PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   HT (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=79)
-   -   Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=145744)

Feeno 06.02.2019. 23:04

super !

warlock25 07.02.2019. 00:17

Citiraj:

Autor COD-fan (Post 3273137)
Mene zanima da li netko od vas živi u Novom Zagrebu i da ima Tcom optiku ?
Ako da, kakve su brzine u večernjim satima? Trenutno sam na A1 optici i to je katastrofa navečer. Prešao bih ili na Tcom ili Iskon optiku, ali ne želim se zaletiti i uzeti za 240 kn Tcom optiku, ako će navečer biti isto kao i sad na A1.

Kakve veze ima doba dana s optikom?
Meni je uvijek 500/120. Nesto tebi debelo ne stima. Ak si u zgradi onda je jasno. Koliki ti ping prema a1 ili speed prema fast. net(netflix)?

Sent from my H8266 using Tapatalk

COD-fan 07.02.2019. 11:02

Citiraj:

Autor warlock25 (Post 3274461)
Meni je uvijek 500/120. Nesto tebi debelo ne stima. Ak si u zgradi onda je jasno. Koliki ti ping prema a1 ili speed prema fast. net(netflix)?

http://i67.tinypic.com/15q54dk.jpg

Exomaniac 07.02.2019. 11:16

Citiraj:

Autor warlock25 (Post 3274461)

Vip, odnosno A1 ima ogromnih problema s linkovima prema van i priličan dio korisnika je imao ili još uvijek ima problema s time. Zgrada, kuća, somun ili gdje god živio nema veze s time. Ako se ne varam Amis je prije koristio Cogent koji je bio stabilan i njihovi korisnici su uvijek imali stabilne brzine, kad je došao Vip otkantao je Cogent i otad sve pati lagano.

warlock25 08.02.2019. 18:02

Ovo je mob wifi 5ghz na udaljenosti nekih 4m kroz zid. Preko zice ide oko 500.Misam na bivsem Amisu pa to mozda igra vekiku ulogu. Imam vlastitu nit sa stupa u dvoristu. Uvijek je speed max. Evo sad je 18 sati i udarni termin

https://i.postimg.cc/YLMRG2Gs/Screen...208-175728.png

Edit:Evo prek zice u 19 sati
https://i.postimg.cc/N2GmmBmJ/DSC-0252.jpg

Feeno 10.02.2019. 00:33

Danas mi je nekako lakse
Novi sam korisnik HT-a,i nakon potpisa krajem 11 mj i do sada placenih 600.- kn racuna za Max2 net+tel i Magentu 1, stvarno sam razocaran uslugom i cijenom.
Bio sam optimistican i sretan da napokon uvodim FTTH u kuci i na odgovor prodajnog predstavnika, da cu do Bozica imati vec sprovedenu optiku, stvarno sam se veselio

Ali danas sam Magentu odjavio (ProdajniPredstavnik mi emailom javio da je iskljucena) Puno mi je lakse
Od pocetka imam 4Mbps brzine i moram imati taj hibrid mini . kako bi mogli pokrenuti postupak za realizaciju uvodenja.
Dokle jos ? Onih jos 2 godine sto je jedan forumas napisao? Stvarno su firma!

dakky 10.02.2019. 16:34

Jedno brzinsko.. ima li negdje popis ulica i zgrada koje imaju optiku uvedenu? Za Rijeku recimo? Razmisljam mozda ponuditi nekome tko ima optiku da uzmemo 500 mbit pa podijelimo troskove, a ja si slozim kakav dobar P2P link ako vidim zgradu s optikom...

.Delboy 10.02.2019. 18:26

Imaš na ht stranici onu provjeru dostupnosti po adresi, ali vrati da nije dostupno i kada postoji optika do zgrade ali nema vetikale do stanova, pa onda pogledaš http request kada stisneš provjeru i ako vrati kod polja "ULTRA" za varijablu capacity "ne", onda nema vertikale.

dakky 11.02.2019. 01:48

@ .Delboy hvala!!! doduše gledao sam za svoju adresu pa "ultra" i "capacity" uopce ne postoje, ali neke adrese u susjedstvu imaju ultra i capacity "ne", znaci moglo bi uskoro. Hvala!

