![]() |
Mislim da ce biti ovako:
https://geoffruddock.com/soundproof-synology/ Sve mi je trenutno u custom drvenom racku kao sto je Kallax (komp, nas, ups, switch), samo jos dodati vrata/poklopac i otvore za zrak/vent. I spuzve. Puno spuzvi :) |
Više neznam koji disk uzeti..uzeo prije par mjeseci Seagate Ironwolf NAS 4TB..dofuram doma..bad blocks..šalji na reklamaciju..čekaj novi disk..vozi do trgovine, pa onda uzmem nedavno Seagate IronWolf Pro NAS 8TB..prebacim fino sve s drugih diskova na njega..HDD Sentinel javlja bad blocks na početku diska.
Stvarno frustrirajuće..sad me opet sutra čeka vožnja do Linksa, opet reklamacija i opet čekanje.. |
Stogod uzmes, rokni u sentinelu write+read surface test prije nego ga uopce ustekas u nas. Nije garancija da ce biti dugovjecan, ali mozda ti pokaze da disk ima problem prije nego pocnes uopce prebacivati podatke na njega.
|
Citiraj:
..još je i veće sranje da nemaju tih diskova u webshopu..pa ću dobiti povrat i opet naručiti iz neke druge trgovine pa čekati..zdrobit će mi ta akcija mjesec dana.. |
Citiraj:
Nikad vise |
Citiraj:
Kaj se tice FS-a - ne sjecam se, vjerojatno XFS, al' nemam pojma gdje to tocno u UnRaidu provjerit? :fiju: |
Citiraj:
Jel moguce da SW Raidu je svejedno kakav je tip diska...hm...Unraid kolko vidim po defaultu koristi XFS ili BTRFS. Kak provjeriti kaj se vrti je malo zeznuto po googlu: https://forums.unraid.net/topic/8157...ge-filesystem/ Kaj to čudo nema CLI? |
ajmo ozbiljno pitanje ili dva:
imam 2 synologyja, ista. u jednome su 2 x 8TB diskovi i na njemu su svi sherovi. zovem ga "source" nas. Dostupan je svima u firmi, svim printerima i skenerima i malome od susjede. drugi je backup nas sa 2 x 18TB diskovima i on nije dostupan u mreži nikome osim drugom nasu. i meni, po potrebi. na "source" nas-u imam upaljen snapshoting, bez snapshot replicationa, dakle snapshotovi se čuvaju lokalno na tom nasu. Želio bi upaliti i versioning, da korisnici mogu vratiti fajlove unatrag npr do 15 verzija. ČIME to napraviti? koja mi aplikacija treba za to? i onda za radit backup na drugi NAS, šta je bolje / jednostavnije za kasnije pristupit backupiranim podacima: SLATI sa source nas-a na backup nas preko HYPERBACKUPA, ili POVLAČITI kroz backup nas sa source nas-a preko ACTIVE BACKUP FOR BUSINESS? Hyperbackup radi neki svoj fajl sa ekstenzijom .hbk i sad unutar toga mogu browsat podatke ali ih ne mogu otvorit nego moram ili downloadat folder koji mi treba, ili imam opciju restore koja vrati podatke. kroz Active backup se koliko vidim rade folderi s datumima i mogu svakom fajlu pristupit odmah bez čekanja da se odradi restore. šta je bolje? https://i.ibb.co/19pbRBQ/firefox-IDLOUIFmyq.png |
A da samo upalis "Make Shapshots visible" opciju i onda imas foldere od svih snapshota vidljive pa lako udes/izadjes van i izvadis file koji ti treba iz koje verzije/datuma zelis...?
|
Afaik, file versioning kao takav radi samo u kombinaciji sa koristenjem Synology Drivea... tako imam podesen versioning za jedan share i kroz Drive mogu vracati verzije - nevezano uz snapshotove.
