06.2004. 20:44

Trenutno na 1280x1024@85, ali ide on i na 100 Hz, al nisam ga instalirao.

Freek 14.06.2004. 20:47

jel ima razlike ako je monitor prepoznat kao "Plug `n Play" i Unknown jer kad je uknown imam veći izbor rezolucija i mogu stavit one veće koje nemogu kad je P`nP.

vga killer 14.06.2004. 21:11

Meni je sad Pljug & Pljay i manje su mi frekve osvježavanja.

Freek 14.06.2004. 21:14

Citiraj:

Originally posted by vga killer
Meni je sad Pljug & Pljay i manje su mi frekve osvježavanja.
to je u redu..al meni smanji max rezoluciju a monitor ju podržava

Doktor 17.06.2004. 10:57

1280 x 1024 @ 90 Hz

Kupuj !!!

Phiv3 18.06.2004. 03:58

Pa evo da ne budu misljenja ovako jednolicna meni taj monitor opce nije nesto.Ja sam ga takodjer mislio uzet ali sam zbog manjka para uzeo ovaj u sigu,a frend ima NF.
Svojim sam zadovoljan,nis specijalno...NF je bolji al mi svejedno nije to to...
Glavni razlog mog nezadovoljstva se pojavio kad sam vidio usporedo sliku na NF-u i nekoj staroj Trinitron Nokiji.
Nisam mogao vjerovat da jedan tako star monitor ima toliko ljepse boje i opcenito nekako "ljepsu sliku".
Probali smo malo postelat NF i iako smo popravili stvar svejedno to nije to.
Mozda NF i ima neznam kakav refresh rate na bog-te-pitaj-kolikoj rezi...ali meni je ocjena monitora potpuno subjektivna stvar i meni se nije svidio :(
Pricao sam s onim cupavim serviserom u linksu o CRT monitorima i on je prilicno zestoko zagovarao svoje misljenje da NF nije neka sreca,a isto je ustvrdio i za onaj Mitsubishi koji je u to doba bio nekakav vrh ponude CRT-a.
Kad sam ga pitao sta onda uzeti (jer covjek po cijele dane bulji u te monitore),rekao je da nema pojma jer se njemu nijedan od novijih monitora ne svidja previse...on takodjer ima nekog starog Trinitrona :)

Eto da zakljucim...mozda je sve to samo neki subjektivan feeling ili nostalgija ili votever ali nikako da nadjem nesto sto mi ima "ljepsu sliku" od frendovog starog trinitrona :beer:

vga killer 18.06.2004. 07:56

Vidio sam i ja isto kak izgleda slika na raznim trinitron monitorima, al je meni na959NF slika najbolja.

RAK 18.06.2004. 08:32

Citiraj:

Originally posted by Phiv3

Eto da zakljucim...mozda je sve to samo neki subjektivan feeling ili nostalgija ili votever ali nikako da nadjem nesto sto mi ima "ljepsu sliku" od frendovog starog trinitrona :beer:

Niti nećeš. Onaj moj kratki odgovor se odnosio na zadnji dio pitanja (u tom cjenovnom rangu).

Trinitron su jednostavno najbolje cijevi i to one prve, zakrivljene. I ja sam ima vidjeti jedan uz drugi. I raditi tako dok tron nije vrko (šmrc, imao je samo 10 godina).

Ove usporedbe sa Iiyamom, Mitzubishijem i Sonajem nemaju smisla.

horza 18.06.2004. 08:56

jel znate da msan daje instalacijske cd-e s monitorima? i to ne samo one zamzugove s driverima, nego neke vlastite proizvodnje s uputstvima za spajanje i tako to. BTW. u zadnjih mjesec dana daju Samsung nogometne lopte sa svakim monitorom. imam jednu i sasvim je ok. ne znam jel to još uvijek traje, ali mislim dada.

tor 18.06.2004. 20:47

Ja imam Fujitsu ICL ergo pro s Trinitron cijevi (17 ", ravni ekran). I ne mjenjam ga dok se ne raspadne skroz.
Ili dok ne kupim LCD za nekih 10 000 kn:D

Veky 21.06.2004. 23:40

Zasto uopce ima te dvije crne linije i ako ih ne primjecujete onda bi se trebali prestat drogirat. :p

Ja sam ubo jednog neki dan, tako tako nisam bas zadovoljan.

Ostrina slaba, boje nekako blijede a te crte me nerviraju do boli.

Koja je dobra reza za takav monitor?

vga killer 21.06.2004. 23:58

Po meni - oštrina odlična, boje vrhunske, a crte nećeš vidjet nakon mjesec dana osim ak se zabuljiš u njih i vide se samo na bijelom.

Reza: 1280x1024@100Hz

Veky 22.06.2004. 00:16

Neznam, moze biti da nakon 7god 15" LG-a sam malo zabrijo. Nekako mi je totalno cudna ostrina nakon LG-a.

U stvari me samo to muci, boje jesu odlicne.