.Delboy 11.02.2019. 13:06

Treba netko od stanara u toj zgradi zatražiti optiku, pa onda ide miniprojekt i bušenje po zgradi

johnsmith 11.02.2019. 13:29

HT, zadužen za održavanje infrastrukture a evo kak odgovaraju:

"Poštovani,
nažalost trenutno ne postoji procedura s kojom biste mogli sami pokrenuti uvođenje optičke instalacije. Ljubazno Vas molimo za strpljenje dok se infrastruktura na Vašem području unaprijedi."

Kvart s kućama ;) Prije će BiH i Srbiju s optikom opremit nego doć do mene :D

Exomaniac 11.02.2019. 13:35

Citiraj:

Autor johnsmith (Post 3275741)
HT, zadužen za održavanje infrastrukture a evo kak odgovaraju:

"Poštovani,
nažalost trenutno ne postoji procedura s kojom biste mogli sami pokrenuti uvođenje optičke instalacije. Ljubazno Vas molimo za strpljenje dok se infrastruktura na Vašem području unaprijedi."

Kvart s kućama ;) Prije će BiH i Srbiju s optikom opremit nego doć do mene :D

Da, dobro si rekao, zadužen za održavanje infrastrukture. Održavaju bakar, a optiku će o svom trošku postavljati tamo di oni žele. Ali nije ti to samo do kuća, evo i ja sam kvart s većinom kućama i nekoliko zgrada i kad nas provlače sad optiku. Danas vidim hrpa kombija od Ericssona, jedno deset, dvanaest spajaju zgrade sad prvo i spojeve po ulicama još. Radi se optika kod nas dosta brzo u zadnje vrijeme, jednostavno ne može to brže. Nemamo mi toliko firmi i ljudi za to, pa ni u većim državama jednostavno to ne ide brže puno jer su svi ograničeni brijem tehničara a nitko neće sad obučavati tisuće tehnicara da se sve pokrije optikom za tro četiri godine jer ćeš onda imati hrpu ljudi bez posla kasnije.

johnsmith 11.02.2019. 13:40

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3275742)
.

Ma sve je to jasno, ali ja lijepo pitam, oću optiku u kvart, ima nas, koje papire oćete i te spike. I dobim :banned:
A provjereno znam da čovjek 500m dalje (drugi kuća kvart, optika 0 bodova) ide pitat u t-centar može optika? Ne gospon. Nazove rođu u tcom/erikson. Vrati se u t-centar. Aha optika, mooože da da. Tri tjedna kasnije eto ti Eriksona došli mu provuć vlakno. Sve se može :fiju: :kafa:

Froxie24 11.02.2019. 18:41

Pa to je još odavno jasno. Ništa se danas ne može bez rođa u hrvatskoj, čak i spremačice u najjadnijoj školici se zapošljavaju preko rođe.

Exomaniac 11.02.2019. 21:41

Citiraj:

Autor johnsmith (Post 3275745)
Ma sve je to jasno, ali ja lijepo pitam, oću optiku u kvart, ima nas, koje papire oćete i te spike. I dobim :banned:
A provjereno znam da čovjek 500m dalje (drugi kuća kvart, optika 0 bodova) ide pitat u t-centar može optika? Ne gospon. Nazove rođu u tcom/erikson. Vrati se u t-centar. Aha optika, mooože da da. Tri tjedna kasnije eto ti Eriksona došli mu provuć vlakno. Sve se može :fiju: :kafa:

Pa ono, a da se probate vi koji želite optiku malo ono, pozvete čovjeka, popijete pivo, gemišt i lagano napravite nekakv prijedlog koji ide i vama i njemu u korist. Ni dva savršeno istokarena zupčanika se neće lagano okretat bez nekog sredstva za podmazivanje.

deda.cro 23.02.2019. 11:12

Ptičica mi šapnula da tekom po Stupniku vrši ispitivanje zainteresiranosti za optiku, a na hakomovim stranicama nema ništa u planu.

