![]() |
Citiraj:
|
Citiraj:
EDIT: Možda bi bilo dobro da je na birou radi eventualnih poticaja i sl. Citiraj:
|
Citiraj:
Što se tiče navedene točke 7 i troškova, treba računati i na "obaveznu" gospodarsku komoru a lako moguće i HRT. Spomenička renta vas vjerojatno ipak ne bude kačila :D Mene zanima jedna stvar vezano za nadrkane troškova struje za poslovne subjekte: ukoliko prijaviš svoju adresu kao središte firme, onda bi struja trebala ići po redovnoj tarifi? |
Citiraj:
Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
Citiraj:
|
Čudno mi je to, bio sam obrt u sustavu PDV-a, žiro i tekući u istoj banci, imao sam razno raznih transakcija (pozajmica sa privatnog na poslovni, pa povrat pozajmica, pa isplate,itd) i nikad mi se to nije desilo.
|
Citiraj:
Mitska Estonija ima 20 posto poreza, dok mi imamo 10 posto poreza na dobit. Kod nas se onda dodatno placa 12 posto poreza na kapitalnu dobit kako bi raspolagao tom lovom. Znaci na 100 eura, ostaje ti cistih 79.2. Da ne pricam koliko je kompliciranije vodit papirologiju odavde, jer nasu poreznu izbjec legalno neces ako mislis tu zivit. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Otvaranje firme ili obrta
S obzirom na to da obrtnik nema plaću nego se računa godišnji dohodak, isplata sa žiro računa se može opravdati kao “osobne potrebe” ako je baš potrebno iako nisam čuo baš često da poreznu zanima kako koristiš svoja sredstva s obzirom da obrt i vlasnik imaju isti oib. Poreznu zanima godisnja prijava prometa po obrtu i razlika izmeđju ulaza i izlaza iz obrta (promet) i opravdanog (R1 računi) i neopravdanog trošenja sredstava (trošak novaca bez računa na obrt) i na to izracuna porez.
Sto se pozajmice tice, takodjer je pozeljno da se upise u opis placanja i registrira kod racunovodje |
Citiraj:
Odgovoreno ti je na većinu, ja bih samo dodao da nema nikakvog smisla povećavati kapital iznad 2654. Adresa firme može biti bilo što, ali je moguće da će porezna uprava prilikom prijave firme tražiti i ugovor o najmu između privatne osobe i firme. Problem sa dobrim računovođama je što se drže pravila ko pijan plota pa je onda skoro pa nemoguće raditi, moraš nać ne dobrog računovodđu nego sposobnog računovođu, koji zna gdje živi :D. Ne znam tko te može spriječit da koristiš bilo što privatno u poslovne svrhe, obrnuto je druga priča lol. Za programe nemam pojma, jel to netko danas kontrolira? Znam firme koje zadnjih 15 godina koriste piratski office 2007 lol. Pošto ste trojica računaj da je prag za ulazak u sustav pdv-a 40.000 EUR što je niska razina prihoda za troje udarnika :D. Morat ćete u PDV, no nije ni to kraj svijeta. |
Citiraj:
Usput zanima me koristi li netko DNT Erste banke? Imao sam jučer ujutro prvu uplatu, ali još nije ništa vidljivo na računu. U banci mi je rečeno da bi do kraja dana (jučer) trebalo biti vidljivo na računu. Jesam li nešto zeznuo ili je to standardna procedura? |
Citiraj:
|
Citiraj:
Na temu knjigovođa i ostalog, iz osobnog iskustva kada se pojavi neka veća količina love na računu, investiraj u poreznog savjetnika da vidiš kako legalno smanjiti poreznu osnovicu za oporezivanje. Porezni savjetnici su puno fleksibilniji u razmišljanju od knjigovođa Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
Veći početni kapital će nam vjerojatno biti potreban ako ne budemo imali dovoljno posla u prvom mjesecu za isplate plaća i troškova?
