PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Monitori veći od 27" (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=268214)

Mommistake 12.12.2017. 14:12

Na papiru se čini ok, ali 1440p reza za koju grafičku? Po meni se ne isplati taj komp za gaming ako nemaš bar 1070 na više. Ako nije za gaming, ona je nepotrebna ta reza. I 32" je prilično veliko ako nije ultra-wide. A da ne pričam da je cijena krajnje čudna. 2100kn za 32" 1440p IPS monitor. Bolji 24" FHD IPS monitor košta više.

V.I.P 12.12.2017. 14:28

Ima preko u drugoj temi 32 incha za 200 eura isto alza shop, ali se rasprodao na brzinu :(

Srdan 12.12.2017. 14:29

Treba mi za lab i više remote desktopa otvorenih da se što manje moram prebacivati - neće prikazivati ništa osim statične slike i eventualno kakvog 1080p videa.
Najradije bi 34", 21:9, 1440p curved, ali sam skužio da sam malo po malo s planiranih 2x24" dobrano pretjerao.
GT 710 će ga "goniti".

trpi 19.12.2017. 00:13

koji odabrati;
viewsonic 31.5" ips 2560x1440 60hz 1200:1 2400kn https://www.alzashop.com/31-5-viewso...?o=1#fotovideo
ili
aoc 31.5" mva 2560x1440 75hz freesync 3000:1 2200kn https://www.m-computers.hr/aoc-led-3...m_medium=click

kakvi su mva paneli, to nije kao tn?

edit: nije dobar aoc https://youtu.be/b4qSzAHkNYM?t=2m29s losi kutevi gledanja, prelijevanje boja

Srdan 20.12.2017. 10:18

https://pcmonitors.info/reviews/aoc-q3279vwf/

Po njima ispada OK. Sada je 2.000 i uzeo bi ga isti tren samo kada bi imao VESA mount. Sviđa mi se što ima i slabi anti glare premaz.
MVA nije ništa lošiji nego IPS, ovisno što više cijeniš. Ja bi radije VA.

Edit:
https://www.instar-informatika.hr/mo...m_medium=click
1800kn!

Ante M 20.12.2017. 10:23

Taj nedostatak VESA mounta je i meni jedini razlog koji me odbio od kupovine istoga .
Inače, bio je u Alzi sa dostavom cca 212 eura, znači 1600 kuna na akciji.

trpi 26.12.2017. 16:33

sto se tice toc aoc-a

Rista 26.12.2017. 16:43

Tipicno za VA panel. Odredjene tranziciju su i dalje puno sporije cak i uz overdrive.

darkijas 26.12.2017. 17:31

Aoc opcenito u zadnje vrijeme se vidljivo trudi proizvesti sto bolje i atraktivnije monitore-mi se nekak čini

t3chno b0y 26.12.2017. 17:57

Ja uzeo navedenog AOC-a nakon lg 29" ultrawide, 1800kn u instara i još uz odbitak pdv-a me izaša 1440kn. Mislim da bolje od toga neide...
Postoji malo ghostinga na slovima, al podešavanjem shadow controla i overdriva tome se doskoči prilično.
Ono što je fascinantno za razliku od lg-a i njegovog ips panela je kontrast i prikaz crne, brutalno dobro!
Također na moje oko bilo kakvo gledanje filmova i serija je puno bolje nego na ipsu. Monitor uz to sve ima freesync do 75hz tako da uz rx 480 mogu i to iskoristit. Nisam uopće planira zamjenu, međutim kad sam vidia ovu ponudu ipak sam se odlučia..
Ako koga još šta zanima o monitoru slobodno pitajte!

trpi 26.12.2017. 18:17

osobno imam veliku dvojbu uzeti tog aoca za 1600kn ili dodati jos 800kn i uzeti ips viewsonic https://www.alzashop.com/31-5-viewso...?o=1#fotovideo
ipak cu u to gledati godinama i nije mi zao dati vise

ako netko u zagrebu ima aoca molim dosao bih ga vidjeti uzivo :D ili neka trgovina da je izlozen / da su ga voljni prikazati

t3chno b0y 26.12.2017. 18:46

Citiraj:

