PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   NAS - Network Attached Storage ili mrezni disk (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=209288)

Matijac 05.10.2022. 08:12

Ste dobili mail za novi synology router? Ima kakve prednosti to za nas koji imamo njihov server? Ja imam stari asus još i oke mi je.

Libertus 10.10.2022. 08:50

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3608418)
Upravo testirao kako DS216+II radi a ChaCha chiperom. Nešto je brži (oko 15 MB/s) i dosta responzivniji. Vrlo brzo dosegne maksimalnu brzinu, cca 20 sekundi nakon početka skidanja, za razliku od AES kojemu dosta treba, a u većini slučajeva ne dođe niti do 10 MB/s.

Mana mu je što zakuca CPU na 70-80% kada dođe do 15 MB/s. Ali i AES usprkos podršci na CPU, drži CPU na 50% na 10 MB/s, isto kao i ChaCha na 10 MB/s.

Testirao sa skidanjem Ubuntu image od 3,5 GB, nekoliko puta sa svakom vezom.
Budem ostavio na ChaCha chiper neko vrijeme da vidim kako će se ponašati.

Inače, prebacivanje s AES na ChaCha je doslovno izmjena jedne linije u .ovpn config datoteci (chiper).

Vozio mjesecima na ChaCha, i onda slučajno pročitam razlike između AES-CBC i AES-GCM verzija. Uglavnom, pobrisao u openvpn datoteci sve druge chipere i ostavio samo AES-128-GCM kao mogući. Veza slična ili nešto brža kao s ChaCha, a CPU opterećenja manje pošto koristi specijalizirani hardware za kriptiranje.

Lewis 11.10.2022. 17:46

Bok,

Koristi li tko Synology Surveilance Station 9.x ?

Pokusavam dodati Reolink RLC 823A kameru (koja je na njihovoj compatibility listi) i nece pa nece. Na scaniranju mreze je uopce nevidi, ka dodam manualno i izaberem je sa liste (podrzana je kao sto rekoh) onda javi da je disconnected i nema slike/signala sto god da probam. I stoji usklicnih kod "authentification" premda sa tim istim username/passwordom mobilna i win aplikacija rade normalno (probao sam i HTTP i HTTPS)

IP na kameri sam prebacio na static, dodao i jos jednog usera (da nebude samo defualt) i novi password, proboa portove 80, 8000 i 9000 ali preko Synology nece da ju nadje/autentificira (nece ni Test connection button) nikako?

Jel ima neka caka sa Licencama za kamere (kolko znam ima dvije licence sa mojom DS 1817+ modelom) koje nekuzim ili sta ?

Hvala

Nikky 11.10.2022. 18:23

A ta kamera bi bila ukupno 1. ili 2. ?

Na brzinu našao ovo > https://www.reddit.com/r/synology/co..._and_synology/

Lewis 11.10.2022. 18:33

Bile bi ukupno Dvije ali nece ni jednu da spoji/vidi.

Probao sam i kao Generic ONVIF i kao bas Reolink 823A kad ju izaberem sa liste u SS9.x (nudi je kao kompatibilnu, da nije tkao bilo nebi ni kupovo taj model).

Ja nemogu doci uopce do toga da proradi test connection tj. nece da se konektira na kameru premda je IP dobar, ponasa se kao da nevalja user/password a vec sam ga 5 puta pokuso promjenit/dodat jos jedna/drugi user da nisam lud pa svaki put fulam password :).

Kad sniffam mrezu vidim kamere na IP adresi koju sma zada/snimio u kamere bez beda, cak sam pokusao i switcheve thumbat da nide kroz 3 switcha nego 2 (POE swithc i jos jedan) ali nista.

Dok Reolink app ih nadje u par sekundi i spoji se...
Negdje vidim spominju port 8000 negdje 9000 pa mi palo na pamet da mi mozda router neda taj port ALI da je do porta nebi se mogo spojit ni sa reolink aplikacijom iz windowsa ?

EDIT: Dobio sam autentifickaciju da je skuzio kamere prkeo HTTPS :443 porta, Ali slike i dalje nem a i nakon "activating" ptocesa koji traje kojih 2 minute (tako i pise na info) samo dobijem Disconnected :(.
ovako to izgleda: https://prnt.sc/YXd6X_OafREi

Nikky 11.10.2022. 21:19

Jeli ima neki alternativni sw iste namjene ?

Lewis 11.10.2022. 21:32

Ma radi to iz Reolink softwarea ali onda neradi sa NASa i gubi smisao/poentu zasto sam uzeo kamere (nezelim imati upaljen PC). Jos sam pazio da budu kompatibilne sa SS.

