PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   HT (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=79)
-   -   Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=145744)

Rimac 15.07.2010. 07:42

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 1686902)
mozda za pravne osobe pa zakupe vod i to masno placaju.

Ispod ruke nema sigurno jer se to tak ne radi, jer sam upoznat sa svim tim procesima ;).
daj mi molim te reci di se to tak radi ili poslikaj zahtjev di se vidi da je to za spajanje na optiku

ne bih riskirao radno mjesto, al eto koliko mogu reci.. obrati se na 08009000 i pravi se glup da ne znas nista o optici pa pitaj kako se moze doci do optike, vjerujem da ti nitko nece reci da ne mozes dobiti optiku zbog hakomove zabrane :)

zgmmax 15.07.2010. 08:24

Optika se radi i meni je dosla do stana, ali nisam spojen i necu biti jos neko vrijeme. Kada se trazi nova linija nigdje na zahtjevu ne pise dal oces bakar ili optiku. Spojete na ono sta je povuceno u tvom dijelu grada.

Mozes doc do optike legalno ali onda zakupljujes opticki vod, a njega placas ko suho zlato.

Rimac 15.07.2010. 08:28

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 1689244)
Optika se radi i meni je dosla do stana, ali nisam spojen i necu biti jos neko vrijeme. Kada se trazi nova linija nigdje na zahtjevu ne pise dal oces bakar ili optiku. Spojete na ono sta je povuceno u tvom dijelu grada.

Mozes doc do optike legalno ali onda zakupljujes opticki vod, a njega placas ko suho zlato.

tako je, to je iz razloga sto t com prodaje uslugu, a ne nacin spajanja.. al ovo mi je stvarno novo za hakomovu zabranu.. nema smisla raditi cijelu tu optiku ako se ne smije.. valjda ce HT malo podmazat pa ce se to sve pokrenuti :)

zgmmax 15.07.2010. 08:36

Ima smisla ali HAKOM oce da se ta optika koja je povucena moze iznajmiti i alternativnim operatorima i sada se oko toga natezu. Spojeno je oko 1000 korisnika i onda je stigla zabrana.

U jednom intervjuu (neznam tocno tko) rekao da T-Com planira do kraja ove godine spojiti 200k korisnika na FTTH mrezu, al onda je stigla zabrana i spojeno je oko 1k korisnika.

HAKOM radi po EU zakonima sto se tice liberalizacije trzista i isti ovakav problem je imao i DT u Njemackoj prije par godina.

Rimac 15.07.2010. 11:48

hehe, radi po eu zakonima u ovakvoj drzavi.. svaka im cast sto se bar oni drze toga.. u svakom slucaju hvala na informacijama.. :respekt:

Mad_Duke 15.07.2010. 13:10

Citiraj:

Autor Rimac (Post 1689326)
hehe, radi po eu zakonima u ovakvoj drzavi.. svaka im cast sto se bar oni drze toga.. u svakom slucaju hvala na informacijama.. :respekt:

Mislim da baš ne zaslužuju da ih se hvali zbog jedne dobre odluke. (pogotovo nakon prošlih neznam koliko katastrofalnih)

zgmmax 15.07.2010. 13:38

Odluka je kakva je. Po meni nije dobra jer od toga patimo mi korisnici, za alternativne operatore je dobra jer T-Com ne moze ponuditi druge usluge.

Kolko sam skuzio u T-Comu su htjeli ponuditi triple play usluge, ali je sada to sve stopirano radi odluke HAKOM-a.

viper 15.07.2010. 13:48

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 1689418)

Kolko sam skuzio u T-Comu su htjeli ponuditi triple play usluge

pa jel nemaju to oni vec ,triple play=telefon+net+tv?

zgmmax 15.07.2010. 13:58

Citiraj:

Autor viper (Post 1689425)
pa jel nemaju to oni vec ,triple play=telefon+net+tv?

Nemaju (ima Iskon). Triple play usluga je da sve ide preko routera, a to Iskon nudi (nude jos neki al mi se sada ne trazi ko tocno), a T-Com za sada jos uvijek ne.

U routerima se vidi da vec imaju iskonfigurirane postavke za triple play, al jos to nejde.

Oni su na bakru dostigli tehnicke mogucnosti kabela, dolaze nove usluge i zahtjevi za bandwithom su sve veci i veci i zato su poceli ulagati u optiku.

danij3l 31.07.2010. 00:27

ide sve preko routera (VOIP, IPTV i Internet), ali samo za testne korisnike (neovisno da li je bakar ili optika)

^SuperUnknown^ 03.08.2010. 10:29

Danas poceli razvlacit optiku kod mene u ulazu, Spansko, kod Antunovica :goood:

zgmmax 03.08.2010. 10:58

Bus se naceko ko i ja da nas spoje na nju.

