PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=98655)

Cuky 07.05.2010. 20:23

Citiraj:

Autor Vuco (Post 1639270)
Brijem da mi je headset malo suh. S obzirom da su industrijski lageri, nisam ziher jer bi ipak trebalo malo staviti masti na to sve ?

Skine benzin dosta, no ne baš sve. Pazi u kakvu plastiku stavljaš bengu, da ti ne pregrize. PET ambalaža je ok :).

ja sam headset namazo sa litijevom masti, to sam kupio na ininoj benzi. al kod mene je u pitanju jeftilen od headseta jer ionak nevozim nista pre ekstremno :)

sto se tice benzina, planirao sam ga natocit u neki lavor, valjda ce drzat :)

elvis again 07.05.2010. 20:27

Znaci sutra se ide gore?
http://www.meteo-info.hr/grad.php?aGrad=zagreb

murina 07.05.2010. 22:04

Citiraj:

Autor Red Dwarf (Post 1639355)
pitaj murinu koji je postao pravi mali crtač ruta :D

:D

Citiraj:

Autor Renesis (Post 1639352)
imam na mobitelu sa nokia trackerom snimljeno sve, ali kad pokusam otvorit file, iskljuci mi program??

Nije mi se to nikad dogodilo.

Na mobitelu, jeli? Kad odabereš lastest workout?

Renesis 07.05.2010. 22:16

kada zelim uc na training diary izbaci mi van... probat cu reinstalirat program, mozda proradi...

moji se bune da necu smjet spustat sic nizbrdo jer da idem prebrzo :D

Renesis 07.05.2010. 22:33

eto vam i ruta na gpsu :)

Znaci,

Tunel - Lojstek - Lugarnica - Puntijarka - 18ka - Bikcevic (kratko) - Pilana

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=kkujqmkdmgoigbds

Sam Fischer 07.05.2010. 22:54

Citiraj:

Autor Renesis (Post 1639263)
evo nas nazad, distrojer mora jos malo do kuce pedalirat. bilo je sasvim uredu, super vrijeme, dobra ekipa i sasvim fina voznjica :)

neka on tipka dojmove :)

Brijem da je opet lik 4 puta uskrsno i 7 katarza sa Allahom doživio uzbrdo :D

murina 07.05.2010. 22:56

Citiraj:

Autor Renesis (Post 1639453)
eto vam i ruta na gpsu :)

Znaci,

Tunel - Lojstek - Lugarnica - Puntijarka - 18ka - Bikcevic (kratko) - Pilana

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=kkujqmkdmgoigbds

Super, poslužit će:goood:

tomiotok 07.05.2010. 23:32

koristi li itko e72 nokiu s sports trackerom, meni radi isto sto i ti opisujes renesis s tim sto nikada nisam uspio uploadati rutu, instalirao sam trecker za e71 jer za 72 jos kao nema

Red Dwarf 08.05.2010. 08:13

to vam mobiteli pokušavaju reći da se okanite ćorava posla da nije to za vas :D

borny 08.05.2010. 08:54

Čitam malo ovaj thread i vidim nazive koje ne razumijem i čini mi se da svi imate "svemirkse bajkove".
Jel bih ja uspio doći gore i dolje u jednom komadu na Giant Boulderu sa običnim vbrake kočnicama?
Po cesti pretpostavljam da bih, ali zanima me off-road. a moj bike za to baš i nije namijenjen.
Garancija na ramu 5god, pa nije bed ako pukne:D

Red Dwarf 08.05.2010. 09:26

gle da ideš s ponicom i da imaš kondicije bi došao...

uglavnom u jednadžbi sljeme = bicikl + vozač jedina nepoznanica je vozač :D

borny 08.05.2010. 09:38

Pitam za svaki slučaj:D
Kad sma kupovao bicikl prije 2god prodavač je pričao kako nije svaki bicikl za Sljeme itd, da može rama puknuti, treba imati diskove itd... A nisam toliko blesav i bogat da kupim igračku za 10k na kojoj ću se voziti po kvartu uglavnom.
Jel trebam bicikl pripremiti za to?

Red Dwarf 08.05.2010. 09:45

netreba.samo provjeri gume i to je to :)

eventualno podmaži lanac...pa nije baš da ideš na pariz-dakar reli s njime :D

borny 08.05.2010. 09:57

A bio sam izviđač:D kao mali pa se volim pripremiti. Na Sljeme pješice idem kao da ću se izgubiti i glumiti Beara Gryllsa... Čak i prvu pomoć znam uzeti.

