PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Kućišta i napajanja (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=57)
-   -   Koje kućište kupiti? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=203324)

strix 30.09.2019. 12:39

e sad, suzio sam na pure base 600, define c, meshify c ili eventualno novo pure base 500. Ta mi sva odgovaraju dizajnom i ne patim za TG.
Treba mi dobra zvucna izolacija ali da ne pati airflow, znam da oboje ne ide skupa i zato se viseumim izmedju ovih navedenih.
mislim da cak i ako se u bequiet stavi par dodatnih ventova da nebi trebalo biti problema sa airflowom? ispravite me ako grijesim...

Prepo33 30.09.2019. 18:33

tun3 komponente su r5 3600 i gtx 1070 ti, a i iskreno bocno staklo, RGB i fensi pizdarije mi nisu toliko bitne, mogu prezivit bez toga. Sta kazete onda da se malo isprsim i uzmem MS black widow?

Brko 30.09.2019. 20:08

Ako te ne zanima RGBT osvetlenje, BlackWidow je majka za 500 kn.
Ili ako moš polovno naći kakav očuvani Fractal R4 ili R5 za iste/slične novce.

Full Throttle 04.10.2019. 20:15

Super su mi ova široka kućišta di se matična polaže horizontalno ko na primjer Tt X9 i XT 20. Jel ima još sličnih takvih kućišta? Nekako mi se čini da su rijetka.

P.S. +1 za Black Widow

Keyser Söze 04.10.2019. 21:52

ako ima netko s vise iskustva, narucio sam komponente i nesto me kopka
SilentiumPC Armis AR3 TG - izmedju ostalog Maximum CPU cooler height: 159 mm

i ARCTIC Freezer 34 eSports DUO White - Dubina 157 mm

nisam cijelu konfu dugo slagao znam da je matematika ovdje 2mm lufta ali? sto ako bas ne stane?

par distancera na izmedji side panela staklenog i to je to??

coconut 05.10.2019. 04:49

Estetski ti bočna stranica neće lijepo izgledati ako staviš distancere jer neće biti u ravnini s ostatkom kućišta. A bit te stranice je estetika kućišta. Probaj naći manji/niži cooler.

VanHelsing 07.10.2019. 01:00

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3341902)
Rastegni se malo i potegni do MS Black widow, oko 500kn, svi ga hvale, ima 2 prednja venta, tako da s njim ne bi trebalo biti problema s zrakom. Jedino ne prati trendove pa nema RGB.

+1 za Black Widow, imam ga, sve preporuke...3 venta instalirana (2 naprijed 1 iza), veliko, masivno, prozračno, sa dosta prostora za kebljivi đob...i još ima izolaciju od buke...jedini minus nema tipku za reset

pogi 28.10.2019. 21:52

Razmišljam o kupnji MS Warrior kučišta. Teška jeftinjava, ali vidio sam ga u trgovini, višestruko je bolje i ljepše od ovog kojeg sada imam, jeftino je....

Pitanje možda općenito za MS kučišta. Kaže u specifikacijama da bi u njega mogao staviti vanjski 1x5.25" (ok, DVD pržilica), unutarnji 2x2,5" (ok, 2 ssd diska), 2x3.5" unutarnji (ok, 2 HDD-a) i to mi savršeno odgovara. Samo je problem što ja po slikama uopće ne kužim gdje su mjesta za te unutarnje 2,5" i 3.5" ladice. U dokumentaciji koja se skine sa neta nema doslovno ništa o ugradnji.

Kako i gdje?

danex 28.10.2019. 22:02

1hdd i 1 ssd ti idu na pod dole desno. 1hdd gore kod dvda-a, i 2ssda idu na ovaj pleh pored maticne desno.

nick praskaton 28.10.2019. 22:02

Citiraj:

Autor pogi (Post 3349075)
Razmišljam o kupnji MS Warrior kučišta. Teška jeftinjava, ali vidio sam ga u trgovini, višestruko je bolje i ljepše od ovog kojeg sada imam, jeftino je....

Pitanje možda općenito za MS kučišta. Kaže u specifikacijama da bi u njega mogao staviti vanjski 1x5.25" (ok, DVD pržilica), unutarnji 2x2,5" (ok, 2 ssd diska), 2x3.5" unutarnji (ok, 2 HDD-a) i to mi savršeno odgovara. Samo je problem što ja po slikama uopće ne kužim gdje su mjesta za te unutarnje 2,5" i 3.5" ladice. U dokumentaciji koja se skine sa neta nema doslovno ništa o ugradnji.

