![]() |
Ja sam za skodu fabiu karavan čekao 3 mjeseca da mi ju isporuče
|
Michelin energy saver mi je nakon 3 godine i 20 000 km prijeđenih po ljetnoj sezoni opran izgledao vizualno bolje,čistije, i sjajnije nego Premium Contact 5 star dva mjeseca sa prijeđenih 1000 km :D
Dođe čovjeku da se zapita. |
Citiraj:
|
Bolje da se troši nego da je čišća i sjajnija pa da (potencijalno) ne stane kad bude trebala.
|
I onda se uvijek postavlja pitanje. Što je bolje kada pada jača kiša ? Guma koja je sitno potrošena (kad je nova - lošija) ili ona koja je jako potrošena (kad je nova - bolja) ?
https://blobs.continental-tires.com/...afety-data.pdf |
Citiraj:
I onda je otišao u smeće |
Citiraj:
|
gdje u vž napraviti izmjenu guma na ljetne?
|
gumiimpex od velikih,ili u neku od manjih vulkanizerskih radiona..geiger u zagrebačkoj,ili kišak u novom marofu.
|
Continental su poznate da se brze trose. Kako sportske, tako i njihove touring. Michelin traju dulje.
|
Citiraj:
Imaš u Ul. Matka Laginje, van grada Mehana u Kaštelancu normalne cijene |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Promijenio danas i ja zimske ljetnima, ali nije to bitno... bitno je da ja ne kužim ljude da nemaju dva kompleta kotača sa felgama jer se trošak za čeličnu felgu otplati za 2-3 godine ako ne i prije. Ovako, sam zbog sedam auta ispred sebe potrošio više od jednog sata na čekanje da im sa felgi skinu zimske i namontiraju ljetne :hitthewal:
... a vrh gluposti od te sedmorice su bila dvojica koji su rekli da ne žele balansiranje kotača :wtf2: |
Mozda nemaju svi za kupit dodatni set senzora tlaka guma pa su prisiljeni skidat gume. Nisu bas jeftini. Moji su 1600kn original (4kom)
Mislim da auta 2015+ to moraju imat. Pa ako imas jedne senzore, duple gume i felge opet nemas sve Vjerojatno to nije to al ipak... |
Citiraj:
imam dva folcvagena u firmi i na oba je tako... kad stavim zimske, samo stisnem gumbic SET i dalje gas... |
Citiraj:
Kad stavljam ljetne, obavim i špur/optiku. Citiraj:
Citiraj:
@Dottore, pločice su mi došle tek do pola mesa nakon 40k km :D |
A nemaju svi. Na mom su ti glupi senzori. I ja bi volija da nisu.
|
Citiraj:
a D3 voli pojest gume... |
Citiraj:
|
gledam malo ovaj 508 novi pežo, sviđa mi se moram priznat
http://images.caricos.com/p/peugeot/..._1920x1080.jpg http://images.caricos.com/p/peugeot/..._1920x1080.jpg http://images.caricos.com/p/peugeot/..._1920x1080.jpg futuristicki izgleda interijer, to mi je tak tak |
Citiraj:
1. Neki auto nemaju celicne felge zbog odvoda topline/grijanja kocnica tako da i ta "celicna" je u biti alumijijska samo jadnog dizajna ali cijenom opet dosta skupa jer je alu. 2. neki se sjete na vrijeme pa se naruce kod vulkanizera i nemoraju cekati nego su na redu cim (u 5-10 minuta) dodju :). 3. neki nemaju gdje staviti jos jedan set kotaca (a ne zele placati "hotel za kotace") opet zbog cijene. 4. neki auti nemogu staviti manje od 17" pa celicne nisu opcija ni cijenom. 5. neki jednostavno zele da imajuiste alu felge cjele godine iste pa nemaju dva seta kotaca. ..... ... .. . BTW ja imam dva seta pa ne spadam u nijednu kategoriju ali znam ljude koji spadaju u sve navedene i jos pokoju kategoriju ;) |
Baš hrpa razloga :D
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Mene je pred zimu zimski set kotaca izuo za nesto manje od 6k kn. Celicne felge + TPMS senzori + Continental WinterContact TS860 + ratkape + montaza i balansiranje + podesavanje senzora i nabere se to. Vjerovatno sam mogao nesto jeftinije proci da sam kupovao sve odvojeno po raznim ducanima, ali isao sam da sve bude na jednom mjestu (osim ratkapa) cisto zato da nebi bilo blame game (nisam ja majke mi) i natezanja ako nesto nebi radilo sa senzorima. Ovako kad je sve na jednom mjestu zna se tko je kriv ako ne radi :D |
Citiraj:
iako indirektna metoda preko ABSa je bila cisto ok... |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ne voze svi jedan auto 5+ godina. Po meni jedina prednost sistema zamjene kotača bez skidanja gume je praktičnost plus što to možeš sam napraviti (ak ti se da). Ja gume mijenjam preko HAKA đabe. |
Citiraj:
Citiraj:
--- Al su ga poružnili... Izvana i iznutra (ogroman display u sredini). Meni izgleda kao kopija koreanaca. |
Ma dajte, pogledao sam sad ulicu sa zapadne strane zgrade i od 20-ak parkiranih auta možda dva imaju senzore, sa istočne strane zgrade opet 20-ak parkiranih auta možda četiri sa senzorima.