Znači gume i podmazati lanac. Čime?
Što vi inače nosite sa sobom gore?

murina 08.05.2010. 10:37

Citiraj:

Autor tomiotok (Post 1639479)
koristi li itko e72 nokiu s sports trackerom, meni radi isto sto i ti opisujes renesis s tim sto nikada nisam uspio uploadati rutu, instalirao sam trecker za e71 jer za 72 jos kao nema

Ne radi im trenutno servis za upload.

@borny

Ja sam podmazao sve sa uljem za motorne pile (imaš na Ininim postajama) i od škripavca je postao fantom koji straši ljude i životinje kad im se prikrade s leđa:D

Pitanje:
KAko se podmazuju sajle od kočnica i mjenjača?

Renesis 08.05.2010. 10:40

@tomiotok - ja sam probao par razlicitih verzija dok nije upalilo, mislim da sad imam za e55 ili tako nes :)

@borny - meni frend vozi na 6 godina starom scottu sa vbrakeom, bez problema me prati vecinu puta, jedino sto moras malo bit jaci u rukama, ali inace nema problema. ako imas slabiji bicikl ides malo sporije nibrdo jer mozda imas slabiju suspenziju ili kocnice, ali inace se nesekiraj :)

Red Dwarf 08.05.2010. 10:53

za sajle, bužire , lanac ja koristim teflonsko ulje...

imate ga a kupiti 110ml za 45 kuna.

jednostavno se nakapa malo u bužir da se smanji trenej bužira i sajle...a za lanac dignete bicikl na stalak ili ga okrenete i kapate na lanac i šiftate brzine.

Teflonska mast je nešto veća "egzotika" i o se koristi za ležajeve vilice, glavčine (nabe) i sve ostale djelove gdje treba nešto gušće od ulja a da se ti djelovi rotiraju i rade gibanja.

Svako par vožnji očistite noge od vilice i nakapajte malo ulja gore na ulaz gornjeg dijela vilice u donji kako bi se stvaralo manje trenje i manje se habali gornji dust seal-ovi

De5tr0yer 08.05.2010. 11:00

Citiraj:

Autor Sam Fischer (Post 1639465)
Brijem da je opet lik 4 puta uskrsno i 7 katarza sa Allahom doživio uzbrdo :D

Ma šta 4 put :rolleyes:

Ne, bio sam dobar ovaj put, nije bilo loše, kad staviš spd budeš vidio kolko će ti lakše ić neg na ovom sranju, noga odleti u zrak na svakom kamenu i korijenu ;)

borny 08.05.2010. 11:05

Za lanac sam kupio u turbo sportu neki sprej za 50ak kuna i to jednom mjesečno nasprejam po njemu, a i prije zime.

Citiraj:

Autor Red Dwarf (Post 1639602)
Svako par vožnji očistite noge od vilice i nakapajte malo ulja gore na ulaz gornjeg dijela vilice u donji kako bi se stvaralo manje trenje i manje se habali gornji dust seal-ovi

Misliš ovdje?
http://www.pohrani.com/f/1B/JI/2Tfwa...mgiboulder.jpg

Nije baš kao moj, ali sličan. Može još nešto običnije od teflonskog ulja bit dobro?

@ De5tr0yer - SPD su one kopče na pedalama?

De5tr0yer 08.05.2010. 11:11

Citiraj:

Autor borny (Post 1639606)
@ De5tr0yer - SPD su one kopče na pedalama?

Pa recimo, to su pedale sa sustavom za montažu posebnih cipela koje na sebi imaju prihvat. Onda ih samo utisneš u pedalu.

Odi miško: link :D

murina 08.05.2010. 11:13

A gdje točno u bužir? Trebam odvidati kraj ručica kočnica i mjenjača? Jeli ima kakve veze šta je meni bužir u 2 dijela, tj jeli onda trebam na dva mjesta ukapati? (preko rame je dijelom gola sajla, preko "horizontalnog" dijela (opet mi fali terminologije))

Cuky 08.05.2010. 11:21

onda moras nakapat na oba dijela sajle. tak je isto i kod mene. a slobodno mozes recimo nakapat sebi na prst pa onda prodes po onom dijelu sajli kaj su gole i kaj idu po rami.

ja lanac podmazujem tako da malo ulja stavim u plasticnu casu i onda uzemem kist i s njim predjem preko lanca. na taj nacin puno manje ulja potrosim, a bolje podmazem lanac.

borny 08.05.2010. 11:25

Ma da ne bih još i to kupovao:D
Truba, torbica, lokot, svjetla, ciklo - više nego dovoljno opreme.

