PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

lovretta 15.05.2018. 21:15

Citiraj:

Autor M.Vlahovic (Post 3194319)
ima li netko iskustva s neostar servisom?
ne mogu odlučiti bi li narodna kola vozio tamo za zupčasti i popratno ili kupio kao kvalitetnije dijelove pa svom majstoru.
U neostaru imam pečat u servisnoj knjizi i garanciju godinu dana a kod svog majstora imam nekako više povjerenja u posao a cijenom su podjednako

Nemam ti direktan odgovor na to, ali dali to planiraš servisirati kroz akciju 4+ vag grupacije, da to neostar odradi kao ovlašteni servis?

Osobno sam pitao u Audi ovlaštenom u Zadru za 4+, uglavnom ukoliko kad se skinu stari dijelovi sa tvog auta na njemu bude originalna vodena pumpa -cijena je ona koju oglašavaju - u slučaju da nije, cijena je nekih 100€ veća.
(na kraju radio moj uobičajeni mehaničar, vodena pumpa kod mene naravno nije bila original).

Inače moja motorizacija je 1.9 turbočađavac.

vga killer 15.05.2018. 21:31

Citiraj:

Autor Tumor (Post 3194187)
Mislio sam da ovo sa autom nije moguce postici, ali eto...
Opel Astra 1.4 Turbo sa 150KS i automatskim mjenjacem.

Autocesta Zagreb-Slavonski brod voznja nekih 130-140km/h, kroz BIH magistralnom cestom po ogranicenjima (jer iza svakog grma valjda vreba radar/kamera) nekih 120km i onda nazad.

Jest da je stil voznje odgovarao potrosnji, ali opet s obzirom da mi onace auti vole popiti (valjda neka teska noga ili sta vec) ovaj me rezultat fakat razveselio ... :D

Kak si zadovoljan kombinacijom?
Makar je protiv moje vjere da uopće razmatram kupit opela, karavanče mi se čini čist ok.

M.Vlahovic 15.05.2018. 23:19

Citiraj:

Autor lovretta (Post 3194365)
Nemam ti direktan odgovor na to, ali dali to planiraš servisirati kroz akciju 4+ vag grupacije, da to neostar odradi kao ovlašteni servis?

Osobno sam pitao u Audi ovlaštenom u Zadru za 4+, uglavnom ukoliko kad se skinu stari dijelovi sa tvog auta na njemu bude originalna vodena pumpa -cijena je ona koju oglašavaju - u slučaju da nije, cijena je nekih 100€ veća.
(na kraju radio moj uobičajeni mehaničar, vodena pumpa kod mene naravno nije bila original).

Inače moja motorizacija je 1.9 turbočađavac.

:wtf2:

ovlašteni sam isključio jer je duplo skuplji od neostara/mog majstora

jopis 15.05.2018. 23:44

Citiraj:

Autor Guls (Post 3194193)
Ja vjerujem da kilometraža nije dirana samo u jednom vozilu na cijelom EU tržištu. I to je moje vozilo koje vozim od prvog dana.

I to se ne možeš okladit ;)
Frend je kupio NOVOG tiguana u slavonskom brodu, doplatio za pioneer multimediju (garmin navi integriran u to čudo pioneerovo od 14.000kn).
Sjednemo mi u auto, na tacho-u cca 100 km prijeđenih (od Broda do nas), idemo se provozat i čačkam ja po navigaciji i uletim u history, tamo prijeđenih 40-50km više i zabilježeni max speed od nešto sitno preko 200km/h :roller:.
Frend me vrati kući i nazad u salon. Nakon žučne rasprave, fora je bila, kao morali su isprobat auto prije isporuke da li je ispravan:hitthewal:. Nije se htio natezat za drugi auto jer je i ovog čekao 9mj, nego je dobio full besplatne servise u garanciji i još kojekakvih gluposti od opreme za auto (zimske tepihe i slične peezdarije).
Ono, izvališ krvavo zarađenu lovu za novi auto, i onda ti neki dripac u servisu vadi mast dan prije nego ga ti preuzmeš, vrati km na nulu i ti sav sretan:fuming:

Inovator 15.05.2018. 23:59

Koja sranja, nemaju oni sto isprobavat auto prije isporuke, a osobito ne pri 200+ km/h.