Kako i gdje?

00-E18-BEF-6883-4-F33-A6-BA-2-FD56295-F2-D5

pogi 28.10.2019. 22:43

ajde vidiću. hoće li mi MS dati sve potrebno za ugradnju sa kucistem? vijke primjerice.... odavno ne kupovah novo kuciste

veve 28.10.2019. 23:44

Dobiš sve, ok su kućišta za tu cijenu.
Jedino razmisli o nekom koje ima USB 3.0 na sebi i uzmi jedan 120mm za ispuh otraga.

pogi 11.11.2019. 19:38

Na kraju sam kupio MS HUNTER upravo zbog usb 3.0 na front panelu.

Ljudi još jedno pitanje, malo je glupo ali eto, nemogu sad provjeriti jer mi je nedostupno u starom kućištu.... zar svaki SSD ima ženske navoje na donjoj strani da bi ga pričvrstio u "zoni 1/2" na skici nick_praskatona?

Drugi način ne vidim kako montirati SSD vertikalno?

pogi 11.11.2019. 19:50

Citiraj:

Autor nick praskaton (Post 3349079)
00-E18-BEF-6883-4-F33-A6-BA-2-FD56295-F2-D5

inače na ovos sliki, druga pozicija za HDD 3.5" je na dnu kučišta lijevo. doslovno na podu kučišta pričvršćen vijcima odispod...

pogi 11.11.2019. 19:51

Citiraj:

Autor pogi (Post 3353213)
Na kraju sam kupio MS HUNTER upravo zbog usb 3.0 na front panelu.

Ljudi još jedno pitanje, malo je glupo ali eto, nemogu sad provjeriti jer mi je nedostupno u starom kućištu.... zar svaki SSD ima ženske navoje na donjoj strani da bi ga pričvrstio u "zoni 1/2" na skici nick_praskatona?

Drugi način ne vidim kako montirati SSD vertikalno?

OK. proguglao sam slike ssd odispod.... sad mi je jasno...

marijan95 19.11.2019. 10:22

Od 2006. koristim Thermaltake Mambo VC2000.

Potrebna je promjena.

Estetika kućišta mi je nebitna.

Hlađenje mi je bitno, izolacija od prašine (ne znam da li je to moguće) te USB portovi.

Trenutna konfiguracija:

CPU: i7 8700K
GPU: GAINWARD RTX 2060 Phoenix GS
RAM: Kingston HyperX Predator 2x8 GB DDR4
MoBo: AsRock Z370 PRO4
SSD: XLR8 M.2 NVMe SSD 250 GB
SSD: Kingston HyperX Fury 120 GB
SSD: Samsung 860 EVO 500GB
HDD: WD Blue 1TB 7200 RPM 64MB CACHE
PSU: Fortron Hyper S 600W

Uz to, znam da je off-topic ali trebao bih savjet za CPU hladnjak (trenutno koristim lC Power LC-CC-120). Da li bi NOCTUA NH-D15 bio pogodak?

Mommistake 19.11.2019. 10:32

Ako ti estetika nije bitna, Fractal Define R6 i ta Noctua, imaš tenk od kučišta i hladnjaka.

Odinarius 26.11.2019. 23:03

Što mislite o ovome? Čini mi se kao pristojna ponuda: https://www.adm.hr/product.asp?produ...rDEkMt7FrZKTaU

I imali li danas ijedno kućište s bočnim ventom? Po mom iskustvu je vrlo bitan kod jačih grafičkih, a koliko istražujem nijedno ga nema.

Mommistake 26.11.2019. 23:18

Nije bitno, zato nema.
Imas pull - push sistem i to je dovoljno.
Ja sam pikirao taj Mesh jedno vrijeme, ali prema R5 i R6 ili npr. Define C nije se bas pokazao. Pogotovo za 900kn.

