PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   SSD-ovi ili solid-state diskovi (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=112475)

IGoR_2803 19.07.2011. 15:24

ssd do 800, max 900 kn...

pozdrav,

znam da ima cijela tema, ali zanima me što mislite o ovome SSDu? da li se isplati za manje od 800 kn... 60 GB mi je uvrh glave za sedmicu i aplikacije koje pokrećem na dnevnoj bazi... :)

Enter Sandman 19.07.2011. 15:25

Ma tako sam si i mislio.
Ja sam sišao sa 750Gb blackya tako da je to tu negdje onda...
Bez obzira koliko je blacky bio brz kod raspakiravanja rar-a i još ponekih pokrenuti procesa znao je zastajkivati da dođe k sebi, kao i kod više radnji (s time da sam jedno vrijeme mislio da je proc :))
A kako kažeš tu bi onda on trebao doći do izražaja..

Tomy B. 19.07.2011. 21:49

@ IcyTexx & Baja 001: koji je razlog da preferirate Intel u odnosu na Samsung-a?

Baja 001 19.07.2011. 22:01

Citiraj:

Autor Tomy B. (Post 1943664)
@ IcyTexx & Baja 001: koji je razlog da preferirate Intel u odnosu na Samsung-a?

Zvučnije ime, jednostavo paše. Znaš pojam brand:D

betlmaster 19.07.2011. 22:04

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1943676)
Zvučnije ime, jednostavo paše. Znaš pojam brand:D

Da, za Samsung nisam nikad čuo, to je neka firma iz Čepelovca Gornjeg :fiju:

Tomy B. 19.07.2011. 22:46

Zvučnije ime? U SSD-ovima ili općenito?

Inače Intel-ova 320 serija koristi isti kontroler kao i druga generacija Intel-ovih SSD-a, a Samsung u 470 seriji koristi petu generaciju kontrolera.

IcyTexx 20.07.2011. 00:34

Citiraj:

Autor Tomy B. (Post 1943709)

Inače Intel-ova 320 serija koristi isti kontroler kao i druga generacija Intel-ovih SSD-a, a Samsung u 470 seriji koristi petu generaciju kontrolera.

Ne zelim Samsung jer me malo zivcira. Proizvode sve od pšenice preko autiju do nuklearnih elektrana. :D

Naravno da sam opet poceo razmisljat da bacim jos 400 kn i nabavim ovu novu seriju sa SATAIII i novim SandForceom al kad sam vidio koliko problema ljudi imaju... Joj. Za godinu dana. :D

Garro 20.07.2011. 09:31

@ Tomy B.: Možeš li malo pojasniti te generacije kontrolera? Tnx!

Baja 001 20.07.2011. 10:14

Citiraj:

Autor betlmaster (Post 1943681)
Da, za Samsung nisam nikad čuo, to je neka firma iz Čepelovca Gornjeg :fiju:

Sada ideš u krajnost.
Citiraj:

Autor Tomy B. (Post 1943709)

Ma kužin ja to, ali Intel općenito dobro zvuči.

Tomy B. 20.07.2011. 12:13

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 1943759)
Ne zelim Samsung jer me malo zivcira. Proizvode sve od pšenice preko autiju do nuklearnih elektrana. :D

Naravno da sam opet poceo razmisljat da bacim jos 400 kn i nabavim ovu novu seriju sa SATAIII i novim SandForceom al kad sam vidio koliko problema ljudi imaju... Joj. Za godinu dana. :D

Znači problem je samo što Samsung proizvodi svašta i u svemu je dobar, a za SandForce nema veze što se bave isključivo SSD-ovima i poprilično je loš u tome. :stoopid:

Citiraj:

Autor Garro (Post 1943823)
@ Tomy B.: Možeš li malo pojasniti te generacije kontrolera? Tnx!

Pa evo trenutni igrači za nas, obične smrtnike, su većinom SandForce i Intel, a JMicron, Marvell i Samsung su manje zastupljeni.

SandForce je na drugoj generaciji kontrolera, Intel na drugoj generaciji (ali je kao treća generacija SSD-a), Marvell isto na trećoj, JMicron valjda na trećoj, a Samsung na petoj.

Za Marvell-ovu i Samsung-ovu prvu generaciju vjerujem da nitko nije nikada čuo, za drugu Samsungovu generaciju se isto malo zna, kao i za neke drugo kontrolere kao Psion, Mtron i Memoright.

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1943889)
Ma kužin ja to, ali Intel općenito dobro zvuči.