X-Plosiv 16.05.2018. 00:39

Naravno da nemaju. Pa ja sam već bio napisao kako je neki genijalac mladi mehaničar u ovlaštenom vidio auto i provozao ga tako da su mi smrdile pakne...to što su mijenjali na novo diskove i pakne iako su bile OK ide malom na dušu..

vex 16.05.2018. 01:12

joj šta ste svi nervozni oko tog, pa šta će mu bit :D

Ja imam servis za gtrove, svakog "poteram" kako spada prije isporuke sa servisa ne zato što mi se gonja gtr nego zato da čujem da li je sve u redu sa autom i da slučajno štogod ne klepeće ili zuji ili šta ja znam. Ima auto raznih zvukova.

Da, i ozrenov žuti metak isto , i svaki drugi. I nitko nikad nije A rekao. Neki nedaju ženi auto ali daju meni :D . Jer žele ključ u ruke i aj bok a ne da ja nešto previdim pa se moraju vraćati kod mene.

A sve zato jer sam morao jednom ići u split jer se "nešto čulo" na 300. A ja nisam ništa čuo a još ga vozio do zagreba na isporuku. Ali na tempomatu 160. Nakraju - jedan jebeni šaraf nije bio stegnut do kraja i limić je klepetao. Odtada - testis prije isporuke. Ne 300 ali napravim krug.

Garro 16.05.2018. 03:26

Nisam dugo kupovao novi auto, ali zar nije preporuka da se novi auto prvih 1000-2000 km ne vozi preko 3/4 max brzine, 3000 okretaja za dizelaše i da mu se ne daje gas do daske? Ono, razrada novog motora?

Gabre 16.05.2018. 04:59

Ante, cekaj sad ces dobit objasnjenje tu... kao onaj sto na hladno turira motor da ga zagrije brze...

Wolverine 16.05.2018. 06:30

Citiraj:

Autor Garro (Post 3194468)
Nisam dugo kupovao novi auto, ali zar nije preporuka da se novi auto prvih 1000-2000 km ne vozi preko 3/4 max brzine, 3000 okretaja za dizelaše i da mu se ne daje gas do daske? Ono, razrada novog motora?

To je samo preporuka.
Motori se ''razrađuju'' u tvornici na stolovima nakon sklapanja prije nego se ugrađuju u vozilo.

Lagano mi je dopizdio glasan kompresor ovjesa, ali još više što mu je zadnjih tjedana trebala gladna godina na napumpa ovjes 1 level više. Ono doslovno bi trebao oko minutu sa L1 na L2, skoto minutu i pol sa L2 na L3.

Ak odvezeš auto na servis vele kupi novi kompresor. Ne kužim zašto uopće ni ne spominju mogućnost zamjene prstena na klipu kompresora nego moraš googlat :D

Naletio na par stranica i reko idem probat, za 13 dolara koliko košta kit fakat se isplati probat. Rezultat dan i noć. Kompresor se jedva čuje a za podizanje s L1 na L2 sad treba 17 sekundi.
U kitu dobiješ brtvu, teflonski prsten i nove vijke. Ima hrpa selleta po ebayu, svoj sam naručio ovjde.

Stari je prsten bio toliko potrošen da je promjer bio manji za skoro 1mm :roller:
Nije ni čudo da se čuo ko zvečka i jedva podizao auto.

20180515_183446 20180515_183818

20180515_183849 20180515_183900

20180515_183905 20180515_183909

lowrider 16.05.2018. 07:42

Zarada je na dijelovima u servisima bila oduvijek dobar posao. Ugradiš novi dio i to je to.
AL s obzirom koliko je sat šrafanja u npr. Audiju, mislim da je jeftiniji novi kompresor nego da to slažu par sati

Wolverine 16.05.2018. 07:51

Ne znam što ima radit par sati :D
Nikad nisam to mjenjao pa sam bio gotov za pola sata. Time da ga nisam ni skidao skroz s auta već sve odradio dok je bio namontiran :D

A i da uzmeš novi kompresor opet trebaš stari skinut i namontirat novi :D
Zarada je kad lik uzme tvoj, zamjeni prsten i proda drugom klijentu pod novo :p

Tumor 16.05.2018. 08:05

Citiraj:

Autor vga killer (Post 3194371)
Kak si zadovoljan kombinacijom?
Makar je protiv moje vjere da uopće razmatram kupit opela, karavanče mi se čini čist ok.

