PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98655)

skitnica 02.04.2014. 14:05

Citiraj:

Autor Mitsuoka (Post 2572795)
To govoriš o Vošcu?

NVM Sad sam skužio da ne govoriš kad sam pročitao do kraja...

Vosac je blize. Sve sto sam napisao za Sv. Juru vrijedi i za Vosac.

Mitsuoka 02.04.2014. 14:13

Dobro, to nam i nije baš od pomoći jer nas samo zanima put za spust.

skitnica 02.04.2014. 14:16

Gotovani :)

Onda samo pazite na auta, pogotovo na dionici od Staze do sume.

Mitsuoka 02.04.2014. 14:23

E pa za to govorim da to ne pomaže, ne planiramo cestom, zato spominjem kuda za spust, znam da ima 3 solucije, ali kako sam na Biokovo bio samo autom, ne znam kakvi su planinarski putevi, tj. za Vošac-Makar što više tražim više mi izgleda kao neka stazica preko livade, a ove ostale nitko ne zna.

Nik 02.04.2014. 14:39

Za spust postoje 3 planinarske staze.
Ona prva (s lijeva na desno) mozes odmah prekriziti, gledajuci samo izhipse na karti sve mi je jasno. Drzim da je druga (srednja) ona po kojoj cemo dolje, ona skroz desno bi isto mogla biti zanimljiva. Steta sto planina nije blize pa da ju malo detaljnije istrazim.

Da se po cesti spustam nizbrdo , onda bi uzeo longboard a ne bicikl ;), koja cesta.

I ja preporucam ljudima da se po brdima ne krecu solo, ali to za mene ne vrijedi :D.

Citiraj:

Autor skitnica (Post 2572804)
Gotovani :)

Ma koji gotovani, ja cu gore s obale pa do Sv. Jure. Nema teorije da me netko odveze na vrh.
To jednostavno nije u skladu s mojim mentalnim postavkama glede biciklizma i planina opcenito.

Uspon nije problem, treba dobro pripremiti spust.

Mitsuoka 02.04.2014. 14:54

E, ta srednja je Makar-Vošac, ali me strah jer mi je par planinara reklo da se tu da bez problema biciklom, a obično govore za neke zabavne staze tipa Vidova Gora da što tu imamo radit s biciklom.

Drugi upitnik mi se javio s tim slovencima koji namjeravaju ić za 1.5. (i ja ću sa njima to) i rekao je da ima sa njima početnika i da misle da nema problema. Bilo ih je par prošle godine gore, tako da me sve više zabrinjava da to nije neka ultimativna tura.

skitnica 02.04.2014. 15:00

Citiraj:

Autor Nik (Post 2572817)

I ja preporucam ljudima da se po brdima ne krecu solo, ali to za mene ne vrijedi :D.

Nemoj me krivo shvatiti ali ja bi ljudima koji idu na Biokovo (u tvom slucaju niz Biokovo, sto je jos gore) biciklom solo, naplacivao kazne. I to vece od onih sto bi naplacivao Cesima u japankama.

Mitsuoka 02.04.2014. 15:03

Ne bi baš uspoređivao Nika s bilo kime, pogotovo iz razloga što je vjerojatno bikeom prošao više planina nego ti pješke.
Al nije tema za prepucavanja oko tih stvari, nego ako znaš napiši kakvog je ranga Makar Vošac i ima li još koja pažnje vrijedna planinarska staza.

skitnica 02.04.2014. 15:34

Kao clan HGSS-a dobro znam o cemu govorim. Nije stvar u umijecu voznje bicikla (planinarenja, paraglajdinga, free climbinga...) nego u tome da mozda sam nece biti u stanju zatraziti pomoc (gubitak svijesti ili signala za mobitel) a pad ili zdravstveni problem se moze dogoditi svakome. Ako vec mora ici solo bilo bi dobro da bar nekoga obavijesti kuda ce ici jer smo neke ljude trazili i vise dana sa svakakvim rezultatima potrage.