Ovo me podsjeća na Švapsko Das Auto.

rodney 20.07.2011. 13:58

sto vise citam ovu temu dodje mi da izbacim ovo zlo corsairovo smece od
diska i bacim ga u jarak...
kad je taj zamzung tako zlatan, sta ga sebi nisi kupio?

zwer 20.07.2011. 15:33

Citiraj:

Autor rodney (Post 1944040)
sto vise citam ovu temu dodje mi da izbacim ovo zlo corsairovo smece od diska i bacim ga u jarak...

Koji je konkretni razlog zasto je smece? :stoopid:

IcyTexx 20.07.2011. 16:18

Citiraj:

Autor zwer (Post 1944092)

Mene isto zanima. :D
A na kraju je sve isto. Ne skuzis te milisekunde gdje je neki disk brzi, imaju istu garanciju i sve.

vedranzeman 20.07.2011. 16:25

Ne možeš djeci objasnit sarkazam, to se nauči s protekom vremena. :D

rodney 20.07.2011. 16:31

Citiraj:

Autor zwer (Post 1944092)

meni nije. mislim da bi malo tko primjetio razlike izmedju dva ssd-a, osim naravno u benchmarku... ja recimo na ovom svom nisam odvrtio nikakav bench od kad ga imam (sad ce godina dana)..
ono gore sam sarkasticno reagirao, jer svaki dan citam ovu temu, i Tomy B. svaki dan nadje nekom neku manu, kao da ima ekskluzivno pravo uvoza za samsung...

@vedranzeman: mogu, mogu, samo mi daj vremena :D

zwer 20.07.2011. 17:18

Citiraj:

Autor rodney (Post 1944108)
meni nije. mislim da bi malo tko primjetio razlike izmedju dva ssd-a, osim naravno u benchmarku... ja recimo na ovom svom nisam odvrtio nikakav bench od kad ga imam (sad ce godina dana)..
ono gore sam sarkasticno reagirao, jer svaki dan citam ovu temu, i Tomy B. svaki dan nadje nekom neku manu, kao da ima ekskluzivno pravo uvoza za samsung...

A Tomek je dosta i u pravu, taj Samsung je prilicno dobar. Istina da ga on propovjeda ovdje malo previse :D, ali kaj sad :chears:. Za dobrim konjem puno prasine itd.

Citiraj:

Moras naglasit sa smajlijem, sarkazam ne mirisi na internetu bas kao kad uživo pricas :D

Red Dwarf 20.07.2011. 17:52

Citiraj:

Autor rodney (Post 1944108)

how yes no...ja imam onaj kingston 128gb s onim dorađenim jmicron+ kontrolerom i vjerujem da se na račun tog kontrolera se i golim okom može vidjeti razlika između njega i nekog drugog ssd-a

doduše za 800kn što sam dao za njega na onoj hgspotovoj akciji prije cca godinu dana kad je hgspot propadao vjerujem da nisam mogao proći bolje tad :goood:

Enter Sandman 20.07.2011. 21:34

Pa dobro, nek reklamira, a očigledno s razlogom :).. Ja da sam imao love uzeo bih recimo baš samsunga.
Pošto nije bilo nešto extra keša tražio sam preporuku nešto ''lošijih ssd-a'' i dobio odgovor. Tako da za svakog se ponešto nađe. Ne mora nitko uzeti samsunga, intela ili nešto treće ako neće, no ako se baš ne prati razvoj ssd-a meni je ok kupiti po preporuci koja ne mora biti i najskuplja...bla bla bla :)

rodney 21.07.2011. 00:01

Citiraj:

Autor Red Dwarf (Post 1944151)
how yes no...ja imam onaj kingston 128gb s onim dorađenim jmicron+ kontrolerom i vjerujem da se na račun tog kontrolera se i golim okom može vidjeti razlika između njega i nekog drugog ssd-a

pa ogradio sam se od tebe i slicnih, rekao sam malo tko, a ne nitko.
inace, nemam ja nista protiv tog samsunga, ni protiv Tomy-a B.

IcyTexx 21.07.2011. 01:01

Mah i to sta ne zelim Samsung...
Bit ce na kraju do kojeg cu prvog najbrze doc, Intel ili Samy. Javim se jos kak je proslo za 2 dana. :D

Tomy B. 21.07.2011. 02:44

Citiraj:

Autor rodney (Post 1944040)
sto vise citam ovu temu dodje mi da izbacim ovo zlo corsairovo smece od
diska i bacim ga u jarak...
kad je taj zamzung tako zlatan, sta ga sebi nisi kupio?

Seriju 470/PM810 nisam kupio prvenstveno jer nemam love, a niti mi ne treba. PM800 mi radi sasvim OK, ali da imam love naravno da bih uzeo PM810, već bih negdje utrpao PM800.