Poslao sa Support Ticket Synologyu i Reolinku da vidim sta ce reci.

Libertus 11.10.2022. 21:49

Jesi probao obični http port 80? Meni su sve kamere tako spojene i sa onvif.

Lewis 11.10.2022. 22:32

Jesam, nista ne prolazi autentifikaciju ako nije https port 443

Nikky 11.10.2022. 22:36

Mislio sam na alternativni sw koji se vrti na samom NAS - u.

Lewis 11.10.2022. 22:55

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3630099)
Mislio sam na alternativni sw koji se vrti na samom NAS - u.

Vidio sam neka 2-3 ali to sve ide samo preko Dockera/VMa a to bi za sad izbjego.

Lewis 12.10.2022. 01:14

Uhhhhh, napokon.

Dobio sam ga, preko ONVIFa i porta 8000.

Je....i default od Reolink kamere je takav da u njegovoj aplikaciji tamo duboko zakopano negdje pod advanced pa setup pa network pa protocols pa scrollllll skuzim da je sve osim HTTPS iskljuceno po defualtu tako da nijedan 3d party app nevidi protokole tj. kamere.
Nije prihvacalo nista osim HTTPS a ONVIF nece preko toga (bar ne u SS9 jer cim prebacim na HTTPS neradi ONVIF).

Kad biram rucno Reolink kameru jos uvijek nemogu dobit da proradi pa cu se morati pozabavit i sa time ali barem sad radi preko ONVIFa.
Jedino sto mi on neda H265 codec da izaberem nego nudi samo H264 pa me sad muci filsize na H264/4K/ 4096 bitrate/10 FPS... Brzo se nakupi 1GB za 15ak minuta...

Cuky 12.10.2022. 07:37

Stavi na kamerama da ti snima samo kad imas motion detection ili neki drugi alarm, npr. Line crossing.

Tako ti nece nepotrebno zderat prostor na disku.

Osim ako ti je uvjet da snima 24/7 😐

Nikky 12.10.2022. 08:09

A jeli mora biti 4k rezolucija ?
Odaberi mrvu manju na kojoj se i dalje uredno vide svi detalji :fiju:

Lewis 12.10.2022. 09:08

Da stavio sam motion detect, dao sam svakoj po 100 GB prostora na NASu pa cemo vidjet. Alert za motion detection radi. Dobijem mail obavijest od NASa jer trenutno obje gledaju komp dok radim (testiranje u radnoj sobi :)).

Lewis 13.10.2022. 11:41

Evo update,

Uuspio sam rjesiti i H265 codec.
Nesto je u snyology SSu zezalo, kao neki bug gdje autentifikacija zapne kad dodajem rucno kamere (Reolink RLC823A) i stoji tako beskonacno (tj. vrti onaj krug i nikad ne zavrsi autentifikaciju) pa sm aisoa na ONVIF automatski koji naravno krivo prepoznaje kamere.

Ali kad dodam kameru svejedno (bez autentifikacije) nakon sto je doda u GUI onda se uspije logirati sa tim loginom/passom koji su upisani za autentifikaicju bez problema.

Tako da vise nemoram korisiti ONVIF nego prave settingse kamere.

Sad ih vidi kao RLC 823A umjesto prijasnjih IP122 ONVIF modela i sad naravno mogu izabrati H265 codec.

To je to, sad instalacija na tavan za koji dan i "igranje" sa PTZ/Patrol/Motion detect opcijama u Synology SSu :D.

Hvala svima.

P.S. Reolink support je stvarnr brz i dobar, ne odgovaraj sa FAQ linkovima (kao Synology support) nego netko stvarno procita/pogleda e-mail..

1v@n 18.11.2022. 11:56

Postoji li na tržištu ikakav pažnje vrijedan NAS s Thunderbolt 3 priključkom?

Najradije bih uzeo Synology ali bih volio brži pristup podacima/raditi direkt na diskovima.

Naletio na nekakav Terramaster TD2 koji djeluje smiješno jeftino, nema nikakvu softversku podršku a RAID se podešava mehaničkim switchem na kućištu, plus što je užasno glasan.
Synologyu ide u prilog apsolutno sve osim brzine.

Gledam 218Play kod Synologya

Lewis 18.11.2022. 13:16

Pa gledaj neki synology sa 10gbit opcijom. Evo izaso je DS923+ za koji mozes dokupit njihovu T1mini 10Gbit karticu a i moci ce koristiti Ssd cache diskove za volume (od DSM 7.2) pa ga mozes pretvorit i hibridni 6 bay :).

