![]() |
Da sam na njegovom mjestu, tocno bi nakon ovih savjeta odustao
|
Untisumpora koja Santa Barbara opet. :roller:
|
Citiraj:
https://www.zdnet.com/article/how-to...dded-security/ |
Citiraj:
Iskreno neznam kaj da mislim o ovome. Ima nekaj u tome kaj FSF tvrdi ali RedHat je gigant (iza kojeg stoji jos veci metuzalem - IBM) koji je po mom misljenju najbolje pogurao Linux u Enterprise okolinu sa svojim rijesenjima (koja po onome sto sam vidio - rade i nemaju tolko bugova kao ostala Linux konkurencija). Pretpostavljam da im je puko film da nemaju od ulozenog truda , znanja i novca onoliko koliko su planirali. |
Updates :goood:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Isprobavam Ubuntu 24.10 na novom Ryzen 9600X PCju s integriranom grafikom.
vainfo kaže da podržava dekodiranje h264, h265, vp9, av1 i baseline jpeg ali najnoviji firefox sve navedeno dekodira softwareski. Mesa kaže da je to raphael_mendocino, amdgpu kaže raphael. lspci i lshw kažu Granite Ridge rev c6 lscpu ne pokazuje ranjivosti osim za Spectre ofc I guess.. sve mu je to previše novo :) Kernel je 6.11. |
Zavrti FF beta pa probaj:
Firefox 136 Beta Finally Enables Hardware Video Decoding For AMD GPUs On Linux By Default |
I usput možeš složiti noviji 6.13 kernel.:)
Code:
glxinfo | grep OpenGL Code:
vainfo |
Sjecam se da me hw akceleracija otjerala barem dvaput sa Fedore. Intel gen 6 i 8 platforme, nista fensi. Pokusavao sam dobiti FF i Vivaldi da rade i odustao nakon x dana.
|
Spori su u mozilli po tom pitanju. Na intelu je proradilo po defaultu tek negdje 2022 čini mi se. Prije toga teški hakeraj.
Nego, chromium bazirane browsere ne koristim, jel tamo radi hw akcelaracija videa? Zadnje što sam probao chrome nula bodova, ali ima već koja godina. |
Iskreno, ne sjecam se vise do koje mjere je radilo na Vivaldiju. Znam da nije radilo out of the box i da sam nesto cackao oko toga.
Edit: moram se ispraviti, FF je radio out of the box, a Vivaldi samo ako ga pokrenem kroz terminal. Ovdje smo pricali o tome: http://forum.pcekspert.com/showthread.php?p=3747545 |
Radi i sa 6.11 kernelom. Nisam stigao testirati ffmpeg/ffplay ali budući da on koristi vaapi koji vidi dekodere onda ne bi trebalo biti problema.
Ali Firefox... I ja sam duugo čekao hw akceleraciju na Tiger Lakeu i jedva dočekao. Ali bar je radila h264 akceleracija. Ovdje ne radi ništa. Samo software dekodiranje za sve codece a HEVC uopće ne dekodira ni softwareski. Firefox Code:
Codec Name Software Decoding Hardware Decoding Code:
Trying display: wayland Code:
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Raphael/Granite Ridge Root Complex |
|
Citiraj:
Kad već spominješ tigerlake, nije još uvijek bajna situacija, FF podržava u hw samo H264, VP9 i AV1. Očito su u FF podržali minimalan broj codeca da bi radio YT. Ne vidim zašto bi netko trebao hevc u browseru... Spomenuti YT meni servira isključivo VP9 i AV1, nekako na random. Jesi probao forsirati FF akcel. za AMDa? Arch ima dobre i ažurne upute: https://wiki.archlinux.org/title/Fir...o_acceleration Znam da je tlaka, ali prije nativne podrške u FF radilo je neko vrijeme na intelu isključivo s tim postavljenim parametrima, bilo je bitno samo da ffmpeg radi. Osjetilo se na laptopima lijepo po cpu zauzeću dok gledaš yt video :) |
Tako je i meni bilo. FF je ponekad zbog toga bio malo nestabilan ali je radilo :)
Nisu svi videi kodirani u AV1 na YT |
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Pipewire zamjenjuje pulseaudio. Ali to ne znaci da mozes sve pulseaudio pakete maknut. Zavisi od distre do distre, eto situacije na Fedori 41: Code:
$ rpm -qa |grep 'pulseaudio\|pipewire' |sort |
Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...
Nešto testiram danas, maknem tracker-miner-fs na Ubuntu 24.10 i skužim da mi je maknuo xwayland, gnome-session i svašta nešto…
Fora. Ako neš’ imati indexera neš’ imat X-e :) Btw: danas sam uspoređivao Ryzen 8700G sa 9600X. vainfo kaže da 8700G može enkodirati AV1 dok 9600X ne može. Oba ga mogu dekodirati. Niti jednom niti drugom ne radi akceleracija u Firefoxu. Koliko vidim to je zato jer Firefox nema podršku za vulkan i kako stvari stoje pitanje je da li će ikada imati. ffmpeg i mpv uredno koriste hw akceleraciju za video. ffplay radi preko vulkana a kad forsiram vaapi kaže da ne postoji veza između vulkana i vaapi-ja. Budući da Firefox zna koristiti (samo) vaapi… it’s Intel or bust :( |
Ryzen 7 8700G ima 780M RDNA 3 iGPU i to je već dosta konkretnije rješenje u usporedbi s osnovnim RDNA 2 iGPU-om koji je u Ryzen 9000 modelima.
|
S druge strane 9600X sa svojih 6 jezgri radi skoro jednako brzo kao i 8700G sa 8 jezgri.
