PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Digitalni zemaljski prijemnici (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=173445)

The Pill Man 02.08.2010. 23:09

Citiraj:

Imam pitanje za sve korisnike nytroboxa, u biti za sve koji primaju digitalni signal. Svaki put kad je neko nevrijeme, oluja, pada kiša nytrobox ne radi kako treba. Lampica na njemu treperi, programi se miješaju i nema dobre slike dok programe ponovno ne odem pronaći.
Isprva sam mislio da je to neki tehnički problem jer je to sve relativno novo, ali ovo više nije normalno.
Hvala svima.
Kolika je kvaliteta sinala? Ako je ispod 60% računaj na moguće probleme kod loših meteo uvjeta jer oni smanjuju propagaciju vala ali i povećavaju refleksiju pa je moguća situacija i preklapanja zaštitnih intervala u modulaciji signala (potraži na wikipediji o faznoj quad modulaciji). OiV bi trebali opremu postaviti tako da na istoj frekv. ne bude odašiljača dovoljno udaljenih da dođe do ovoga ali kod refleksija se nikad ne zna. Zato nekad pomaže i okretanje antene u smjeru drukčijem od odašiljača ali u praksi se to vrlo rijetko događa.
Ugl. ako nemaš dobar signal ramisli o boljoj anteni, kabelu ant-prijemnik, ant. pojačalu i to bi bilo to.
Imao sam i slučaj neispravnog nytra (signal 90% kvalitete je padao na 10%) i ljudi iz MKE zamijenili bez podpitanja. Novi drži između 94-96% ali ja sam na 900m od odašiljača kojeg vidim kao na pladnju.:chears:

panoramix 03.08.2010. 09:58

Molim za savjet. Pajdo je kupio Nitro box 4001 ali na tv prijemniku nema scart. Je li ikako moguće spojiti navedeni reciever s koaksijalnim kablom na TV ?

Dizel 03.08.2010. 10:11

Ne, mora kupiti onog što ima RF Modulator ugrađen.

ovaj točnije:

http://mke.hr/shop/product_info.php?...roducts_id=645

TomG 03.08.2010. 11:55

Citiraj:

Autor The Pill Man (Post 1700863)
Kolika je kvaliteta sinala? Ako je ispod 60% računaj na moguće probleme kod loših meteo uvjeta jer oni smanjuju propagaciju vala ali i povećavaju refleksiju pa je moguća situacija i preklapanja zaštitnih intervala u modulaciji signala (potraži na wikipediji o faznoj quad modulaciji). OiV bi trebali opremu postaviti tako da na istoj frekv. ne bude odašiljača dovoljno udaljenih da dođe do ovoga ali kod refleksija se nikad ne zna. Zato nekad pomaže i okretanje antene u smjeru drukčijem od odašiljača ali u praksi se to vrlo rijetko događa.
Ugl. ako nemaš dobar signal ramisli o boljoj anteni, kabelu ant-prijemnik, ant. pojačalu i to bi bilo to.
Imao sam i slučaj neispravnog nytra (signal 90% kvalitete je padao na 10%) i ljudi iz MKE zamijenili bez podpitanja. Novi drži između 94-96% ali ja sam na 900m od odašiljača kojeg vidim kao na pladnju.:chears:

Ajde me samo podsjeti gdje mogu vidjeti kvalitetu signala? Evo sad je vrijeme odlično, tražio programe i slika je banana. :fuming:

Dizel 03.08.2010. 12:05

Stisneš info tipku na daljincu na bilokojem programu.

I ne, nema veze s vezom to da mora biti 50%. Sve iznad 30% kvalitete je okej i nema "kockanja" i smrzavanja slike, meni nikad ne prelazi 40% (zato što sam lijen ići na krov štelati logaritamsku) i nemam apsolutno nikakvih problema sa prijemom programa.

GetRight 03.08.2010. 13:41

Citiraj:

Autor igorba (Post 1698880)
Kod mene je signal onako "na granici" jer je antena (zajednička za zgradu) okrenuta na Papuk, a taj odašiljač je sad više orijentiran na područje Broda. Za Đakovo bi sad trebao biti glavni odašiljač Borinci koji je u suprotnom smjeru, tako da hvatam i Papuk i Borince, ali skoro svaki dan bude padova signala. Još je i antena na tavanu, a ne na krovu. Međutim, ovo nije uvijek vezano za nevrijeme, recimo prije par minuta tuča padala, a signal OK, dok je popodne bilo normalno bez padalina a slika se smrzava na trenutke.