Thermaltake 23.02.2019. 11:17

Pitanje, t-com znači ima pasivnu optiku ako sam dobro pročitao negdje ?

animATrIx 23.02.2019. 17:34

Da, GPON

float 23.02.2019. 19:50

T-Com podržava obje implementacije optike, pasivnu i aktivnu. Kod mene je primjerice aktivna.

batuda 23.02.2019. 21:55

di se predbilježavamo za optiku ili kako to ide? oće nas zvat jesmo zainteresirani

Feeno 24.02.2019. 00:25

Citiraj:

Autor float (Post 3279955)
T-Com podržava obje implementacije optike, pasivnu i aktivnu. Kod mene je primjerice aktivna.

i koja ti je brzina? Ako nije tajna grada i kvart

Thermaltake 24.02.2019. 07:43

Citiraj:

Autor float (Post 3279955)

Od kud si dobio tu informaciju ako se može znat ?

.Delboy 24.02.2019. 13:06

Novija izgradnja je optička nit do svakog korisnika, a ona starija izgradnja je GPON tako da je splitter u zgradi.
Tko je na novoj gdje svako svoju nit ima, ako nema terastream je opet na gpon-u, samo je splitter negdje u centrali/ormariću na cesti.

Thermaltake 24.02.2019. 13:23

Citiraj:

Autor .Delboy (Post 3280098)
Novija izgradnja je optička nit do svakog korisnika, a ona starija izgradnja je GPON tako da je splitter u zgradi.
Tko je na novoj gdje svako svoju nit ima, ako nema terastream je opet na gpon-u, samo je splitter negdje u centrali/ormariću na cesti.

Aha, ok. To si bas od njih saznao il ?

Thermaltake 28.02.2019. 11:38

Ovo je sluzbeni odgovor od t-coma koji sam dobio. Znaci koriste GPON optiku, nemaju AON. Znaci ex. amis je jedini imao AON optiku.

Poštovani,

javljamo Vam se glede upita kojeg ste nam uputili putem Chat-a a koji se odnosi na vrstu optike koju koristimo. Vrsta je GPON.

Za dodatne upite i informacije stojimo Vam na raspolaganju.

S poštovanjem

Spikeman 28.02.2019. 13:09

ekipa da priupitam posto uskoro istice ugovor :)

max3m (100/20) + sportski plus + hbo premium

za kolko bi to danas islo?
moze na PM ponuda ako ima prodajni predstavnik tu na forumu :)

E-mil 28.02.2019. 14:29

Kod mene Max3 + sportski plus + turbo 200/100 = 254 kn na 2 godine.

Nisu mi to dali sve dok nisam podnio zahtjev za isključenje svih t-koma usluga, i to nakon 5-6 dana cjenkanja i natezanja.

Spikeman 28.02.2019. 15:11

Citiraj:

Autor E-mil (Post 3281475)
Kod mene Max3 + sportski plus + turbo 200/100 = 254 kn na 2 godine.

Nisu mi to dali sve dok nisam podnio zahtjev za isključenje svih t-koma usluga, i to nakon 5-6 dana cjenkanja i natezanja.

tnx za info, ovo moje je bilo 224 kn na 2 god
procitao sam vec na nekoliko strana da nema niceg do tog otkazivanja svega, jebes ti takav nacin pregovaranja kod nas... :nono:

float 01.03.2019. 17:54

Citiraj:

Autor Feeno (Post 3280027)
i koja ti je brzina? Ako nije tajna grada i kvart

Ovisi o veličini datoteke i broju simultanih veza (koliko sam barem primjetio), uvijek krene s 1000 down pa se polako spušta. Ako je dovoljno velika datoteka, spusti se na ~130ak, onoliko i koliko plaćam. Pa tako na speedtestu nekad otkine 700-800 down i sl. Ugl., ne skidam puno, nije mi to napeto, osim nekih stvari za posao, koje su otprl. par gigabajta, pa bude više manje gotovo unutar minute. Kašnjenje (ping) koji mi je bitan, je uvijek minimalan, oko 1ms do Zagreba. Na drugim mjestima gdje je klasični oblik optike primjetio sam 6-7ms. Dakle, nešto je drugačije. Grad je Split.