Imao sam nekoliko APUa. Njihova grafika mi je… meh. Za igre preslaba a za uredski posao nepotrebna. BTW: ugasio sam boost na 8700G. Temperatura u loadu je pala za 20 stupnjeva (sa 95 na 75) a pad performansi u 7-Zipu nije bio bi 10%. Wraith ga hladi. |
Da, 8700G je mobilni Zen 4, dok je 9600X baziran na boljoj Zen 5 arhitekturi.
|
Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...
Nakon malo guglanja prisjetih se da Firefox još uvijek podržava ffmpeg iako je to po defaultu disejblano
about:config Code:
media.ffmpeg.vaapi.enabled = true Jubito 4k@60fps dekodira pri zauzeću GPU media dekodera 13-15% (amdgpu_top) što odgovara benchmarku u ffmpegu koji preko vulkana dekodira ~7.5x CPU usage je 2-4% |
Možda bi ovo pomoglo s tom YT problematikom, sjećam se da je to pomoglo na par predpotopnih kompova.
|
@medo
Koji codec ti je YT pustio? |
VP9 i AV1 kako koji video.
Pušta AV1 ali ako je AV1 u 10bit HDRu onda mi pusti 8bit VP9. |
Bogdaj, nekolko pitanja:
- Kak u Fedori 41 (GNOME) složiti per app scaling? AnyDesk na 125% scalingu izgleda jako mali i teško je vidjeti ikaj i klikati po sučelju - nekad kad alt-tabbam ne pojave se svi programi, tj treba oko 10ak sekundi da se pojavi program iako je upaljen i vidljiv na ekranu. Bug ili feature? - preporuka za RDP program koji radi, probal sam Connections i Thincast Remote ali oba se smrznu sekundu-dvije nakon logiranja na remote komp Inače zgodan OS, usporedil sam GNOME i KDE i na kraju mi je GNOME puuuuuuno bolje legel. Izgleda milijun puta bolje i taman je dovoljno jednostavan a praktičan za korištenje od strane average luzer ko npr. ja :) I jaaaaaaaaaaako mi je drago da su složili fractional scaling u Waylandu, ubijalo me to kad sam imal eskapade prošle godine s pokušajima da se prebacim na Linux |
Za rdp probaj remminu.
Ja ga koristim za rdp, vnc spajanja. |
Remmina mi je bila skroz na mjestu, preporuka
|
Hmmmmm, not impressed:
https://i.imgur.com/nnHwJT5.png + ima neki čudan bug s keyboard layoutom, kao da su tipke pomaknute za 5-6 stupaca prema levo... niš, budem malo pogledal opcije, možda je user error... iak sumnjam |
Kak si instaliral Remminu? Iz sluzbenog RPM repoa ili Flatpak? Postaj debug Log kad se skrsi. Koristim ju na dnevnoj bazi i nisam imal tih problema koje opisujes. Kaj se tipkovnice tice provjeri postavke u Settings > RDP.
P.S. > ak ti se Gnome svida cekiraj i ovo https://extensions.gnome.org/#sort=downloads |
Firefox 136
Code:
Hardware video decoding is now enabled for AMD GPUs on Linux. |
Top, znači sa sljedećim FF ažuriranjem cveta cveće u naše preduzeće.
|
A vjerojatno će samo u configu upisati ovo što je medo na ruke neki dan :D
Tako je i s intelom bilo nekad... radilo je s posebnim postavkama, ali dugo im je trebalo da puste u distribuciju. |
Za RDP preporuka za xfreerdp.
|
Meni remina odlična.
Koristim i deluge remote desktop manager. |
Remminu koristim poslovno. Nije kao Microsoftov RDP ali radi.
|
koji linux da stavim na laptop....dosta mi je win 11
Bok majstori od linuxa
Kaj ima ekipo ? Vidim da win 11 sve više seruckaju i meni ih je jednostavno navrh glave te ih se želim riješiti. Čitam da win 11 ver.24H2 znao fino smrdati HP računala i ne samo njih i nemam namjeru napraviti nadogradnju. Volio bi izabrati distru linuxa koja će najbolje raditi na mom laptopu HP 650 G5. Evo i slika gdje se vidi kakav je procesor , RAM i ostalo , pa da mi lakše pomognete u izboru. Procesor i RAM https://postimg.cc/sMQxVCNC Tip sistema https://postimg.cc/MnQ6CbnW Eto toliko od mene , pa vi sada navalite sa prijedlozima. |
Mint
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:28. |