PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Memorije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=60)
-   -   Memorija poskupljuje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=96107)

Kristijan1 27.12.2013. 01:23

Kako bilo DDR3 memorija je sada neopravdano skupa .
Da je mogu proizvoditi i plasirati na tržište za upola manju cijenu to smo svi vidjeli , ali tada je i profit puno manji .

Mad_Duke 27.12.2013. 01:41

Najnormalnija oscilacija kod industrije i nije prvi put da se dogodila. Oni stariji će se sjetiti. Naravno da je bitch kad "baš sad moraš kupiti", ali tak je kak je.

Albert Wesker 27.12.2013. 05:35

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 2517324)
Prosle godine u ovo doba je memorija bila turbo jeftina. 2400 8gb kitovi ispod 500kn cak i ispod 450. Nikad nije bilo kao sad, kolko se ja sjecam i ugl. je cijena bila u laganom padu od pocetka ddr3 kad je bila skupa ko kuga pa na dalje. Tak da to bas nije istina..

Nije ovo poskupljenje od jucer ili od nedavno, nego ima vec preko pol godine i sumnjam da ce se cijena ikad vratit na onu proslogodisnju, ni blizu. Prije ce doc ddr 4.

kupio ram Kingston 2400 mhz prosle zime za 387 kn...tada su ram memorije bile turbo jeftine i mogao si ih kupovati na kile...

trouble 27.12.2013. 07:10

Stvar dogovora....isto kao se kodmene u ulici dogovaraju bircevi da ce kava z mlijekom bit 9,piva 14 dok ne dojde svjetsko pa ce kava kod jednog bit 7 a kod drugog piva 10 i nakraju svi vrate na staro :p

Igor_Zg 27.12.2013. 14:13

Citiraj:

Autor xulos (Post 2517628)
Aha, i bas sad su odlucili si povecati zaradu ? prosle godine im novci nisu trebali? Kako su onda donosili firmi max zaradu kad je ram bio najjeftiniji ikada? to sto je bio pozar je ono, nonsense, nakon tjedan dana tvornica je bila u punom pogonu sto i razer kaze. Ddr4 kuca na vrata i to je to, ddr3 je koliko vec dugo na trzistu , 6 godina ?

Znaci po tebi je 100%+ povecanje cijene jednog artikla opravdano najavom novog modela proizvoda?

JuiceBox 27.12.2013. 16:08

Pa tko je rekao da je opravdano ? Nije opravdano ali je tako, ja kazem da povecanje cijene nije uzrokovano pozarom nego s tim da su se smanjile zalihe cipova i sad krkaju cijenu da zarade sto vise mogu.

"
*The floodings in Thailand in 2011 resulted in shortages for several PC components (most notably HDDs), therefore the number of PCs sold dropped.

*Since nobody was really prepared for this, including DRAM manufacturers, prices for pretty much everything that was not affected by those floods dropped significantly since there was suddenly a massive oversupply.

*One of the DRAM manufacturers, Elpida, filed for bankruptcy in 2012. It was later bought by Micron. How exactly this affected DRAM prices is difficult to tell (at least for me), but manufacturer consolidation usually means less drastic price falls (since less competition), or even price increases (eventually, stabilization). For a good example on this, see the HDD market. There is a long list of defunct HDD manufacturers which have fallen victim to market consolidation over the decades. Once the market is consolidated as much as authorities will tolerate (usually they will not allow a complete monopoly), prices tend to stabilize. If they fell drastically before this, they might increase first until a plateau has been reached. HDD prices were low before the floods, but they were comparably stable from what I recall, and since recovering (more or less) from the price spikes caused by the floods, they have been very stable (at least where I live).

*According to some articles I've read over the months, the DRAM market is extremely volatile. Meaning: Very slight oversupply will result in drastic price falls, very slight overdemand will result in very drastic price increases.
DRAM manufacturers have started to reduce the numbers of shipped units. Since they were barely (if at all) making profits on those low prices, they simply seem to have decided to throttle supply, thus increasing prices. I think this might be the most important factor for the price increases we're seeing right now.

*DRAM makers have been switching off DDR3 production for while now, this is the effect of that.

Expect prices to get even higher for DDR3, when they start switching over production to DDR4 chips too.

Ali i : http://www.eteknix.com/dram-producti...o-2014-micron/

de sign 27.12.2013. 16:35

Baš si mislim da ove fore sa požarima mogu biti dobar biznis. Kao slučajno ti izgori tvornica, dobiješ lovu od osiguranja i usput podigneš cijenu proizvoda. :fiju:

Emissary 30.12.2013. 17:32

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2517684)
Najnormalnija oscilacija kod industrije i nije prvi put da se dogodila. Oni stariji će se sjetiti. Naravno da je bitch kad "baš sad moraš kupiti", ali tak je kak je.

Ja sam slaga rođaku konfiguraciju u 8./2009. i uzeli smo nekog nelošeg Corsaira za 450 kuna (2x2GB), a ja sam za 2x2GB najobičnijeg Cruciala u 11./2009. mora ispalit skoro 700 kuna. Kad te neće, neće te.