Ostatak shareova nemam versioning, ali koristim snapshotove. Makar, ne bih mijesao snapshote i versioning. Versioning se broji i pise cim sejvas fajl. Ako sejvas u sat vremena tri puta - to su tri verzije. Snapshot se najcesce radi svakih x vremena, pa lako propusti par verzija fajla i nije tako fleksibilan kad treba restorati verziju fajla. |
da, snapshote radim svaka 3 sata u radnom vremenu, 9-12-15h i onda backup dvaput tjedno, ali to mi je malo često za full backup a rijetko za versioning.
poanta na snapshotima je sigurnost, ne vraćanje, tako da NE, nedam pristup snapshotima nikome osim sebi kroz web interface. Džabe mi snapshoting ako svi imaju pristup tome kroz share folder, onda mi i neki ransomware može zaključat i snapshot. ovako nemože. a i nemaju šta useri prčkat po snapshotima. versioning mi je logično da im bude dostupan, desni klik i vrati na verziju prije ako nešto zajebe. to se dešavalo i meni, editiram neki obrazac i lupim save umjesto save as .... and it's gone. ovo za backup, sačekm da vidim ako će netko reć. |
Ti snapshot folederi kad su visible su Read only tako da nemoze ti to neko zakljucati (ransomware), mozes samo gledati/vaditi van fileove iz tih folder.
EDIT_ Evo video da vidis o cem pricam https://www.youtube.com/watch?v=P-9osuSdGGI&t=1146 |
Citiraj:
|
Citiraj:
nisam znao da je read-only. but still. instalirat ću synology drive pa vidit šta i kako. snapshot moram malo proučit, neznam dal mogu doć do fajla ako je sam originalni fajl izbrisan, makar ovdje enters recycle bin. a kad smo kod recycle bina: Citiraj:
recycle bin ti je van te sheme. imaš u opcijama share foldera (i samog home direktorija) da uključit recycle bin, i da daš samo adminu pravo pristupa (tako imam ja podešeno). i ovdje fajlovi ostanu dok god ih admin ručno ne izbriše, sam user nema to pristup. on je "izbrisao" i to je ošlo u recycle bin kojemu samo admin ima pristup. |
Admin u Drive admin appu definira broj spremljenih verzija za usere. User ne moze nista mijenjati.
Na winsima versioning ide kroz desni klik na fajl pa ima opcija "versions". Zanimljivo, aplikacije Synology Drive ili Files mi ne nude nikakve opcije za verzije. Mozda krivo gledam... Kada kazes da vidis hrpu obrisanih fajlova, to nema veze s verzijama. Je to recycle bin? Njega moras isto automatizirati kada i koliko cesto da se prazni. Al ovaj dio nema veze sa file versioningom, barem mi ne zvuci tako. Meni je recycle bin dostupan useru, ali brise fajlove starije od xy dana da se ne prenatrpa. Neke foldere brise fajlove i cesce, npr multimedia library. |
Ne govorim o recycle binu, to je odvojeno, odavno imam task za pražnjenje. Ovo je baš ono što ostane u Driveu na NAS-u. Obrišem neki file s laptopa, Drive kao synca promjene, ali na NAS-u i dalje stoji taj file. Izgleda da je jedino rješenje reinstalirati Drive, po ovome što vidim na netu, to je jedini način da se sav versioning obriše jer mi je par terabajta zauzeto bezveze. Danas oko 17 h sam bio skroz isključio versioning i evo diskovi još uvijek roštaju, a ne vidim da se išta oslobodilo.
Bolje da ne pričam koje akcije sam imao kad mi se jedan share greškom zapunio do kraja, užas kako su loše riješili to čišćenje smeća i općenito BTRFS transactions and cleaning. |
Hmm, nisam to primjetio. Koristim Drive za kompletan My documents na Winsima na kompu, cim nesto obrisem na kompu to nestane sa NAS-a i obratno. Imam 2 way sync, zato se sve brise.
Da nije nesto povezano sa space reclamationom? Ako se ne varam, ono sto obrisem ode u bin. Kada obrisem bin nisam jos oslobodio prostor na disku i moram cekati da space reclamation to obavi... Storage manager - storage pool - global settings - space reclamation time grid |
Space reclamation ide kad se nešto obriše iz recycle bina odnosno kad više nigdje ne postoji, a jede prostor, to je na razini FS-a. Sad govorim baš o fileu koji i dalje stoji u folderu odakle sam ga obrisao. Nema druge nego opet pitati support, ma da sumnjam da će išta znati jer mi ticket za ABB stoji otvoren preko mjesec dana.
|
Ma domy_os je na DSMu 6.x plus nesto mu generalno steka sa NASom (rebootnkod njega traje 20 min) tako da kod njega te stvari normalne za DSM 7.x ne sljakaju dobrim djelom :(.
|
Ma da, nekako sam i mislio da ne moze imati veze s ovim slucajem, fajlovi su to.