@murina: ma samo natoči pa digni/spusti/nagni/okreni bicikl po potrebi:D

murina 08.05.2010. 11:27

ja zabijem slamku u ulje, pa kad se napuni, začepim prstom gore. Onda lagano prinesem lancu i puštam da lagano curi dok vrtim u "rikverc". Kad lanac napravi cijeli put u rikverc, onda sjednem na biciklu i napravim đir sa mijenjanjem svih brzina.

Sljemenaši, imate li vi svi kacigu? Ja je nemam, pa me malo frka kad se zaletim i po ravnom, a kamoli spust. Može i preporuka neke, ne baš preskupe jer nema šanse da se bacim sa Sljemena bez nje.

Još jedno pitanje:
Jučer sam u Rog-Jomi kupio Bontrager gripove i užasni su mi. Radi se o ovima http://suncyclecenter.com/product/bo...ps-60626-1.htm

Scottovi koje sam dobio sa biciklom su mi bili puno bolji ali ih nisam našao nigdje za kupiti. Ovi: http://www.profirad.de/scott-voltage...age=en&osCsid=

Ima li di kupiti ove ili slične? Ovi Bontrager su mi pretvrdi, klize i puno mi se više znoje dlanovi. E da, nemam ni rukavice, nije vrag da ću i njih trebati kupiti:nono:

De5tr0yer 08.05.2010. 11:30

Citiraj:

Autor borny (Post 1639615)
Ma da ne bih još i to kupovao:D
Truba, torbica, lokot, svjetla, ciklo - više nego dovoljno opreme.

Ma kakvi. Truba ti ne treba, torbica isto, lokot - kakvi, nikad se bajk ne ostavlja sam, on ti je najbolji drug.

Ciklo okej, ja ga nemam, planiram kupit.

Ono što ti treba za sljeme je sigurno kaciga, da je moj let jučer prizemljio s mojojm glavom i da nisam kacigu nosio ode glava u tripizdinu.

Svjetla ak se voziš po noći, da. Ja imam stražnje, to mi je samo za po gradu gdje ima svjetla da me vozači vide.

Dwarfić, mene sve više vuče da sutra opet zatjeram gore, samo da je lijepo vrijeme, jesi još uvijek atkualan?

borny 08.05.2010. 11:37

Ma ciklo kupljen zimus od Munjare, ali niisa ga ugradio još:D
Lokot trebam, ne bih ga ostavio 5sec nevezanog.
Čak sam sanjao neki dan da sam ga zavezao i gamad mi odnijela sve osim rame:fuming:

Kao što murina reče, može preporuka kakve kacige?
Nemam je ni ja, a pročtao sam što ti se dogodilo (pad na bulju).
Sumnjam da bih ja bio sretniji...

E da, stražnje svjetlo ne mogu zakačiti na sjedalo jer ima predebelu štangu. Može li se negdje posebno nabaviti malo šira obujmica?

Red Dwarf 08.05.2010. 11:39

@distojer : I was born ready :D

najjednostavnije vam je sa sajle skinuti sve bužire i onda ih nafilati uljem (par kapi) ili na ulaz u buži staviti masti pa provući sajlu "nazad" i kako se sajla bude provlačila tako će se automatski podmazivati sama s masću

kacigu uzmite onu koja vam najviše paše za glavu (anatomski).nemojte uzimati kacige od 500kn samo zato jer su vam lijepe...uglavnom sve kacige su na isti kalup pa najbolje je da uzmete onu koja vam najviše paše na glavi.jer za*urac ti lijepa kaciga ako će te žuljati/biti ti premala

ciklokompjutere uzmite u interspara za 60kn jer su best buy.

lokote nabavite U-lock jer se sve sajle (čak i oklopljene) mogu prerezati

borny 08.05.2010. 11:57

Zar je U-Lock toliko efikasniji od ovoga: http://www.njuskalo.hr/image-w450/bi...ka-1011386.jpg