Ja sam prezadovoljan.
Kada sam kupovao auto nisam ciljao na 150KS jer se nemam namjeru ganjati i nije da mi je ta snaga potrebna, ali automatski mjenjac je bio obavezan.
Kako je automatik dolazio samo sa 150KS benzincem i 136KS dizelasem (a dizela nisam htio) onda je izbor pao na taj motor. Sada uz automatik ide jos i 1.6 Turbo sa 200KS ako nekome treba konja :D

Auto je fakat gust za voziti, automatik radi prekrasno i promjene brzina su izuzetno glatke. Kako je moj Dynamic paket opreme s njim dolazi i Sport mod koji otvdrne volan, motor brze i "zivahnije" reagira na gas, a automatik onda "sportskije" mijenja brzine. Sport je naravno program koji palis i gasis, "normalni" mod je default.

Imao sam Astru G 2.0 16V sa 136KS i Fiat Tipo 2.0 16V sa 147KS i moram priznati da sam bio skeptican prema ovim motorima malecke zapremine, ali nakon perioda razrade (old school nisam ju stisnuo prvih 1500km i tada sam napravio dodatnu izmjenu ulja i uljnog filtera) i kada sam isprobao auto mogu reci da me odusevio. Unatoc maloj zapremini zahvaljujuci turbo punjacu i jako dobrom okretnom momentu motor je osjetno potentniji od gore navedenih dvolitrasa.

Potrosnja je tipicna za turbo benzinca - ako pazis trosit ce malo, ako nisi baz pazljiv moze ona fino pocucati. Ima na stranici prije gdje sam pristojnom voznjom po ogranicenjima na 600km (360km autoceste i 240km magistralne ceste) prosao sa 6.5l/100km. No kada idem na Krk i ako ce zaigram sa gasom (brza voznja po autocesti) hoce ona otici i preko 9l/100km.
U gradu (ZG voznja na posao i s posla) sa ugasenim start/stop sustavom mi je oko 10,5l/100km sto za tako malecki motor i nije bajno. Doduse, to je poprilicna guzva, ali hrpa ekipe po internetu se hvali potrosnjama ispod 8l/100km sto ne vidim kako moze postici u uvjetima gradske voznje. Mojoj zeni Yaris 1.0 trosi 7l/100km, a jos su njeni uvjeti gradske voznje "blazi" nego moji (ima i ravnih dijelova bez puno semafora jer radi na drugom kraju grada), pa ne vidim kako moze turbo sa 150KS trositi tako malo.
Sada vec par dana (3 dana da budemo tocniji) vozim sa aktivnim start/stop i za sada je prosjek nekih 8,5l/100km, ali to je prekratko razdoblje, pa budemo vidjeli. Drugi mjerac potrosnje (auto ima 2 mjeraca) koji ima vec nekih 10000km mjerenja pokazuje prosjek 9,6l/100km, a to je znaci sva gradske voznja, odlasci na more i ostala van-gradska voznja zadnjih 10k km. I to je sve sa redovito ugasenim start/stop sustavom. S time da je vangradska voznja poprilicno visokih brzina jer je to bilo razdoblja "upoznavanja" auta, isprobavanja sta moze i gustanja u tim mogucnostima :)

Mane ili stvari za koje mislim da nisu bas najbolje:
- zvucna izolacija. U autu se cuje vanjskih zvukova i zvukova guma puno vise nego sto bi ja osobno volio, pa se vidi da se sparalo na zvucnoj izolaciji. S druge strane na autocesti pri 160km/h motor se vrti na 3000o/min i uopce se ne cuje, pa nema buke motora.
- prednji ovjes. Auto dobro lezi i na testovim isto dobija pohvalu za lezanje, ali kod malo brzeg ulaska u zavoj na asfaltu koji nije savrsen volio bi da je prednji kraj malo cvrsci. Nista strasno, ali ja bi volio da je to malo bolje

Auto nije jeftin (koji danas je), ali mislim da ima dobar omjer ulozeno/dobiveno u odnosu na konkurenciju.
Sada auto dolazi i sa Opel OnStar sustavom, ali kada sam ja kupovao on jos uvijek nije bio dostupan u RH, pa nemam s njim iskustva. Navodno da s njim dobijes kojekakvih fora.

Eto toliko, a ako te bilo sta dodatno zanima slobodno pitaj.
I ako budes odlucio za Astru obavezno trazi da isprobas neku bas sa kombinacijom motora/mjenjaca koji ciljas, pa da vidis da li tebi osobno ta kombinacija odgovara.

jed2i 16.05.2018. 09:20

Potrošnju u gradu nema smisla uspoređivati, previše je tu varijabli koje se konstantno mijenjaju...