Omogucio si 2 way sync na racunalu kod setupa Drivea? Mislim, siguran sam da si to dobro podesio jer nema puno pameti oko samog setupa. Da je bizarno, malo je, da. Mislim da ne bi trebao biti problem ako iznova podesis taj folder kroz Drive app na klijentu. Ne vidim sto bi moglo poci po zlu... Da li ima icega u Drive Admin Console appu na NAS-u, registrira li ikakve promjene/evente? @Lewis Oke, ovo sto pricam je vezano za DSM 7.x ako ima ikakve veze. Cisto da se zna. Nisam isao za tim da je on na 6.x :/ |
2-way sync ili backup s brisanjem, nebitno, file i dalje stoji, a trebao bi biti obrisan. U logovima nema niti jednog entrya da je nešto obrisano. To sam već gledao, zato i pitam gdje se može namjestiti versioning ili čuvanje fileova za non-admina jer moj acc na Windowsima nije admin na DSM-u radi sigurnosnih razloga.
Realno, Synology Drive ima 10% opcija koje ima SyncBack. Dotični mi radi super iako je puno više mogućnosti za nešto zeznuti, a ovaj Drive i ABB *ebu po tavanu da ga ni sam developer nije u stanju debugirati. To je u razini onoga kad pitam MS support za neki problem koji nisu imali, odgovor uvijek bude reinstalirajte Windowse, a ja lijepo na feedbacku stavim ocjenu 1 pa im se šef ispričava jer su ovi ispod nesposobni. |
Ja i dalje nemogu skuzit zasto tebi ABB neradi a meni savrseno odradi na tri razlicita Synologya. Ali kao sto smo vec pricali meni se i dalje cini da je tvoj unit nesto hardwerski smrdan jer reboot od 20 min i tako sporo kopiranje nije normalno za taj model.
|
Greška u hardwareu bi se negdje u logovima morala pokazati, barem ovima od Linuxa, ovo je nešto do DSM-a. Ako pogledaš Reddit, ima tu masa problema i s Driveom i s raznim drugim aplikacijama, daleko je to od savršenog. Evo problem sličan mom...
https://www.reddit.com/r/synology/co...drive_reindex/ Code:
root@Domy-NAS:~# /var/packages/SynologyDrive/target/bin/cloud-control synotifyd-rescan --view_id=4 --path=/ https://i.postimg.cc/gn6S9MkS/image.png I još sam skužio da se u Drive ne reflektiraju promjene usera iz Control Panela. Ako nekog usera obrišem u Control Panelu, u Driveu ostane i dalje pa ga treba brisati kroz terminal. Da li i on zauzima nešto prostora u bazi, nemam sad živaca istraživati. Code:
sqlite3 /var/packages/SynologyDrive/etc/repo/user-db.sqlite "select * from user_table" |
Citiraj:
Quote: "If you use a shared folder name, don't forget to put a @ in front of the folder name. It works perfectly for me." Citiraj:
Ja sam na DSM 7.2.x |
Citiraj:
Code:
root@Domy-NAS:/volume1/homes/domy# sqlite3 /var/packages/SynologyDrive/etc/repo/user-db.sqlite "select view_id from user_table where name=baja" Citiraj:
Kad napravim factory reset, onda ću na čisto staviti 7.2, a što se tiče DSM 6, supportan je i dalje i dobiva update. Jedan od tih updatea je riješio force shutdown kad bih iskopčao USB. |
DSM 6.2 support je do 2024 kolko vidim kod njih, znaci to je jos koji mjesec, cisto sumnjam da se nesto jako trude oko toga, pokrpat ce kao naleti neki opaki security hack/breach ali puno dalje od toga tesko.....
Probaj 7.x kad refreshas pa vidi jel bolje ali kazem meni ABB i ostalo sto koristim radi super, slao sam ti screengrabove gdje meni ABB odradi automatksi snapshot PCa za 4-5 minuta nekih 500-600 GB C particije. |
Stavi 7.1.1 na čisto, zadnji update.
