![]() |
Trebam dva diska za preporuku. Nisam pratio tržište godinu-dvije. Kod sebe doma koristim intel i samsung.
Manji od 240-256 GB i veći od 480-512GB. Zahtjevi su da je pouzdana platforma i da neće biti reklamacija. Sata sučelje. Uzima se više komada. |
Crucial MX 500. 5 godina jamstva, cijena dosta niža od samsunga i intela, malo skuplji od kingare i điđibajta, a osjetno brži.
Sent from my SM-G965F using Tapatalk |
Nisi čuo da je bilo osjetno reklamacija? Jer na 100 komada ako 20 rikne u 6 mjeseci, to mi je problem. :D
|
Prvi glas.
Citiraj:
enivej, samsung i prst u uho |
Možda nisam dobro napisao, kao pitanje sam napisao.
Budem pogledao, hvala na savjetu. :) Imamo nešto 860 pro ali su preskupi za veću količinu. Možda 860 EVO 500GB običan i bok. |
Citiraj:
Bezveze bacanje para, Crucial MX serija je najbolja kupovina. |
Citiraj:
500GB, 300 TBW 1TB, 600 TBW 2TB, 1200 TBW 4TB, 2400 TBW :kafa: |
Kontroler će odapet prije tih brojeva.
|
Citiraj:
Opsežni testovi su pokazali da svi ssd-ovi izdrže puno više nego što proizvođač predviđa, neki i 50-60 puta više od predviđenog, znači odlazi se već na petabyte brojke. A o kakvim je brojkama riječ je dovoljno reći da su neki modeli na testovima pokazali da mogu izdržati 90 godina konstantnog pisanja po njima u normalnom consumer okruženju. |
Citiraj:
|
Dao si odgovor koji je realno nebitan.
Ako ćemo već izvlačiti neke suhoparne brojke zasnovane na predviđanju i statistici, onda mi se bitniji podatak čini MTBF (MTTF) koji ide u prilog Crucialu i koji kod Samsunga 860 iznosi 1.5 milijuna sati, a kod Cruciala MX500 1.8 milijuna sati. I jedna i druga brojka je najobičniji marketing, a na kraju se sve zapravo svodi na cijenu, ako je Crucial jeftiniji onda se tu nema šta pričati koji je bolji izbor, pogotovo ako se kupuje više komada. |
Ja sam isto vagao MX500 vs 860 Evo za sekundarni ssd. uzeo samsunga. Zašto? Zvučnije ime i imati će više healtha kad ga budem prodavao pa ću ga lakše utopiti za bolje pare.
Extra "performanse" su bonus. |
Jedini health je trajanje jamstva, a ono je 5 godina kod oba diska.
|
Citiraj:
To da ćeš dobiti više para pri prodaji vjerujem, dobiti ćeš točno onoliko više koliko si više i dao kad si kupovao :D |
Citiraj:
:chears: *i e-penis jer imam zamzunga Relevantno je jer više healtha lakša prodaja. Lakša prodaja = više para jer digneš cijenu da ne bude prelaka prodaja. Citiraj:
A ne bi vjeroavao kako sam lako utopio 250GB 850 Evo za solidnu lovu bez garancije sa 100 posto healtha. I još si spomenuo kontroler će odapet prije nego što bude wear down.. pa to je super ako je u garanciji i ako imaš bekapove. Nova garancija, vjerojatno novi disk boljih performansi i možda čak i kapaciteta. Prodaš, kupiš novo sa još vecim kapacitetom. Ja sam za vertex 4 kojem je šansa da će riknuti u garantnom bila veca nego da neće dobio u zadnjoj godini jamstva umjesto 128 gb što sam imao- 250 gb Evo 850. Jedino što sam dobio garanciju 3 g jer je toliko dobio shop. Ja pristao na to i po isteku garancije ga prodao. Taktika sa ssd-ovima mi je kad istekne garancija ili pred istekom - prodat za što više para i napraviti upgrade. Tako mi se neće desiti ovo što mi se desilo sa 980TI da je krepala nakon isteka garancije a ja zbog para tj. škrtosti da platim puno zbog situacije sa grafičkim (jedini upgrade mi je realno bio 1080TI ili nove 2070+) nisam napravio planirani update i popušio lovu. |
Sve 5, ali pričamo o consumer SSD-ovima koji sad koštaju od ~570 do 700 kuna (za 500 GB). Kod 980Ti je dosta drugačija računica.
Kako sam si uzimao SSD-ove s godinama, u pravilu sam svake dvije godine za iste novce dobio duplo veći kapacitet. Da ovaj MX500 idem prodavat za 2-3 godine, ne znam koliko bih manje dobio za njega, u odnosu na 860 Evo. Ili recimo da sad idem prodavat MX300 pred kraj garancije, u odnosu na 850 Evo. Da dobijem 100 kuna manje u oba slučaja, nisam u gubitku jer sam ih toliko manje i platio. Kad bih kupovao SSD bez garancije, uzeo bih u obzir health, ali uz garanciju mi je to sasvim nebitna stavka. Meni ni iz džepa ni u džep ako netko kupi Samsung ili Crucial, a dokle god proizvođači neće jamčiti za podatke, za mene nema pouzdanog diska (naravno da nećeš bit mazohist i kupit disk s kojim dosta ljudi ima problema). Citiraj:
|
Ti si uzeo MX, ja Samsunga i zadovoljni smo s njima... Na kraju, to je jedino i bitno :)
Ostalo su nijanse.... |
U laptopu imam wd green ssd 120gb na kojem su windowsi, instaliran je u ladicu gdje je bio opticki uredaj. Laptop je nekih 5-6 godina star i poceo je pokazivati znakove starenja... Iz iskustva - ovo je najpametnija investicija koju sam odradio u zadnje vrijeme, ubrzanje citavog sustava je osjetno.