Odinarius 27.11.2019. 13:34

S Radeon 290 Toxic koja pušta 250W u kućište bočni mi se pokazao dosta bitnim za kontroliranje temperatura, u inače prozračnom Coolermasteru 690 (v1) s 12cm ventom sprijeda i straga, plus 12cm na tower cooleru na procu. Gornji su mi bili potpuno neučinkoviti.
Mada problem je što taj bočni vent vibrira više od drugih pa je glasniji (usprkos dampingu koji sam stavio), očito bočna stranica nije učvršćena kao prednje ili stražnje.
Nego, zašto ne Meshify? Ima i Define R6 na popustu (https://www.adm.hr/product.asp?produ...00%2E300%2E266), jeftiniji je s ovom staklenom stranicom nego bez, iako mi je potpuno nebitna. Nekako mi se čini da taj mesh na prednjoj stranici dopušta bolji airflow nauštrb buke, ne znam koja je još razlika. Jako me nervira što nemaju fan controller i što ne bi mogao prenijeti ovaj svoj iz potpisa pošto ne vidim gdje bi ga stavio.

Mommistake 27.11.2019. 14:46

Ma da se ne shvatimo krivo, Meshify je odlično kučište s odličnim air flowom.

R6 ima prostora za više diskova, tiši je, bolja zvučna izolacija, više mogućnosti oko hlađenja itd.

Meshify ima više zraka + staklo.

Ne možeš fulati ni s jednim, R serija je lektira, to se zna ;)

Mladenxy 27.11.2019. 21:20

Nemam to kućište ali imam kućište takve konfiguracije i moja gtx 1070 sa otvorenom bočnom stranicom ima deset stupnjeva niže temperature. Da sad kupujem bilo bi kućište koje ima napajanje gore a odozdo dva usisna venta sa filterima za prašinu. Radi meni sve savršeno u zatvorenom kućištu ali zašto ne imati što hladniju grafu...riješio tako da je kućište uvijek otvoreno i sa tim otvorom okrenut prema stolu uz desetak centimetara odmaka.

Nixis 28.11.2019. 11:42

Sa mini na midi kućište nakon 2 godine. InWin 301 me služio odlično, ali potrebno mi je više mjesta, a nekako mi odgovara ova cijela priča sa kućištima od čelika ili koja god je to mješavina :)

Zapeo mi je za oko Sharkoon Pure Steel RGB verzija. Da li je netko možda uzimao? Sharkoon nije toliko u svijetu poznat, mislim da ga kod Amera nema pa nema ni nekakvih recenzija na netu.

Vrlo je slično InWin dizajnu, a dolazi sa 4 ugrađena venta, holderom za grafulju i mjestom za ssd/vodeno kraj matične. U jednom dućkasu sam slučajno naletio na izložen primjerak i ostao sam iznenažen. Sharkoon mi je više budget segment ali s ovim kućištem da nisam vidio na cijeni i PSU shroudu da je Sharkoon dobro bi se pomučio da odgonetnem proizvođača.

S obzirom na cijenu sviđa mi se, ali bi volio ako je netko slagao u njemu da da subjektivno mišljenje jer znam iz iskustva da nekakve boljke kućišta se tek vide kod sklapanja.

tole_ 02.12.2019. 13:57

Imaš ovdje REVIEW
Ja imam Raidmax Enigmu koje je gotovo identično kućište. Nisam naišao na ništa neobično prilikom slaganja. Možda vrijedi istaknuti da je prorez za 8pin cpu kabel pomaknut dosta u desno radi napajanja, pa se taj kabel malo vidi. I ako imaš MBO s USB3 konektorom na dnu, usb3 kabel će ti ići preko ventilatora jer je super krut i nemre se bolje savinuti. Obrati pažnju i na maks. visinu cpu hladnjaka, npr. noctua nhd15 ili bq drp4 mislim da ne stanu. Inače kvaliteta izrade je odlična, 0,9mm secc i 3mm staklo se ne viđa ni kod skupljih kućišta. Trenutno je na akciji u Linksu za 430kn s dostavom, ali non rgb verzija.

Nixis 12.12.2019. 01:18

Citiraj:

Autor tole_ (Post 3360121)
Imaš ovdje REVIEW
Ja imam Raidmax Enigmu koje je gotovo identično kućište. Nisam naišao na ništa neobično prilikom slaganja. Možda vrijedi istaknuti da je prorez za 8pin cpu kabel pomaknut dosta u desno radi napajanja, pa se taj kabel malo vidi. I ako imaš MBO s USB3 konektorom na dnu, usb3 kabel će ti ići preko ventilatora jer je super krut i nemre se bolje savinuti. Obrati pažnju i na maks. visinu cpu hladnjaka, npr. noctua nhd15 ili bq drp4 mislim da ne stanu. Inače kvaliteta izrade je odlična, 0,9mm secc i 3mm staklo se ne viđa ni kod skupljih kućišta. Trenutno je na akciji u Linksu za 430kn s dostavom, ali non rgb verzija.

