![]() |
Citiraj:
|
Citiraj:
Da smo bar koristili NAS kako treba i imali dupli disk :hitthewal: |
Eh sad baba i duško 😣
A rezervna kopija (barem najvažnijeg) ? |
Nema nista (toliko) lose u koristenju NAS-a s jednim diskom sve dok imas barem neki automatski backup prema van. Npr Hyper backup na USB disk, neki oblak po izboru i/ili S3 storage. Naravno, barem one bitne stvari.
Na kraju krajeva, da si imao i dva diska u RAID-u sjeti se one kineske "RAID nije backup". Krkne disk/polje/NAS i opet su na pocetku. Sad bi mozda sjedio s dva krepana diska, nikad ne znas. Moze samo informativno, jesi cesto palio/gasio NAS i jesi li ga drzao na UPS-u ili ne? |
NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk
Jako malo se kužim u problematiku, tako da nisam od neke tehničke pomoći, ne znam ni za tu kinesku :D Ovo mi je prvi NAS, koristimo ga u arhitektonskom uredu. Na njemu su (bili :o) stari projekti i razne baze materijala, modela i slično za izradu rendera.. bilo bi dobro da to vratim ako je ikako moguće. Ako imate koga u Splitu za preporučiti, lijepo molim za kontakt :) Aktualni projekti su u oblacima, pa nije totalna šteta.
Nismo ga gasili i nije bio na UPS-u. Dogodilo se nekoliko puta da je ostao bez struje ali nije u zadnjih pola godine. 3 godine je u funkciji, disk je bio blizu 75% i naravno da mjesecima odgađam novi disk :/ U 30 godina kompjuterskog staža ovo mi je prvi pokvareni hard disk, dosad sam svaki na vrijeme migrirao na noviji :hitthewal: 4TB je pokojan https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b126154324.jpg edit: prije par mjeseci smo preselili ured, ne znam jeli to kako utjecalo |
Je...a, znas kako se kaze.
Postoje samo dva tipa ljudi: 1.Oni koji RADE backup 2.Oni koji ĆE RADITI backup Koji je upce hio RAID setup ubtom NASu kad si imao dva tako razlicita (velicinom) diska? |
žao mi te @murina ali ovo je zvalo na ovako nešto. Nemoj više nikada angažirati istog lika koji ti je ovo slagao. Prvi disk (koji je riknuo) koristi loš SMR način pisanja i zapravo se uopće ne preporučuje za NAS 24/7, dok ovaj veći je ok i koristi CMR. I onda uz totalno drugačije diskove, još i razlika u veličini... Na WD stranici kod svakog diska u specifikacijama piše Recording Technology i uzima se isključivo CMR.
|
8TB disk je proizveden prije nepunih mj dana, ocigledno se pokojnik i on nisu poznavali :)
|
Točno ��
Ovog od 8 sam sad kupio dok sam još naivno mislio da ću na ovaj način vratiti sve kako je bilo: https://kb.synology.com/en-br/DSM/tu...ur_hard_drives Zajednička fotografija je bila za dokumentirati evoluciju. Citiraj:
Citiraj:
Sad me muči što se havarija dogodila u noći kad se DSM updateao na 7.1.1-42962 Update 6 NAS radi sa novim hardom (nisam napravio pool) |
Izgleda da i oni idu u pravcu M$ da strepiš od svakog (forsiranog) update ... ne znaš šta će te dočekati ... ako se probudi 😣
|
Ma nije do updatea, kao sto rekoh moj se updateao isti dan bez problema. Synology je bas konzervativan sto se tice updateova, Beta/RC traje mjesecima prije nego izadje final update.
Cista slucajnost, u biti HDD je vjerojatno bio nacet i eto dogodilo se sr... A i kao sto Tihomir rece SMR diskovi nisu dobri za NAS. Iam cjela sag aoko tog ai kako je WD pokuso to zamaskirat i niej reko korisnicima pa se onda nakon skandala pocelo oznacavat WD red, WD red Pro, WD red plus da s ekao oznaci ipak koji su SMR a koji CMR..... Sto se tice novog diska od 8TB zar i dalje ne planiras imati dva diska tj. Raid-Mirror ? |
WD bas mrsi muda u zadnje vrijeme s tim diskovima, osobno im ne planiram dati svoje novcice u skorije vrijeme. Cisto da spomenemo i taj zadnji fijasko s WD disk testom:
https://youtu.be/lss7t6BZ5KY |
oko mene je par ljudi koji imaju synology nas-eve (2 bay i 4bay), kao i da sam u bivšim firmama imao synologyje 4bay , i u svima su bili red diskovi.