Kod mene ista stvar,a na drugom televizoru antena na balkonu i okrenuta prema Borincima duplo bolja slika(snaga 86%,a kvaliteta 92%).
Evo sinoć oko 1 sat slika se ledila cca 10 min.(zgrada zajednička antena)

TomG 03.08.2010. 20:26

Citiraj:

Autor Dizel (Post 1701199)
Stisneš info tipku na daljincu na bilokojem programu.

I ne, nema veze s vezom to da mora biti 50%. Sve iznad 30% kvalitete je okej i nema "kockanja" i smrzavanja slike, meni nikad ne prelazi 40% (zato što sam lijen ići na krov štelati logaritamsku) i nemam apsolutno nikakvih problema sa prijemom programa.

Da baš to što kažeš dobijam kockastu sliku.Jakost ne prelazi 25%, kvaliteta ne preko 50%.Probati ću okrenuti antenu, ali mislim da nije do toga. :(

Ahab 04.08.2010. 10:08

Citiraj:

Autor Gabre (Post 1698937)
e da, kako da "stisnem" sliku kad gledam film preko njega, pošto mi je spojen na neki prastari TV koji nema opciju stavljanja u 16:9 mod, a u opcijama nytroboxa ne pronalazim način da "stisne" sliku??

pošto mi filmove u 16:9 formatu rasteže preko cijelog ekrana, pa su likovi izduženi...

MENU (na daljincu)
"+" ili "-" tipka dok ne dođeš na "POSTAVKE"
"PR-" jednom na "TV postavke"
OK
"+" ili "-" na "TV format" dok ne dobiješ što želiš (16:9 FIT)
EXIT
EXIT

panoramix 04.08.2010. 10:23

Iz vlastitog iskustva : jakost oko 90 , kvaliteta oko 80 % , no kockice mi ponekad izaziva mobitel pri razgovoru ili prijemu smsa a jedna neonka ispod elementa u kuhinji zna ponekad cvrčati i onda se sve zamrzne ili pocrni ekran.

The Pill Man 04.08.2010. 14:08

Citiraj:

Iz vlastitog iskustva : jakost oko 90 , kvaliteta oko 80 % , no kockice mi ponekad izaziva mobitel pri razgovoru ili prijemu smsa a jedna neonka ispod elementa u kuhinji zna ponekad cvrčati i onda se sve zamrzne ili pocrni ekran.
E sad već pričamo o nečem drugom a to se zove EMC iliti elektromagnetska kompatibilnost.

Naime svaki el. uređaj "proizvodi" radio valove pa čak i običan električni kabel položen u vašem zidu dok je napon prisutan u njemu.
Ako se sjetite pravila o magnetizmu, indukciji i ostalih osnova el. tehnike shvatićete da običan niskonaponski vod pravi radio val na frekv 50HZ. Vaš prijemnik je podešen na recimo frekv 500MHZ tako da on "vidi" samo signale na toj frekv. (+- par KHZ ovisno o širini pojasa).

Zašto dakle neonka može smetati prijemniku kad ona radi na 50HZ? Zato jer u trenucima prekidanja i uključivanja nekog strujnog kruga u biti imamo u idealnom slučaju beskonačno veliku frekv. Kako ništa nije idealno tako ni ta frekv. nije 00 već ima neku vrijednost (najčešće više njih - više harmonika).

Ovisno o tome koje se frekv razviju i koliki im je intezitet, udaljenost od prijemnika... Može se dogoditi da stvoreni radio val bude dovoljan da promijeni odnos signal/šum a samim tim i "kvalitetu signala". Kod ovoga je teško očekivati da će mjerenje kvalitete signala na recimo nytru poslužiti zbog njegove točnosti i broja sampleova u vremenu.

Dakle uzrok EMC se rješava tako da država pri uvozu neke robe (ili patentiranju) traži deklaraciju EMC a kod nas je daje mislim Končar.
A usput neonka koja tako treperi je neispravna! Slično se događa kad pored antene prođe benzinski motor sa neoklopljenim kablovima do svjećice (većina starijih auta i motora).

Ono na što sam ja upozorio je element prijema "pravog" signala koji što je jači ima veću šansu da se probije pored smetača. U određenim situacjama je moguće da "pravi" signal bude prejak pa da i to sludi prijemnik ali je to druga priča.

I još nešto! Osjetljivost na smetnje je ovisna i o kvaliteti frekv. filtera ulaza prijemnika, --što je širi propusni pojas (mimo željenog) filter je lošiji pa i sa te strane mogu upatadi smetači. U cjenovnom rangu od 200 Kn teško je očekivati tako dobre filtere pogotovo šte se isti često moraju ručno štelati najčešće keramičkim štimalicama uz izvor (rf generator) signala i analizator spektra koji koštaju nekoliko desetaka tisuća eura!