Sto se tice staze, ako sam dobro shvatio, trazi se sto zahtjevnija utvrdjena planinarska staza prema jugu? Mogu se raspitati.

Mitsuoka 02.04.2014. 15:53

Aha, onda mi je potpuno jasan tvoj stav prema takvima :D

Često zaboravim na te specijalce, jer se i mi ovdje (iako manje pohodimo planine nego Nik) dobro pripremimo, a igrom slučaja vaš glavni često i zna gdje smo :D

Da, to bi bilo odlično, ne treba biti decidirano jedna staza, samo da znamo opcije. Što je najbolje, sad me zvao slovenac da dolazi izvidit brod koji će ih vozit Split-Omiš-Brač-Makarska i da bi onda za vikend na Biokovo tako da ću i iz prve ruke vidjet Vošac.

Mate 02.04.2014. 18:04

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 2572573)
Naručio CUBE edition SS, dobio normalni TLR. Nema snakeskin ;)

Citiraj:

Autor Irvin (Post 2572617)
ja imam take u 2,25 dimenziji: ako nije snake-skin sidewall im je od papira skoro...meni se zadnja razrezala po boku u veličini slova S...guma nije za kamen ni malko frendly jer sam je ja razrezo na Sljemenu...zadnja jedva izgurala pola sezone, a prednja se još drži. Kod mene ubuduće nema bez snakeskin ili protection verzije kod contija...
živjo brate :chears:

evo kako izgleda snakeskin oznaka i vidiš ovo pletivo po boku...

Hvala obojici. Znači krivo su naveli na webu i njihova je greška. Šaljem im gnjevni mail!
Dosta ekipe u Dalmaciji vozi ove HD Performance i nemaju previše problema s kidanjem sidewalla (ja sam samo jednog Nobby Nica Performance zaklao :D). Vjerojatno ne vozimo na najjače pa su i ove jeftine gume dovoljno dobre :fiju:

Irvin 02.04.2014. 19:05

chainring?

yo raja,

pošto mi se već rapidno troši mali ring vakat mi je nabaviti novi. Pogon je SRAM S-1250, Bb30, stock došao sa stumpijem fsr 2012.god. Kako će do kraja tjedna Davor naručivati s neta stvari pa sam konto da upadnem u group-buy ako ne nađem u zgb niđe. Znači do četvrtka navečer moram znati kaj uzeti...

Na malom ringu piše ovo:
24 B - V1
5211
24/36 38S1

Na velikom:
Truvativ 38t 10spd 104 bcd
Bb30
sa unutrašnje strane piše: Use 24B - V1 only

Znači meni samo treba maleni, a pošto ne kontam te brojove i slova, molim vas pomoć ako znate dali toga ima u zgb i ono što mi je mnogo važnije da bacite oko ovdje i kažete koji ide za mene: http://www.bike-discount.de/en/shop/10-speed-429

Molim vas da mi baci neko direktni link da nebi pogrešio...fala braćo...ja se evo oznojio tražeći i ništa ne kontam zasada...nije mi bitan proizvođač samo da ga mogu okačiti gore i da je što kvalitetniji tj. da se sporo troši :fala:

Slike: veliki i mali

Raporat: kod lOOgarnice nas Kona bro dočekao (došao čovek kolima malko izmeračit), a jest jaran i malko ćaskali...pa je s nama išao do kućice, mi se presvlekli i Ruža i ja odvezli 57-icu...sviđaju mu se novi delovi...patuljci su skupljali ivanščice po šumi za lančiće tako da smo im iza leđa prolazili celo vreme, also 0 killed today :D
...ne da se može voziti NN, nego ono N na NN :zdero:

SileTzar 02.04.2014. 19:31

Ovaj
http://www.bike-discount.de/en/buy/c...5379/wg_id-429
a budući da ga nema tu available onda ovdje
http://www.bike-components.de/produc...%20kettenblatt

Uzmi ravnalo i izmjeri promjer rupa nasuprotnih na malom ringu, trebao bi biti 64mm, onda u osnovi možeš bilo koji 64mm BCD (bolt circle diameter) chainring uzeti. Preporučam Shimano hehehehe

Irvin 02.04.2014. 19:52

aha, a ovo 104 BCD na velikom to se onda odnosi samo na veliki ring? a ne na mali?

