![]() |
kompjuter zablokira preko noci
Ne znam gdje tocno spada ovaj problem, jer ne znam koje je prirode, pa sam ga ovdje stavio.
Dakle: - ostavim kompjuter upaljen preko noci da skida torrente - ujutro se probudim, kompjuter radi, monitor u standby-ju - pomicanjem misa i tipkanjem po tastaturi se nista ne desava - hard reset, ulazak u windowse (katkad prijavi unexpected shutdown, katkad normalno udje, ko da se nista nije desilo) No, nekoliko sati ako radim za kompjuterom to se nece desit, samo ako ga ostavim da skida torrente (pri tom ugasim monitor i odem spavat). Bas sinoc sam stavio skidat nove torrente i jutros se budim, hard reset, pokrenem uTorrent i vidim da je dosao do nekih 60% sa torrentima i da ga je tu zaustavilo... :wtf2: OS je Vista ultimate SP1 Torrent client je uTorrent 1.7.7. Veceras ne pokrecem torrente nego mu stavljam Prime95 da vrti pa da vidim ujutro jel jos ziv, a trebao bi biti jer nista nije overclockano... Ako nista ne pregori, ujutro javljam rezultat :) EDIT: Preko noći je kompjuter ipak smrznuo. Uključen mi je bio samo Prime95 i bio sam spojen na net, ali ništa nije skidao. Prime je radio 3.30 sata, šta znači da se nakon toliko i zamrznuo. Baja hvala na linku, pročitao sam i probat ću neke njegove solucije (clr cmos) pa javim rezultat. Ako to ne riješi, znači da zajebava t-comov dsl modem i da je odradio svoje :D |
Evo znam da je tema bila nedavno aktualna pa možda ti pomogne.
Dobri srč radi bez problema evo link |
napravio sam clr cmos i kompjuter i dalje blokira...
savjeti? :( |
Pogasi sve power managment gluposti pa probaj tako...
Dakle nda ti ništa ne gasi da ništa ne sejva tako da gasi parcijalno itd i ručno si pogasi kaj ti treba... |
Nije bilo uključeno ništa od tog power managementa. Primjetio sam da mi RAM radi na 2.16V, a tvornički mu je deklarirano 2.2V, no to nisam prije primjetio jer sam u BIOSu namjestio voltažu rama na 2.23 (nema nego 2.19, pa je slijedeći 2.23, 2.27, itd.), no izgleda da je vdrop dosta velik za ram, šta nisam očekivao nego prije da će to biti za cpu. Namjestio sam malo više (na 2.27) i sada je taman 2.2V (everest). Rezultat: prvi put da je kompjuter doživio jutro :) ali me dočekao s*ebani taskbar (ikone u trayu nestale, HR oznaka pobjegla lijevo, itd.) i poruka na ekranu da je Everest doživio neku grešku (nešto vezano za system resources, zaboravih), pa sam ga resetirao...
Izgleda da je situacija dosta bolja ali to još nije 100% stabilno :( |
pošto si primjetio pomak na bolje dizanjem voltaže ramu-u, možda je u njemu stvar?
jesi odvrtio memtest? jesi probao samo sa 1 keksom od ta 4? jesi probao dici latencije na 5-5-5-15 recimo, spustiti clock na 667? (za probu samo, da vidis ima li drasticne razlike u stabilnosti...) novi bios je nedavno izasao, stavio si ga? (brijem da se bas u zadnja dva biosa nesto za 45nm proceve mijenjalo, a to imaš...) i za kraj, ako nista ne otkrijes, tj i dalje blokira.. instaliraj xp, pa vidi jel u njemu ista stvar. mozda imas losu vistu ili sp1 nije dobro 'sjeo' :) |
Citiraj:
iskreno, ovo ću probati zadnje jer mi je tlaka... Citiraj:
To ću sada napraviti. Ako to ne pomogne onda ću probati testiranje memorije i 24h stress test pomoću Prime95. Ako i to ne pomogne onda mu ne gine jedan dobar stari format c: :smoke: |
je li izdržao quad do jutra?
|
Očito se ujutro ukazao prizor s mog avatara na horizontu... :D
|
Citiraj:
Jedno pitanje, zašto svaki put kad palim kompjuter, prije ulaska u Windowse (ono kada traži boot cd) piše "Update ESCD.....successful" ?? Zar to ne bi trebalo pisati samo onda kada nešto izmijeniš u BIOSu? I šta je taj ESCD uopće? tnx [EDIT] ispravak... ne ispiše "Update ESCD" nego Verifying DMI Pool Data.... Update successful ! |
Citiraj:
http://media.techtarget.com/WhatIs/images/spacer.gif In personal computers with Windows, ESCD (Extended System Configuration Data) is data that provides a computer's BIOS and the operating system with information for communicating with Plug and Play (PnP) devices. Full PnP capability requires a PnP BIOS. When a computer is started, the BIOS records in the ESCD information about how older devices are configured to the system. A pre-PnP device has an inflexible configuration (for example, a specified interrupt request setting). PnP-attached devices can automatically be configured around the existing older configurations (or, when necessary, configured manually). |
crna kronika: quad extremac tiho umire noću...
