Citiraj:
Autor BsClocked
(Post 3238371)
Ma daj ko korsti te ai suite za ventove bzvz,koristim scythe kaze fan controller ima jedno 10 g. natakano 8 ventilatora na njega preporuka.
Sent from my Redmi 3S using Tapatalk
|
Imam Fractal Design Define Mini kučište i samo jedan prednji ventilator je spojen na kontroler koji dolazi uz kučište.
Imao sam nekada fan kontroler za vrijeme Socket A procesora kada je to gotovo bila potreba jer je sve bilo još u povojima, PC scena se tek zahuktavala prema sadašnjem smjeru, ali danas ne želim nepotrebno zatrpavati kučište i očekujem da od ploče BIOS/UEFI kontrolira vrtnju kako spada i radi prema zadanom profilu što su ovi iz Asusa zasrali s pločama za Ryzen.
Volim kontrolu ventilatora ostaviti da se automatski prilagođava vanjskim uvjetima bez moje intervencije.
Citiraj:
Autor lobo64
(Post 3238385)
Hynix stonoge (npr. GSkill Aegis 3000) rade sve bez beda, jedino kaj voltaža mora biti min. 1.35V, prašim na 1.4V, sa dropom 1.376V.
3 GHz postignuta bez xmpa, ručno samo voltaža dignuta, latencije sve ostavljene na auto. Možda bi se dalo i ocat, neda mi se zajebavat...
Otkako su te postavke, prestali svi bsodovi i slična sranja, mema pod opterećenjem(prime) nakon dva sata na 40 gradi.
Sve radi super.
Vidi kantu pod moj komp.
No, vratimo se Ausšus regulaciji ventova u biosu i softveru za Win (AI Šuster ili kako se već zove); još od davnina (P5Q serija) se zna da SpeedFan (definitivno referenca) ili slični programi na Asusu jednostavno ne rade kako treba, da ne govorim o blesiranju prilikom očitavanja rpma na pojedinim modelima ventova (neki Arctic, BeQuiet itd.), odnosno popizditisa sa skačučim brojevima okretaja iz nepoznatih razloga. Očito Asus još nije u biosu(pa ni win softveru) implementirao postavke za ventove koji imaju 4+ faze na motorima.
Koliko sam informiran, Asus koristi iste kontrolere za termal monitoring kao i ostali proizvođači(u 95% modela Nuvoton), no tu su i "famozni" AI čipovi od Asusa. Dali oni sabotiraju gore navedeno ili su usrali sa programiranjem softvera, ki bi ga znal.
Nije tragedija (ili je, za korisnike koji su uložili novac u Asus opremu), no siguran sam da su i ono svjesni problema, pa zašto im treba toliko vremena da to skrpaju?
|
Znam da ima modula sa Hynixom ovisno o tipu čipa koji rade bez problema kao tvoji, osim što tvoji nisu Ripjaws nego Aegis ali Samsung tradicionalno slovi kao sigurniji odabir jedino što su mislim i takvi moduli skuplji od onih sa Hynixom jer su overclockabilniji.
Gledao sam msi B350M Mortar i Bazooka modele te Gigabyte GA-AB350M-Gaming 3 između kojih se nisam mogao odlučiti, nužno je bilo da ploča ima 4 DIMM slota i dva dodatna headera za pomoćne ventilatore, u međuvremenu je izbačen Asusov TUF B350M te ponukan prijašnjim pozitivnim iskustvom s proizvodima od Asusa, odlučio sam kupiti tu ploču. Ima pozitivne reviewe glede OC-a, ali očito nitko nije primijetio da nešto ne valja sa kontrolom ventilatora i UEFI-em, barem ne u početku.
Nedopustivo je da jedan od najvećih proizvođača PC opreme, mislim da je ispred Gygabyte-a i msi-a, ima takve propuste.
Netko tamo ne radi dovoljno dobro svoj posao.
Rade takve glupave propuste a netko poput ABIT-a propadne, usput ECS i Biostar i dalje opstaju.
Koliko sam vidio na Interwebu, msi se trudi prezentirati na AMD OC sceni, rade priloge i tutoriale, bio sam sklon kupnji njihove ploče za Ryzena ali prevagnuo je Asus TUF koji mi sada zadaje glavobolje radi katastrofalne kontrole vrtnje CPU ventilatora.
Citiraj:
Autor Eladio
(Post 3238391)
Imam gomilu ventova, i gigabytice (i prosla i sadasnja) imaju mogucnost svaki posebno kontrolirati, i to sve radi odlicno..
Imaju gomilu preseta u biosu, ali ja sam ih podesio manualno. restart i to je to :)
|
Gigabyte mi se zamjerio kada je njihova doduše vrlo jeftina ploča GA-G31M-S2L vrtjela suviše glasno ventilator od procesora usprkos silent postavkama ili kako se već zvalo na tadašnjem Award-ovom BIOS-u.
Izgleda da stalno imam problema s ventilatorima ili bolje rečeno, borbu s vjetrenjačama.
I mora ti sve raditi kako treba, ipak si kupio Aorus ploču koja je ono što su ROG ili Strix kod Asusa samo bez problema kao kod njih.