Autor trpi (Post 3142692)
osobno imam veliku dvojbu uzeti tog aoca za 1600kn ili dodati jos 800kn i uzeti ips viewsonic https://www.alzashop.com/31-5-viewso...?o=1#fotovideo
ipak cu u to gledati godinama i nije mi zao dati vise

ako netko u zagrebu ima aoca molim dosao bih ga vidjeti uzivo :D ili neka trgovina da je izlozen / da su ga voljni prikazati

Da si u Splitu nikakav problem, ja kad sam uzima pita u linksa i instara jel ga mogu spojit da se provjeri kvaliteta slike međutim nisu dali. U linksa povrat moguć jedino ako je monitor neispravan nikako drukcije dok u instara povrat moguć u roku od 7 dana i šalju ga za zg, iza toga povrat love kroz 8 dana

Sent from my iPhone using Tapatalk

trpi 26.12.2017. 21:13

ipak cu preskociti aoca, evo jos jedan video pise da je isprobao sve postavke i opet isto, bas je uocljivo...

Rista 26.12.2017. 21:34

Citiraj:

Note the Aoc overdrive was set to off in this video
lol, VA panel sa ugasenim overdriveom, what could go wrong.

Ovo je poprilicno tipicno za VA monitor. Vrijeme odziva je generalno brzo ali odredjene tranzicije, najprije slicne tamne nijanse mogu preci i 40-50ms ako je overdrive ugasen. Overdrive pomaze to spustiti dolje ali ne smije biti previse agresivan jer bi dobio negativne tragove pa nesto ghostinga i dalje ostane. Ako ti smeta sto u odredjenim uvjetima ima nesto ghostinga, preskoci VA.

Srdan 26.12.2017. 22:28

Citiraj:

Autor trpi (Post 3142782)
ipak cu preskociti aoca, evo jos jedan video pise da je isprobao sve postavke i opet isto, bas je uocljivo...

Daleko mi više bode oči ona Aurora Borealis desno. :fiju:

Srdan 26.12.2017. 22:45

Da li ga je netko probao namontirat na zid - ovako nešto?

Na ovom se koliko vidim stalak odvaja tek na podnožju pa bi nosač ispod virio? Koliko vidim i par centimetara bi bio udaljeniji od zida.

Zaggy111 27.12.2017. 12:50

I meni stigao AOC s Alze, bez bed pixela koliko vidim :) Ghosting ne vidim, a ja se u to ne kužim baš. Kutovi gledanja su dobri, osim kad ga gledaš baš sa strane, znači kut u odnosu na ravninu monitora manji od 45.

Još par dojmova. Imam Dell u2312hm pa ću ga uspoređivati s njim makar su druga kategorija.
Kvaliteta izrade kućišta i postolja je prosječna, postolje se lagano zgrebe i čini mi se da je centar teže postolja trebao biti malo dalje nazad, jer kad monitor stoji pod 90 stupnjeva lagano ga je prekrenuti prema naprijed. Većina ljudi ga koristi malo tiltanog tako da nije problem. Samo postolje što se tiče "klimavosti" je isto prosjek, daleko ispod Dell-a, ali za normalni rad sasvim ok, ne planiram ga micati, zakretati itd.
Što se tiče boja, prikaza itd. kao nekom prosječnom korisniku mi se čini predobar, bez ikakve kalibracije boje žive, sve oštro. Kao što sam napisao gore boje se gube kad ste pod kutom manjim od 45 stupnjeva u odnosu na ravninu monitora. Po bojama mi se čini bolji od mog Della, recimo na razini novog Samsung tva kojeg imam doma (ne oled). Smeta me malo što je glassy ekran, nije strašno i zato su boje bolje, ali mat je meni zakon za rad, potražiti ću možda neku foliju za staviti na njega da bude mat. Backlight blend ima malo, ali je preko cijelog ekrana, nema "otoka" svjetlih, možda malo u lijevom donjem uglu, ali opet gotovo neprimjetno.
Od portova ima vga, dvi, display, hdmi i (što nisam vidio ranije) ulaz za sluške. U kutiji se dobije hdmi kabel, display port i kabel napajanja (standardni onaj).

Za 1.600 kn za Alzi (vrijedi gar. kod nas) ili 1.760 kod nas po meni je monitor apsolutni best buy za prosječnog korisnika, i da je 2.000 opet bi bio best buy. Za te novce svakako preporučam.

ZMAJ 27.12.2017. 22:25

Trenutno imam lenovo p27h IPS 2560x1440. Zadovoljan sam no razmišljam uzet 4k.