Zbog svih ovih problema se i koristi modulacija signala sa zaštitnim omjerom koda i kontrolnih podataka jer se očekuje da neće baš svaki bit biti prenesen kako treba pa se onda na osnovu nekih računskih metoda pretpostavlja njegovo stanje. Ako je loše prenesen veći broj bitova korekcija nije više uspješna. Evo neki primjer http://www.ebu.ch/en/technical/trev/...96-dtt_qam.pdf

:chears:

GT3 10.08.2010. 10:20

imam Nitro box USB i super sam zadovoljan, ali... smeta me kad snima, da se ne moze gledati drugi program. jel ima koji prijemnik koji to moze?

Lewis 10.08.2010. 11:50

Citiraj:

Autor GT3 (Post 1705670)
imam Nitro box USB i super sam zadovoljan, ali... smeta me kad snima, da se ne moze gledati drugi program. jel ima koji prijemnik koji to moze?

NytroBox 4004T to moze.

pkalajzic 10.08.2010. 14:35

malo sam gledao po netu i čini mi se da i strong 5203 može gledati jedan program, a snimati drugi

joezvjersky 10.08.2010. 15:40

Da, vidio sam i ja sličan review.
Ali imam navedeni prijemnik i kad promjenim kanal tijekom snimanja, snima se drugi kanal, dakle nije moguće istovremeno gledanje jednog a snimanje drugog kanala.
Osim toga, mislim da bi prijemnik trebao imati dva tunera da bi podržavao navedenu opciju?

biser 10.08.2010. 18:10

Ja imam Strong 5203 i mogu snimati jedan, a gledati drugi kanal samo ako su na istoj frekvenciji i kanalu. Konkretno u mojem slučaju su HRT 1 i 2, RTL i NOVA na istoj frekvenciji i mogu recimo snimati HRT 2 i gledati RTL istovremeno. Ali ne mogu istovremeno snimati HRT 2 i gledati Varaždinsku TV pošto je ona na drugoj frekvenciji.
Strong 5222 ima ugrađena dva tunera i s njim je onda moguće snimati jedan program i istovremeno gledati bilo koji drugi.

GT3 10.08.2010. 19:36

Citiraj:

Autor biser (Post 1706044)
Ja imam Strong 5203 i mogu snimati jedan, a gledati drugi kanal samo ako su na istoj frekvenciji i kanalu. Konkretno u mojem slučaju su HRT 1 i 2, RTL i NOVA na istoj frekvenciji i mogu recimo snimati HRT 2 i gledati RTL istovremeno. Ali ne mogu istovremeno snimati HRT 2 i gledati Varaždinsku TV pošto je ona na drugoj frekvenciji.
Strong 5222 ima ugrađena dva tunera i s njim je onda moguće snimati jedan program i istovremeno gledati bilo koji drugi.

super,
hvala

kockaboy 11.08.2010. 03:04

Citiraj:

Autor biser (Post 1706044)
Ja imam Strong 5203 i mogu snimati jedan, a gledati drugi kanal

e ja isto imam taj, dali imas kakvih problema ako ga negasis par dana? kao npr da zamrzne?

blue#13 11.08.2010. 15:13

imam jedan problem sa NytroBox 4001 T,naime dok ukopćam usb stick sa divx-om ne želi mi reproducirati zvuk,probao sam sa onim audio opcijama ali tamo je sve u redu.što da radim?

GT3 11.08.2010. 15:48

ne znam jel pravo mjesto za pitati, ali gdje se moram javiti da mi HTV posalje onaj bon za prijemnik. nije ga dobil niti moja mama niti baka, a zasto pustiti tih xx kuna (niti ne znam koliko je :))

biser 11.08.2010. 17:12

Citiraj:

Autor kockaboy (Post 1706306)
e ja isto imam taj, dali imas kakvih problema ako ga negasis par dana? kao npr da zamrzne?

Kod mene je uključena opcija da se automatski gasi ako se ne koristi nakon par sati, pa ne znam kak se ponaša ako je par dana uključen. Ali zamrzava mi se povremeno bez dobrog razloga, najčešće prilikom mijenjanja programa. Rijetko se to dešava (1x mjesečno ili rjeđe), ali je iritantno jer ga moram isključiti iz struje i ponovno uključiti da bi proradil.

Citiraj:

Autor blue#13 (Post 1706583)
imam jedan problem sa NytroBox 4001 T,naime dok ukopćam usb stick sa divx-om ne želi mi reproducirati zvuk,probao sam sa onim audio opcijama ali tamo je sve u redu.što da radim?