1v@n 18.11.2022. 13:37

To su već ekstremne mogućnosti i cijene. Doslovno mi treba kućište za 2 diska s RAID-om i Thunderboltom. Spajat će se na novi iMac koji od portova ima samo. 2 Thunderbolta i Gigabit ethernet tako da nemam puno opcija.

OWC/Akitio je imao u ponudi točno to što tražim ali je EOL i nema ga nigdje.

Izgleda da će morati biti Synology na kraju

mann 01.12.2022. 14:53

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3638676)
To su već ekstremne mogućnosti i cijene. Doslovno mi treba kućište za 2 diska s RAID-om i Thunderboltom. Spajat će se na novi iMac koji od portova ima samo. 2 Thunderbolta i Gigabit ethernet tako da nemam puno opcija.

Neznam dali drobo i dalje ima takve "use" caseve. EDIT: Cini mi se da da. https://www.drobo.com/storage-products/5d3/

Night 02.12.2022. 11:01

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3638676)

Koliko sam te razumio tebi uopće ne treba NAS nego Thunderbolt kućište. Vidi što TerraMaster nudi.

1v@n 04.12.2022. 12:34

A ono, jedno i drugo.

Na kraju uzeo G-RAID s Thunderbolt 3.

Sad stiže DS218 za ostalo i tu imam jedno pitanje.
Imao sam davno Synology i u njemu WiFi dongle, jer je bio smješten na mjestu do kojeg mu nisam mogao dovesti internet, a ovo je bilo dovoljno da korisnici mogu do nekih sitnih podataka kad nisu u istom prostoru.

Sad čitam da Synology od DSM 6.2 više ne podržava WiFi dongle.
https://kb.synology.com/en-global/DS...%2C%20or%20hub.

Mogu uštekati neki AP u client modu, ali bih htio izbjeći dodavanje još jednog uređaja.

Može li se samo jednostavno staviti ranija verzija DSM-a i riješen problem?
https://archive.synology.com/download/Os/DSM

Koliko vidim, 6.1.7 je zadnji.

S obzirom da mu je namjena lokalni backup, torrent i povlačenje medija na TV/zvučnike, a opet da mogu do nekih podataka kad nisam doma, mislim da mi najnoviji DSM neće puno značiti.

Pupo 04.12.2022. 14:31

Pa jel inace nemas neki AP u stanu? Ne treba ti dodatni uredjaj. Il nisam razumio situaciju.

Nikky 04.12.2022. 14:50

@1v@n
Zašto si kompliciraš život ?
Stavu fizički taj DS218 bilo gdje imaš Lan od lokalne mreže.

xlr 04.12.2022. 18:22

NAS-u je mjesto u podrumu (ili gdje god imas provucen LAN kabel). Osim ako mu iz nekog razloga moras moci fizicki pristupati radi ubacivanja USB stikova u njega i sl. 99% toga ide preko mreze, a ako je srece neces nikad morati rukama dirati taj NAS.

Ovo automatsko backupiranje USB stickova mi je bio uvjet kada sam sebi kupovao NAS - nisam to nijednom koristio. Ni ja ni zena. Sve odradjujemo preko mreze i kompova.

1v@n 04.12.2022. 20:40

Stvar je u tome da ne mogu provući LAN kabel od routera do nijednog drugog uređaja u stanu.

Smješten je na najglupljoj mogućoj lokaciji, na pola metra od ulaznih vrata, na zidu hodnika. TV je na skroz suprotnoj strani stana u prostoriji s lijeve strane, a komp je u drugoj prostoriji s desne strane.

Ići će negdje iza TV-a, jer želim vuć s njega muziku/filmove.

Nikky 04.12.2022. 20:51

Posudi i probaj PowerLine, bitno je da pogodiš istu fazu ... tako "prebaciš" mrežu kamo trebaš,
ili napravi radnu akciju i preseli instalacije da router dođe gdje ti treba ...

1v@n 04.12.2022. 20:59

Radne akcije padaju u vodu, jer ne smijem ništa dirati po stanu. Powerline je opcija, ali jednostavnije i jeftinije mi je prebaciti Synology na stariju verziju i puknuti WiFi stick unutra, jer mi treba za tu i tamo povući neki file ili eventualno dodati stvari na torrent listu dok nisam doma.

Nikky 04.12.2022. 21:04

Pa i Lap / PC bi imao koristi ako riješiš PowerLine.

1v@n 04.12.2022. 21:25

Realno, i ne previše.