|
Citiraj:
ili tako nekako, citao sam to ukomiran u 5 ujutro...tko zna jesam li ista dobro zapamti :D uglavnom idiotarija no koji ti k to smeta? :) |
Citiraj:
btw. nije mi jasno kako vista može imat veze s nečim šta se dešava prije loadanje viste...zar to ne bi trebao biti posao biosa? |
Citiraj:
|
Citiraj:
report: ipak nije doživio jutro... našao ga smrznutog, ctrl-al-del ne pomaže, jedino hard reset :( |
Slabo ti je napajanje... :p
Ne bez zeze napucaj noviji BIOS ili nešto pa vidi jer ovo nije normalno ponašanje, ako se ne sredi ploča na reklamaciju, brijem da ti nea kanti ne piše kolko sati na dan smije radit i da se ne osavlja preko noći upaljen... :smoke: |
Neo-ST baš nema srece sa kompovima... :(
koliko je ono topica bilo o problemima sa memorijom, sli grafama, nvidia chipsetu.. i eto, covjek predje na intela i opet ga cima. bas te ne ide :) probaj nekog normalnog dual ili quada staviti gore, ne taj novi quad 45nm (imali su odgodu izlaska na trziste zbog nekih problema, right?) |
Mozda je u Visti problem?
|
Ja imam vistu i držim komp 24/7 već preko 6mj i nije se zbrejkao još niti jednom tako da - nije Vista...
|
Citiraj:
3 jednostavne stvari. ali vidis da nema vremena probati tih par opcija, mora da je vec navikao na 'blokanje' pa mu nije hitno :chears: ili velika investicija u cpu koji se ocito ne koristi :hitthewal: |
Citiraj:
ne vjerujem da je do ploče, prvo ću pokušati sve, reklamacija je zadnji potez. Kako to obično biva, vjerovatno je neka glupost :fuming: Citiraj:
Sumnjam da je procesor. Dotični problemi s tim procesorima se nisu pojavljivali uvijek, a kad jesu to bi bilo samo kod većeg overclocka. Meni trenutno radi na stock 3.0, i vrti OCCT stress test 4-5h bez problema, ali jesam li ga ostavio preko noći da skida sa torrenta, eto vraga... :smoke: Citiraj:
|
Mislim da ti je problem sa memorijom. Ja imam slične probleme sa "lap 1" laptopom koji se nakon što sam ga nadogradio sa 256Mb zna iz čista mira smrznut. Ne radi mi ni miš ni tipkovnica ništa ne pomaže osim da ga ugasim i ponovo upalim.
|
sad će on na memtest vježbu pa da vidimo...
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Našao sam "pokvarenu jabuku na stablu" koja je bila uzrok svim problemima...
To je ista komponenta koju sam i prije reklamirao (23.09.2007.) i dobio novu zauzvrat, radi se o hard-disku, i to Western Digital Raptor 150gb :care: Dakle, ovo je već drugi Raptor koji se pokvario. S obzirom da je ovaj bio u RAID0 s drugim Raptorom, to je radilo nekako, no sustav se stalno rušio, a u zadnje vrijeme nije više mogao ni učitat Windowse, pa sam deaktivirao RAID i testirao oba HDD-a odvojeno i pobjednik je pronađen... :banana: :Machineg: Sada OPET ide na reklamaciju jer je pod garancijom, pa onda slijedi čekanje novog cca. tjedan dana, itd. :kafa: Pomalo sam razočaran WD-om, šteta :smoke: |
Prodaj te Raptore kad stignu s reklamcije, pa kupi neki (puta dva komada) od ovih brzih Seagate diskova koji kolaju forumom i onda njih u RAID.
|
Citiraj:
|
A ja mislio da samo Maxtori rikavaju kako vecina govori, a ovdje 2 Raptora kihnu, koji je to postotak da mi je znat. :D
|
Jesi li siguran da je problem u disku? Mene je isto tako par mjeseci zezala stara AMD konfiguracija dok nisam skontao da jedan konektor od napajanja gubi kontakt. I isto sam imao RAID i isto tako sam imao resetiranja, BSOD-ove, ali u 90% slučajeva se samo smrznuo.
|
Citiraj:
|
Koji šrot od wd raptora, jebi ga nemas srice i gotovo! Meni moj od 74gb raptor radi bez problema! Trazi zamjenu za nesto drugo ako je moguce ( naravno ako se ispostavi da je stvarno riknija) a drugog prodaj.