SileTzar 02.04.2014. 19:54

Da, to je najčešća varijanta, 64 mali 104 veliki. To je razmak između nasuprotnih rupa, odnosno promjer kruga kojeg bi zatvarala 4 šarafa od chainringa.

Irvin 02.04.2014. 20:38

Fala druže, mnogo fala. Dali je to ne'ko kupovo kod nas i dali ima đe ili samo u inostranstvu?

De5tr0yer 02.04.2014. 20:40

Danas sam provozao eBike, prvi put u životu sam sjeo na jedan takav motorizirani uređaj.

Iako mnogima odbojna ideja, uključujući i moj svjetonazor da bicikl mora biti pogonjen isključivom ljudskom snagom, ovako nešto svakako treba probati prije nego se donese konačni sud.

Ukratko: za commuting, touring i vožnju po ravnici je stvar napravljena odlično. Ekipa ovdje je to tako dobro razvila da nema uopće razmišljanja o tome radi li stvar ili ne.

Malo pojedinosti: eBike ili ePedelec ili samo pedelec su bicikli koji su pokretani elektromotorom ali samo ako je u akciju pokretanja uključen i vozač. Dakle, motor se pali ako i samo ako i vozač pedalira. Maksimalna brzina jest 25km/h i to je zakonski limit da ovako pogonjen bicikl ne bi morao imati posebnu dozvolu, tj. da još uvijek spada u klasu nepogonskih vozila.

Sam bicikl je osjetno teži od ekvivalentnog ne-električnog modela, bez ikakve sumnje.
Motor je kod Boschovog sustava uvijek smješten u centar bicikla i po preporuci što niže da ne utječe na lateralnu stabilnost. Baterija se u pravilu montira na ili unutar downtubea (pogledajte Nicolai kako ima riješenu brdsku inačicu).

Unutar samog kućišta motora je ugrađen i trostupanjski gearhub koji instantno prebacuje brzine, tako da postoji samo jedan prednji lančanik, dok stražnji mjenjač ostaje konvencionalan s kazetom ili se može voziti SS ili gearhub, ovisno kako proizvođač složi konačni proizvod.

Kako stvar funkcionira: moj prvi dojam je bio: vrlo prirodno, tj. nisam imao onaj umjetni osjećaj ubrzanja kao kad stisneš gas. Razlog tome je primarno u dobro osmišljenom upravljačkom sustavu koji dodaje "gasa" ovisno o tome koliko se jako upre u pedale.
Na konzoli koja se gotovo ne razlikuje od običnog brzinomjera na klasičnim biciklima se bira vrsta vožnje (eco, normal, tour ili speed) i u svakoj od njih se odabire jedan od tri stupnja pomoći ili se u potpunosti može elektromotor isključiti. Više info imate na stranicama od bosch ebikea.

Domet pri najvećoj snazi motora je cca 35km realno, a to se vrlo lako poveća na duplo ako se promjeni na štedljiviji režim rada.

Količina ubrzanja do cca 25km/h je velika i pri normalnoj cestovnoj gradskoj vožnji se većinu vremena motor niti ne koristi (jer se ugasi). Usporedio bih ovaj sustav sa Start/Stop motorima u autima, koji se koriste kad se stane na semaforu pa se motor u potpunosti ugasi, a za normalan (brzi) start se koristi SSM dok se ne savlada paljenje motora (bar trenutno, sad se razvija i sustav koji bi do X0km/h vozio samo uz SSM :))

Sve u svemu, ostao sam ugodno iznenađen i za nekog tko svakodnevno commuta ovo bi bila lijepa igračka.