Mad_Duke 31.12.2013. 08:39

Yep. To je još rano. :) Ja se sjećam još oscilacija sa "SD-RAMom". Zbog brutalnih cijena u jednom trenutku nikad nisam kak spada mogao clocknut svog pentiumčeka (točnije ne i memoriju)

BuBizgb 04.01.2014. 23:46

Citiraj:

Autor Razer (Post 2517136)
Požar nema veze s poskupljenjem. Nakon nesreće se službeno oglasio i sam Hynix koji je nastavio s radom tjedan dana kasnije. Vidim neki žešće puše glasine i ostale dezinformacije koje se kao i obično šire nakon ovakvih stvari. Poskupljenje koje se dogodilo, bilo je prije požara.

A btw, DDR4 dolazi već iduće godine, ili bolje rečeno u narednim mjesecima (Crucial je testne primjerke pripremio već ovaj mjesec), a njegova masovna proizvodnja je već započela. Haswell-E je već davno najavljen s podrškom za DDR4 memoriju. Tako da, smanjuju se proizvodni kapaciteti DDR3 memorije, unatoč visokoj potražnji, što na kraju rezultira visokom cijenom.

Pozdrav!
Razmisljam o kupovini novog kompa kroz 2-3 mjeseca, ovaj u potpisu je vec za penziju. Ne bih zelio kupit DD3 pa da mi za mjesec dva se pojavi DDR4! :)
Ima netko informaciju ili gdje saznati kada ce se pojavit DDR4 u prodaji?!

Pawzilla 05.01.2014. 00:42

Po onome što sam ja čitao ddr4 nećemo vidjeti do zadnjeg kvartala ove godine, neki kažu koji mjesec prije, neki kasnije.

Meni je praksa do sada bila kupovati novo računalo mjesec dva nakon izlaska kakve popularnije nove tehnologije, pa rako i ram memorije. Kada sam kupio zadnji laptop, odma sam uz njega uzeo dodatna 4GB DDR3 Kingmax ram-a po cijeni od 183kn (Protis), sad je cijena istoga 360kn, dakle duplo.. Isto je bilo i s diskovima, bilo je tu po forumu prije onih poplava pred koju godinu 1TB 3.5" HDD-a za 350kn, pa sam tako i ja tada kupio Spinpoint f1 za okvirno te novce i točno godinu dana kasnije ga prodao ispod cijene za ako se dobro sjećam 700kn..

Kada izađe DDR4, kupujem duplo više nego što mi bude potrebno, pa neka stoji, otplatiti će se kako god :)

Manuel Calavera 05.01.2014. 01:07

Citiraj:

Autor BuBizgb (Post 2521893)
Pozdrav!
Razmisljam o kupovini novog kompa kroz 2-3 mjeseca, ovaj u potpisu je vec za penziju. Ne bih zelio kupit DD3 pa da mi za mjesec dva se pojavi DDR4! :)
Ima netko informaciju ili gdje saznati kada ce se pojavit DDR4 u prodaji?!

ddr4 za civilne kompove najranije 2015

Sinac 05.01.2014. 12:42

I onda još treba pričekati drugu generaciju matičnih ploča koje podržavaju DDR4 jer unazad par godina ispada da su prve verzije neka banana, ili chipset ne podržava više od 3 procesora ili ima grešku koja se potkrala u dizajnu.

mislav_os 05.01.2014. 14:26

Pa to je tako, da se riješe "starih" zaliha. Onda tek izbace matične s DDR4.

BuBizgb 05.01.2014. 16:05

E jbg ... neda mi se cekat jos godinu dana za novi komp! :) Vidjet cu do 2-3 mjeseca hoce biti kakvih novih informacija o ddr4 pa cu odlucit ... a do tad bi mogo ubacit ssd i stavit windowse na novo jer mi se sve vuce ... :)

TheBigFella 05.01.2014. 17:30

Po meni nema potrebe cekati DDR4 memoriju, jer cak i kada izadje kostat ce ko suho zlato, a i dok jos dodju maticne sa podrskom za DDR4, proci ce dosta vremena....

Mislim nista do kraja 2015, pocetka 2016...

Mad_Duke 05.01.2014. 18:17

Vidim da je ova memorija najveće usko grlo koje imate u svojim konfiguracijama :D

Brko 05.01.2014. 20:36

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 2522248)
Vidim da je ova memorija najveće usko grlo koje imate u svojim konfiguracijama :D

Da, i 8GB za vrćenje BS Playera, Winampa, Firefoxa/Opere i MP-ova tipa COD je isto na granici, pa ovi kitovi 2x8GB izgledaju jako skupo :D

BuBizgb 05.01.2014. 23:21

Ma ja dosta vrtim Lightroom i Premiere i jos neke uglavnom adobe aplikacije i presporo mi je sve! HD video mukom se montira na mojoj konfi!

I ako se dobro sjecam ... rabljeni DDR2 - 2x2GB sam platio skuplje nego bi DD3 u ducanu?! ... i nebih ponovio istu gresku!

Sad razmisljam kupit neki jeftiniji i5 - 16GB DDR3 ... jeftiniju maticnu ...a kad dodje DDR4, ostavit si napajanje, HDD, SSD, kuciste, graficku a ostalo promjeniti ...?!?!

Rino 06.01.2014. 13:18

Citiraj:

Autor BuBizgb (Post 2522420)
Sad razmisljam kupit neki jeftiniji i5 - 16GB DDR3 ... jeftiniju maticnu ...a kad dodje DDR4, ostavit si napajanje, HDD, SSD, kuciste, graficku a ostalo promjeniti ...?!?!

Dobro razmišljaš...ja također samo mijenjam tih par komponenti već 6 godina unutar istog kučišta, napajanja itd.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:50.