Vjerojatno taj divx ima AC3 zvuk, a NytroBox 4001 T nema mogućnost reprodukcije AC3 zvuka i moral budeš konvertirati zvuk u MP3 format ako hoćeš gledati.

Citiraj:

Autor GT3 (Post 1706604)
ne znam jel pravo mjesto za pitati, ali gdje se moram javiti da mi HTV posalje onaj bon za prijemnik. nije ga dobil niti moja mama niti baka, a zasto pustiti tih xx kuna (niti ne znam koliko je :))

Nazovi 0800 112 011. Moj deda isto nije dobil na vrijeme, zval je i rekli su mu da budu poslali novi, samo taj novi je stigel negdje mjesec dana nakon kaj se prestal emitirati analogni signal i tak je na kraju propal taj kupon. Riješite to što prije ako nećete izgubiti tih 75kn popusta.

blue#13 11.08.2010. 17:28

Citiraj:

Autor biser (Post 1706644)

Vjerojatno taj divx ima AC3 zvuk, a NytroBox 4001 T nema mogućnost reprodukcije AC3 zvuka i moral budeš konvertirati zvuk u MP3 format ako hoćeš gledati.

a kak to,pa kaj nebi trebo imat podršku za ac3

biser 11.08.2010. 17:52

Citiraj:

Autor blue#13 (Post 1706655)
a kak to,pa kaj nebi trebo imat podršku za ac3

Trebal bi, ali ko bi onda kupoval DVD playere ili skuplje DVB-T uređaje? :)

BlackDwarf 11.08.2010. 17:56

Citiraj:

Kod mene je uključena opcija da se automatski gasi ako se ne koristi nakon par sati, pa ne znam kak se ponaša ako je par dana uključen. Ali zamrzava mi se povremeno bez dobrog razloga, najčešće prilikom mijenjanja programa. Rijetko se to dešava (1x mjesečno ili rjeđe), ali je iritantno jer ga moram isključiti iz struje i ponovno uključiti da bi proradil.

Stavi zadnji firmware i nece biti problema.

blue#13 11.08.2010. 21:54

Citiraj:

Autor biser (Post 1706675)
Trebal bi, ali ko bi onda kupoval DVD playere ili skuplje DVB-T uređaje? :)

koji shit , s kojim programom pak da to konvertiram?

reespect 11.08.2010. 22:59

kod mene je na nytroboxu 4001 usb problem što svaku večer po par puta izgubim signal i onda mi izbaci da nema usluge i bude tak 5 min i opet sve ok...evo danas za vrijeme tekme...
sad meni sljeme nije fizički vidljivo pa neznam dali hvatam kakav odbijanac ili neki drugi repetitor...

BlackDwarf 11.08.2010. 23:17

Citiraj:

Autor reespect (Post 1706877)
kod mene je na nytroboxu 4001 usb problem što svaku večer po par puta izgubim signal i onda mi izbaci da nema usluge i bude tak 5 min i opet sve ok...evo danas za vrijeme tekme...
sad meni sljeme nije fizički vidljivo pa neznam dali hvatam kakav odbijanac ili neki drugi repetitor...

Nisam probao na nytru ali sa strong 5203 takoder navecer sa Sljemena dolazi do pada signala. Ne bi me cudilo da nesto iz susjednih zemalja mijesa na tim frekvencijama.

TomG 11.08.2010. 23:21

Ja sam danas izvrtio antenu i dosta mi se povećao signal. Pa preporuka svima da isto ucine... ;)

kockaboy 12.08.2010. 03:32

Citiraj:

da evo sad bas radi 20tak dana i ok je, nema pravila al kad zamrzne radi sve ok samo nemos nis daljinski je bespomocan pa mora iz struje...a di je ta opcija da se ugasi ak se nekoristi nevidim? 5203 je model jesi siguran da ima tu opciju ak se nedira ugasi se, tj prvi put i cujem da ima tak sta..znaci gledas jedan program npr 3,4 sata i ugasi se?

GT3 12.08.2010. 08:49

Citiraj:

Nazovi 0800 112 011. Moj deda isto nije dobil na vrijeme, zval je i rekli su mu da budu poslali novi, samo taj novi je stigel negdje mjesec dana nakon kaj se prestal emitirati analogni signal i tak je na kraju propal taj kupon. Riješite to što prije ako nećete izgubiti tih 75kn popusta.

hvala :chears:

biser 12.08.2010. 13:18

Citiraj:

Autor BlackDwarf (Post 1706677)
Stavi zadnji firmware i nece biti problema.