Imam baš takav. U-lock mi se čini dosta ograničavajuće, nije fleksibilan i na neki način (zbog oblika) uvjetuje gdje mogu ostaviti bicikl.

murina 08.05.2010. 12:03

Ja sam svjesno uzeo sajlu. u-lock mi je nezgodno nositi, a nemam ga baš namjeru ostavljati na sumnjivim mjestima na duže vrijeme. Sajlu zamotam oko rame i fiksiram da se ne miče niti malo (i to samo ako znam da će mi trebati). Znaš kako svi kažu, ako odluče ukrast, ništa ih neće spriječiti. http://www.youtube.com/watch?v=_2vLt...eature=related

Red Dwarf 08.05.2010. 12:03

da efikasniji je.inače imam i ja to ali na ključ

ja koristim ovu sajlu a i sad sam u procesu nabavke ulocka

borny 08.05.2010. 12:11

Citiraj:

Autor murina (Post 1639632)
Znaš kako svi kažu, ako odluče ukrast, ništa ih neće spriječiti. http://www.youtube.com/watch?v=_2vLt...eature=related

Ljude koji ovakve stvari stavljaju na net treba pobit:fuming: Nije dovoljno što kradu, nego to pokazuju i ostatku koji to nije naučio...:Machineg:

Ako je netko u stanju cvikati moj lanac, onda će cvikati i U-Lock... Alat sigurno postoji.

tech 08.05.2010. 12:24

Zaboravljate na jednu stvar, a to je glupost vlasnika.

Neki dan u maksimiru, neka sexy specijalka sa sajlom zalokana na stupić visine cca metar i pol. Stupić je prekriven grmljem, ali ono nakon 20 sekundi ti je jasno da možeš dignut bicikl preko tog stupića i odpeljat se.

A da ne govorim o onome, ide u obližnji konzum, pa ga nasloni na zidić.
Zapravo mi je drago kad takvima dignu bicikl.

cyclone 08.05.2010. 13:19

U-lock je ograničavajući, istina, ali ima za kupiti i kombinacija U-lock i sajle što sam ja sebi uzeo, pa se fino da osigurati bajk, samo sto je mana U-locka težina. Uostalom,kao što je netko već rekao, ako netko odluči maznuti bike, ukrast će ga na ovaj ili onaj način

murina 08.05.2010. 13:31

Citiraj:

Autor murina (Post 1639616)
Jučer sam u Rog-Jomi kupio Bontrager gripove i užasni su mi. Radi se o ovima http://suncyclecenter.com/product/bo...ps-60626-1.htm

Scottovi koje sam dobio sa biciklom su mi bili puno bolji ali ih nisam našao nigdje za kupiti. Ovi: http://www.profirad.de/scott-voltage...age=en&osCsid=

Ima li di kupiti ove ili slične? Ovi Bontrager su mi pretvrdi, klize i puno mi se više znoje dlanovi. E da, nemam ni rukavice, nije vrag da ću i njih trebati kupiti:nono:

Itko?:fala:

borny 08.05.2010. 13:34

Turbo Sport (Magma) ima dosta opreme od Scotta, probaj tamo.
A inače, imaš brdo bike shopova po ZG-u, zar je teško prošetati i razgledati:fiju:

Mislim da problem možeš riješiti rukavicama za 100-200kn.

Vuco 08.05.2010. 13:39

Citiraj:

Autor borny (Post 1639549)
Jel bih ja uspio doći gore i dolje u jednom komadu na Giant Boulderu sa običnim vbrake kočnicama?
Po cesti pretpostavljam da bih, ali zanima me off-road. a moj bike za to baš i nije namijenjen.
Garancija na ramu 5god, pa nije bed ako pukne:D

Prijatelj ima 100kg, Giant Rocka koji je slabiji bajk po opremi od buildera i 3 puta se penjao i spuštao sa Sljemena u zadnjih par tjedana. Gore je išao po cesti, jednom i po Lojsteku no nije ga mogao izdržati. Dole polagano jer ga ograničava vilica najviše + nije baš previše siguran pa ide polakše. Jedino što je stradalo jest osovina pogona (no to je normalno na Rock-u da prvo ode) i pakne od kočnica su se istrošile malo više.
Može se bez problema, no naravno - ne juriš kad ne možeš.
Citiraj:

Autor murina (Post 1639616)
Sljemenaši, imate li vi svi kacigu? Ja je nemam, pa me malo frka kad se zaletim i po ravnom, a kamoli spust. Može i preporuka neke, ne baš preskupe jer nema šanse da se bacim sa Sljemena bez nje.