Hvala na info, sad tek vidim odgovor.

Uzeo sam kućište na kraju jer ima i ugrađen kontroler sa čak 8 5V 3pin priključaka tako da će gore bez pardona ić 4 venta, ssdovi i led trake. Uštedio sam bar 400kn da ne moram uzimati commander pro.

Doduše nisam još sastavljao konfu, ali na prvu izgleda vrlo dobro. Čak ima i gpu holder.

Nixis 18.12.2019. 19:12

Update:

Konfa složena u Pure Steel White RGB kućištu od Sharkoona.

Prednosti:

+ LED kontroler iza dolazi uz kućište uz čak 8 ALED priključaka, od toga je 4 u startu zauzeto sa 4 ventilatora koja dolaze uz kućište. No, uštedio sam novac da ne kupujem Corsairov commander pro i lightning node.
+ rubber grommetsi (ne znam kak se to zove na našem) za tu cijenu lijep dodatak
+ GPU holder jest plus, ali zbog SSD-a sam ga morao maknuti
+ dosta otvora za kablova i gornji dio PSU shrouda je prostran tako da sve se da fino provući
+ hard disk i ssd disk mount koji se nalazi u shroudu je tool-less i lako se montira, stanu čak 2 ssd diska i 3.5 hard disk + još 2 ssd diska na samom side panelu odostraga + 2 ssda sa prednje strane ako ne ide AiO. Dakle pregršt mjesta za diskove
+ kablovi od kućišta nisu senf i kečap.
+ kabel od ventilatora stražnjeg se da provući ispod napajanja i psu shrouda.

Mane:

- gpu holder se mora maknuti ako želite spojiti SSD kablove na donji SSD disk sa prednje strane, iako to je problem konkretnog SSD diska koji koristi micro usb priključak za napajnje jer je RGB...
- mali shield koji zatvara dio kod grafičke kartice se ne može namontirati ako se koristi GPU holder. Teško mi je objasniti, ali s obzirom da imam GPU holder uz grafulju koji se montira na isto mjesto preko limova od grafičke, atuomatski je debljina prevelika pa sam taj "shield" na limove mora na silu namontirati da to nekako drži i stoji...
- prorez za 8pin je malo udesno udaljen, ali ipak ima lufta za nagurat to između shrouda i matične
- stražnji vent je malo čudnog dizajna pa između njega i staklene stranice nema mjesta da se provuče led stripe, pa sam tu morao raditi kompromis i nekako ostaviti da vise kablovi od led stripea.

Ukratko: Za 600injak kuna vrlo dobro i pristupačno kućište za naše tržište, kvaliteta izrade je odlična i praktički je kopija InWin 301 kućišta, ali s tim da InWin uglavnom ne daje ventove uz kućište pa je to ekstra trošak. Ima i taj spomenuti kontroler iza tako da sam jednostavno sve spojio na matičnu i sinkronizirao sa RAM memorijom i grafičkom, bomba.

Mane su vrlo male i ništa nije deal breaking. Možda su mogli staviti mogućnost mounta ventova na prednju stranu pa da zrak ide kroz/iz side panela sa stražnje strane jer je iza ionako honeycomb pattern sa rupama kao i na InWinu.

Ako se netko dvoumi, možemo preko PM-a ili ovdje ući u dubiozu jer teško je pokriti sve ovako, a dosta toga se primjeti tek kod slaganja konfe, kao i što to uvijek biva.

nick praskaton 18.12.2019. 20:02

Mogo si okacit koju sliku s punim kucistem i upaljenim

Nixis 18.12.2019. 21:49

Citiraj:

Autor nick praskaton (Post 3364710)
Mogo si okacit koju sliku s punim kucistem i upaljenim

Budem kroz par dana, joč čekam wraith spire sad je stock gore. :D

Wiz3m4n 17.01.2020. 14:06

Ekipa, nemam priliku sam vidjeti u dućanu pa pitam čisto informativno....kvaliteta Zalman kučišta novije generacije….znači lim i cjelokupan dojam, težina i sl.

