PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   ZTE ZXDSL 931VII (t-com) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=252833)

Bluzer 09.11.2014. 20:57

Ima li itko kakvu ideju zašto ovaj ruter blokira homegroup konekcije? Dakle dva kompa (jedan lan, jedan wlan) stoje jedan za drugoga kao "this pc is currently available".

Na SX763 nema tih problema i sve radi uredno (identične postavke pa i klijentske). Preko klasičnog sharea se vide, ali ne uvijek što predstavlja problem za shareani printer pa tu i tamo treba resetirati kompove da se printer može koristiti. Odakle krenuti? uPNP je uključen.

cruiser 09.11.2014. 22:50

Citiraj:

Autor lovacmaki (Post 2688173)
Pozdrav, imam problem sa dotičnim routerom, nakon što spojim bilo koji uređaj na wifi, internet na kompjuteru koji mi je spojen žicom postane neupotrebljiv. Skidam torrente ili file sa stranice od t-coma za provjeru downloada (datoteka od 2 GB) mi jednostavno padne sa maksimalne brzine na nulu kada uključim smartphone ili notebook.. Prije dva dana sam dobio taj router jer sam mijenjao od Thompsona Speedtouch 780WL(I) na kojem mi je pucao Wifi povremeno ali ništa poput ovoga, tamo sam mogao normalno koristiti kompjuter koji mi je spojen na žicu.. Imate kakve ideje? Već sam prijavio ponovno kvar ali me zanima mogu li što do tada napraviti?

Imam ovaj ruter oko mjesec i pol prije četiri dana mi se pojavio ovaj problem. Laptop i dva mobitela preko WiFi-a radili su uredno, a PC-i preko LAN-a nisu mogli na web. Ping je radio uredno. Nakon reboota sve je bilo OK i jučer opet. Samo odjednom. Prije toga mjesec dana je sve radilo uredno u identičnoj konfiguraciji. Nikakvi torrenti nisu bili u igri. Samo web surfanje.

_saiko 12.11.2014. 22:34

Dobih jucer taj ZTE i pokusavam dobiti sljedece: izvuci VoIP na jedan od ETH portova kako bi koristio IP telefon.
Usere i passworde od SIP accounta sam najnormalnije ocitao izwebGUI-a.

Dakle uspio sam bindati ETH3 na VOIP_ADSL medjutim nije jasno dal tu onda ide NAT ili mi njihov DHCP daje adresu?

Nazalost u telnet ne uspjevam uci, propustio sam telnet na ZTE-ovom firewallu i dobivam prompt ali me odsjece na Username: bad username! (probao sam sve moguce, admin, administrator, user...) ali je ocito u samom telnetu disejblan access.

Update: uspio sam napraviti SIP poziv prema van ali cesto dobivam FORBIDDEN na SIPu i ne prekida poziv kak se spada.
Sad dal je do IPa jer je NATiran na ZTEu ili neki drugi parametar nisam uspio skuziti.
Ovo cudo cak moze raditi port mirroring pa sam na ETH2 stavio da mirrora VOIP_ADSL konekciju da mogu debugirati sto steka.
Koliko vidim integrirani VoIP (POTS 1 & 2 portovi) ima adresu iz mreze 10.195.192.0/18.
Moguce da ima nade da ovo uspije :D

smirnoff 15.11.2014. 18:32

može li se na ovom modelu ograničiti brzina WLANa...dakle da možćda daje 1mb/s a ostatak na žicu

vidio sam samo opcija za b-g-n (tri opcije za odabrat, ali ako i izbacim n opet mi odlazi puno brzine na WLAN)...

Nikky 15.11.2014. 19:28

Probaj postaviti ako ima b only.

silver_tip 16.11.2014. 02:23

Citiraj:

Autor smirnoff (Post 2691509)
može li se na ovom modelu ograničiti brzina WLANa...dakle da možćda daje 1mb/s a ostatak na žicu

vidio sam samo opcija za b-g-n (tri opcije za odabrat, ali ako i izbacim n opet mi odlazi puno brzine na WLAN)...