Evo moj primjer, idem po istoj ruti, isto vrijeme skoro svaki dan.
Padne kiša i odleti potrošnja za 30-40% gore jer eto....nema smisla po kiši se vozit više od 30km/h
https://s31.postimg.cc/nil3sotpz/IMG...514_164336.jpg

Potrošnju uspoređuješ samo na konstantnoj brzini i tu vidiš razliku među autima.

Pawzilla 16.05.2018. 14:08

Pozdrav ekipa,

ako ima tko iz porsche leasinga, rado bi ga na PM pitao nešto oko otkupa vozila :)

murina 16.05.2018. 14:35

jed2i šta je taj graf? Svaka vožnja ima svoj stupac ili je stupac dan? Nije mi baš jasno

Vuco 16.05.2018. 14:57

Svaki stupac je kilometar koliko kužim. Zadnjih 10km, prosjek po svakom kilometru.

X-Plosiv 16.05.2018. 14:58

To je po meni bespotrebno...ja sam počeo upisivati na sprintmonitor svoja točenja, tek na drugom ali bude se nakupilo. Bolje nego gledati ovako , po meni.

murina 16.05.2018. 15:12

Šta je 7.2 l/100Km :stoopid:
Brainfuck

edit: ja pratim za vitaru, punim pun tank i resetiram km. Predzadnje točenje Super95 12.5L/100km, sad sam opet na Super100 da vidim hoće opet biti manje nego sa 95icom

jed2i 16.05.2018. 15:17

Svaki stupac je prosjek potrošnje za taj kilometar
Horizontalna crta je prosjek potrošnje za cijeli trip, dakle 80km, prosjek je 7.2
Po gradu, kiša, gužva, naspram normalnih 7-8 litara po suhom vremenu, imaš 12-15 litara po kišnom vremenu

Zato sam napisao da potrošnja po gradu ne znači ništa, ne možeš pogodit identične uvjete kao netko drugi.
Zavisi da li je sunce/kiša/gužva, da li je "Miljenku" ispred tebe dobar dan pa je sposoban normalno vozit itd.....

Citiraj:

Autor murina (Post 3194673)
Šta je 7.2 l/100Km :stoopid:
Brainfuck

edit: ja pratim za vitaru, punim pun tank i resetiram km. Predzadnje točenje Super95 12.5L/100km, sad sam opet na Super100 da vidim hoće opet biti manje nego sa 95icom

7.2 mi je prosjek od zadnjeg resetiranja tripa, dakle u ovih 80km mi je prosjek 7.2 L na 100km

Citiraj:

Autor X-Plosiv (Post 3194663)
To je po meni bespotrebno...

Ak misliš na ovaj graf koji imam u autu, to je odlična stvar kad si na putovanju i želiš uštedit gorivo

Gabre 16.05.2018. 15:26

Kako vam se da toliko cjepidlacit na tome. Pola litre gore ili dolje može valjda samo promjena u vlazi ili pritisku zraka biti a kamoli drugi uvjetima.
Moj varira izmedju 15.5 do 16.3. i to je to. Nit više niti manje. Gradska.
Otvorene 2 litre manje cca.

Gabre 16.05.2018. 15:27

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3194517)
Potrošnju u gradu nema smisla uspoređivati, previše je tu varijabli koje se konstantno mijenjaju...

Evo moj primjer, idem po istoj ruti, isto vrijeme skoro svaki dan.
Padne kiša i odleti potrošnja za 30-40% gore jer eto....nema smisla po kiši se vozit više od 30km/h
https://s31.postimg.cc/nil3sotpz/IMG...514_164336.jpg

Potrošnju uspoređuješ samo na konstantnoj brzini i tu vidiš razliku među autima.

Možda sam corav, ali meni izgleda ovih 7.2 kao najniža potrošnja od svih ovih stupaca, a ne prosječna.

jed2i 16.05.2018. 15:29

Slučajno se poklopilo tak Gabre.
Lijepo ti piše znak za prosjek i vrijednost prosjeka, 7.2L/100km

Gabre 16.05.2018. 15:30

Ja gledam graf, što se može na grafu poklopiti slučajno, ako nema nijednog stupca ispod 7 litara.

jed2i 16.05.2018. 15:31

đizus krajst, odustajem.

Vuco 16.05.2018. 15:37

Jed2i, daj mu svih 80 stupaca ! Nemoj sad skrivat podatke!