|
To možete posudbu napraviti nakon što osnujete tvrtku s početnim kapitalom.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Novce koje uplaćuješ kao temeljni kapital ti mozes slobodno koristiti, dakle, ne moraš ti u svakom trenutku imati 2640 eura ili koliko je već temeljni kapital na svom žiru. ŠTo se tiče pozajmica, pozajmice se ne daju povećanje temeljnog kapitala, nego jednostavnom pozajmicom vlasnika. Znači napišeš ugovor kao fizička osoba sa svojim trgovačkim društvom, i posudiš svom društvu xxxxx eura, ali to ne mijenja temeljni kapital, nego ide na konto pozajmica. Kad društvo bude dobro poslovalo, te pozajmice vratis sebi. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Ta kamata bude neka predviđena zakonom ili? :) |
Citiraj:
Mijenja se svake godine. Trebaš točno tu staviti. |
Citiraj:
Pozajmnice su pak dosta raširen način presipanja iz šupljeg u prazno i puno se više kontroliraju. Moj je savjet svima koji otvaraju doo da ipak ulože malo vremena na bar osnovni izračun početka rada i tekućeg poslovanja. Neki dan se jedan lik preseravao kako je pročitao pol neta na temu pa popizdio kad je čuo da doo mora imat i platit direktora... I da mu se pokaže gdje to piše I da zakaj nemre direktor imat minimalac ko šljaker I da jebemtidržavu takvu:D Bar 60% je takvih. Bolje je dogovoriti termin sa knjigovođom koji zna posao, platit mu sat-dva savjetovanja, stavit sve na papir pa razmislit. |
Ako se drži kamate za koju sam poslao link, nema problema s pozajmicama, a bolje mu je jer jeftinije izvuče pare van.
Što se tiče direktora u d.o.o. ne mora biti zaposlen ako je već negdje drugdje zaposlen. Ako nije, onda mora biti zaposlen u toj firmi i ima propisana minimalna plaća. Neke branše kao građevina imaju i gore propise oko toga. |
Građevina sad ima i sindikat :p
Med sestre isto. |
Citiraj:
Zašto buniš čovjeka? On kao vlasnik može svojoj tvrtki dati pozajmicu sa 0% kamata. Ovo što si linkao je najmanja propisana kamatna stopa, znači ispod toga ne ide, ukoliko kamata postoji. Čak i povezana firma firmi može dati pozajmicu sa 0% kamata ukoliko jedna od njih nije u povlaštenom poreznom položaju. Vlasnici u 99% slučajeva i daju svojim firmama beskamatne pozajmice jer si inače samo stvaraju probleme sa porezom na dohodak od kapitala itd. Znači dečki će svaki sa svog tekućeg poslat firmi neku cifru, napisat u opis pozajmica vlasnika po ugovoru i bok. Jednog lijepog dana kad poslovanje krene, vraća se isti iznos na račune i to je to. Jasno, kad se bude radio godišnji račun, knjigovođa će uz PD staviti ugovore o pozajmici i izvode, da porezna ne ispituje zašto je promet po žiro računu x+y a prijavljen prihod je x. Pozajmice firmi nisu nikakav problem, pozajmice od firme su problem :lol2: Što se tiče direktora, najbolje je da on već negdje radi tako da mu ne morate vi isplaćivati doprinose, svaki euro je bitan :D |
Naravno da mogu beskamatno posuditi, ali ako je 260eur godišnje kamate (8000 x 3,25%) problem, bolje da ne otvaraju d.o.o.
|
Pa svatko tko kreće u otvaranje tvrtke ide u to iz jednog ili dva razloga, da sam odlučuje što će raditi, i da više neta iz bruta izvuče.
Dobio sam savjete da se prijaviš na minimalnu moguću plaću, a onda pozajmicama iz firme izvlačiš novac (to još moram ispitati kako). Kako se još može iz firme iz istog iznosa novaca s računa firme dobiti više love kod isplate fizičkoj osobi? |
Citiraj:
|
Ovo sa poslovnim i privatnim racunom stvarno izgleda ovisi o ispostavi, ja sam sve pare koje sam trosio sa obrta prebacivao na privatni racun pa onda dalje i do sad nisu jos nikad nista pitali.
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:38. |