i onda, jedan crko kod kolege s posla, dok je stigao naručit drugi i ugradit ga, taman krenuo rebuild raid polja, krepao drugi wd red i ćao podaci. u firmi smo onda stari 2bay nas ostavili sa starim wd red diskovima, a novi 4bay nas odlučili napuniti sa ironwolf-ima, i onda na njega napravit bekap od prvog nas-a. u zadnjoj firmi su isto 2 nas-a oba sa wd red, sad je taman vrijeme da to krene crkavati (4 i 5 godina starosti), nisam više tamo da znam da li već je ili će nekoga strefit infarkt ubrzo :lol2: od sad, samo ironwolf pro diskovi za nas-eve. |
Citiraj:
RAID 5 :) Zato Raid 6 ili Raid 5 + Spare + Backup i mir. Nazalost dugogodisnjim iskustvom ne vjerujem vise ni WD-u ni Seagate-u. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Planirao sam imati 2 diska i prije ovog fijaska, sad definitivno. Dobio sam preporuku da disk pošaljem u infoLAB u Zg |
Citiraj:
|
Citiraj:
I da se skupe sva iskustva na forumu to je opet kap u moru, više anegdote. Mogu nabrajati u beskraj, od par komada najjeftinijh Toshiba P300 koje rade već 6-7 godina do slučajeva kad novi WD Gold nisu doživjeli ni kraj prvog buildanja polja. Na milijunskim uzorcima je to prihvatljivih 1-3% ali se buka uvijek digne kad nešto crkne, ovih 97% mudro šuti :). |
Citiraj:
Znas li kakvi su sa cijenama? Sent from my iPhone using Tapatalk |
Ovisno o kvaru, ja sam jednom nosio disk od klijenta sa slikama i bila je cifra 1500kn, to je bilo prije korone.
|
Infolab sigurno nije jeftiniji 😁
|
Citiraj:
Iskreno nemam pojma. Odnio sam samo disk i dalje sve preusmjerio na vlasnike da se dogovaraju a nisam pitao kasnije. Zaboravio. |
Opet kucšlus. Container manager dobio update, nakon cega mi opet prestaje raditi domena i nginx proxy u dockeru. Samo ovaj put sam bio pametniji i odmah rebootao nas. Sve je proradilo. Nisam ovoliko rebootao nas valjda otkad ga imam.
Ocito je nastalo neko sranje na relaciji update sa 7.1 na 7.2, docker, posrojeci stackovi i mozda neka konfiguracija istih i macvlan mreza koju koristim da odvojim nginx proxy na vlastiti ip zbog koristenja portova 80 i 443. Nesto krkne i ocito upiti prema domeni ne dolaze do proxyja, error 502. Farbaj Jovo nanovo! Zao mi je samo sto nemam vremena to sve razj* i sto sam prodao rpi-jeve. Najradije bi sve maknuo ca sa sugavog nas-a i stavio na random rpi. Dva piholea mi rade vec pola godine na rpi zero bez rebootanja, sve up-to-date. Ne mogu reci isto i za synologyja Citiraj:
|
A ja se par postova poviše rugao da idu M$ stopama pa ste rekli da nije 😂
|
I ja svog updateao nakon par tjedna odgađanja i sad ne vidi diskove, možda sam ga šokirao jer sam konačno prebacio klime na hlađenje. Ništa, idem po krunicu...
|
Znači zaključak je da ako ste na 7.1 da ne dirate. :)
|
Da mogu vratiti vrijeme, ne bi nis dirao samo zato jer mi se vise neda oko toga kopati. Multichannel mi ne treba, dsm container app ne koristim. Od ostaloga iskreno i ne znam sto 7.2 nosi, toliko o tome.
|
Citiraj:
U dvije-tri godine su skupili preko 200.000 head retracta dok nisam otkrio WDIDLE. U takvom stanju su već dugi niz godina. Rade. Nadam se da se nisam sad zacoprao :D Iz iskustva znam da diskovi moraju biti čvrsto ušarafljeni u kućište. Vibracije ih ubijaju. Također treba ugasiti sleep. Diskovi se trebaju stalno vrtiti pogotovo ako su montirani okomito. Pokretanje i zaustavljanje ih ubije. Ako je disk šrot onda ništa ne pomaže ni krunica ni luk ni sveta voda… Najbitnija stvar za pouzdanost je kvaliteta struje koju dobivaju diskovi. Unatrag 20ak godina imam samo najkvalitetnija napajanja u kompovima. Od onda nemam niti jedan kvar. |
Citiraj:
Ono sto ima utjecaj su cesta gasenja i paljenja. Inace, u svom NAS-u imam 3x3TB WD Green-a koji sad veselo rade preko 8 godina (74.000 sati rada zasad). |
Citiraj:
Pogotovo za neki pc doma koji radi 24/7. |
Citiraj:
|
Neznam...meni je vise diskova krepalo kad je bilo direkt zasrafljeno i tolko vibriralo sve da se cijelo kuciste treslo. Ja sam uvijek nakon toga prakticirao gume od gaca kao suspenziju.