Moze neko objasnit te dvije crte, citam da su to nekakvi grill-ovi. Za sto oni sluze?

Veky 22.06.2004. 00:18

Jos dvije stvarcice, kakav je onaj LG F900P?

Ovaj monitor je made in China, to je ok? Lose komponente su made in hungary, poljska itd... je li tako?

vga killer 22.06.2004. 00:23

Te dvije crte imaju svi monitori s Trinitron cijevi. Drže neki vrag.

Veky 22.06.2004. 00:39

Citiraj:

Originally posted by vga killer
Te dvije crte imaju svi monitori s Trinitron cijevi. Drže neki vrag.
Aperture grill - dvije horizontalne linije na cetvrtini ekrana s gornje i donje strane koje fiksiraju vertikalne prugice).

Sta god to znacilo. :D

Ajde de, ostrina je dobra, vidim po forumima gdje ima puno teksta i stvarno je ostro.

Trebo sam ja njega jos malo istestirat pa onda prigovarat. :D

RAK 22.06.2004. 00:47

Citiraj:

Originally posted by Veky
Aperture grill - dvije horizontalne linije na cetvrtini ekrana s gornje i donje strane koje fiksiraju vertikalne prugice).

Sta god to znacilo. :D

Ajde de, ostrina je dobra, vidim po forumima gdje ima puno teksta i stvarno je ostro.

Trebo sam ja njega jos malo istestirat pa onda prigovarat. :D

Te dvije crtice su žice koje nose trinitron mrežicu. Ta mrežica služi za usmjeravanje elektrona koji putuju kroz cijev. Inaće ne bi bilo moguće napraviti pravi ravni ekran. Ona se dobro vidi na jednoličnim svjetlim pozadinama. Stvar se daleko bolje popravi kada se monitor dobo podesi. Takvih je jako malo u Hrvata.

Nisu svi ekrani sa tom mreživom nužno Trinitron ekrani. Neki su pokupili ideju i tako je nastao Diamondtron ekran koji je u stvar samo blijeda i neuspješna kopija. Nikako se ne mogu uspoređivati. Boja i fokus su očajni.

Boja Trinitrona je nenadjebiva. Jedino LCD ekrani tome mogu konkurirati.

Velika mana Trinitron ekrana je konvergencija koja je po rubovima malo slabija od običnih. Toliko da se može vidjeti. Neće smetati ali se vidi.

Visage 22.06.2004. 03:22

Citiraj:

Originally posted by RAK
Nisu svi ekrani sa tom mreživom nužno Trinitron ekrani. Neki su pokupili ideju i tako je nastao Diamondtron ekran koji je u stvar samo blijeda i neuspješna kopija. Nikako se ne mogu uspoređivati. Boja i fokus su očajni.

Boja Trinitrona je nenadjebiva. Jedino LCD ekrani tome mogu konkurirati.

Velika mana Trinitron ekrana je konvergencija koja je po rubovima malo slabija od običnih. Toliko da se može vidjeti. Neće smetati ali se vidi.

E tu se RAK, ne mogu u potpunosti sloziti, odnosno revidirati navedeno.

Eizo i Radius (sada pokojni) su uzimali najbolje sto je industrija mogla dati (nekad Sony, Hitachi, nekad sa Mitsubishi-jem)

Svaka kalibracija na Matroxu i rezultati gotovo redovito referenca
industrije. Zasto?, kao sto znas nije samo dosta ubaciti Trinitron ili
inkarnaciju Trona, selekcija aktivnih i pasivnih elemenata je vazna, egzekucija napajanja i vrhunska selekcija PSU-a za full iskoristavanje te slike. Koliko je puta u DTP svijetu Hitachi odnjeo sve moguce nagrade bez Trinitron ekrana, bas zbog vrhunske
selekcije.

Sto se tice Diamondtrona, mozda nisi vidio sve modele, Vrhunski modeli Diamondtron (Mitsubishi /Nec) je potpuno ravan Sony-u.

Nazalost, kod nas vecinom dolaze modeli koji se slazu za istocna trzista sa manjom tolerancijom provjere, na ovo se svi ljute kad cuju, ali to je istina. (Daleko smo mi jos od normi Europe i ne mozemo birati)

Upravo pisem na hibridu Trinitron zadnje generacije (Philips Brilliance) i nikakav LCD ne moze dati bijelu i sivu boju realnu
kao Trinitron/Diamondtron. Radio sam dvije godine na Mac-ovom
Cinema LCD display (Sony) i boja jednostavno nije istog ranga
kao na ovom CRT-u, a ovaj LCD je poznat kao dobar za DTP i video.

Sto se tice te Iiyame, koriste malo stariju verziju Diamondtrona
sa pre nabrijanim visokonaponskim trafom + malo je preopterecen
zbog pre visokih rezolucija. Servisi su ih puni.

Imaju dobru sliku, ali koliko sam vidio ostrina je cijena te "nabrijanosti" Kad rade rade dobro, ali puno se kvare.