Pohrani.com

Mar 02.04.2014. 21:02

Irvine, 64mm BCD je dosta raširen i možeš ga naći gotovo svugdje, samo pripazi da paše na kurble, znači gledaj Sram ili Truvativ.

Evo jedan video koji sam snimija prije 2 dana na orlovom krugu.
Nije staza koja se vozi na trci, ali meni je ovo zabavniji dio :)
Jedino što sam faila je šta mi je kamera bila malo prenisko na prsima.

Irvin 02.04.2014. 21:10

fala cobra,

ovo je jaaako lepo ispalo...sad mi je jasno zašto si pojeo stepke na Leusteku...i ti to sve voziš bez štitnika...jaoooooo, care :)

Nik 02.04.2014. 21:25

Meni staza odlicno izgleda, djeluje tehnicki zeznuto, i uzbrdo i nizbrdo.
Koliko sve skupa traje (duzinski i vremenski)?

Mar 02.04.2014. 21:32

Ovo je kombinacija staze što se vozi na utrci (Orlov krug), plus dio prema vrhu brda di je onaj križ.

Sad, koliko traje, nisam mjerio baš, ali ajmo reći da spust sa vrha di je križ do dna traje oko 6-7 minuta, ali se može produžiti (drugi dio videa) i kombinirati sa glavnim dijelom staze što daje sigurno još duplo vrimena vožnje.

Uspon, kako ko može :)

skitnica 03.04.2014. 09:41

Citiraj:

Autor Mitsuoka (Post 2572862)

Da, to bi bilo odlično, ne treba biti decidirano jedna staza, samo da znamo opcije.

Umjesto informacije, preko prijateljeva prijatelja sam dosao do pitanja:
da li zelite tehnicki zahtjevniju ali sporiju voznju ili brzi downhill?

da se ne bi igrali gluhih telefona kontaktirat cu covjeka danas pa ako zeli dati broj mobitela onda se direktno dogovorite. On je stalno po tim brdima s biciklom pa vam mozda moze i vodic biti.

Mitsuoka 03.04.2014. 11:30

Meni igra i jedno i drugo. Jel to možda Viktor?

skitnica 03.04.2014. 11:46

Dario

Shoshy 03.04.2014. 18:58

Pitanje za ekipu koja koristi ruksake s mjehurima za vodu. Sto radite s mjehurima nakon voznje? I kako cistite ruksake?
Dosad sam samo bacio ruksak u kadu i opro ga sa spuzvom, sad moram biti malo pametniji.

This is a maintenance question :D

edit: btw, jel se radi narudjba s bike discount? Trebao bi si kacigu copiti

Mar 03.04.2014. 19:05

Stavi plastičnu bocu :)

SileTzar 03.04.2014. 19:29

Promućkaš malo vodu s soda-bikarbonom i izliješ. Ako stavljaš samo vodu u mijeh nemaš ga ni potrebu prat nakon svake vožnje.

Majti 03.04.2014. 19:48

http://www.camelbak.com/Sports-Recre.../Cleaning.aspx

Irvin 03.04.2014. 20:27

elem raja,

Truvativ drži Protea, tamo imade ringova svakakije.

Dali je 'ko za Sljeme sjutra (petak)? start klizno...meni svejedno...:zdero:

EDIT: dogovoreno je, 11h tunel. Bujrum 'ko mere. vozdra

De5tr0yer 03.04.2014. 21:56

Citiraj:

Autor Shoshy (Post 2573430)
Pitanje za ekipu koja koristi ruksake s mjehurima za vodu. Sto radite s mjehurima nakon voznje? I kako cistite ruksake?
Dosad sam samo bacio ruksak u kadu i opro ga sa spuzvom, sad moram biti malo pametniji.