Inače nemam ništa protiv niti jednog SSD-a, ali mi je bezveze što ljudi kupuje SandForce diskove i budu zadovoljni kada im ATTO pokaže obećanih 285/275 MB/s. Isto tako i za Intel, super je to SSD, ali nemogu nekome preporučit da na Intel-a potroši 1000+ kn za 80 GB pa da mu se SSD smanji na 0.01% kapaciteta.

prt scr 21.07.2011. 17:38

http://hothardware.com/News/Super-Ta...s-and-Tablets/

MAGARAC 21.07.2011. 19:23

Evo i review Samsunga 470 256gb. Uglavnom ono najbitnije pise u zakljucku a to je pouzdanost.

http://www.hardwareheaven.com/review...onclusion.html

mdodig 21.07.2011. 21:19

Zna li itko razliku između Samsung 470 MZ-7 i MZ-5 serije SSD-ova?
Kopam po netu ali bezuspješno...

MAGARAC 21.07.2011. 23:06

Gdje si iscupo tu oznaku MZ-7. Svi 470 imju MZ5xxxx a 7 ni u tragovima?? U svakom slucaju ako i postoji takav razlike nebi trebalo bit, osim mozda u bundleu. Ako je 470 onda je 470. Sam naziv govori koliki mu je zbroj read+write itd..

IcyTexx 22.07.2011. 10:43

Ajme, gledam ducane i svi vise-manje web shopovi. Ako neki ima i lokaciju, nemaju nikakvih SSDova...
A ja bi to danas pokupio. Sve se mora narucivat. Tuzno, neisplativo je drzat robu u ducanu ili cak na webshopu.

kopija 22.07.2011. 15:20

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 1945033)
Ajme, gledam ducane i svi vise-manje web shopovi. Ako neki ima i lokaciju, nemaju nikakvih SSDova...
A ja bi to danas pokupio. Sve se mora narucivat. Tuzno, neisplativo je drzat robu u ducanu ili cak na webshopu.

Links, ADM, pune police SSD-ova.
Čak i Ve-mil ima nekakve na akciji.

Bono 22.07.2011. 15:30

Citiraj:

Autor Enter Sandman (Post 1941730)
Primarno gledajući cijene ssd-ova zapela su mi za oko ovih par modela pa čisto da ih poredate po isplativosti :) tj. najpoželjniji za ubost. (od ponuđenih, jer intel i samsung te neki drugi već guraju prema 1300 i više)

Kingston V+100 96GB cca 1000,00Kn
OCZ Vertex 2 80GB cca 1050,00Kn
OCZ Agility 2 80GB cca 1100,00Kn
Corsair Force 80GB cca 1100,00Kn

:chears:

X25-E ovi ostali mogu crknut za par tjedana do 2 godine, naravno sve ovisi koliko imas upita prema bazi. Uglavnom probaj naci neki enterprise SLC disk pa makar i 32GB vjerojatno ti nije toliko baza velika, kod mene Intel radi vec dvije godine bez greske, baza nije pre intezivna cca 350 QPS, a kod kolega su MLC od OCZ-a pocrkavali relativno brzo i sad su i oni na SLC.

IcyTexx 22.07.2011. 15:48

Citiraj:

Autor kopija (Post 1945166)
Links, ADM, pune police SSD-ova.
Čak i Ve-mil ima nekakve na akciji.

Sjetio se ADM-a kad sam stavio post. :D

Gledam taj HGspot, Vemil. Ne znam dal je sve to propalo?

windfucker 22.07.2011. 17:08

Evo, prije par dana upgrejdao fw za OCZ SSD Solid3 sa 2.06 na 2.09 i imam dojam da je komp nešto bolji na odzivu pri svakodnevnoj uporabi (ne, nisam mjerio/benchao prije i poslije upgrade-a, čisto subjektivno) ...namjerno nisam postao prije, dok se ne uvjerim u ev. poboljšanja.
Ukratko: za sada ni jedan bsod (nisam ih imao niti na 2.06), ali ono što jesam imao, a sada nemam, jesu random freeze sranja, koja su ionako uglavnom vezana baš za laptope (ima nekakve veze sa power managementom i profilima, pogotovo na bateriji).
Ja iskreno nisam primjetio razliku plugged/unplugged (imao smrzavanja u oba slučaja), a sada evo zadnjih par dana ni jedan jedini :)
Topla preporuka za upgrade fw-a!
:beer:

edit: e, da, intel rst zadnja verzija u oba slučaja- moguće da je i to dijelom zaslužno za gorenavedeno.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:16.