Veky 22.06.2004. 20:11

Evo probljema, narafno.

Posto sam ubo novi monitor, ubo sam i neke Ednet maramice za ciscenje, jos se tip u ducanu kune kak su zakon i fino ciste. Reko dobro, probam ja to malo ocistit a ono, ode ekran u kurac, svakakve boje + nekakvi otisci po njemu.

Pitanje: kako da ocistim jebeni monitor? S cime ga cistit?

Moze li mi neko napisati najbolje postavke za njega?

hvala puno.

Renesis 22.06.2004. 20:34

Mr.Muscolo, Ajax ili neš slično za staklo + krpa :beer:

MentalHarikiri 22.06.2004. 20:46

Citiraj:

Originally posted by Renesis
Mr.Muscolo, Ajax ili neš slično za staklo + krpa :beer:
khmm khmm čarlino za staklo (kupujmo hrvatsko!!!!) :beer:

Visage 22.06.2004. 21:04

Citiraj:

Originally posted by Veky
Evo probljema, narafno.

Posto sam ubo novi monitor, ubo sam i neke Ednet maramice za ciscenje, jos se tip u ducanu kune kak su zakon i fino ciste. Reko dobro, probam ja to malo ocistit a ono, ode ekran u kurac, svakakve boje + nekakvi otisci po njemu.

Pitanje: kako da ocistim jebeni monitor? S cime ga cistit?

Moze li mi neko napisati najbolje postavke za njega?

hvala puno.

Trebas obicnu vulgaris vodu (ili za jos manje fleka destiliranu za peglu) i krpu koju zovu "magicna" odnosno sa puno (micro fiber) vlakana, tako da upija a ne aplicira agresivno po staklu.

Stavi pod dobar kut prema dotoku svjetla (ne elektricnog) vec danjeg i prvo nasaftaj (ne previse) mozes slobodno sa vodom u kojoj je lagani sampon ili sapun. (moderativno naravno)

Povuci da prvo neutraliziras te fleke sa vodom i onda po svjetlu
sa toalet ili drugom suhom magicnom radi finish po okomitim linijama dok ne dovedes ekran u bezprijekorni efekt odnosno prema tvome kriteriju odlicnosti.

Imaj one suhe maramice poput vate pri ruci da redovito povuces
prasinu a nedirnutu ostavis jasnocu stakla.

Svi deterdjenti i ostale maramice na bazi alkohola ostavljaju film koji dok skine prljavstinu, ostavlja svoju emulziju i onda nista nije napravljeno.

Veky 23.06.2004. 19:18

Itko?

Jebo me pas bacit cu ga kroz prozor.

Znaci ovo:

1. Moze li neko s tim monitorom please stavit desktop pozadinu da bude recimo crna i onda gledati, da li vam micanje kursora od misa ostavlja trag i desktop ikone bijelo-sivkastu sjenu? povucem mis preko pola monitora i on ostavlja trag.

2. Da li vam kod paljenja računala, nakon biosa par puta zacvrci i kad ugasite računalo, svakih par minuta zacvrči monitor? (radi neke zvukove)

3. sad je na 1280x1024 @ 85hz i recimo tu na forumu vidim da slika titra gore-dolje, pogotovo na sivom dijelu. igram ut2004, slika titra.

4. ostrina je banana, cijela slika je neprirodna i bode u oci na bilo kojoj rezi.

5. tekst je tesko citati, ikonice, slova, toolbari itd imaju sjenu.

Mislim da slijedi reklamacija. :D

vga killer 23.06.2004. 23:29

1. da

2. da, zato ga ja gasim :D

3. neeee, probaj na 100 hz

4. neeeeeee. Malo se igraj s postavkama.

5. nemam pojma o ćemu ti.

Veky 23.06.2004. 23:32

E onda sam ja popusio sheban monitor jer je slika fakat losa kolko god se ja igrao postavkama.

Trebo sam uzet Iiyamu 455 za 2500kn, 200-300kn vise, nije puno.

vga killer 23.06.2004. 23:37

Nemaš sreće. Ja ne bi mijenjao ovaj monitor ni za koji drugi.

Veky 23.06.2004. 23:47

Ako je kojim slucaj to normalna slika, onda fakat neznam na kojim ste vi drogama jer je za kurac.

Troje ljudi plus ja smo to potvrdili.

Znas kaj znaci kad te na bilo kojem osvjezavanju ili postavkama boli glava nakon par sekundi gledanja u tekst.

Sutra idem reklamirat pa cemo vidjet.

vga killer 23.06.2004. 23:53

Gle, ja sam fakat osjetljiv na to i ima monitora na kojima me glava boli za 5 minuta, al na ovom mogu satima radit i niš.

Meni je slika savršena, moguće je da si dobio monitor s kakvom greškom.

Veky 24.06.2004. 00:33

Samsung je zapakiran, a 15" LG je ponovo u akciju.... lolcina koja je to razlika, ovo mi je sad tako malo i ful zaobljeno.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:59.