7.2 je star 3 mjeseca, opet ćeš na nešto naletiti. |
Pozdrav ,
U potrazi sam za nekom solucijom backupa ponajvise fotografija i videa s mobilnih uređaja i arhive šta se sad nalazi na kompu . Sve skupa količina podataka trenutno nije ni 1tb ali s vremenom bude to raslo još . tako da sam sad gledao da se uzme neka kombinacija s 2x 4tb diska , iako mi nisu ni potrebne neke raid i itd stvari pošto dio toga je na google drivu a sve ono važnije se čuva i na SSD prjenosnom disku . Eventualno bi se dignuo i plex server gore da baš pc ne mora biti stalno upaljen (a tu mi se vecinom vrti 10-15 filmova jer nemam naviku skladištenja toga , pogleda se i kroz neko vrijeme obriše) tako da ni tu nije neka velika količina podataka. Bitno da se u kucnoj mrezi može uplodati ( 2 korisnika budu) i izvan kucne mreze da bi se mogli syncati mobiteli i eventualo pogledati koji sadrzaj izvan lokalne mreze. Za sad sam gledao SYNOLOGY DS223j (nekih 230-240 eura) cini mi se najisplativija solucija za sad ili čak Synology DS DS124 (ako bi išao na kombinaciju s jednim diskom) a za diskove nznam ni sam sta uzeti , uglavnom WD nebih jer sam imao dosta losih iskustva za sad s njima pa ako mozete preporucit nesto drugo pametno a da je vim jeftinije hahah , gledao sam ove HAT3300-4T 3.5" SATA III SYNOLOGY (115eur) ili ima nešto drugo za preporučiti Ili ako neko ima neki sasvim drugaciji sistem i soluciju za preporucit . Hvala |
ili ćeš morat plex zabatalit, ili ćeš morat odrešit kesu. to je basic nas i shodno tome limitiran je ...
na tom modelu ćeš imati osnovne nas funkcionalnosti... plex će se vuć i zaboravi transkodiranje. ili nativno, ili ništa. za upload s mobitela ja koristim drive, namjerno samo u kućnoj mreži jer neću da mi koristi data promet kad sam vani da napravi upload onoga šta će ionako napravit kad dođem doma... možeš na synology syncat i preko bilokojeg cloud servisa, imaš i resilio sync , imaš svašta. ali ja osobno koristim samo drive. plex iako kao radi, samo će ti dić library, nema to snage za bilo kakav transcoding. za plex ljudi kupuju dedicirane mašine... nas je nas, a plex je za ozbiljniji hardver. uzmi ironwolfe ili exose. imaš i toshibe MG seriju enterpise diskova, ali seagate je dovoljno dobar. ili kombiniraj 2 marke da ti baš ne riknu oba diska iz iste serije istovremeno. ps pogledaj tržnicu http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=317854 |
Citiraj:
Transkodiranje ne koristim uopce sve se pušta nativno a i plex mi je gli tu da jednostavnije pustim sadržaj na veci ekran i uvijek samo jedan korisnik i jedan tv se gleda , tako da nisam baš neki teški korisnik plexa i ne koristim neke naprednije stvari . Da vidio sam to na tržnici i ok je ponuda tj. super ali me nekako vuče da nabavim novo sa garancijom sve , a i po specifikacijama mi se čak ovaj 223j čini da je to tu negdje isto praktički ajd noviji 1g dd4 i 4core cpu |
Ds 224+ i to je to
|
Za basic backup i direct stream Plex svaki od navedenih ce odraditi posao. Tim vise sto nemas nakaceno puno klijenata. Svakako je bolje vise RAM-a i tu bi dao prednost investiciji u 1/2GB jer nikad ne znas sto ces raditi s NAS-om za godinu dana.
