![]() |
Možda da dodaš opis uz link bi ljudi znali zašto si stavio link. Možda.
|
Citiraj:
Striko bemu daj onda napisi sto je pjesnik htio reci :lol2: |
Citiraj:
Anydesk i mislim još koja sistemska ikona. Riješio sam tako da sam priključio drugi monitor miš i tipkovnicu dok ne sredim da bude full access ako se da. |
Citiraj:
Cek VNC na taj stroj i onda Anydesk na neki drugi...sam te dobro skuzio? |
Citiraj:
Nisam stigao prije do kompa, danas je bio vanjski dan. Anydesk samo služi ako se trebam od kuće spojiti. Inače ničemu ne služi u većini slučajeva. |
Citiraj:
:chears: |
Citiraj:
Nemam dual boot pa nebrem potvrditi ali sve mi se vise cini da MS opet krece starim stazama.... |
Još ove nesvrstane da nekako svrstamo :D
|
Citiraj:
Imam dual boot s win10, ažurirao se dok su djeca igrala roblox i puf, ode sve. Ali brzo je netko izbacio kako zaobići. |
Citiraj:
No krasno...znaci vuk dlaku mijenja ali cud ne. Opet...a jebaj ga. |
As it often does, sigurnost radi više štete nego malware.
|
Ja sam izgubio živce pokušavajući namjestiti EFI Secure Boot za dual-boot Windows 11 i Arch (za koji treba izraditi custom ISO - ma daj, neda mi se sa tim za*ebavat :D).
Imam osjećaj da je Secure Boot i TPM primarno prilagođen Microsoftu i to radi super na Windowsima, a ako želiš neku egzotiku, tough luck. Zvuči mi ko Apple. |
Citiraj:
Citas mi misli. Opensuse recimo relativno dobro s tim radi. Osim kad skrse Tumbleweed pa lupe starije shim pakete od onog u Leap verziji :lol2:. Sa Fedorom takoder dosad nisam imao problema. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ma jok. Sve je to teorija zavjere. Bubba svaka cast svemu al ak je tak onda mi objasni zakaj Linux distre na kojima UEFI Secure Boot ne radi probleme (Fedora, OpenSuse, Mint...pa cak i Gentoo na primjer) koriste shim firmware- potpisanim od strane Microsofta? Ubuntu koristi kolko znam dual-shim signaturu Canonicala i Microsofta. Tko potpisuje shim firmware na gore spomenutoj mreznoj opremi? Zasto onda nemamo vecu raznolikost po tom pitanju? Ne vjerujem da je lijenost developera razlog tome. Sjeti se koliki je to u pocetku bio "pain in the ass" za sve Linux distre do razine da neka racunala nisu dopustala boot icega osim MS bootloadera. Kako onda nebi dobili pomisao da MS ima mokri san biti novi Apple? I sjeti se stucavica pokrenutih od strane samog Microsofta sa "napretkom" spomenute tehnologije... https://www.heise.de/en/guide/FAQ-Th...r-9751994.html I da svjestan sam da (recimo) Debian moze potpisivat vlastite pakete ali i dalje mu je potreban Microsoft certifikat. |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Pustimo sad TPM po strani trenutno i ajmo se koncentrirat na Secure Boot, sto se prihvaca kao "sigurna signatura" za bootanje Linux OS-a na UEFI Hardweru sa ukljucenom Secure Boot opcijom. |
Trebali bi bit sretni da vam je MS dozvolio da koristite SB umjesto da još uvijek širite teorije zavjere.
SB je predivna stvar i svatko bi ga trebao koristiti. Reko bi da ste butthurt što ga nije Torvalds izmislio nego nekakav evil corporation. |
Citiraj:
A Billy Boy je svetac? Neznam jesi li svjestan da sam teoriju zavjere spomenuo u sarkasticnom smislu i zelim voditi sa Bubbom jedan od onih razgovora koji su tako rijetki na ovom forumu zbog ovakvih izljeva (iskreno dosad sam mislio da nisi jedan od onih koji bi ovakav post napisali)...a drugo...odkad je PC platforma u vlasnistvu MS pa je MS taj koji definira standarde iako to znacilo da ubije konkurenciju sto na kraju znamo kako moze zavrsiti? Zasto bi itko trebao MS placati ikakve licence da vrti svoj softwer na PC hardweru? I ako su vec isto pokusavali na druge nacine (dakle nikakve teorije zavjere vec antikompetitivne stvari radi kojima su dobili po prstima vise puta) tko kaze da nece pokusati opet? Nije problem kad korporacije zele zaraditi lovu, to je normalno s obzirom na svijet u kojem zivimo. Kad korporacije dobiju momentum i pokusaju izgurati konkurenciju da bi postale monopol - e tu stvari pocnu smrditi. Mene ne zanima sto je baba rekla nego tehnicke izvedbe i rijesenja te zasto su stvari trenutno takve kakve jesu. |
Citiraj:
4.45% desktop market share, dao si link neki dan... i onda koliko od toga je dual boot... i onda koliko od tog dual boota je jos sa secure bootom... tugy plaky za svih petoro tesko pogodjenih ovom situacijom. |
Mene nije previše dirnulo, tako da je ipak vas četiri.