Meni su provukli jos u 6om mjesecu i do sada jos nista

^SuperUnknown^ 03.08.2010. 11:08

Pa i za ocekivati je, godisnji odmori su i to, a i nikam mi se ne zuri :)

Blue_Fatal1ty 03.08.2010. 11:11

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1701136)
Pa i za ocekivati je, godisnji odmori su i to, a i nikam mi se ne zuri :)

Nije stvar do godišnjih nego do hakoma. Ove godine nećeš bit spojen na tu optiku kak se čini.

zgmmax 03.08.2010. 11:12

Bilo se je spajalo, pa su dobili zabranu i nije islo spajanje, a sada su ponovo poceli spajat. sto znaci da su se mozda i dogovorili pa nam u cetvrtom tromjesecu i ponude nove pakete i brzine

^SuperUnknown^ 03.08.2010. 11:13

Imas pravo, bas citam sad gore da je zapelo na pokusaju demonopoliziranja infrastrukture. Zapravo, koliko sam skuzio, sa strane korisnika sve bi trebalo ostat po starom (brzina, paketi i slicno), tako da mi je kako sad stvari stoje zapravo svejedno da li imam optiku ili bakar.

Blue_Fatal1ty 03.08.2010. 11:17

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1701140)
Imas pravo, bas citam sad gore da je zapelo na pokusaju demonopoliziranja infrastrukture. Zapravo, koliko sam skuzio, sa strane korisnika sve bi trebalo ostat po starom (brzina, paketi i slicno), tako da mi je kako sad stvari stoje zapravo svejedno da li imam optiku ili bakar.

jedino će bit razlike u pingu.

zgmmax 03.08.2010. 11:51

Citiraj:

Autor ^SuperUnknown^ (Post 1701140)

Citiraj:

Autor Blue_Fatal1ty (Post 1701145)
jedino će bit razlike u pingu.

I moci ces uzet 2x MAXtv :D

jer ce postojat tehnicke mogucnosti. do sada su rijetki imali oko 20Mbit/s brzinu da mogu imati 2 MAXtv-a

IcyTexx 07.08.2010. 22:33

Ok, jel jos uvijek vrijedi da ih treba nazvat pa da te prikopcaju il se oni javljaju?

zgmmax 08.08.2010. 00:38

Za sta? Za optiku te nitko ne zove, samo se pojave u tvome kvartu :D

veve 08.08.2010. 00:56

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 1704058)
Ok, jel jos uvijek vrijedi da ih treba nazvat pa da te prikopcaju il se oni javljaju?

Zoves ove koji obavljaju radove da ti postave unutar stana, broj bi ti trebao pisati tamo gdje je postavljena obavijest.

Blue_Fatal1ty 08.08.2010. 01:41

Evo ja bas primjetio prije par dana da moj susjed ima FTTH. On jedan jedini u zgradi. Zgrada je stara 60 godina tak da fakat neznam kome bi se isplatilo furat optiku u tu zgradu. Znam da je dostupan Bnet. Jel bi oni imali optiku do stana ili samo koaksijalac? Zgrada se nalazi u vrbiku.

sasa76x 08.08.2010. 09:24

Meni su objesili obavjest na ulazu ali tamo di bi trebao pisati broj telefona ne pise nista. Kao ni na susjednim ulazima.

sasa76x 08.08.2010. 09:24

Samo obavjest da obavljaju radove.

Blue_Fatal1ty 08.08.2010. 09:32

Jel piše koja firma obavlja radove?

viper 08.08.2010. 11:11

to je sve u zapadnom djelu zgba... Jel ima ko informaciju jel budu skoro krenuli sa optikom i u istocnom dijelu zagreba?

Navodno slijedi i dizanje brzina nevezano uz otpiku ,jel to isitina? Vidim Amis je digo pocetnu brzinu na 8mbit pa mozda ce i t kom..

Rimac 15.08.2010. 00:36

Citiraj:

Autor viper (Post 1704198)
to je sve u zapadnom djelu zgba... Jel ima ko informaciju jel budu skoro krenuli sa optikom i u istocnom dijelu zagreba?

Navodno slijedi i dizanje brzina nevezano uz otpiku ,jel to isitina? Vidim Amis je digo pocetnu brzinu na 8mbit pa mozda ce i t kom..

koliko sam primjetio, nesto se suska oko 30 mbit/s vezama za optiku, a sad hoce li se to ostvariti vidjet cemo. mozda se ocekuje nekakvo pokretanje ove situacije sa optikom.

zgmmax 02.09.2010. 23:49

da malo podignem thread :D

Hakom je jos 21.07. otvorio javnu raspravu sto se tice donosenja pravilnika za tehničke i uporabne uvjete za svjetlovodne distribucijske mreže

LINK

kolko sam shvatio iz toga pravilnika sta sam procitao. HAKOM trazi da se do svakoga korisnika dovede SM (single mode) nit i da se sve niti stavljaju u mikrocijevi. I postojale bi ogranicenja u koristenju tehnologija koje bi se mogle koristiti.

Naravno da je HT protiv takvoga pravilnika jer oni rade drugom metodom, i u njihovom priopcenju koje se moze isto procitati na linku.

I pravilnikombi bilo doneseno pravilo da onaj ko izgradi FTTH infrastruktur mora iznajmiti/dati na koristenje i drugom ISP bez da je ovaj sudjelovao u njenoj izgradnji.