Citiraj:

Autor Thermaltake (Post 3280043)
Od kud si dobio tu informaciju ako se može znat ?

Tako mi je tehničar rekao. Sad, znam da sigurno imam posvećenu nit, a je li aktivan uistinu oblik, nemam pojma. Ne mogu dobiti uvid u to. Terrastream sam mogao uzeti, a on ako se ne varam ide isključivo AON putem, to je sve što znam, ali trebala mi je TV pa sam od toga odustao...

Thermaltake 01.03.2019. 18:28

Citiraj:

Autor float (Post 3281856)
Tako mi je tehničar rekao. Sad, znam da sigurno imam posvećenu nit, a je li aktivan uistinu oblik, nemam pojma. Ne mogu dobiti uvid u to. Terrastream sam mogao uzeti, a on ako se ne varam ide isključivo AON putem, to je sve što znam, ali trebala mi je TV pa sam od toga odustao...

Gore sam napisao službeni odgovor koji sam dobio, GPON je.

Ante M 04.03.2019. 12:56

Šta se može dobiti trenutno najniže ?

229 kn/mj 3paket, +15 Sportski Plus + 5 Prošireni + 5 Hbo + 5 Pickbox ?

Exomaniac 06.03.2019. 15:54

Ima neki prodajni predstavnik na forumu? Postala mi je dostupna optika, istekao ugovor i sad bi trebao vidjet sto je dostupno. Zvao sam iskon ali oni u sistemu nemaju da mi je dostupna optika.

NTN 06.03.2019. 16:24

Vidim na HAKOM-ovim stranicama da za moj dio.grada(tresnjevka) krajem 3 mjeseca HT uvodi optiku u dvije faze.Prva faza bi trebala bit gotova do kraja 6 mjeseca. Druga faza je tek 2021.

Mene zanima, ako bude bila dostupna optika poslije prve faze jel se prvi ugovor mora potpisat s HT-om ili moze i s Iskonom?

Exomaniac 06.03.2019. 19:48

Citiraj:

Autor NTN (Post 3283031)
Vidim na HAKOM-ovim stranicama da za moj dio.grada(tresnjevka) krajem 3 mjeseca HT uvodi optiku u dvije faze.Prva faza bi trebala bit gotova do kraja 6 mjeseca. Druga faza je tek 2021.

Mene zanima, ako bude bila dostupna optika poslije prve faze jel se prvi ugovor mora potpisat s HT-om ili moze i s Iskonom?

Te faze su samo tako navedene koliko sam skužio. Svugdje su sve odmah završili što je i najlogičnije. Meni je evo, danas sam zvao HT i kod njih mi je dostupna optika, a kad sam nazvao iskon su mi rekli da nije nakon provjere. No, ionako trebam Arena kanale tako da vjerojatno ne bi ni prešao drugdje.

batuda 07.03.2019. 14:37

Kod mene su odma prvi dan po objavljivanju išli van gledati di je prohodno itd. a nakon mj dana sam ih vidio kak su postavili kablove. Isto piše prva faza do 6.mj, druga do 2021. Nadam se da neće sad to još dugo

skalar 08.03.2019. 17:39

Citiraj:

Autor NTN (Post 3283031)

2021 g. ti je navedena kao krajnji rok kada moraju pokriti 90% grada zagreba + veće gradove koji su im komercionalno isplatljivi jer su im za to odobrena sredstva iz EU-a ,za ruralna mjesta (t-comu neisplatljivo) trebala bi se pobrinuti lokalna politika odnosno trebali bi iz istog fonda zatražiti sredstva ili subvencionirati, ostatak od 10% bi trebao pokriti A1 (ex vip) ,jer fond se zove "broadband za sve građane EU-a",sitni problemčić je da se ormarići i optika pod isto tretiraju tako da neće svi dobiti optiku,ali bi svi trebali do 2021g dobiti urednije veze, a i po nekim najavama tehnologija preko ormarića(bakar do stana) bi do onda trebala isto omogučavati brzine do 500,t-com će to prvenstveno raditi zbog sebe omogučavanje 4k maxtv-a tako da je gotovo sigurno da će to tako i biti,kako će biti sa cijenama to ćemo vidjeti jer u principu malo pomalo van akcija rastu.