Gabre 16.05.2018. 15:38

Odustani, ali i dalje ne pokazuje nigdje ispod 7 litara. Možda s mobitela ne vidim nešto što bi trebao vidjeti

jed2i 16.05.2018. 15:40

Ah nemam...mogu samo stavit da je jedan stupac po 10 ili 1km ali mislim da bi to uvelo još veću konfuziju :D

Vuco 16.05.2018. 15:48

Da ima veći ekran (kao npr. u Renolu), sad bi to sve bilo vidljivo i jasno. Volvo < Renault

tizhu 16.05.2018. 16:03

Citiraj:

Autor jed2i (Post 3194677)
odlična stvar kad si na putovanju i želiš uštedit gorivo

meni je to sve glupo da gluplje ne može biti. auto troši koliko troši. nije vrag da će netko od vas odmah prodat auto i kupit drugi ako skuži da mu auto troši 0.3 litre više nego je on u svojoj glavi zamislio?
i kako to misliš štedit gorivo? jedino ako sjedneš na bicikl ili kupiš kartu za trem/bus i voziš se. nećeš valjda zaklat auto na dvije tisuće ili još manje da bi uštedio 10 kuna na 100 kilometara - to je kaj... 30 kuna do zadra ako ga ubiješ u pojam? strašno..
jebote led moj auto je 10 godina star pa troši 7 litara po gradu, a di neće ovi novi trošit još manje. a i da troši 8 opet isti kurac jer to je 100 kuna na 1000 km.
gledam ...čitam ... ne vjerujem ...

Gabre 16.05.2018. 16:12

ok, sad sam na kompu gledao, pa imalo bi vise smisla da pokazuje po 10km stupce pa da vidis sve na jednom ekranu....
jer sam i mislio da ovi grafovi pokazuju ukupni prijedjeni put podijeljen u tih 10ak stupaca...

my bad

John Creasy 16.05.2018. 16:15

Citiraj:

Autor Gabre (Post 3194720)
ok, sad sam na kompu gledao, pa imalo bi vise smisla da pokazuje po 10km stupce pa da vidis sve na jednom ekranu....
jer sam i mislio da ovi grafovi pokazuju ukupni prijedjeni put podijeljen u tih 10ak stupaca...

my bad

opet, to bi vrijedilo za udaljenosti do 100km.. ako pređeš 100km opet ti dođe na isto.. s ovih 1km po stupcu je najpreciznije što može biti

uostalom tko se zamara s time? metallica na usb i otvoren prozor, kakva potrošnja i ostali bakarači..

btw imao sam prometnu prošle godine, skršio auto, ne vozam se već dosta :(

Xiaomi 16.05.2018. 16:25

Auto troši kolko natočiš :D Uvijek će dobre volje sav benzin progutat. Nego kako gledate na ove sulude cijene benzina ?

John Creasy 16.05.2018. 16:27

Citiraj:

Autor Xiaomi (Post 3194727)
Auto troši kolko natočiš :D Uvijek će dobre volje sav benzin progutat. Nego kako gledate na ove sulude cijene benzina ?

na cijene benzina gledam isto kao i na gospođu dalić, s gađenjem.. hvala bogu na bosanskom brodu

jed2i 16.05.2018. 16:35

Dečki, opustite se
Ja sam vizualno htio pokazati da samo stvar poput kiše utječe u gradu na povećanje potrošnje i do 50 i više %
I drago mi je da mi je Vuco ukazao na to da je Renol bolji od Volvijanera! :D

A sulude cijene benzina, u subotu bio u Austriji, cijena je 1.15 eura, diesel.
Evo cijene u EU
https://autotraveler.ru/en/spravka/f...l#.WvxBG4iFOHs

Gabre 16.05.2018. 16:38

ne razumijem te ovo za povecanje potrosnje of 50%

nikad mi nijedan auto nije povecao potrosnju 50%, a kamoli zbog kise. Zimi kad je -20 i kad sam u kolonama jos vecim i kilavim po snijegu i bljuzgi, mi potrosnja ode gore litru i pol... 2 maks. To je eventualno 20%...

nesto tu nije ispravno s autom onda

jed2i 16.05.2018. 16:43

Volvo ne voli vlagu u zraku.

xlr 16.05.2018. 16:47

Udje vlaga u usisnu granu, orose ventili u hladno jutro i onda treba vise vatre da motor išćera rosu van :D

jed2i 16.05.2018. 16:49

Povuce vode i onda senzor skuzi da treba obogatit smjesu, automatski pumpa salje vise goriva u motor i motor vise trosi.
Volvo to ima grozno rijeseno.

Vuco 16.05.2018. 16:57

Reno ima 2 rezonatora zraka prije klapne gasa koji stepe tu vlagu iz zraka.
Reno : Volvo = 2 : 0 ! In your face...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:57.