![]() |
Citiraj:
|
Optika se radi i meni je dosla do stana, ali nisam spojen i necu biti jos neko vrijeme. Kada se trazi nova linija nigdje na zahtjevu ne pise dal oces bakar ili optiku. Spojete na ono sta je povuceno u tvom dijelu grada.
Mozes doc do optike legalno ali onda zakupljujes opticki vod, a njega placas ko suho zlato. |
Citiraj:
|
Ima smisla ali HAKOM oce da se ta optika koja je povucena moze iznajmiti i alternativnim operatorima i sada se oko toga natezu. Spojeno je oko 1000 korisnika i onda je stigla zabrana.
U jednom intervjuu (neznam tocno tko) rekao da T-Com planira do kraja ove godine spojiti 200k korisnika na FTTH mrezu, al onda je stigla zabrana i spojeno je oko 1k korisnika. HAKOM radi po EU zakonima sto se tice liberalizacije trzista i isti ovakav problem je imao i DT u Njemackoj prije par godina. |
hehe, radi po eu zakonima u ovakvoj drzavi.. svaka im cast sto se bar oni drze toga.. u svakom slucaju hvala na informacijama.. :respekt:
|
Citiraj:
|
Odluka je kakva je. Po meni nije dobra jer od toga patimo mi korisnici, za alternativne operatore je dobra jer T-Com ne moze ponuditi druge usluge.
Kolko sam skuzio u T-Comu su htjeli ponuditi triple play usluge, ali je sada to sve stopirano radi odluke HAKOM-a. |
Citiraj:
|
Citiraj:
U routerima se vidi da vec imaju iskonfigurirane postavke za triple play, al jos to nejde. Oni su na bakru dostigli tehnicke mogucnosti kabela, dolaze nove usluge i zahtjevi za bandwithom su sve veci i veci i zato su poceli ulagati u optiku. |
ide sve preko routera (VOIP, IPTV i Internet), ali samo za testne korisnike (neovisno da li je bakar ili optika)
|
Danas poceli razvlacit optiku kod mene u ulazu, Spansko, kod Antunovica :goood:
|
Bus se naceko ko i ja da nas spoje na nju.
Meni su provukli jos u 6om mjesecu i do sada jos nista |
Pa i za ocekivati je, godisnji odmori su i to, a i nikam mi se ne zuri :)
|
Citiraj:
|
Bilo se je spajalo, pa su dobili zabranu i nije islo spajanje, a sada su ponovo poceli spajat. sto znaci da su se mozda i dogovorili pa nam u cetvrtom tromjesecu i ponude nove pakete i brzine
|
Imas pravo, bas citam sad gore da je zapelo na pokusaju demonopoliziranja infrastrukture. Zapravo, koliko sam skuzio, sa strane korisnika sve bi trebalo ostat po starom (brzina, paketi i slicno), tako da mi je kako sad stvari stoje zapravo svejedno da li imam optiku ili bakar.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
jer ce postojat tehnicke mogucnosti. do sada su rijetki imali oko 20Mbit/s brzinu da mogu imati 2 MAXtv-a |
Ok, jel jos uvijek vrijedi da ih treba nazvat pa da te prikopcaju il se oni javljaju?
|
Za sta? Za optiku te nitko ne zove, samo se pojave u tvome kvartu :D
|
Citiraj:
|
Evo ja bas primjetio prije par dana da moj susjed ima FTTH. On jedan jedini u zgradi. Zgrada je stara 60 godina tak da fakat neznam kome bi se isplatilo furat optiku u tu zgradu. Znam da je dostupan Bnet. Jel bi oni imali optiku do stana ili samo koaksijalac? Zgrada se nalazi u vrbiku.
|
Meni su objesili obavjest na ulazu ali tamo di bi trebao pisati broj telefona ne pise nista. Kao ni na susjednim ulazima.
|
Samo obavjest da obavljaju radove.
|
Jel piše koja firma obavlja radove?
|
to je sve u zapadnom djelu zgba... Jel ima ko informaciju jel budu skoro krenuli sa optikom i u istocnom dijelu zagreba?
Navodno slijedi i dizanje brzina nevezano uz otpiku ,jel to isitina? Vidim Amis je digo pocetnu brzinu na 8mbit pa mozda ce i t kom.. |
Citiraj:
|
da malo podignem thread :D
Hakom je jos 21.07. otvorio javnu raspravu sto se tice donosenja pravilnika za tehničke i uporabne uvjete za svjetlovodne distribucijske mreže LINK kolko sam shvatio iz toga pravilnika sta sam procitao. HAKOM trazi da se do svakoga korisnika dovede SM (single mode) nit i da se sve niti stavljaju u mikrocijevi. I postojale bi ogranicenja u koristenju tehnologija koje bi se mogle koristiti. Naravno da je HT protiv takvoga pravilnika jer oni rade drugom metodom, i u njihovom priopcenju koje se moze isto procitati na linku. I pravilnikombi bilo doneseno pravilo da onaj ko izgradi FTTH infrastruktur mora iznajmiti/dati na koristenje i drugom ISP bez da je ovaj sudjelovao u njenoj izgradnji. Naravno da se ovi alternativni operatori uglavnom slazu sa svime jer njima pase da HT investira u FTTH mrezu kada oni mogu kada mreza bude izgradnena doc i iznajmiti niti. HT sigurno nece pristati na takvo donosenje pravilnika jer pravilnik ide na njihovu stetu i sigurno ce se boriti svim silama. Nazalost mislim da cemo se mi jos dugo nacekat dok nas konacno ne spoje na optičku mrežu. |
S obzirom kakvo je stanje ove godine ništa od toga. Širenje optike je potpuno obustavljeno.
|
Citiraj:
|
koliko bi izašlo da mi optiku provedu do kuće,posto sad neuvode u kuce vec u zgrade
|
Citiraj:
u cakovcu i varazdinu su gotove ftth mreze i za svaku kucu je ostavljena po jedna opticka nit (samo mislim da nista od toga jos ne radi). u zagrebu (petrova, gorjanoviceva i kispaticeva) kuce u ulici imaju po jednu nit (takodjer mislim da nista ne radi). dakle mreze ima dosta samo kaj ne radi. zgmmax je super napisao zasto to sve stoji. |
evo prije cca. tjedan dana provukli optiku po cjelom medveščaku do gupčeve zvjezde pa gore na mirogojsku kolko sam vidio. sad kad bu to krenulo po zgradama pojma nemam.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Završit će se započeto i pustiti u funkciju.
A dalje nnnnnnneeeemmmmmmmmmmmaaaaaaaaa. |
Neće to samo tako proći, ovdje se vrte ogromni novci, a HAKOM će morati popustiti pred EU koja nam je pred vratima...
Ovo što HAKOM radi se ne može nazvati reguliranjem tržišta, oni su totalno blokirali T-com u svrhu alternativnih operatera koji su do grla u dugovima i svi skupa nemaju 50k korisnika. Mislim da je ovo zaista nepravedno za korisnike T-coma, a k tome još nitko od ostalih operatera nije u stanju dovesti novu tehnologiju u državu. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:20. |