PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

coconut 17.09.2018. 11:33

El. auti imaju više problema: cijena, masa baterija, ograničeni domet, brzina punjenja,... Dok se ne riješe ti problemi, uzalud vam trud svirači.

kantonac 17.09.2018. 11:40

Ma nece jos u definitivno godinama preuzeti vecinu elektricni auti.. Ako uopce i zazive u vecem opsegu.. Bar se meni tako cini.. A i ti elektricni u konacnici jako i zagadjuju, u procesu izrade a i kako se struja za njih dobiva.

A za mehe se ne brini.. Uvijek ce oni nesta upakovat u aute da se ima sta kvariti redovno.

Sent from my MHA-L29 using Tapatalk

Colop 17.09.2018. 11:41

Citiraj:

Autor coconut (Post 3229988)
El. auti imaju više problema: cijena, masa baterija, ograničeni domet, brzina punjenja,... Dok se ne riješe ti problemi, uzalud vam trud svirači.

Cijena je ok, ipak se radi o luksuznom Mercedesu.

Minusi:

-Baterije su stvarno teške, skoro 25 % težine vozila odlazi na baterije (650 kg).
-Pitanje je i sigurnosti, jer ako će se baterije zapaliti usljed probijanja kao što se zapalio Rimčev auto, dajte vi meni benzin/dizel.

-Domet
-Opterećenje mreže kad se vrate svi doma nakon posla i utaknu aute u utičnicu,jer mislim da nema šanse da će strujna mreža to moći izdržati.
-Trajnost baterija

Plus:
-Nema troška goriva
-Smanjeni trošak servisa

nub 17.09.2018. 12:09

Citiraj:

Autor kantonac (Post 3229991)
Ma nece jos u definitivno godinama preuzeti vecinu elektricni auti.. Ako uopce i zazive u vecem opsegu.. Bar se meni tako cini.. A i ti elektricni u konacnici jako i zagadjuju, u procesu izrade a i kako se struja za njih dobiva.

A za mehe se ne brini.. Uvijek ce oni nesta upakovat u aute da se ima sta kvariti redovno.

Sent from my MHA-L29 using Tapatalk

Pa zagađuje se i u izradi konvencionalnih automobila.

A što se tiče proizvodnje struje, da 100% proizvodiš samo na ugljen i dalje bi zagađenje bilo manje nego što ga proizvode konvencionalni automobili. Da ne govorim da elektrane za razliku od automobila ne moraju biti u centrima gradova gdje si direktno izložen zagađenju. Ako ubrojiš i druge izvore energije poput vode, vjetra, sunca i nuklearke i tendenciju da se ide prema tome, onda slika izgleda još bolje.

Ah i zaboravili smo zagađenje koje nastaje proizvodnjom /preradom /transportom (tankeri) nafte.

El. auti imaju još dug put razvoja da dođu na isplativost i jednostavnost korištenja za šire mase. Za sada su u tome samo early adopteri i oni se nose sa svim poteškoćama koje to nosi. Međutim, ekološki argument jednostavno ne stoji.

Pupo 17.09.2018. 12:12

Citiraj:

Autor Colop (Post 3229992)
Cijena je ok, ipak se radi o luksuznom Mercedesu.

Minusi:

-Baterije su stvarno teške, skoro 25 % težine vozila odlazi na baterije (650 kg).
-Pitanje je i sigurnosti, jer ako će se baterije zapaliti usljed probijanja kao što se zapalio Rimčev auto, dajte vi meni benzin/dizel.

-Domet
-Opterećenje mreže kad se vrate svi doma nakon posla i utaknu aute u utičnicu,jer mislim da nema šanse da će strujna mreža to moći izdržati.
-Trajnost baterija

Plus:
-Nema troška goriva
-Smanjeni trošak servisa

Meni je presmješna ta fama oko zapaljenja baterija. A tank benge se nemože zapaliti?

Ok, sanacija požara je puno teža tj. nemoguća kad su baterije u pitanju, al ako bude nesreća da te nestignu izvaditi iz auta, vjerojatno te neće stići izvadit ni iz konencionalnog auta.

Colop 17.09.2018. 12:18

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3230013)
Meni je presmješna ta fama oko zapaljenja baterija. A tank benge se nemože zapaliti?