Kupi si kacigu definitivno. Ja imam neku jeftinjak po 100kn (Hervis) i koristi mi. Nisam pao od kad je imam, ali ima 3-4cm pjene prije nego dođe do moje lubanje, tako da je u svakom slučaju sigurnije.
No, možeš i bez nje probati gore ići, a s obzirom da ionako ne znaš staze, ići ćeš sporo ako si pametan.
Citiraj:

Autor Red Dwarf (Post 1639602)

Ovo vrijedi za jeftinije vilice. Navodno RST vilice prorade nakon kapanja WD-a, no to je jednostavno jer je vilica loša i previše ulja/masti ima (ili premalo). Na skupljim vilicama to baš i nije pametno, jer se skuplja prašina i možeš si veoma lagano oštetiti noge (stanchionse).
Kvalitetnije vilice imaju ispod dust sealova foam ringove + lubirkaciju iz lowersa gdje je ulje. I malo masti u dust sealovima i to je to.

Danas je bilo brzinsko Sljeme. Kiša malo paduckala. Do tunela s trga 20min, od tunela do vrha 1h i 10min. Ganjali smo se pošteno, stali na 2min kod Adolfovca. Popili gore cugu i dole smo već bili u 12 i 15.
Elvis mi je dužan ispriku :D. Oficijalno na PCE-u. Prošli puta me popljuvao :D kad sam ga spustio po 52-ici (kao, pnezionerska staza mu je opaka), ovaj puta je imao jezik za zubima jer smo išli po 26 - 9 stazi koja mu je pasala jako :D.
I na kraju išli uspoređivati brzine na izlasku iz šume i opro me za 6kmh :D, bio je brži sa 58kmh. Papak.

Lojstek je suh, nema blata, tek pri vrhu je mokro lišće, no nismo se ništa zmazali niti na spustu. Vrijeme - lagana kišica od trga, gore malo jače, ali temperatura sve dok nismo izašli na lugarnicu je bila ok, gore je već malo zahladilo.

Možda ću sutra ponovno, no kad te krene nevolja sa bajkom, onda ne stane. Zadnja naba mi dobila lufta i to još na usponu :D:D

borny 08.05.2010. 14:15

Citiraj:

Autor Vuco (Post 1639696)

Ovo vrijedi za jeftinije vilice. Navodno RST vilice prorade nakon kapanja WD-a, no to je jednostavno jer je vilica loša i previše ulja/masti ima (ili premalo). Na skupljim vilicama to baš i nije pametno, jer se skuplja prašina i možeš si veoma lagano oštetiti noge (stanchionse).
Kvalitetnije vilice imaju ispod dust sealova foam ringove + lubirkaciju iz lowersa gdje je ulje. I malo masti u dust sealovima i to je to.

A što da ja radim sa svojom? Pretpostavljam da spada u grupu jeftinijih:stoopid:

murina 08.05.2010. 14:25

Ja sam: obrisao krpom - našpricao wd - obrisao krpom - stavio malo ovog ulja koje imam - obrisao. Vilica ko nova, skroz mekana i bez zvukova. Na isti način sredio i lanac i kazete. Sad sam bio i do praonice malo oprati šta sam zasrao uljem. Miniwash iz daljine, ne blista ali nije ni crn :D Bar neke koristi od kišnog prijepodneva, popodne jašem pa makar cigle padale.
Kacigu sigurno kupujem. Ne želim se sa 27 sjebat s bajkom, nije primjereno :D

borny 08.05.2010. 14:34

A tu govorimo o onom "srebrnom" dijelu amortizera koji viri i ulazi u vilicu?
kakvo ulje si stavio?

Hehe miniwash imam doma - za auto, bicikl i tepihe dušu dalo:D

Kacigu definitivno prije avanture po Sljemenu.

Vuco 08.05.2010. 14:34

Citiraj:

Autor borny (Post 1639717)
A što da ja radim sa svojom? Pretpostavljam da spada u grupu jeftinijih:stoopid:

Pojma ja nemam koju ti vilicu imaš :)

Skupa vilica je ona koja dođe u dućanu 1500+kn. Otprilike.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:16.