Jel ima nešto za oko 4000kn sa IPS matricom, a da je 30"+? Gledao sam na nabavi, al nisam uspio naći.
Ne igram igre.

Trenutno sam na tajlandu i našao sam ova 2 sa VA matricom za oko 4000kn. Jel to valja?
Brine me i garancija.. ak nešto rikne :/. Jel vrijedi možda garancija proizvođača u cijelom svijetu?

LG 32UD59-B
AOC U3277PWQU/67

Malo me muči i što je rub deblji dok ga na lenovu skoro pa i nema.

Mommistake 28.12.2017. 08:37

Nema 4k IPS monitora većeg od 30" za 4k kuna, nikako.

Čime se baviš kad ti treba 4k tako velik? Video? Photo?

segregator 28.12.2017. 08:55

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3143438)

Ima, ako čovjeku ne smeta što monitor ima ugrađen i TV tuner :D

Mommistake 28.12.2017. 09:03

Haha. Dobra :)

segregator 28.12.2017. 09:23

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3143453)
Haha. Dobra :)

Ja sam djeci uzeo 43" UHD monitor za 2500kn, sasvim lijepo radi

Ante M 28.12.2017. 15:07

S kolike udaljenosti rade na njemu ? Bilo bi možda čak idealno 40", ali mislim da se ni na 43" ne vidi pixeli.

segregator 28.12.2017. 15:20

Citiraj:

Autor Ante M (Post 3143656)
S kolike udaljenosti rade na njemu ? Bilo bi možda čak idealno 40", ali mislim da se ni na 43" ne vidi pixeli.

Jedno metar, nisam baš mjerio :)

Onaj ko vidi piksele na tom TV-u pri UHD, još lakše vidi piksele na 24" FHD monitoru, a pikseli na 1280x1024 19" monitoru su mu veliki ko kuća

ZMAJ 28.12.2017. 15:46

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3143438)

Misliš da mi se isplati onda kupit jedan od ona 2 na tajlandu? Ne znam kakva je ta VA matrica...
Imao sam 9 godina lenovo l220x sa SPVA i slika je bila super.

Radim u jednom programu u kojem otvaram dosta prozora, a ukoliko mijenjam veličinu prozora, font postane dosta loš (nisu najbolje isprogramirali..)
Trenutno na 1440p mogu imati 6 otvorenih prozora, a na 4k bi mogao imati 12 bez da smanjujem veličinu prozora.

Nešto sam izguglao da na 4k nisu najbolje rješeni fontovi? Nešto sa scalingom..

Mommistake 28.12.2017. 15:56

Nije najbolje riješeno. Premala su slova, teško je pratiti bilo što u 4k.

Što se ova 2 tiče, nemam pojma. Nisam pratio, samo znam da su skupi ko vrag.

trlabrla 30.12.2017. 00:47

AOC jeftinjara

Evo mali osvrt na onaj AOC-ov hit monitor od 32"...

Danas ga dobio i spojio, još mi se sliježu dojmovi ali svejedno već sada primjećujem neke brutalne mane. Odziv piksela je vrlo loš, definitivno nisam ovakvo nešto očekivao iako sam čitao recenzije:S Problem je dosta uočljiv u windowsima prilikom scrolanja, imam osjećaj kao da smo u devedesetima kada su se tek počeli pojavljivati LCD monitori...
Mana je i osjetljivost na kut gledanja jer je uz ovoliku površinu nemoguće gledati približno okomitu u sve dijelove ekrana, a VA matrice su takve kakve jesu:( Problem je dosta izražen u windowsima jer ima puno jednobojnih velikih površina.
Od prednosti bih istaknuo savršenu uniformiranost cijelog panela, veličinu i naravno CIJENU :)
Postavke koje koristim su preporučene u recenziji na sajtu PC Monitors + f.lux.
Zaključak: monitor je definitivni best buy, a smatram da mu je realna cijena nekih 2.500kn.

darkijas 30.12.2017. 07:11

Citiraj:

Autor trlabrla (Post 3144322)
Mana je i osjetljivost na kut gledanja jer je uz ovoliku površinu nemoguće gledati približno okomitu u sve dijelove ekrana, a VA matrice su takve kakve jesu:( Problem je dosta izražen u windowsima jer ima puno jednobojnih velikih površina.