Ok, sanacija požara je puno teža tj. nemoguća kad su baterije u pitanju, al ako bude nesreća da te nestignu izvaditi iz auta, vjerojatno te neće stići izvadit ni iz konencionalnog auta.

Naravno, sve se može zapaliti, ali kad pogledaš broj klasičnih vozila na cestama, i broj prometnih,ja se baš i ne mogu sjetiti kada je zadnji put usljed sudara došlo do toga da je vozilo i putnici u njemu izgorili?

A bilo je i stravičnih prometnih gdje je ekipa sa 180 km/h i više udarala u druga auta, pa svejedno nije došlo do zapaljenja?

pci_e3x 17.09.2018. 12:18

Citiraj:

Autor kantonac (Post 3229991)
A i ti elektricni u konacnici jako i zagadjuju, u procesu izrade a i kako se struja za njih dobiva.

i odlaganje/zbrinjavanje starih baterija...

IcyTexx 17.09.2018. 12:28

Stare baterije se recikliraju, ili prenamijenjuju za korištenje u druge svrhe (to je češće nego recikliranje), jer mogu biti korisne i sa 70% kapaciteta i slabijih performansi.

pci_e3x 17.09.2018. 12:37

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 3230024)
Stare baterije se recikliraju, ili prenamijenjuju za korištenje u druge svrhe (to je češće nego recikliranje), jer mogu biti korisne i sa 70% kapaciteta i slabijih performansi.

to nisam znao. thx na info
a sto kada postanu neupotrebiljive? npr <30% kapaciteta

IcyTexx 17.09.2018. 12:54

E, onda se recikliraju i idu u zatvorenu petlju. Davno sam to gledao, ali mislim da se reciklira 70-100% same baterije, ovisno o procesu.

Nikome nije u interesu samo baciti te baterije, jer su i dalje jako vrijedne (u autu 100kWh pack košta 10-20 tisuća dolara). Nakon što nam nisu više korisne u autima, svejedno mogu odraditi još puno kao stabilizatori mreže, privremeno spremište kod proizvodnje struje (solarno, vjetar, sve što je varijabilno)...

Ali opet, Tesla ima jako jako dobar BMS (battery management system), ako pravilno koristiš auto i puniš bateriju, zadesit će te jako malo degradacije kroz puno kilometara.

http://deviantpics.com/images/2018/0...apacity.md.png

Colop 17.09.2018. 12:57

Jbt, kad će netko napraviti tako dobar BMS za mobitele :D

Renesis 17.09.2018. 13:36

@ Colop - sto se tice mehanicara, u principu svi moraju proci skolovanje za rad na visokom naponu, ili mora biti u radioni barem jedan, koji moze sigurno odspojiti HV sistem prije nego ostali smiju prismrdit autu.

Zapaljenje baterije je puno veci problem od zapaljenja benzina, po trenutacnom stanju tehnologije. ali i tu se napreduje.

Sto se tice dometa voznje, realno postoji jako mali broj ljudi vozi dnevno velike kilometraze, a i na godisnjoj razini je tu mozda 1-2 puta. sto znaci za vecinu ljudi, 300-400km je vise nego dovoljno za sve potrebe.

glede BMS-a, tu svi lupaju dosta vremena, jer realno 5 proizvodaca drzi veliku vecinu prozvodnje celija, sto znaci da svi imaju istu "kemiju", a elektronika se najcesce razvija in-house.

burmuz 17.09.2018. 14:08

Stari Q3 mi je nekako kao buhtla, viši nego je duži maltene. Ne volim to, pogotovo što je sad to neki trend, da je auto maltene ispod 4 metra ali ja je podignut fest. Njah.
Ispod 4.5 metra SUV/ crossover me ne zanima, tek tada dobija na rabusnosti i gubi "buthla" izgled :)
Naravno, benzinac :)
Q5 2.0 TFSI 250 konja za sada prvi pick.