Naravno da se ovi alternativni operatori uglavnom slazu sa svime jer njima pase da HT investira u FTTH mrezu kada oni mogu kada mreza bude izgradnena doc i iznajmiti niti.

HT sigurno nece pristati na takvo donosenje pravilnika jer pravilnik ide na njihovu stetu i sigurno ce se boriti svim silama.

Nazalost mislim da cemo se mi jos dugo nacekat dok nas konacno ne spoje na optičku mrežu.

Blue_Fatal1ty 03.09.2010. 00:48

S obzirom kakvo je stanje ove godine ništa od toga. Širenje optike je potpuno obustavljeno.

Kruno M 04.09.2010. 11:17

Citiraj:

Autor Blue_Fatal1ty (Post 1721768)
S obzirom kakvo je stanje ove godine ništa od toga. Širenje optike je potpuno obustavljeno.

Neznam kad je obustavljeno, ali kod mene u Vinkovcima rade na postavljanju. Trenutno u ulici provlače optiku, a u zgradi su već bili...

microsoft66 04.09.2010. 11:52

koliko bi izašlo da mi optiku provedu do kuće,posto sad neuvode u kuce vec u zgrade

zrile 09.09.2010. 08:49

Citiraj:

Autor microsoft66 (Post 1722706)
koliko bi izašlo da mi optiku provedu do kuće,posto sad neuvode u kuce vec u zgrade

uvodit ce ht optiku u kuce samo ces se nacekati malo duze.
u cakovcu i varazdinu su gotove ftth mreze i za svaku kucu je ostavljena po jedna opticka nit (samo mislim da nista od toga jos ne radi).
u zagrebu (petrova, gorjanoviceva i kispaticeva) kuce u ulici imaju po jednu nit (takodjer mislim da nista ne radi).

dakle mreze ima dosta samo kaj ne radi.

zgmmax je super napisao zasto to sve stoji.

pexy 09.09.2010. 11:50

evo prije cca. tjedan dana provukli optiku po cjelom medveščaku do gupčeve zvjezde pa gore na mirogojsku kolko sam vidio. sad kad bu to krenulo po zgradama pojma nemam.

Gism 09.09.2010. 13:43

Citiraj:

Autor viper (Post 1704198)

Di si ovo čuo? Ja sam skoro godinu dana na FTTH-u od T-Com-a i još uvijek nema nikakvih naznaka o paketima. Ima li netko bilo kakve inside informacije kada će optički paketi doći u ponudu? Dolazim u napast da promjenim operatera ali kakve sam sreće taman kad to napravim T-Com će ih ponuditi...

viper 09.09.2010. 13:55

Citiraj:

Autor Gism (Post 1727020)
Di si ovo čuo? Ja sam skoro godinu dana na FTTH-u od T-Com-a i još uvijek nema nikakvih naznaka o paketima. Ima li netko bilo kakve inside informacije kada će optički paketi doći u ponudu? Dolazim u napast da promjenim operatera ali kakve sam sreće taman kad to napravim T-Com će ih ponuditi...

netko je to na forumu to naspomenuo u threadu od amisa(a i na drugim forumima je bilo takvih "informacija") ,neznam bas da je to pouzdano(vjerovatno su to samo želje i pozdravi heh)...

Blue_Fatal1ty 09.09.2010. 14:23

Citiraj:

Autor viper (Post 1727031)
netko je to na forumu to naspomenuo u threadu od amisa(a i na drugim forumima je bilo takvih "informacija") ,neznam bas da je to pouzdano(vjerovatno su to samo želje i pozdravi heh)...

da to su želje i pozdravi!

klimama 14.09.2010. 17:35

Citiraj:

Hrvatski telekom je nakon privremenog zaustavljanja izgradnje nove optičke mreže vrijedne više od 15 milijardi kuna sada i potpuno odustao od tog projekta. Predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić izjavio je za Poslovni dnevnik da je novim ograničenjima regulatorna agencija HAKOM učinila ulaganje u tu novu infrastrukturu neopravdano skupim, pretjerano birokratiziranim te u konačnici nemogućim.
Mudrinić: Regulator spriječio 15 milijardi kuna naših ulaganja

IcyTexx 14.09.2010. 17:45

Jel to znaci da nece ni uvodit u stanove u zgradama di je vec provuceno?

zlatko 14.09.2010. 19:17

Završit će se započeto i pustiti u funkciju.
A dalje nnnnnnneeeemmmmmmmmmmmaaaaaaaaa.

Gism 14.09.2010. 22:13

Neće to samo tako proći, ovdje se vrte ogromni novci, a HAKOM će morati popustiti pred EU koja nam je pred vratima...

Ovo što HAKOM radi se ne može nazvati reguliranjem tržišta, oni su totalno blokirali T-com u svrhu alternativnih operatera koji su do grla u dugovima i svi skupa nemaju 50k korisnika.

Mislim da je ovo zaista nepravedno za korisnike T-coma, a k tome još nitko od ostalih operatera nije u stanju dovesti novu tehnologiju u državu.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:20.