Sta bi onda rekao na neki 27" ili veci tn kakve inače danas forsiraju kao uber gammerske pile. Ja bas ovih dana malo surfao na jednom Hp-u 24" (tn 1920x1200).
Ono kada se pogled okrene sa centra prema rubovima ekrana ne samo da boje (koje su inače blijedunjave) dodatno gube na zasicenosti vec se komplet slika deformira, Cak i citljivost teksta postaje problematicna zbog toga.

Mommistake 30.12.2017. 09:19

Citiraj:

Autor trlabrla (Post 3144322)

Danas ga dobio i spojio, još mi se sliježu dojmovi ali svejedno već sada primjećujem neke brutalne mane. Odziv piksela je vrlo loš, definitivno nisam ovakvo nešto očekivao iako sam čitao recenzije:S Problem je dosta uočljiv u windowsima prilikom scrolanja, imam osjećaj kao da smo u devedesetima kada su se tek počeli pojavljivati LCD monitori...
Od prednosti bih istaknuo savršenu uniformiranost cijelog panela, veličinu i naravno CIJENU :)
Postavke koje koristim su preporučene u recenziji na sajtu PC Monitors + f.lux.
Zaključak: monitor je definitivni best buy, a smatram da mu je realna cijena nekih 2.500kn.

Po ovome što si naveo, nikako ne vrijedi 2500kn. Po tome što si naveo, to mu je realna cijena. Ako je loša VA matrica i 32", gledati s jednog mjesta i okretati glavu prema različitim kutevima monitora, i vidjeti razliku je već dosta loše. Jedno je kada ti odeš od monitora pa gledaš pod većim kutem, ali jedno je kada ti sjediš pred monitorom i vidiš već "grey zone" itd. Po meni je to nešto zbog čega ja ne bi mogao koristiti taj monitor.

Citiraj:

Autor darkijas (Post 3144344)
Sta bi onda rekao na neki 27" ili veci tn kakve inače danas forsiraju kao uber gammerske pile. Ja bas ovih dana malo surfao na jednom Hp-u 24" (tn 1920x1200).
Ono kada se pogled okrene sa centra prema rubovima ekrana ne samo da boje (koje su inače blijedunjave) dodatno gube na zasicenosti vec se komplet slika deformira, Cak i citljivost teksta postaje problematicna zbog toga.

Ja imam 27" TN monitor, nikakvih problema. Preporodio se nakon 24".

Gilbert5 30.12.2017. 09:50

Kaže čovjek s TN-om da VA ne valja. :D

To je kao da lupaš cijeli život debele i kažeš da mršave ne valjaju, bez da si probao.

Elven 30.12.2017. 10:05

Meni je došao jučer taj AOC i još se nećkam, ali mislim da ću ga zadržati.

Prednosti:
VA naspram IPS-a u igrama izgleda masu bolje... doduše ja imam i VA tv umjesto IPS-a, jer ta crna mi je jednostavno mrak (pun intended)
Cijena naravno

Mane
Da, s iskljucenim overdriveom je scrollanje muka, a cak i s ukljucenim je primjetno, naviknuo sam se, ali moram priznati da me malo oci bole... tako da tko puno scrolla textove, mozda da izbjegne ovaj monitor, ovak za povremeno procitat vijesti i forum je sasvim dobar.

Kut gledanja, ja ga gledam sa nekih 80cm, i nema govora da su mi boje puno drugacije na rubovima u odnosu na centar, drugacije jesu, ali iskreno dok nisam sad krenuo obracati paznju, nisam to ni primjetio... a da ga udaljim jos 20ak cm vjerojatno ne bi ni bile drugacije.

Da rezimiram, monitor me natjerao razmisljati dal da uzmem skupi 32" 1440p, koji nema problema sa scrollanjem, ili da za 2000kn razlike se naviknem na ovaj monitor.. jer na 24" se ne vracam :D

Rista 30.12.2017. 10:28

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3144364)
Po ovome što si naveo, nikako ne vrijedi 2500kn. Po tome što si naveo, to mu je realna cijena. Ako je loša VA matrica i 32", gledati s jednog mjesta i okretati glavu prema različitim kutevima monitora, i vidjeti razliku je već dosta loše. Jedno je kada ti odeš od monitora pa gledaš pod većim kutem, ali jedno je kada ti sjediš pred monitorom i vidiš već "grey zone" itd. Po meni je to nešto zbog čega ja ne bi mogao koristiti taj monitor.