Jako su povoljna pa se bojim da nije neki baš teški low no, hvala na odgovorima i :chears:

Mommistake 17.01.2020. 14:32

Nije na razini FD-a, NXZT-a i takvih, ali nije na odmet. Dosta ovisi koje konretno.

Rekao bi nekako, solidna sredina.

Wiz3m4n 17.01.2020. 16:37

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3372144)
Nije na razini FD-a, NXZT-a i takvih, ali nije na odmet. Dosta ovisi koje konretno.

Rekao bi nekako, solidna sredina.

Konkretno Zalman t7 250kn, kaljeno staklo na pantovima, mesh sprijeda i 2 tiha venta stock!

Ne izgleda loše nikako, no izgled je kuja jbga...

smartmaster 17.01.2020. 17:32

Citiraj:

Autor Wiz3m4n (Post 3372191)
Konkretno Zalman t7 250kn, kaljeno staklo na pantovima, mesh sprijeda i 2 tiha venta stock!

To ti je plexi panel, čim ga dotakneš već je izgrebano...izbjegao bi to. Kaljeno je way to go ako na to ciljaš :)

Wiz3m4n 17.01.2020. 19:00

Citiraj:

Autor smartmaster (Post 3372212)
To ti je plexi panel, čim ga dotakneš već je izgrebano...izbjegao bi to. Kaljeno je way to go ako na to ciljaš :)

Kolega hvala na info, ako je tako onda je i ta cijena s razlogom, no opet neloše za te novce...ipak će biti MS titan 2 sa aRGB 4kom i dobrim kontrolerom, za 550kn mislim da teško naći bolje...

Mommistake 17.01.2020. 19:47

Citiraj:

Autor Wiz3m4n (Post 3372191)

Da, plastika.. Nemoj to.

Smarty 24.01.2020. 08:20

Pozdrav, vidim nitko ne spominje Cooler Master kučišta. Ja imam CM690 prvu verziju i odlično je i prozračno.
Sada se mislim promijenit kučište i želio bi malo RGB i prozirnu bočnu stranu.
Zapea mi je za oko MB511 RGB
https://www.coolermaster.com/catalog...rgb/#Downloads
Ima li netko kakva iskustva ili saznanja? Cijena mu je 700kn
S obzirom da nemam vodeno prozračnost je bitna :)

coconut 24.01.2020. 16:52

Ako ćeš puno raditi u tamnom ambijentu, onda ti je toliko puno svjetala povelika smetnja. A ako još spavaš u istom prostoru, onda je zadnja stvar koju hoćeš.
Na tvome bi mjestu pogledao FD kućišta. Jesu nešto skuplja, ali vrijede svake lipe.

Smarty 24.01.2020. 19:46

Gledao sam ih ali su dosta zatvorena. Ovaj od CM što gledam bilo bi idealno kada bi na ventovima svijetlio sam prsten (kao amd hladnjak) a ne cijeli vent baš radi toga da ne bude previše svijetla.
Postoji verzija bez ventova za cca 500kn ali nevjerujem da ču nač RGB ventove ispod 100kn komad sa kontrolerom.

coconut 25.01.2020. 07:52

Nitko se nije žalio na to da nema protoka zraka u FD kućištima. To što su 'zatvorena' ne znači da komponente u njima nisu dobro hlađene.
Imao sam CM690 i još uvijek koristim CM690 II Advanced (ona verzija s dockom za SATA hard na gornjoj strani). Oba su izuzetno masivna (mislim da se tako masivna kućišta više ni ne proizvode), ali slabo izolirana od prašine.
Što se tiče ventova, sa CM690 II Advanced je dolazio kontroler s kojim si mogao kontrolirati 6 PWM ventova u kućištu. I dan danas mi stoji nekorišten u ormaru. Mislim da mu je službeno ime bilo CM PWM Hub.

wowcina 27.01.2020. 19:16

Koja kutija od ovih ima bolju zvucnu/vibracijsku izolaciju?
MS black widow
Fractal define mini c
nzxt s340
ili ako ima bolja kutija u tom cijenovnom rangu?
Pretpostavljam da kutije bez tempered glassa bolje izoliraju?

Mommistake 27.01.2020. 19:26

Imao FD, odlično i tiho.

Rekao bi da je FD iznad Black Widowa, a NZXT, osim izgleda ne pružaju ništa.

Mada ni Black Widow nije loš.

Da, kućišta bez glassa su tiša.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:58.