Colop 17.09.2018. 14:11

Citiraj:

Autor burmuz (Post 3230081)
Stari Q3 mi je nekako kao buhtla, viši nego je duži maltene. Ne volim to, pogotovo što je sad to neki trend, da je auto maltene ispod 4 metra ali ja je podignut fest. Njah.
Ispod 4.5 metra SUV/ crossover me ne zanima, tek tada dobija na rabusnosti i gubi "buthla" izgled :)

Pogledaj i Tiguana, šokiran količinom prostora sprijeda i straga nakon Q3.

Gabre 17.09.2018. 14:22

Citiraj:

S tim da baterija neće eksplodirati i planuti i trenutno sve zapaliti oko sebe

lowrider 17.09.2018. 15:06

Citiraj:

Autor burmuz (Post 3230081)

Ja ne gledam ništa ispod 270cm međuosovinskog razmaka :D

lowrider 17.09.2018. 15:11

Citiraj:

Autor Colop (Post 3229980)
https://www.slobodnadalmacija.hr/sce...a-miljuna-kuna

2,4 tone , domet 450 km, pola milijuna kuna cijena.

Impresivno.

Što će raditi autoservisi jednog dana kada većina vozila bude električna?
Neće više biti promjene ulja, remena, lanca, zamašnjaka?.

Imaš elektro motor, baterije i skoro nikakve druge pomićne dijelove ako sam dobro shvatio ?

Cijena je odlična.
Al uz prosječnu potrošnju od 22.2kwh na 100km, uz bateriju od 80kwh, nemre imati ni 400km prosječni domet, što više vuče na relanih 300-350km što je dobro za 400tinjak konjoF.

jed2i 17.09.2018. 15:16

Citiraj:

Autor Gabre (Post 3230088)
S tim da baterija neće eksplodirati i planuti i trenutno sve zapaliti oko sebe

Neće, ni najmanje :)
Baterije jako jako nasilno eksplodiraju + teže se gase od tanka benzina.
Zagađenje kod el vozila je još uvijek veće nego kod klasikaner vozila na fosilna goriva.

Colop 17.09.2018. 15:23

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3230104)
Cijena je odlična.
Al uz prosječnu potrošnju od 22.2kwh na 100km, uz bateriju od 80kwh, nemre imati ni 400km prosječni domet, što više vuče na relanih 300-350km što je dobro za 400tinjak konjoF.

Što je Renesis i napisao, ljudi rade male kilometraže.
Gledam po sebi, meni je najčešća duža dionica ST-ZG via autocesta, znači nekih 430 km.
Ionako u 90 % slučajeva stanem popit kavu na Janču.

Znači bitan bi bio samo brz punjač koji bi napunio bateriju za 30-40 % u vremenu potrebnom da se sjedne, popije kava i ode na WC.

Gabre 17.09.2018. 15:32

I što sad kada na cesti bude na tisuće el. vozila, kako ćeš onda nadopuniti bateriju?
To je već sada problem po kaliforniji da ljudi nemaju gdje puniti aute po vani jer je stalno netko pristekan.

domy_os 17.09.2018. 15:35

To će kod nas biti još veći problem. Pored ionako premalog broja punionica imamo još balkanske krkane koji svoje čađare namjerno parkiraju na mjesta za punjenje.

Gabre 17.09.2018. 15:41

A e, najjače mi je parkiranje na mjesto za pumpanje guma, jer je najbliže ulazu, a krkan unutra pije kavu, jebga, moraš na vrata parkat.

To mi se bezbroj puta dogodilo na autocesti

burmuz 17.09.2018. 16:16

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3230102)
Ja ne gledam ništa ispod 270cm međuosovinskog razmaka :D

Pametno. Prostor, udobnost itd... makar ruku na srce ima i modela koji su mi ipak malo preveliki, too much, da ne nabrajam sad. Neka zlatna sredina mi je ok oko 4.5 metra.

Spomenuo kolega Tiguana, hmmm ne znam lijep mi je naprijed alio straga mi je nekako generički ( pričamo o zadnjem dizajnu ). Ima dobar benziski motor u ponudi, doduše.