p.s. HT ili Iskon ti je cijenovno gledano i ako gledaš u cijelini nekako isto nakon zadnjeg iskonovog povečanja cijene na optici bar trenutno,a na HT-u je ipak nešto kvalitetnija usluga,pogotovo služba za korisnike(nemoraš moliti prositi,preklinjati da ti tehničar iziđe van u slučaju problema),ontovi su isti ,routeri su kvalitativno iste "žlj" kvalitete s time da je iskonov malo kompliciraniji za podešavanja onoga što je dopušteno podesiti., kod jednih i kod drugih možeš kupiti svoj router(preporučljivo) taggat portove i izbaciti njihove routere (intenet i iptv rade bez problema telefon kolko čujem jedino preko friza) i riješiti probleme koje oni donose.

franzD 08.03.2019. 18:04

Citiraj:

Autor skalar (Post 3283744)
2021 g. ti je navedena kao krajnji rok kada moraju pokriti 90% grada zagreba + veće gradove koji su im komercionalno isplatljivi jer su im za to odobrena sredstva iz EU-a ,za ruralna mjesta (t-comu neisplatljivo) trebala bi se pobrinuti lokalna politika odnosno trebali bi iz istog fonda zatražiti sredstva ili subvencionirati, ostatak od 10% bi trebao pokriti A1 (ex vip) ,jer fond se zove "broadband za sve građane EU-a"

Ček, šta? Ajd pojasni ovaj prvi dio, nešto mi ne štima. Ako im je to isplativo, zašto bi dobivali EU subvencije? Gdje je navedena ta 2021.?

Na ovo drugo misliš, vjerojatno, na Okvirni nacionalni program za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja (ONP), za koji će ići EU potpore i koji će, izgleda, ipak krenuti jer su konačno objavljeni kriteriji koji se čekaju od prošle godine i zbog kojih je sve stajalo.

skalar 08.03.2019. 18:43

pa zato što eu daje novce i provjerava ,njima je bilo isplatljivo i postoječe stanje ali ovak nije bespatno ali veliki dio cijene eu komisija pokriva ,a oni moderniziraju mrežu ,a usluge kao netflix ,a biti će ih i više, im je velika konkurencija,evo ja na primjer u sljedečem ugovoru nemam namjeru uzeti max tv ,nekako mi je privlačnije uzet netflix i hbo go,a i jeftinije nego uzeti osnovni + pakete, to ti je u biti to kaj u drugom djelu teksta napisao samo to već traje par mjeseci i rok im je 2021 g. zato sad šalju dopise,i da si pitao to bi ti i rekli na 08009000 to nije tajna nego se ne objavljuje na velika zvona jer bi im služba bila zatrpana do 2021 g. sa pitanjima -"kad će kod mene".

hrvatska država s time nema nikakve veze odnosno šlepaju se ,da postoji nekakav stvarni hrvatski program za širenje broadbanda već bi odavno svi imali bar 50/10,bili bi doneseni zakoni i rokovi ,kad postoje sredstva (a postoje) i kad odluka padne postavljanje optike /kaslića ti stvar dan-dva u kvartu, puštanje u pogon je moguće u roku od 7 dana,s tehničke strane nije to baš tak komplicirano , mi nismo ni znali da nam uvode optiku u zgradu jedno jutro se muvo tehničar ericsona po ulazu i nakon 10 dana leci u kasličima,a za rularne sredine dok se neodrži licitacija za 5g mreže nije ni sigurno da će biti potrebe, sve ovisi kako će proći u njemačkoj ,ako prođe želja njihove vlade da moraju pokriti približno 100% teritorija (svi tamošnji operateri su protiv toga) onda će tako valjda biti i kod nas.