https://www.google.com/imgres?imgurl...MygAegUIARDNAQ https://www.google.com/imgres?imgurl...IifHtz7OmkBAHM |
1 privitaka
Po mojem iskustvu diskovi krepavaju od paljenja-gašenja, parkiranja glava, pregrijavanja, loše struje,... više nego od toga kako su zašarafljeni :)
Bilo je i jako dobrih gotovih rješenja, ali valjda je ekipi bilo jednostavnije s gumom od gaća :D U ovome je jedan WD 6400AAKS doživio duboku starost: Code:
9 Power_On_Hours -O--CK 001 001 000 - 114277 Taj je drive još živ, davno je maknut iz tadašnjeg home servera i još se vrti u nekoj kanti kod frenda :) Imam u home DIY NASu jedan WD Red u istom takvom antivibra okviru i čuje se samo motor i to ako se baš stavi uho na kućište :) http://forum.pcekspert.com/attachmen...1&d=1687616825 |
Citiraj:
Sent from my Mi 9T using Tapatalk |
U zlatno doba prije 20ak godina je bilo odličnih antivibracijskih riješenja ali je većina bila šrot i činilo više štete nego koristi.
U dizajnu kućišta za datacentre su se valjda najviše lomila koplja oko antivibracijskih tehničkih riješenja. Ako urlanje može utjecati na rad diskova kako tek neće loš damper ili slabo stegnut šaraf. Btw: imao sam situaciju sa RAID1 poljem sa tri diska. Krepao disk, drugi krepao za vrijeme rebuilda, zatim krepao novi disk na koji se rebuildalo. Srećom pa su bila tri diska od kojih je jedan ostao zdrav. |
Meni je antec imao najbolje to rijeseno na kucistima, npr. Solo i P182. Gumica pa kroz nju veci saraf u disk.
|
Želio bih si složiti Synology NAS za
1) šeranje fotki s familijom 2 )backup na 2 diska (mirroring) 3) da mi vrti Home Assistant Ruter pa s time i NAS bi bio u dnevnom pa mi je tišina prioritet. Sada imam od WD soluciju za backup i to ne možeš držat spojeno zbog 2 WD Reda i ventilatora koliko je bučno Može li Synolgy 923+ vrtiti 2 HDD u RAID1 (za backup koji će se rijetko koristiti) i 2 SSD koja ne bi bila u RAIDu za ostalo tipa media server (koji će se puno koristiti) ili to tako ne šljaka nego moraju sva 4 diska biti u istom RAIDu? Dvoumim se izumeđu 220+ i tog 923+ ako se isplati doplata... |
Koliko znam, može, ali moraš dva po dva diska stavljati, a ne sva 4 odjednom. Staviš prva dva diska i kreiraš polje, pa kasnije druga dva diska i onda ili dodaš u postojeće ili kreiraš novo.
Kad god sam naletio na isto pitanje, uvijek bi pitali, "a zašto bi to radio". |
Mozes posebno praviti volume za sva 4 diska ako zelis ali ja bi i SSDove stavio u Mirror na tvome mjestu jer kolko god ti se cinilo nebitno za media server vjeruj nezelis izgubiti to sto si downloadao/pripremio u media server pa makar iz razloaga da to nemoras ponovo trazit/downloadat/pripremit jer ako nemas mirror kad crke jedan SSD odu svi podatci na tom volumeu .....
Ali AKO je prioritet tisina onda bolje stavi sva 4 SSDa i podesis Synology na silent mod (sporije vrti ventove). I napravis jedna volume ali SHR-1 (znaci 3+1 diskovi za redudanciju a ipak imas volume/prostora za tri diska). Ili cak nesto tipa DS620 slim sa 6 bayeva koji su 2.5" pa imas jos vise prostora ili mozes kemijat sa manjim SSDovima (zbog cijene SSDova). https://www.synology.com/en-global/p...S620slim#specs |
Da, a hdd može biti i eksterni spojen preko usba za backup i on se gasi po potrebi nakon odrađenog scheduled backupa ili se spaja po potrebi i backup odrađuje ručno.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:09. |