Čekam baš Renaultovu Arkanu da vidim kako će to izgledati, nadam se da će u ponudi biti dobri motori ( poznavajući reno skeptičan sam )....sličan je BMW-u X4 po figuri ^^

T}{OR 17.09.2018. 20:37

Citiraj:

Meni upravo suprotno. Te baterije sadrže toliko puno energije, i jednom kad se probiju gotovo nemoguće je taj plamen ugasiti, odnosno još nema tehnologije. Možeš kupiti vrijeme kod gašenja ali zaustaviti, zasad vrlo teško.

Prije par dana sam čitao da je i Tesla neki dan kompletno izgorila, slično kao Rimčev auto.

jed2i 17.09.2018. 21:01

Statistički gledano, kod težih nesreća - u koliko ih se tank zapalio?
I sad treba proći malo vremena da se dogodi velik broj težih nesreća el vozila i onda izvučeš statistiku i dobiješ točan broj zapaljenja.

Da ne govorim još o slučajevima da će doći do zapaljenja baterije u normalnoj vožnji ili tokom punjenja.

Gabre 17.09.2018. 21:23

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3230219)
Statistički gledano, kod težih nesreća - u koliko ih se tank zapalio?
I sad treba proći malo vremena da se dogodi velik broj težih nesreća el vozila i onda izvučeš statistiku i dobiješ točan broj zapaljenja.

Da ne govorim još o slučajevima da će doći do zapaljenja baterije u normalnoj vožnji ili tokom punjenja.

Češće nego misliš. Probije se crijevo goriva, otkine s motora pri udarcu, gorivo se prolije po vrućem motoru i adio

Svako malo vidiš po vijestima zapalio se auto pri sudaru.

Lewis 17.09.2018. 21:32

Svaki put kad neko pocne pricat kako se El.Auto zapali sjetim se ovog videa sa Benzincem :D

https://www.youtube.com/watch?v=Cy_itaW9C1A

xlr 17.09.2018. 21:35

Pita za tank goriva

Garro 17.09.2018. 21:35

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3230236)
Svaki put kad neko pocne pricat kako se El.Auto zapali sjetim se ovog videa sa Benzincem :D

Kad mu vidim regu, još bi sastrane sa bacačem plamena mu pomogao...

syss 17.09.2018. 23:07

Citiraj:

Autor burmuz (Post 3230126)
Čekam baš Renaultovu Arkanu da vidim kako će to izgledati, nadam se da će u ponudi biti dobri motori ( poznavajući reno skeptičan sam )....sličan je BMW-u X4 po figuri ^^

nedavno sam surfajući interplete naletio na tog renola... u moru tih bezličnih i imho nepotrebnih suv-ova, reno je fakat napravio proper posao po pitanju dizajna. jako lijepo vozilo.

netko je spomenuo strujnog jaguara uz ono odvratno nešto što mercedes nudi, a vidim da koštaju tu negdje... stvarno bi razmišljao punih ssd-random-access-time kojeg bi odabrao :D

Inovator 18.09.2018. 00:06

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3230236)

Ljetos je bilo neko okupljanje vlasnika Lamba u Opatiji i malo sam detaljnije pregledavao te aute i meni to sve djeluje kao vrlo skupocjena igračka. Nisam uopće stekao dojam neke robusnosti.

A spontana zapaljenja su moguća kod svakog auta.

Pupo 18.09.2018. 00:12

Citiraj:

Autor T}{OR (Post 3230214)
Meni upravo suprotno. Te baterije sadrže toliko puno energije, i jednom kad se probiju gotovo nemoguće je taj plamen ugasiti, odnosno još nema tehnologije. Možeš kupiti vrijeme kod gašenja ali zaustaviti, zasad vrlo teško.

Prije par dana sam čitao da je i Tesla neki dan kompletno izgorila, slično kao Rimčev auto.

To zapaljenje od Rimca nije nikakva referenca. Volio bi vidjet bilo koji auto nakon tolikog leta niz brdo i prevrtanja na čega bi ličio.
Who cares, vozač dobro završio, auto izgorio i bok. Požar kao takav se sanira na drugi način i to je to.

Pogledajte si malo fejsbuk od Zg vatrogasaca, malo malo zapaljen auto ovdje il ondje. Desi se.

coconut 18.09.2018. 07:01

Kakva je prometna situacija u ZG? Trebao bih ovih dana do Doma sportova pa me zanima dio rotor-Jadranski most-Savska do Vukovarske.