Hvala na savjetu, nisam primijetil da je došel novi firmware. Piše u release notesima da popravlja stabilnost uređaja tak da je lako moguće da riješi taj problem sa zamrzavanjem.
Citiraj:

Autor blue#13 (Post 1706842)
koji shit , s kojim programom pak da to konvertiram?

Ja koristim Xilisoft Video Converter da si konvertiram filmove u MPEG2 format koji mogu gledati na svojem receiveru. Mislim da bi i za tebe bil dobar, ima ok sučelje i dosta je brz.
Citiraj:

Autor kockaboy (Post 1706955)
da evo sad bas radi 20tak dana i ok je, nema pravila al kad zamrzne radi sve ok samo nemos nis daljinski je bespomocan pa mora iz struje...a di je ta opcija da se ugasi ak se nekoristi nevidim? 5203 je model jesi siguran da ima tu opciju ak se nedira ugasi se, tj prvi put i cujem da ima tak sta..znaci gledas jedan program npr 3,4 sata i ugasi se?

Točno to, ako nema nikakvog signala s daljinskog 3 ili 4 sata, onda se automatski ugasi. Ta opcija je u meniju „Postavke“ i trebala bi biti ispod opcije „Roditeljska zabrana“. Ako ju nemaš onda trebaš nadograditi firmware jer znam da je nije bilo u starijim verzijama.

kockaboy 12.08.2010. 15:05

di da nađem firmware? sad imam v3.81009, na njihovom sajtu? bojim se da cu izgubit hrvatski?

BlackDwarf 12.08.2010. 15:23

Citiraj:

Autor kockaboy (Post 1707250)
di da nađem firmware? sad imam v3.81009, na njihovom sajtu? bojim se da cu izgubit hrvatski?

Evo ovdje.
Neces izgubit hrvatski.

kian 12.08.2010. 17:08

Gledam danas Mercatorov katalog, a ono DVB-T prijamnik sa MPEG4 dekoderom za 224 kn + bon.

http://www.pohrani.com/t/W/iC/3CPvcT...pbox-hd-z2.jpg

Zanima me jel ga tko uzeo i kako radi.
Prema testu sa usporedi.hr je ok jedino teletekst nema dijakritickih znakova.

Edit:
Svijet-medija ima taj prijemnik i jos daje popust PCE clanovima. :goood:

blueshadow 26.08.2010. 20:52

Infinity 8000 HD DVB-T

Posto se blizi vrijeme prelaska na digitalni signal, iz prve ruke mogu Vam preporuciti Infinity 8000 HD DVB-T. Kad se napravi update firmware-a cita sve formate mpg, mpeg, ts, vob, mp4, avi, mkv, xvid, divx. Prepoznaje i NTFS

Mala napomena
USB stick ustekajte u usb port koji se nalazi odostraga. Kad se radi update firmware-a formatirajte stick u FAT32 i odete u MENI/USB/USB nadogradnju

:fiju:

BlackDwarf 26.08.2010. 21:09

@blueshadow
Citam po raznim forumima i bune se na daljinski. Da je jako los i da treba malo duzi odziv.
Kakvo je tvoje iskustvo?

blueshadow 26.08.2010. 21:51

Infinity 8000 HD

meni radi savrseno dobro. Iznenadio sam se sa proizvodom. :)

GT3 27.08.2010. 09:39

Citiraj:

Autor blueshadow (Post 1716455)
meni radi savrseno dobro. Iznenadio sam se sa proizvodom. :)

gdje ga ima za kupit i posto?

BlackDwarf 27.08.2010. 09:45

CATV, EKRAN, 3mzb
oko 400kn

freddie 27.08.2010. 11:00

[QUOTE=blueshadow;1716423]Posto se blizi vrijeme prelaska na digitalni signal, iz prve ruke mogu Vam preporuciti Infinity 8000 HD DVB-T. Kad se napravi update firmware-a cita sve formate mpg, mpeg, ts, vob, mp4, avi, mkv, xvid, divx. Prepoznaje i NTFS

Mala napomena
USB stick ustekajte u usb port koji se nalazi odostraga. Kad se radi update firmware-a formatirajte stick u FAT32 i odete u MENI/USB/USB nadogradnju

Kod mene ako je duže upaljen nemogu ga isključiti sa daljinskim nego moram odpozadi na prekidač.Probao sam novi firmware sa usb - a i kad završi traži me reboot al neznam kak.

blueshadow 27.08.2010. 12:02

ja sam ga iskljucio na prekidac u ponovo ga upalio. samo ti mora pisati da je uspjesno instalirao i naravno mora biti na 100%

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:18.