Imam trenutno na kompu spojeno:
2x 10TB diska u RAID1 spojeno preko TB3 i još 4 različita USB diska od 3 do 8TB. Sve što mi treba je spojeno na komp. Laptopa sam se riješio, a trenutna brzina neta mi je dovoljna da brže ponovno skinem nego da vučem bežično.

Curin laptop je ionak korišten više manje na kauču + nema LAN port.

Na TV imam spojena 2 eksterna diska s multimedijom i sad se hoću riješiti svih eksternih diskova koji su ionako backupi backupa i prebaciti multimediju i stvari koje mi trebaju, a rijetko ih koristim na NAS.

Ono što trebam je DS218 povezati s netom, a da ne uključuje razvlačenje kabela i dodavanje AP-a. Jedina opcija osim para powerlinea je USB WiFi stick za koji očito moram skinuti stariju DSM verziju.
Imao sam davno na Synology spojen i TV tuner, jel stvarno sad ti USB portovi ne služe ničemu osim kopiranju na interne diskove?

Lewis 04.12.2022. 21:33

DSM 7 je ubio support za dosta tih USB externih deviceva pa tak da ako bas inzistiras na tome stavi DSM 6.x. Taj NAS ionako nije neka mrcina i star je sad vec 5 generacija tak da njemu ce i DSM 6.x ionako biti prirodno okruzenje.

dadoremix 04.12.2022. 22:37

Puknes nas iza tva i bok
Ak su tam kabli
Nas mora biti na kablo, sve ostalo je no no

spiderhr 05.12.2022. 08:28

Doma imam QNAP TS 219P II koji je uključen ali koliko ga malo koristim razmišljam ga ugasiti pa paliti kada radim backup.

Razmišljao uzeti neki Tiny komp da stane tu gdje je i NAS i da bude upaljen i stavljen bore Nextcloud (OwnCloud na QNAP ide samo do 8.0.4 jer ni sam NAS ne ide više ni php ni išta više ali za backup je dobar).

Opet je tu koliko bi to struje na godišnjoj razini otišlo za komp pa sad razmišljam uzeti storage VPS gdje bi upogonio NextCloud ili dok isprobam Seafile i FileRun.

Sam QNAPov app koji mogu staviti na mob da mi backupira fotke tj. da ih mogu pobrisati sa moba a da su mi stalno dostupne ne zadovoljava potrebe (Nextcloudova app radi tako da kreira godinu pa onda mjesece i tako mi prebacuje fajlove što mi je super plus što ima i dodatak maps pa vidim gdje su fotke napravljene).

Stalno nešto kemijam ali nikako nisam zadovoljan.

Trenutno sam našao storage vps 512 gb za 25 dolara godišnje i da server je u Americi.

Sad da sam paranoičan ako netko vidi fajlove bude vidio najviše fotke mačke i raznih gluposti kaj stižu na mobitel (whatsapp, viber).

Plus kaj bi Gogs (GIT) instalirao.

Samo malo na glas razmišljam o tome kako NAS ne koristim u punom potencijalu, čak ni u pola. Žali bože kaj je upaljen :fiju:

1v@n 05.12.2022. 21:03

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 3642920)
Puknes nas iza tva i bok
Ak su tam kabli
Nas mora biti na kablo, sve ostalo je no no

Ma svakako će biti iza TV-a spojen kabelom na TV.

Jedini razlog zašto mi na njemu treba pristup na net je da dok sam negdje na putu i eventualno ostanem bez dokumenata/kartica/mobitela, a cloudu ne mogu pristupiti zbog blokiranih domena i sl. stvari kojih sam se nagledao dosad…da mogu s njega povući ako zatreba.

Problem je što su skinuli listu podržanih adaptera s weba za novije modele.

Zadnje ima za modele -17
https://www.synology.com/en-br/compa...change_log_p=1

Naručio jednog s liste pa da vidimo koliko izbirljiv može biti

medo 05.12.2022. 22:28

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3642952)
Opet je tu koliko bi to struje na godišnjoj razini otišlo za komp pa sad razmišljam uzeti storage VPS gdje bi upogonio NextCloud ili dok isprobam Seafile i FileRun.

Vidim da imaš Debian logo https://forum.pcekspert.com/images/smilies/chears.gif

RPi 4 (RaspiOS 5.15 kernel), troši 2.5-5.5W. Storage je Seagate Expansion 16TB USB3 + Samsung 860 EVO SATA u USB-C ladici. U godinu i pol se niti jedan nije spontano disconnectao sa USBa. Glavni drive je EVO i svi shareovi su na njemu. Troši <1W skoro uvijek.