NTN 09.03.2019. 19:51

Citiraj:

Autor skalar (Post 3283744)
2021 g. ti je navedena kao krajnji rok kada moraju pokriti 90% grada zagreba + veće gradove koji su im komercionalno isplatljivi jer su im za to odobrena sredstva iz EU-a ,za ruralna mjesta (t-comu neisplatljivo) trebala bi se pobrinuti lokalna politika odnosno trebali bi iz istog fonda zatražiti sredstva ili subvencionirati, ostatak od 10% bi trebao pokriti A1 (ex vip) ,jer fond se zove "broadband za sve građane EU-a",sitni problemčić je da se ormarići i optika pod isto tretiraju tako da neće svi dobiti optiku,ali bi svi trebali do 2021g dobiti urednije veze, a i po nekim najavama tehnologija preko ormarića(bakar do stana) bi do onda trebala isto omogučavati brzine do 500,t-com će to prvenstveno raditi zbog sebe omogučavanje 4k maxtv-a tako da je gotovo sigurno da će to tako i biti,kako će biti sa cijenama to ćemo vidjeti jer u principu malo pomalo van akcija rastu.

p.s. HT ili Iskon ti je cijenovno gledano i ako gledaš u cijelini nekako isto nakon zadnjeg iskonovog povečanja cijene na optici bar trenutno,a na HT-u je ipak nešto kvalitetnija usluga,pogotovo služba za korisnike(nemoraš moliti prositi,preklinjati da ti tehničar iziđe van u slučaju problema),ontovi su isti ,routeri su kvalitativno iste "žlj" kvalitete s time da je iskonov malo kompliciraniji za podešavanja onoga što je dopušteno podesiti., kod jednih i kod drugih možeš kupiti svoj router(preporučljivo) taggat portove i izbaciti njihove routere (intenet i iptv rade bez problema telefon kolko čujem jedino preko friza) i riješiti probleme koje oni donose.

Ne znam detalje krajnjeg roka u fazama gradnje opticke infrastrukture, no valjda je ovako kako ti kazes.

Radje bi iskon koji je jeftiniji (180 kn/mjesecno) u odnosu na HT (239 kn/mjesecno) za internet+telefon prema cjenicima koje nalazim na njihovim stranicama. Jos je kod Iskona prednost bez ugovorne obaveze tih 180 kn.

IPTV od bilo kojeg ISP-a me ne zanima.

Da najvjerojatnije cu imat svoj router spojen na ONT. Za pocetak ce biti stari Lynksis WRT54GL i tagiranje VLAN-ova jer glavni komp je ionako zicom spojen. Taj router ionako sad koristim na VDSL2 Iskonu.

jp_rv 09.03.2019. 20:02

Citiraj:

Autor NTN (Post 3284018)
Za pocetak ce biti stari Lynksis WRT54GL i tagiranje VLAN-ova jer glavni komp je ionako zicom spojen. Taj modem ionako sad koristim na VDSL2 Iskonu.

da ti uletim u priču i objasnim da - nećeš.
tom linksysu, koliko god bio dobar, je mjesto u 2010. godini.
moj je vjerno radio skoro 10 godina i prošao sve providere, sa dolaskom vdsl-a je završio u smeću. zašto? jer bez ikakvih firewall rule-ova i ikakvog naprednog rutiranja, plafon mu je bilo ravno 30mbita (wan-lan routing sa pppoe). dodaj firewall i/ili QoS, i to je padalo na 20mbita. o tome da bi ga 200 konekcija zagušilo do mjere umiranja neta, nećemo spominjat.

tako da taj router nećeš spajat na optiku, osobito ako budeš htio imati iole ozbiljan net. morat ćeš ga pozdravit i nabavit si ipak nešto modernije sa više rama i bržim procesorom, jer onih jadnih 200mhz ne uspiju više držat korak s vremenom.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:19.