na stolnom racunalu imam 120gb sata ssd od sandiska, uzeo sam ga jer je bio na snizenju i zbog 5 godina gare. Definitivno u danasnje vrijeme SSD je obavezan dio svakog PC-a Sad razmisljam u potpunosti preci sa mehanickog diska na ssd storage - samo sto su mi ovi od 1tb jos uvijek preskupi. |
Investicija bi ti bila još bolja da nisi uzeo najsporiji SSD na tržištu - po brzinama, WD Green je dno. Vjerojatno su i oni Kinezi koji se na Aliju ili eBaji prodaju na kile za par $ brži od njega.
|
Citiraj:
844kn ADATA Ultimate SU800 1TB SATA SSD u UZI-ju? To mi se čini stvarno dobra cijena. |
Citiraj:
|
Treba mi manji SSD (240GB) za stariji laptop, što je najbolje uzeti u rangu do 250kn?
Nudi se dosta toga, Adata SU630, Apacer AS350, Gigabyte, Crucial BX500, Kingston A400 |
Crucial ili Kingston
|
Pozdrav, ovako: skroz sam nov u svijetu SSD-a i napokon bih uzeo jedan, nekih 240-250 GB samo za sistemski, stari HDD ostavio za igrice. Budući da čujem da sad cijene prilično padaju, može neka brzinska preporuka? Koji su kvalitetni i trajni a da je cijena prihvatljiva i gdje kupiti? Vidim da se Samsung EVO serija hvali jako ali su skoro 2x skuplji od ostaih čini mi se. Ali kao što rekoh, nov sam skroz u tome pa... Nikakve posebne extra namjene, samo za sistem i bootanje, a poslije možda uzmem 500 gb li nešto za igre i sl.
Hvala. |
Kingston ti je sasvim ok za 250kn, 3 godine garancije.
Nećeš fulat s nijednim, što više gare i vozi. Na papiru postoje neke razlike, no u praksi neprimjetno. Jedino da umjesto 2.5" uzmeš M.2 ako imaš podršku na matičnoj. |
samsung je kralj AFAIK i IMO, ali previse traze u nas za njega.
a gle ovo :-). kikiriki. https://www.mindfactory.de/product_i...S_1222727.html |
Ma nema uopće rasprave, Samsung je kralj SSD-ova zadnjih par godina, no cijena im nije gotovo ništa pala. Preko 500kn za 250GB, nema smisla u 2019.
|
Kao i B-Die RAM, postaje "neisplativo" za kupovinu za po doma za averige Joea. Pred godinu dvije kad je ono sporije 10% koštalo 5-10% manje OK. Ali sad kad 10% sporije košta i do 30% manje, ne znam koliko se "isplati" za boot windozera i videoigara.
ima blizu mene neki A-Data najjači njihov, veli max brzine i 5 godina gare za cca 300 ćn....moglo bi bit ok ha? Zamzung ipak preskup jbg....bitnija mi je garancija. Ne znam što je M.2 hahaha ali sumnjam da imam podršku, matična stara 6-7 godina, nemam čak ni opciju boot sa USB-a nego sa DVDa moram windoze instalirat :D
Edit: imaju i crucial po sl.cijeni vidio sam....obje su dobre marke čini mi se ali nisam stručnjak |
kao i sa svim drugim, svaki proizvodac ima bolje/skuplje i losije/jeftinije.
malo mi je cudno da ti maticna stara 6-7g nema usb boot. ja bi reko da ima sigurno. zaboravi m2. ne treba ti to. |
Citiraj:
btw jel istina što su govorili još stari Iliri: "once you go SSD, you never go back"? :D:D |
Citiraj:
novi komp ce ti to bit. |
Citiraj:
To instaliram kao i normalan disk? Iste dimenzije kao HDD, metnem ga, SATA3 kabel i vozi? Ima nekih caka kod instalacije? Formatiranja i pizdarije? Dobro bi došao neki link sa savjetima... |
Citiraj:
Najsporiji SSD je barem 10x brži od najbržeg HDDa tako da... Jedino kapaciteti su još tanki ali i to ide polako na bolje i bolje. Sent from my SM-G965F using Tapatalk |
Citiraj:
Hint - WD Green SSD |
Hehe. Dno dna.
I samo zbog toga nikada u životu necu ni pogledat WD ssd-e pa nek im je na duši. |
Ne treba isključivati proizvođača zbog jednog modela, ali taj Green je fakat dno dna.
|
Citiraj:
Ima WD Black seriju SSD-ova koji rasturaju po brzini, ali im je cijena poprilična.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:20. |