|
Jutros ga odnio na reklamaciju, kažu da će im trebat cca. tjedan dana da vide šta mu je :(
Motherf*ckers! Ali to nije sve, trenutno uopće nemaju ijednog Raptora igdje na lageru u Hrvatskoj, tako da će ga trebat naručit nakon tjedana dana, i onda još toliko (ako ne i više) dok dođe, ... |
[UPDATE]
Danas me nazvali iz servisa, da je s diskom sve u redu... I stvarno je. Onda mi nije preostalo ništa drugo nego da se poigram sa SATA konektorima i pazite sada ovo - crkao je jedan SATA konektor na matičnoj... Sad se moram lijepo iz*ebat, skinit sve sa matične, poslati matičnu Diskontu 24 u ZG jer je tamo kupljena, pa dok oni dijagnosticiraju kvar, pa ovo, pa ono... :hitthewal: Šta mislite, hoće li dopustiti da je zamijenim za DFI LP UT X48-T2R, i nadoplatim ako treba naravno, mada koštaju gotovo isto (moja je koštala 1600kn kad sam je kupovao)? |
Molio bih mali osvrt na ove probleme koje imam s kompjuterom...
Nešto nije u redu s njim, ne znam točno što, sumnjam na matičnu. Ukratko da rezimiram probleme koje sam imao u zadnja dva tjedna: 1. kompjuter bi zablokirao preko noći, sam od sebe. Katkad ne bi iz prve digao Windowse, ali sve se moglo riješiti s jednim hard-resetom, i tako bi radio 4-5 sati pa opet blokirao. Jedino što sam tada čudno primjećivao je da bi ploča pri bootanju katkada izbacila "Verifying DMI Pool Data...success", a katkada samo "Verifying DMI Pool Data...". Što je to točno, ne znam... 2. memoriju sam testirao, s njom je sve u redu. BIOS je updateovan i stavljena je zadnja verzija. Onda mi nije preostalo više ništa nego formatiranje HDD-a i ponovno dizanje Windowsa (Vista 32bit). No, od tada počinju problemi... Pošto su raptori u raidu0, BIOS ih vidi kao jedan disk (logično i normalno), uđem u instalaciju Viste, Vista ih također vidi kao jedan disk, i instalacija započme normalno. Nakon prvog reseta ide faza "completing installation" ili tako nešto i tu stane. Nakon nekoliko sličnih pokušaja, shvatio sam da se Vista jednostavno ne želi instalirat na taj raid setup. Probao sam i XP, no tamo dobijem BSOD. 3. Slijedeći logični korak je bio razdijeliti diskove iz raid polja i probati instalirat Vistu na jednog od njih. BIOS vidi oba, no instalacija Viste vidi samo jedan. Nakon što sam ustanovio koji je to disk što se ne vidi, odnio sam ga u firmu gdje je kupljen na reklamaciju. Javljaju se nakon tjedana dana - s diskom je sve u redu. Vraćam ga nazad u kućište i ubadam u isti SATA konektor na matičnoj gdje je bio i prije, no opet se ne vidi u Vistinoj instalaciji. Nakon malo istraživanja, zaključih da je crko taj SATA konektor i da je reklamiranje HDD-a bilo uzalud. Premjestim oba raptora na druge SATA konektore i dignem XP sa prvog raptora (kojeg sam koristio ovih tjedan dana dok je drugi bio na reklamaciji). XP se učita, ali ne vidi drugog raptora. Logično - trebalo je napraviti primary particiju na njemu. Napravljeno - XP ga vidi - sve funkcionira. 4. Slijedi ponovo formatiranje XP-a, postavljanje oba raptora u raid0 i instalacija Viste. Guess what - opet isti problem. Stane na "completing instalation". Razdvojim ih iz raida, Vista vidi oba diska, započme instalacija, ali nikada se ne završi. Uvijek bloka negdje iza prvog reseta, kod DOS-like poruke "please wait while windows finishes installation..." 5. Tu više nisam znao u čemu bi mogao biti problem, dapače, totalno sam zbunjen, jer je na isti način taj setup funkcionirao bez problema dok nisu počeli ovi problemi u zadnje vrijeme sa blokiranjem, dakle dva raptora u raid0 i Vista, a hardovi su u redu, dakle ne znam šta bi još moglo biti osim ploče? 6. Ako bi mi netko mogao pojasnit kombinacije AHCI/RAID postavki u BIOSU/Integrated peripherals ove ploče, jer ih ja baš ne razumijem: znači, ako želim dva diska u raid0, gore stavim RAID, a dolje enable na "run ahci rom"? Čemu onda služi taj ahci umjesto raid, i što ako stavim RAID ali ne i "run ahci rom" i obratno ? Zašto mi ploča pri bootanju izbaci "Ahci bios not installed!!" ? I općenito koju kombinaciju od svega toga da izaberem? Malo sam izgubljen u tome :( Hvala na strpljenju :sweating: |
Stari moj kao što sam rekao na početku tirade tako se citiram...
Citiraj:
Ili pak jednostavno ploča ne valja kao model... :smoke: |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:49. |