QoS->Enable QoS->Enable Committed Access Rate-> Committed Access Rate->DevIn->SSID1->Enable->Rate xxxxbps->Add.

smirnoff 16.11.2014. 12:46

evo konačno našao ovu opciju - to je pod "aplication"
koliko bps da stavim - 1.000 000?

i na kraju jel to sad to il moram još odabrat neku opciju pod WLAN settingsima s obzirom da je sad QoS WMM
http://thumbnails112.imagebam.com/36...a364818739.jpg

smirnoff 17.11.2014. 18:21

evo nakon par testove vidim da to NIJE to - ostala max brzina i preko WLANa

Prezime 17.11.2014. 18:42

Testirao si u isto vrijeme dok je na LAN-u bilo "uposleno" bar 3/4 raspolozive brzine? Jer ako je LAN "slobodan" onda je logicno da WLan ima punu brzinu.

Inace, odaber "b only" mod na WiFi-u routera i onda ces imat stalnu malu brzinu.

smirnoff 17.11.2014. 19:01

ne- testirao sam na prazno.
baš zato da vidim ima li to ograničenje smisla tako da: WLAN cucla konstantno cca 1mbs a ostalo da ostane meni za LAN kad zatreba.
stavio u "b" mod i dalje ide max.
testirao sa mobitelom i aplikacijom "ookla test"

OK, možda ja nisam dobro shvatio smisao ograničenja, ja sam očekivao limitator za WLAN na cca 1mb/s konstantno bez obzira na opterećenost preko žice.

Prezime 17.11.2014. 20:46

Pa kolika je onda tvoja max dostupna ADSL brzina?

WiFi "g" standard podrzava max 54 Mbit/s (realno do 6 MB/s), a "b" standardu samo do 11 Mbit/s (realno do 1 MB/s) i to je brzina koju prizeljkujes. Nema teorije da ti, kad je ukljucen samo "b" standard, wifi "potrosi" vise od 1 MB/s...

smirnoff 17.11.2014. 21:25

moja ukupna je 10mb/s...
ja bi 9mb/s ostavio sebi za komp (žica) dok ovi ostali aparati koji se koriste WLANom (mobiteli, tableti i laptopi) da imaju 1 mb/s

Prezime 17.11.2014. 21:47

A sto te sprijecava da postavis samo "b" standard na wifi-u routera i tako to rijesis?

smirnoff 17.11.2014. 21:48

jesam!! i opet loče max speed...ako ja ništa ne skidam na kompu.

Prezime 18.11.2014. 00:13

Nije mi bas jasno kako "b" standard moze vuci vise od 11 Mbit/s, tj vise od 1,3 MB/s...
Nesto onda vjerojatno ne stima s tvojim routerom, jer kad ja svoga stavim u "b" nema teorije da mogu povuci vise od maxa za taj standard.

smirnoff 18.11.2014. 09:27

pa eto, po ookla testu mob pokazuje max dwld 8.7:stoopid:

E-mil 18.11.2014. 09:51

Koja je ono tvoja max dostupna ADSL brzina?

10 Mbit/s ili 10 MB/s

smirnoff 18.11.2014. 10:07

kakvo je to pitanje??

E-mil 18.11.2014. 10:17

To je dobro pitanje i nisam prvi koji ti ga je postavio.
Vidim da se tu brkaju šljive i banane, pa ne nebi bilo zabune.

smirnoff 18.11.2014. 11:46

odgovorio sam gore koju koristim (plaćam). max dostupna je valjda i veća.

Prezime 18.11.2014. 11:54

Citiraj:

Autor smirnoff (Post 2692478)
pa eto, po ookla testu mob pokazuje max dwld 8.7:stoopid:

Ma zaboravi mjerenja po tom testu, jer on mjeri brzinu koju postize tvoj router, a ne doticni uredjaj na WiFi mrezi. Skini neki program koji ce ti lokalno na uredjaju mjerit brzinu, ili skidaj neki fajl i mjeri vrijeme, ili sa kompa na zici posalji neki fajl na wifi uredjaj i mjeri vrijeme, pa ces onda dobit tocno stanje.