Ljetos su uređivali tram prugu po Savskoj pa je bio krkljanac, a ne znam kakva je situacija s rotorom tj. ima li kakvih ograničenja prometa. Nisam siguran bi li možda bilo bolje doći do Doma sportova iz smjera Trešnjevke (Zag. avenija-Selska-Ozaljska).

lowrider 18.09.2018. 07:24

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3230301)

Iz mojeg dosta dugog iskustva, 99.2 % zapaljenja u vožnji su bili dizeli. Jedan jedini benzinac, Subaru Impreza 2010. Godina

1v@n 18.09.2018. 08:16

Citiraj:

Autor coconut (Post 3230333)
Kakva je prometna situacija u ZG? Trebao bih ovih dana do Doma sportova pa me zanima dio rotor-Jadranski most-Savska do Vukovarske.

Ljetos su uređivali tram prugu po Savskoj pa je bio krkljanac, a ne znam kakva je situacija s rotorom tj. ima li kakvih ograničenja prometa. Nisam siguran bi li možda bilo bolje doći do Doma sportova iz smjera Trešnjevke (Zag. avenija-Selska-Ozaljska).

Zag. avenija - Selska - Zagorska - Magazinska

jed2i 18.09.2018. 08:33

Citiraj:

Autor Gabre (Post 3230232)
Češće nego misliš. Probije se crijevo goriva, otkine s motora pri udarcu, gorivo se prolije po vrućem motoru i adio

Svako malo vidiš po vijestima zapalio se auto pri sudaru.

Prema statističkim podacima iz 90 i neke, to se događa u 0.25% sudara.

Sad si zamijeni sva vozila na "fosile" sa el. vozilima i reci da bi bilo manje toga?
A bateriju ne možeš ugasit.
Super je smjer u kojem razvoj transporta ide, ali da ga jebeš još nije vrijeme za MASOVNU primjenu toga.

T}{OR 18.09.2018. 08:37

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3230304)
To zapaljenje od Rimca nije nikakva referenca. Volio bi vidjet bilo koji auto nakon tolikog leta niz brdo i prevrtanja na čega bi ličio.
Who cares, vozač dobro završio, auto izgorio i bok. Požar kao takav se sanira na drugi način i to je to.

Pogledajte si malo fejsbuk od Zg vatrogasaca, malo malo zapaljen auto ovdje il ondje. Desi se.

Pogrešno. Itekakva referenca - za baterije, ne za auto. Te baterije kad krenu goriti ne možeš zaustaviti. Takve požare je potrebno sanirati na poseban način, nešto za što sumnjam da su vatrogasci još sposobni / imaju opremu.

Old Iggy 18.09.2018. 09:02

Citiraj:

Autor T}{OR (Post 3230362)
Pogrešno. Itekakva referenca - za baterije, ne za auto. Te baterije kad krenu goriti ne možeš zaustaviti. Takve požare je potrebno sanirati na poseban način, nešto za što sumnjam da su vatrogasci još sposobni / imaju opremu.

Nemaju za sada ništa osim velike količine vode kojima se baterije hlade, što traje satima, nekad danima.
Za razliku od požara na klasičnim vozilima koji se u startu daju riješiti i aparatima, ovdje je jedina taktika "makni se čim dalje".

lowrider 18.09.2018. 10:24

https://www.bug.hr/automobili/maleni...juna-eura-5892

Pa malo veći

https://m.vecernji.hr/auti/audi-u-dv...i-auto-1270540

Colop 18.09.2018. 11:03

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3230301)
Ljetos je bilo neko okupljanje vlasnika Lamba u Opatiji i malo sam detaljnije pregledavao te aute i meni to sve djeluje kao vrlo skupocjena igračka. Nisam uopće stekao dojam neke robusnosti.

Svi ti super cars su za vikend vožnju sa ženom/ ljubavnicom :)
Tip kojeg znam je imao istovremeno Ferrari, Porsche i Maserati Quattroporte.
Za Ferrari je komentirao da je više vremena bio u servisu nego što ga je vozio, a Porsche je bio dnevno peri-deri vozilo.

Poslano sa mog RNE-L21 koristeći Tapatalk

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:09.