|
Citiraj:
Bit je da PC mora ostati PC. Bit je slobode izbora. Linux u cijeloj ovoj prici nije bitan. |
Ako ćemo tražiti dokaze MS muljavine ne treba gledati dalje od laptopa bez windowsa koji se prodaju s free dosom ili nekom skroz okljaštranom linux distribucijom. Pa bogati, kada bi ti laptopi išli s nekom normalnom distribucijom na tržište, pola kupaca ne bi ni znali da to nisu windowsi, dok druga polovica koja bi znala da "nešto nije OK" bi svejedno nastavila koristiti tako kako je. Prvi problemi bi počeli kada bi netko u školi tražio da instaliraju office :D
Glavni razlog korištenja windowsa kod tih "normalnih" korisnika je taj što isti dolaze predinstalirani na laptopu. |
Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...
tomek@vz, do not feed the trolls ;)
Osobno mislim da će htjeti više zatvoriti nove ARMove koji su postali dovoljno jaki za opću namjenu. Na PCju već imamo to što imamo. Kao prvo SikjurBut je već toliko puta exploitan na takve načine da je to već odavno smiješno. Tko imalo prati tu scenu zna o čemu pričam. Ono što white hakeri stalno ponavljaju: “security through obscurity doesn’t work”. Na naše PC kante i laptope smo oduvijek mogli instalirati Linux npr. ali još uvijek ne možemo staviti FOSS BIOS/UEFI (osim na select few). UEFI-ji su vjetojatno najgori komadi softwarea. Prepuni su bugova koji se nikada neće ispraviti te blobova za koje (skoro) nitko ne zna što rade a backdoorova ima da možemo bacati oklade. I još kao što je rečeno trebaš privatnu megakorporaciju da možeš koristiti SecureBoot koji nije baš siguran. Bikoz, zašto bi mi sami potpisivali svoje boot loadere pa da stvarno budemo sigurni? Smijeh :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
Pa da ga koristim kako hocu , instaliram sto hocu a ne da PC kao platforma postane lockana platforma kojoj ce raditi samo odreden OS ili odreden software. Bio to Windows, Linux, BSD ili nekaj drugo. Koji je onda razlog da vecina distri koristi shim firmware potpisan od strane MS a ne nekog drugog?Zasto recimo LFU (da svjestan sam da je MS clan iste) nebi izdao svoj certifikat koji bi bio priznan kao vazeci? |
Ili… zašto ne bi imali svoj lokalni CA koji će verificirati boot process da ne ovisimo o trećoj strani pogotovo u osjetljivim zatvorenim sustavima?
I keyserver koji će proslijediti ključ za dekriptiranje boot particije (ili drugih particija) pa da ne ovisim o lokalnom (f)TPMu kada primjerice bare metal host sa 230 VMova prdne u rosu? |
Citiraj:
Citiraj:
Bez obziran na tvoj odgovor, svjestan si da na danasnjem stupnju tehnoloskog razvoja jednostavno ne postoji "platforma koja nije lockana"? Citiraj:
Citiraj:
S druge strane, nedavno je osnovan OpenSSF a ja cu te rade volje upoznati s gospodjom Randi s kojom sam caskao na Member Summitu u Montereyu koncem prosle godine kada je skupljala clanove, pa im se slobodno pridruzi i pukni ideje. |
Citiraj:
Pa da upravo zato. x86 platforma je uvijek bila ko lego slazes kak ti volja dok god je sve donekle kompatibilno. Ako lockamo to na Softwerskoj razini imamo 2 tehnoloska gigatna koji kontroliraju sav IT (bar na desktopu). No kao sto rekoh drzim se u ovoj diskusiji samo Secure Boot price i certifikata. |
Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...