U cronu je skripta koja u gluho doba noći provjerava zauzeće SSDa. Kada prođe 75% onda skripta prebaci sve što je starije od nn-dana na 16TB HDD i napravi symlinkove u direktorij iz kojeg su fileovi uzeti koji je sharean u Sambi.

Tako sam si složio tiering i aktivira se jednom u mjesec-dva. Fileove sa HDDa i SSDa vidim u istom shareu. SSD ne troši skoro ništa struje. RPi 4 troši nešto malo. Vanjski HDD mi je praktički stalno u sleepu i ne troši skoro ništa. Potroši kada mu se pristupi, a to je jako rijetko.

Nikky 05.12.2022. 22:57

Interesantan info,
trebao bi složiti nekakav how to, pogotovo te lukave skripte.
Koje rw brzine preko mreže ostvaruješ ?

medo 05.12.2022. 23:41

Već sam htio presložiti tiering skriptu da uzima u obzir više stvari recimo access time pa da prebaci ono što sam već pogledao na HDD ali onda mi je prebacivala stvari koje sam napola pogledao.... :beer: pa je trebalo slagati delay tipa access time minus n-dana.... a to je samo jedna od stvari. Jednom kada kreneš to raditi zakomplicira se i kosi sa obiteljskim životom :D

Transferi idu skoro do full gigabita ukoliko ne koristiš enkripciju jer niti jedan RPi nema nikakvu akceleraciju za enkripcije. Dosta ovisi o SATA bridgeu koji se nalazi u eksternoj ladici. Uzmeš USB-C ladicu sa USB-C <-> USB-A kabelom za RPi sa ViA chipsetom i miran si. Podržava UASP, TRIM i smartctl radi preko toga s time da moraš udevu reći da koristi trim za device s tim ID-em. Pisao sam o tome u Linux temi.

Uglavnom 4K video se gleda bez problema s toga.

spiderhr 06.12.2022. 08:11

Citiraj:

Autor medo (Post 3643122)
Vidim da imaš Debian logo https://forum.pcekspert.com/images/smilies/chears.gif

RPi 4 (RaspiOS 5.15 kernel), troši 2.5-5.5W. Storage je Seagate Expansion 16TB USB3 + Samsung 860 EVO SATA u USB-C ladici. U godinu i pol se niti jedan nije spontano disconnectao sa USBa. Glavni drive je EVO i svi shareovi su na njemu. Troši <1W skoro uvijek.

U cronu je skripta koja u gluho doba noći provjerava zauzeće SSDa. Kada prođe 75% onda skripta prebaci sve što je starije od nn-dana na 16TB HDD i napravi symlinkove u direktorij iz kojeg su fileovi uzeti koji je sharean u Sambi.

Tako sam si složio tiering i aktivira se jednom u mjesec-dva. Fileove sa HDDa i SSDa vidim u istom shareu. SSD ne troši skoro ništa struje. RPi 4 troši nešto malo. Vanjski HDD mi je praktički stalno u sleepu i ne troši skoro ništa. Potroši kada mu se pristupi, a to je jako rijetko.

Da da Debian logo. Debian mi se više sviđa mada zna kasniti sa paketima ali to mi nije problem.

Inače sam počeo s Ubuntuom pa nekako logično da odem na Debiana.

Upoznat i sa ostalim distrama (CentOs).

Ali da, dobar info za RPI, imam doma RPI3B+ trenutno stoji nekorišten.

Night 06.12.2022. 09:07

Ako ćeš RPi stavi si OpenMediaVault na njega i imaš dosta lakše podešavanje cijelog setupa. A onda lako instaliraš OMV-Extras pa imaš Docker i Portainer i onda možeš kroz containere dodati razne stvari, od downloadera Youtubea do OwnCloud/NextCloud i sličnih stvari. I samo hendlanje diskova, RAIDova i ostalo je lakše. Osim ako hoćeš puno učiti, onda je super stvar i složiti sve na Debianu (Raspbianu) od nule.
Baci oko na NovaSpirit Tech Youtube kanal gdje lik ima PiHosted seriju gdje se dosta bavi Pijem kao NASom.

Pupo 06.12.2022. 09:25

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3643124)
Interesantan info,
trebao bi složiti nekakav how to, pogotovo te lukave skripte.
Koje rw brzine preko mreže ostvaruješ ?

Baš sam htio napisati isto, da podijeli to s nama tudumima lijenima :D Sviđa mi se jako koncept.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:31.