Od ovih sedam ispred mene ni jedan nije imao senzore, ali su zato iduća četiri iza mene imali senzore i set ljetnih guma na alu felgama u gepeku tako da ta teza da je skupo otpada... a Isto tako i priča da je set alu felgi od 17" ili 18" cola skup je pušiona jer su skupe i gume u toj dimenziji kao i što auto koji koristi takve colaže i dimenzije guma ne dođe pet iljada ojra... imaš za jedno, a nemaš za drugo onda vjerojatno imaš i 18" cola na autu i sipaš gorivo za 50 kn... iako ima i takvih :D @Gabre, posao vulkanizera je da mijenja gume i time zaradi plaću kao što je i moj posao nešto drugo, a time ja zaradim da mogu platiti vulkanizera. |
A zašto onda prigovaras što su ljudi došli zamijeniti gume i platiti uslugu, a ti si bio lijen to odradit sam, a oni će platiti barem duplo više novaca nego tim
|
Nama s mora je dovoljna cjelogodisnja guma i nema bas smisla drzati kotace sa zimskim. Stari mi ima zimske u rezervi i doslovno ih stavi na auto za tih 15 dana koliko ide na put po zimskim uvjetima - 100+100kn sveukupnog troska switchanja guma i balansiranja. Kod mene su s autom dosle michelin CC (17") i malo mi je zao sto ih nisam imao gdje testirati po snijegu jer sljedece godine moram mijenjati gume. Prosli vlasnik nije imao problema s njima na relaciji pu-zg.
|
Inace, kupovina cijelog seta kotaca ako se ide na col manje dobar dio troska pokrije razlikom u samoj cijeni gume i moze long term biti isplativija za one koji nemaju TPMS senzore.
Meni su ljetne gume 225/45 R 17, a zimske 205/55 R 16. Razlika u cijeni izmedju dobre zimske gume za te dvije dimenzije nekog premium branda je poveca i pokrije dobar dio troska 16' celicne felge (cca. 300-350kn). A razlika u cijeni izmedju samo zamjene kotaca u odnosu na skidanje/stavljanje guma 2 puta godisnje + niz godina s vremenom pokrije ostatak troska. A tko vozi auto duzi niz godina (kupljen novi auto sa planom da se vozi duze razdoblje) kod iduce kupovine guma (potrosene ili stare gume) zbog ponovo dosta jeftinijih guma ovakva racunica je isplativija uz nesto veci inicijalni trosak. Jedino sto dodatni set TPMS senzora shebe racunicu, ali tko ima sistem preko ABS senzora moze naci isplativost. |
Tu je još jedna varijanta.
Ja imam samo čeličane + ratkape, thjeo bi uzet drugi set felNi ali bi rado da je aluminij. E sad to je malo poveći trošak :D, pa se nikako odlučit za to, tako da sam i ja jedan od tih što prebacuje s flege na felgu svaki put. |
Citiraj:
Oblik grilla isti samo zaobljeniji, svijetla i led traka lagano slični |
Citiraj:
A meni bi se možda itekako isplatilo kemijati s dimenzijama i atestom jer imam glupe francuske dimenzije. 225/45/18 - 1228kn 225/40/18 - 864kn Razlika da boli glava, za istu gumu. Također, TPMS se može ugasit... |
Koliko kod vas u zgu dodje krpanje rupe od kamencica na sajbi? Mene tu pitaju 350kn+pdv, rade s novus proizvodima i vjerojatno ce mi stradati ona plavkasta termofolija u staklu (tako kazu). Je to okej cijena?
|
Nisam skolovala -.-https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...2a38d6d2af.jpg
|
Citiraj:
Iskreno, sad sam malo provjeravao izgleda da zasad nema regulative u EU koja propisuje direktne senzore. uvedena je samo regulativa da su obvezni i na ljetnim i na zimskim gumama... Jest da direktni senzori tocno pokazuju stanje tlaka i temperature, ali indirektna metoda je dovoljno dobra i daleko jeftinija... Ali kako se ganja vise-jace-bolje... |
Citiraj:
I teže se izvuć van pored tog. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:30. |