![]() |
Citiraj:
|
Ah, tko zna kakve kemije budu odradili da to čudo tehnike proradi kak spada. Windows 11 je izbačen samo radi Alder Lakea, mada je sam OS smetje samo takvo.
I opet, ako gledamo samo zadnjih 5 godina, mainstream višejezgreni procesoru su tu kao dobar dan, pa opet većina igri i dalje ne trza previše na taj napredak. Dobro je Australac rekel, Alder Lake je za gamere i dalje samo 6C ili 8C CPU, a manje jezgre se mogu komotno kompletno isključiti, jer negativnih posljedica nema za igre.:chears: |
Citiraj:
|
Intel Core i9-12900K Alder Lake Tested at Power Limits between 50 W and 241 W
Ispada da na PL1/Pl2 125/125 troši cca kao 5900x i čak mi se čini da je tu negdje, dok je u gamingu malo brži. Baš me zanima koliko će raketa biti efikasnija. |
Uzeo sam i7 12700K, stavio Noctua NH-U12A Chromax Black hladnjak, sve radi, sve štima, ali... koje temperature bi trebao očekivati sad u, recimo, Battlefieldu 2042, sa 2080 Super grafom. Po statsima, vidim da se CPU i ne muči nešto posebno, tu je između 30-40% a temperature su mi uglavnom između 61 i 64 stupnja. Zna se dogoditi da "pobjegnu" do 69, ali se onda valjda hladnjak aktivira i brzo spusti na 61... jesu li to OK temperature ili bi trebale biti u 50ima sa tim hladnjakom? Fala!
|
|
Fino su to sročili u TechPowerUp testiranju.:) Igre ionako nemaju koristi od manjih jezgri, dok PL postavke pak nemaju pretjeran utjecaj na performanse većih jezgri, a razlike u sličicama u sekundi se svode na desetak FPS-a.
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
i3 10100F za 600 i kusur kuna |
Ako ima neku Xe osnovnu grafiku, bio bi to dobar HTPC. Bio bi bolji od starih kompova zbog potrošnje i novih dekodera za video.
|
Tu je bitnije što matične podržavaju HDMI 2.0 4k@60Hz na mainstream desktopu od 11th gen nadalje. Ali treba ti H520/B560/H570/Z590 ploča skupa s 11 gen i5 ili jači. I onda možemo pričati o Intel integrirana grafika HTPCu.
H265 decode inače podržava u hardveru sve od kaby lakea (7xxx) i novije. Ali fali taj HDMI 2.0. Meni lakše bilo low profile GT1030 ukrcat u HTPC na i5 2400 i vozi, nego se zapetljavati u skupi ITX hardver za HTPC. |
Citiraj:
|
Moj prijatelj je kupio 10300 ili tako nešto i shvatio da ne ide više od 4k24hz, a to mu je bilo važno zbog streamanja igara. Išao na AMD zbog toga :)
|
Citiraj:
Ili ryzen apu 2xxxg. Ili kako ti je Mladen napisao moderni i3. Pick your poison. |
Intel Core i5-12400 Review and Gaming Benchmarks:frend:
Citiraj:
|
Nema AMDa nigdje...
|
Obzirom da ionak kupuješ, prodaj sad ovaj Zen 2 komplet, kupi novi Core i5-12400 i DDR4 ploču i miran si. Imaš 5600X za manje nofci.:)
|
Citiraj:
Ne fali niš mom 3600. :chears: Ali ko je na nečem slabijem, a nemore upgrade na nešto jače... :goood: |
:chears::frend:
|
U prijevodu, polomili mu ruke i noge i pustili u opticaj...
Treba čekat retail verziju, ovo se moglo zvat kakogod pošto po viđenom očito nema veze sa finalnom verzijom. :D |
Da, ovo je Heavy Metal Steve više zamislil kao upozorenje svima koji misle jeftino kupiti s kojekakvih tržišta, jer zajeb bude žešći.:)
|
|
:chears:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Da, sve skupa je ispalo čušpajz, mada su sami procesori sasvim OK, ali Ian Cutress je bil poptuno u pravu kad je rekel da Intel mora izdati Alder Lake u 2022., samo jebiga - inače ne bi to bilo to.:)
|
Gameri sigurno ne trče platiti za male jezgre koje im ne trebaju. Skupe ploče i skupi procesori=zmija u novčaniku.
|
Tako je, na kraju su DDR4 ploče i memorija skupa s Windows 10 OS-om bolji izbor za Alder Lake. Marketing se jako potrudil, ali realnost je ipak drugačija.
Možda, sad s početkom 2022. kad stignu Core i5 i Core i3 modeli, krene to prema boljoj prihvaćenosti, ali DDR4 ploče budu i dalje popularniji izbor, jer DDR5 zalihe su nepostojeće. |
Ak je ljudima bitno u budućnosti kupovati dobro i jeftino, ignoriranje skupoga je jedini put. Naravno ljudima niš više nije bitno...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:22. |