Citiraj:
BTW: x86 bi danas bio puno drugačiji da nema te ekipe “koca i konopca” koju tako nezahvalno omalovažavaš i to u kojem topicu. Nebitno jesi li u pravu. A bojim se pomisliti kako bi izgledao enterprise. |
Citiraj:
Tvoje "uvijek" ide mozda u zadnjih 15ak godina. PC 80.-ih i 90.-ih i ranih 2000.-ih godina je bio sve suprotno, samo ako krenemo od toga da si imao desetke razlicitih sabirnica, pocevsi od ISA, EISA, HiNT izvedbi Super-ISA i P(ragmatic)EISA sabirnica, MCA, VLB, raznih PCI kombinacija (32/64 bit, 33/66MHz, 3.3/5V, PCI-X do 133 MHz i slicno), AGP-a a da ne pricam onda o AMR, ACR i CNR drkanjima pocetkom 2000... Sigurno sam nesto izostavio. Da uopce ne krecem dalje. Citiraj:
No jadikovka na stranu, kako ta kontrola "2 tehnoloska giganta" tebe sprijecava u bilo cemu trenutno? Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Bubba jel bi ti bilo draze da je situacija sa hardwerom kao prije 20-30 godina ili kao sto je danas? Ja ne kukam nego diskutiram o potencijalnom crnom scenariju da zapravo te tvrke zele vracanje na stara vremena - bez obzira iz kojeg razloga (kontrola korisnika, profit...biraj). Jel po ovim postovima imam dojam da prezires i x86 i OSS Softwer. |
Buba, drag si ali smanji malo :)
Koliko je bilo i vjerojatno će biti mobo / lap - ova (pogotovo ovih drugih isporučenih sa "Free DOS kako bi bio što jeftiniji), a kad ono osim M$ smetja ništa drugo neće da se pokrene / instalira .... naknadno su počeli izlaziti skriveni modovi u Bios - u i vidi vraga tu se pojavi Linux opcija za željeni os > vidi vraga nakon toga install i rad ide bez problema ... isto tako Secure Boot On/Off .... Ima toga još ali ovo mi je prvo palo na pamet. |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
FLOSS je sjajna prica. Problem je u tome sto ga 95% korisnika intrinzicno i sustinski ne razumije. Tako da su korisnici prezreni, ne koncept. Citiraj:
Citiraj:
Dakle, kao sto rekoh, nije problem FLOSS, problem su Zeloti poput tebe koji smatra da im nesto pripada, da nesto *moraju* imati i da su, kao i u bilo kojem drugom fanatizmu, mracne sile (koje nisu s nama u sobi) protiv njih. No to naprosto nije tako i tesko je nekada prihvatiti da su pet... ne, cekaj, ipak cetri nebitna lika kojima ne radi dual boot piratskih Windowsa i opskurne Linux distribucije sa Secure Bootom... jednostavno nebitni likovi. Na sto se iz nikome poznatih razloga pale drugi likovi koji uopce nemaju taj problem. To se kroz FLOSS najcesce manifestira kroz ljude koji ga, kako rekoh, esencijalno ne razumiju, pa shodno tome nikada nisu imali niti (ne)priliku pridonijeti nekom takvom projektu. Sumarno, mogu li ja od nekoga ovdje konkretno cuti ili da pokaze na lutki za napuhvanje gdje ga je to zlocesti Microsoft doticao? Jos radje, gdje je taj doticaj imao presijek sa Secure Bootom ili cime vec, jel... Mislim, ja nisam neprovjerljiv lik i potrebno je do 5 sekundi Googla da se grubo vidi u kojim (FLOSS) projektima sudjelujem. Ove godine se cak moglo vidjeti i u Zagrebu i to prije zadnje stanice okretista tramvaja. I moram priznati da me do sada konkretno Microsoft nije sputao u toj otvorenosti. |
@Bubba, čitajući tvoje strawman rantove koji tanko graniče s trolanjem još uvijek ne vidim zašto bi baš MirCoSoft bio dobar izbor za (jedini) entitet koji potpisuje boot loadere?
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
A tebe zulja sto Microsoft nesto potpisuje. Wow. Da, jos jedna klasicna boljka Zelota je manjak fokusa na bitno, jer najcesce nemaju dovoljno strucnog aparata da se bave bitnim. Tako da... Nisam ni ja ovo ocekivao. :) Citiraj:
Kupio si Obodinov frizider i FAP-a 1314 pa ne znam jesi li kukao po Cetinju i Pančevu kako ne mozes staviti svoju distribuciju na njih, a tI sI tO kUpO sVoJiM nOfCiMa hur dur dur... Citiraj:
Citiraj:
Ali dodatno cu ti odgovoriti - ti si butthurt (sto je po definiciji bezrazlozno) zato sto je to Microsoft. Geez, wow, prosto da se covjek zapita zasto to nije šizoidna ekipa koja drzi, koliko ono... ispod 5% trzista desktop OS-eva a i to je vjerojatno metrika u maniri "trust me bro". Zamisli: Citiraj:
Citiraj:
Bi li bio jednako pogodjen da to potpisuje Insyde Software (eto svega mi ja prvi puta cujem za njih, ne bih ni znao da postoje da nisam isao vidjeti tko su sve memberi)? Citiraj:
|
As always, pričaš bedastoće kad nemaš argumenata. A i kad imaš. Samo si željan prepucavanja i nadmudrivanja. A vokabular i način izražavanja... omg.
Eto Tomek, tako je to kad hraniš trola :fiju: |
Citiraj:
I ode i zadnji tracak nade za normalnim razgovorom na ovom forumu u vrazju mater. I'm out. |
Citiraj:
Citiraj:
Koji dio razgovora smatras abnormalnim, osim cinjenice da ste zakljucili kako su "Secure Boot i TPM primarno prilagodjen Microsoftu" (a nisu), kako vam Microsoft narusava kvalitetu zivota (a ne narusava) i finalno infantilno "zasto bas Microsoft" sto je na razini "sto ce ona kuja od raske meni govoriti kak da se ja oblacim, ono e kus ne" a eto, vidio si tko upravlja konzorcijem, pa si slobodan predloziti nekog boljeg. Cak sam ponudio i suradnju s LF-om kojeg si zazvao, pa vidim da si i to preskocio... Zapravo si u pravu, tuzan rasplet. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:23. |