Ja imam 27" TN monitor, nikakvih problema. Preporodio se nakon 24".

lol, tvoj 27" TN ima daleko vise shifta nego bilo kakav VA. TN apsolutno nije u stanju prikazati uniformnu sliku zbog ekstremne osjetljivosti na vertikalni kut zbog kojeg ista nijansa na gornjem i donjem dijelu ekrana izgleda potpuno drukcije. Pogledaj ovo na TNu i reci "nikakvih problema": http://www.lagom.nl/lcd-test/viewing....php#angleGrey

trlabrla 30.12.2017. 10:55

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3144364)
Po ovome što si naveo, nikako ne vrijedi 2500kn. Po tome što si naveo, to mu je realna cijena.

:amen:

segregator 30.12.2017. 11:32

Citiraj:

Autor Rista (Post 3144384)
lol, tvoj 27" TN ima daleko vise shifta nego bilo kakav VA. TN apsolutno nije u stanju prikazati uniformnu sliku zbog ekstremne osjetljivosti na vertikalni kut zbog kojeg ista nijansa na gornjem i donjem dijelu ekrana izgleda potpuno drukcije. Pogledaj ovo na TNu i reci "nikakvih problema": http://www.lagom.nl/lcd-test/viewing....php#angleGrey

Problem je što on i trlabrla očito nemaju iste kriterije :lol2:

Mommistake 30.12.2017. 13:26

Citiraj:

Autor Gilbert5 (Post 3144375)
Kaže čovjek s TN-om da VA ne valja. :D

To je kao da lupaš cijeli život debele i kažeš da mršave ne valjaju, bez da si probao.

A čitam što je on napisao, nemam pojma previše o tome, ali kazati da je realna cijena 1000kn veća od cijene po kojoj je on kupio monitor je suludo čak i za mene koji nemam pojma.

Citiraj:

Hvala na tom linku, tek sada vidim da ovo što pričate drži vodu :)

Novi monitor it is :D

Elven 30.12.2017. 14:39

Citiraj:

Pogledaj ovo na TNu i reci "nikakvih problema": http://www.lagom.nl/lcd-test/viewing....php#angleGrey

lol morao sam prebaciti na ips da se uvjerim da su pravokutnici jednobojni..

zasto ips nema crnu ko va :(

nista, cekamo oled monitore, prvi je vec navodno napravljen, sa cijenom od 30,000kn....

Rista 30.12.2017. 14:59

Daleko je i oled od svetog grala za sada.

Moj 32" Philips BDM3270 VA je cisto pristojan po pitanju gamma shifta, jedan od boljih VA koje sam vidio uopce. Sa 80cm udaljenosti rubovi su nesto zahvaceni ali se primjeti samo u odredjenim uvjetima. Ocito AOC koristi nesto losiji panel ali i dalje ta cijena je fenomenalna kad uzmes u obzir kako izgleda bilo koji veci TN.

darkijas 30.12.2017. 16:38

Citiraj:

Autor Elven (Post 3144449)
nista, cekamo oled monitore, prvi je vec navodno napravljen, sa cijenom od 30,000kn....

Hehe ja slobodno mogu opusteno cekat oled naredne godine bez da sam za to vrijeme uskracen za crnu,vidljivi kut,ostru bezbluranu pokretnu sliku i slicne pikanterije

Sinac 30.12.2017. 17:30

A nekome niti glossy u odnosu na antiglare ekrane ne odgovaraju, to isto čini razliku u subjektivnom mišljenju o monitoru.

darkijas 30.12.2017. 21:12

Citiraj:

Autor Sinac (Post 3144505)
A nekome niti glossy u odnosu na antiglare ekrane ne odgovaraju, to isto čini razliku u subjektivnom mišljenju o monitoru.

Subjektivno da ali glossy nije objektivna mana nekog ekrana,vec samo vrsta izvedbe. Glossy meni osobno ponekad dobro izgleda. Boje izgledaju zasicenije i slika kontrastnija i "prozracnija" kao u vodi da pliva. Dakako refleksije pri ambi svetlosti tj u situaciji kada lcd najbolje moze prikazati svoje prednosti su ono sto se tesko moze prihvatiti,pogotovo na laptopima to grdo izgleda

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:20.