This is a maintenance question :D

Sad je moj camelbak mjehur koji sam dobio s ruksakom doživio prvu godinu i u stanju je ko nov, nema nikakvih čudnih mirisa ili crnih nakupina (alge i gljivice).

Iz mog iskustva bitne su dvije stvari: točiti isključivo običnu vodu i nakon ispiranja mjehura ostaviti da se posuši.

Sušenje se treba izvesti da nigdje mijeh nije slijepljen, to je najlakše da ubaciš neku plastičnu praznu bočicu tek toliko da "napuše" mijeh i objesiti negdje da se suši prirodnim putem, bez radijatora ili sušila za kosu npr.

Crijevo jako dobro splahnuti i više puta progurati vodu kroz njega te ga isprazniti od vode što je više moguće. ;)

jed2i 04.04.2014. 09:59

Ja imam camelbak mjeh, jednostavno ga izvrnem van i operem spužvom i to je to, crijevo se ispere vodom, tak izvrnutog ga ostavljam i da se posuši
Ruksak sam jednom ubacio u mašinu skupa sa robom za vožnju, nije mu niš bilo, inače ga perem na ruke

De5tr0yer 04.04.2014. 10:15

ovaj od 3L ima pregradu unutar sebe i nije ga moguce izvrnuti. :)

crocus 04.04.2014. 10:20

I camelbak je fora jer ima dvije sklopive ruckice koje sprecavaju da stranice mijeha budu slijepljene dok se susi.

http://marathonmtb.com/wp-content/up...er-700x468.jpg

De5tr0yer 04.04.2014. 11:50

tak je, meni se to u praksi nije pokazalo potpuno ucinkovito jer svejedno donji dio mijeha bude slijepljen. :)

edit: predvideno je da visi mijeh naglavacke ocito, ali nema kukice za objesiti s donje strane mijeha, samo na gornjoj, pa se zato slijepi svejedno :/

Okruglica 04.04.2014. 13:48

Ja svoj ruksak uredno perem u perilici i nis mu nije. Sinoc ga opet izvukla iz perilice i ko nov je.
Btw, svi oni koji su prosle godine vozili zelenu magistralu i spustili se jednim kratkim dijelom prema slapu Sopot i onda naglo desno u sumu, pa sve do Gornjeg Vrapca, vise to nece moci. Naime, upravo sam se vratila sa zelene. Krenula uzbrdo, umrla do gore, spustila se po makadamu i kao skrenut cu u sumu inapokon malo uzivati, kad ono ooooogromno stablo palo preko stazice.
Nis, obzirom da je veliko, morala sam se provuc ispod njega i povuc bajk i kao...mozda ce biti bolje dalje. Taman sjednem na bajk i krenem kad ono hrpetina drveca sruseno i to jendo na drugom. E tu bih tesko i pehaka, a kamoli sa bajkom. I tako ja uzmem bajk u vidno :fuming: stanju opet natrag ispod drveta i opet uzbrdo sve do zelene i spust po ruznoj cesti. Jos je i vjetar puhao pa nisam ni brzine mogla nabrat vise od 60 na sat.
Na Glavicu mi se niej dalo ic jer mi je jedno razocaranje dosta za danas.
Eto, samo da znate da se ne isplati ici tamo.

Neo-ST 04.04.2014. 20:55

Ljudi može prijedlog nove bicikle za prijatelja...
Hard tail, da ima dobre hidraulične disk kočnice, po mogućnosti jaču ramu jer je on 120-130kg (varira :D ) na 183cm visine. Do 6000kn.
Vozit će uglavnom po cesti ili max. makadamu.

Amdejac 04.04.2014. 21:49

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 2573923)
Ljudi može prijedlog nove bicikle za prijatelja...
Hard tail, da ima dobre hidraulične disk kočnice, po mogućnosti jaču ramu jer je on 120-130kg (varira :D ) na 183cm visine. Do 6000kn.
Vozit će uglavnom po cesti ili max. makadamu.