Taj test i meni na "g" standardu pokazuje max brzinu moje ADSL linije, ali kada nesto skidam realna brzina ne prelazi 50Mbit/s (cca 6MB/s)

E-mil 18.11.2014. 12:00

OK, znači imaš (plaćaš) 10 mb/s (deset megabajta u sekundi).
Koliko te to košta mjesečno, ako nije tajna?

smirnoff 18.11.2014. 12:02

pa nije tajna - ADSL FLAT sa 10 mb/s (megabita)(zar ima itko da koristi one pakete prometa) +telefon kod t-koma (nema drugih pouzdanih osim njih) MAX2S paket 215kn
https://www.hrvatskitelekom.hr/internet/maxadsl/brzina

https://www.hrvatskitelekom.hr/paket...ollTo=max2land

Citiraj:

Autor Prezime (Post 2692561)
Ma zaboravi mjerenja po tom testu, jer on mjeri brzinu koju postize tvoj router, a ne doticni uredjaj na WiFi mrezi. Skini neki program koji ce ti lokalno na uredjaju mjerit brzinu, ili skidaj neki fajl i mjeri vrijeme, ili sa kompa na zici posalji neki fajl na wifi uredjaj i mjeri vrijeme, pa ces onda dobit tocno stanje.

Taj test i meni na "g" standardu pokazuje max brzinu moje ADSL linije, ali kada nesto skidam realna brzina ne prelazi 50Mbit/s (cca 6MB/s)

eh to nisam znao..ja se ravnam po brzini sa rutera. ajd probam i to.

Amdejac 18.11.2014. 12:08

Jesi razumio pitanje od @E-mila?
Pokušavamo razjasniti tvoju brzinu.
Da li imaš i plačaš 10 mbit/s ili 10 mb/s?
Između megabajta i megabita je ogromna razlika.

E-mil 18.11.2014. 12:10

Ipak su bile kruške, šljive, banane i jabuke u pitanju.

10 mb/s <> 10 Mbit/s

edit:
AMDejac je bio brži

smirnoff 18.11.2014. 12:13

evo ispravio sam gore i stavio link - ne znam zašto je uopće bilo dvojbe kad su brzine u megabitima...dakle samo kličina koliko plaćam je različita (4-10-20)
tko od provajdera daje u megabajtma??

Amdejac 18.11.2014. 12:21

Citiraj:

Autor smirnoff (Post 2692578)
evo ispravio sam gore i stavio link - ne znam zašto je uopće bilo dvojbe kad su brzine u megabitima...dakle samo kličina koliko plaćam je različita (4-10-20)
tko od provajdera daje u megabajtma??

Ali brzinu možeš mjeriti i u megabitima i u megabajtima.

E-mil 18.11.2014. 12:29

Bitno je i bilo je dvojbe.
Citiraj:

Autor Prezime (Post 2692326)
Pa kolika je onda tvoja max dostupna ADSL brzina?

WiFi "g" standard podrzava max 54 Mbit/s (realno do 6 MB/s), a "b" standardu samo do 11 Mbit/s (realno do 1 MB/s) i to je brzina koju prizeljkujes. Nema teorije da ti, kad je ukljucen samo "b" standard, wifi "potrosi" vise od 1 MB/s...

Citiraj:

Autor Prezime (Post 2692424)
Nije mi bas jasno kako "b" standard moze vuci vise od 11 Mbit/s, tj vise od 1,3 MB/s...
Nesto onda vjerojatno ne stima s tvojim routerom, jer kad ja svoga stavim u "b" nema teorije da mogu povuci vise od maxa za taj standard.

U tom slučaju te kolege ne bi te savjetovale da staviš "b only mod".

Obzirom da i sam imam taj router i mene zanima odgovor na tvoje pitanje.
Da li si pokušao ono što ti je savjetovao Silver_tip?

smirnoff 18.11.2014. 12:43

jesam...ali kad sam probao trst pokazivao je i dalje max brzinu up/down

Prezime 18.11.2014. 13:52

Citiraj:

Autor smirnoff (Post 2692568)
eh to nisam znao..ja se ravnam po brzini sa rutera. ajd probam i to.

Ne moras gubit vrijeme, moj zajeb, jer i "b standard only" moze povuci svu tvoju brzinu, pa to nije rjesenje.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:48.