1bay ili 2bay NAS, skroz nebitno, RAID nije backup. Moras imati neki backup van NAS-a ako su ti podaci bitni, bilo na eksterni disk ili cloud. Barem jednu kopiju. Razmisli i gdje ce ti NAS stajati i je li ti bitna buka. Exosi i MG serije su bucnije, a cak i da naletis na tihi disk, Synology ima metalne kaveze i mos se slikati, diskovi ce ti rostiljati u seeku i to ce rezonirati. Moje Toshibe kod torrentanja i backupiranja na cloud nekad zvuce kao da netko prica ispred zgrade, mrmljaju i klikcu. Ako ides na 4TB diskove komotno ignoriraj zadnji ulomak, pogotovo ako nabavis one koji se vrte na 5400/5900 okr/min ;) |
Ja sam neki dan stavio ds220+ s 2x 4tb diskova
Prebacujem doma s mobitela kad sam na wifi, tj žena i ja Za sada zadovoljan Sent from my iPhone using Tapatalk |
Vec koji sat (nisam bio doma ali sam primjetio neko sranje) mi NAS rostilja na najjace i jedva mu pristupam preko dsm-a koliko je sve usporeno. Ne ide ni preko ssh. Docker je down. Healthcheck salje pingove tu i tamo, ali sa zakasnjenjem od 5-15min. Ne mogu nista od appova otvoriti. Oba diska blinkaju da rade. Ne prima shutdown komandu, tj barem je jos nije prihvatio.
Kako ga najsigurnije ugasiti/rebootati, je imao netko neki slican slucaj? DS220+ |
Meni se to dešavali na 216+ dok sam imao samo 1GB RAM i kada pokrene onu provjeru cjelovitosti BTFRS sustava ili tako nešto. Uglavnom, zakolje uređaj dok ne završi.
Nakon što sam ubacio 8GB RAM pločicu, nestalo kao rukom odnešeno. |
baš jučer sam dignuo jednu virtualku, ali sam pustio 2GB prazno... pa jebemu. sad me frka iščupati kabel. ugl imam ssh, ali shutdown komanda ne prolazi. htop vidim, cpu nije zaklan i oko 20% je (kswap najviše radi)... swap memorija je isto oko 3GB
Uspio ga rebootati kroz ssh, fingercrossed! A bas sinoc sam narucio keks od 8GB, kakva ironija! Reboot popravio stvar. Definitivno nije do scrubbinga (zadnji je bio 2.10), evo upravo ga sad radi jer je nepravilno rebootan i odradjuje ga preventive radi - ne osjetim utjecaj na performanse i diskovi puuuuno manje roštiljaju :/ idem skicnuti logove itd... Ok, malo bizarno. Od 10.30h kada je napravio backup task na vanjski disk (backup je uspješan) nešto se počelo događati jer nema nikakvih zapisa i grafova u resource monitoru. Nula, ravna crta, fale podaci. Pomislio sam da je RAM usage otišao u nebo, ali ne znam - ram je bio na 90% i onda šest sati na 0% do reboota. Swap isto, minimalan i onda 0%. iz htop-a znam da je swap bio oko 3GB, a RAM oko 5,5GB od dostupnih 6GB. Nešto se spojebalo. |
Ma očito ga je nešto zaklalo, toliko da nije uspio upisati te logove i statistike ...
Kad ubaciš ram (u dolasku) bar to neće biti razlog, a sad da ne tržimo vidovitog Milana, Murphy law :kafa: |
Sumnjam, ali jako sumnjam da mu je smetalo samo 1-1,5GB free ram-a (krivo sam prije rekao), to ne želim vjerovati, ali isto tako nikada neću saznati istinu. Sistem mi u prosjeku troši 2GB, nema spajkova iznad 2,5GB. Kakogod, povezujem ovo samo i isključivo s jučerašnjim aktiviranjem VM-a. I prije sam znao zavrtiti nešto, testirati i ugasiti/obrisati... sada sam zaboravio ugasiti VM i eto đavla :D
Mislim da je ovo prvi problem s NAS-om od kraja 2021 do te mjere da nisam mogao remotely ništa napraviti i naučio me barem jednu stvar - makni proxy manager sa NAS-a na neku drugu mašinu jerbo ćeš ostati i bez domene :) Idemo dalje! |
Tak se ubije i moj 418+
I ne mogu skontat sta mu je Jednom popizdio i maznul mu struju, i ajmo dalje Nes ti mene zajebavat 1x na 6mj mu dođe |
To je meni jučer bilo, cijelu noć i dan je roštiljao, a RAM-a više od pola slobodno.
Upgradeao sam na DSM 7.2 sa factory reset i ne vidim neki napredak, restart ne traje 20-25 min nego 4 min, ali opet se nasilno restarta kad unmountam USB device i generalno je spor. ABB i Drive i dalje imaju svoje mušice, to očito nikad neće riješiti. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:07. |