Da se pridružim kolegi jer sam također u potrazi za biciklima, a neznam na šta da obratim pažnju. Samo ja ću za razliku od njega potrošiti maximalno 6000 kuna za dva bicikla. :) Dva MTB-a. Jedan za mene jedan za ženu. Pretežno cesta i nešto makadama. Nikakva šumska vožnja jer ako padnem polomit ću sa svojih 100 i sitno kila nekoliko bukvi. :D

listerstorm 04.04.2014. 22:31

Pa...obzirom na gabarite, lego bi tu i pokoji hrast, ako sam dobro izračunao...

Irvin 04.04.2014. 22:38

raporat

elem,

danas smo 3 mušketira: Herci, Zemo iz velike gorice i ja odvezli kombu. To i nije velika novost ali ima novi momenat na kombi:

1. patuljci očigledno sklapaju sebi bajs i opremu-danas je Herci menjao gumu i nestao mu je poklopac ventila (već imaju banetov sat, baraccudine naočale, saletovu žbicu, neki dan su pokušali Mateju istrgnut dropout i zadnji menjač :D)

2. Kako im to očigledno sporo ide, jer smo mi viša bića, danas su krenuli prodat balvan na pijacu i to šumarima koji izvlače debla i to su taman posle stepki i strmog+brzog ulaza na zavoju pustili taj balvan i olfo otišli na gablec kad ono mi uletili na ovo...ja sam išao prvi, na vreme levo izmanevriro...vik'o...pa smo ga uklonili.

3. onaj dio kombe koji je dosada bio rocky-garden sad je dio trase jake mehanizacije za izvlačenje drva tako da je današnje stanje bilo vako
Taj dio znači nije danas bio vozljiv zbog granja skroz preko staze i stabala, e sad dali će to počistiti sve danas da bude za sjutra vozno...Bože ga znaj...hoda se sve do skoro onog račvanja...nije strašno ali izgubi se flow :beer:

Ostalo sve je ko puter, pišem se za nedelju i to 2 spusta :zdero:

hash 05.04.2014. 12:48

Citiraj:

Autor Okruglica (Post 2573759)
Ja svoj ruksak uredno perem u perilici i nis mu nije. Sinoc ga opet izvukla iz perilice i ko nov je.
Btw, svi oni koji su prosle godine vozili zelenu magistralu i spustili se jednim kratkim dijelom prema slapu Sopot i onda naglo desno u sumu, pa sve do Gornjeg Vrapca, vise to nece moci. Naime, upravo sam se vratila sa zelene. Krenula uzbrdo, umrla do gore, spustila se po makadamu i kao skrenut cu u sumu inapokon malo uzivati, kad ono ooooogromno stablo palo preko stazice.
Nis, obzirom da je veliko, morala sam se provuc ispod njega i povuc bajk i kao...mozda ce biti bolje dalje. Taman sjednem na bajk i krenem kad ono hrpetina drveca sruseno i to jendo na drugom. E tu bih tesko i pehaka, a kamoli sa bajkom. I tako ja uzmem bajk u vidno :fuming: stanju opet natrag ispod drveta i opet uzbrdo sve do zelene i spust po ruznoj cesti. Jos je i vjetar puhao pa nisam ni brzine mogla nabrat vise od 60 na sat.
Na Glavicu mi se niej dalo ic jer mi je jedno razocaranje dosta za danas.
Eto, samo da znate da se ne isplati ici tamo.

Hvala za info.

Mozes se od Tucmana spustiti do onog odmorista iznad Gornjeg Vrapca, mislim da su skretanja lijevo, lijevo, desno, ali nisam 100% siguran. Iako, spust prema Gornjem Vrapcu je bio unisten od vode tamo pred zimu tako da ne znam kako je danas.

Ovo sto je danas palo, to je sutra sve upijeno pretpostavljam?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:05.