![]() |
Jedno pomalo DIY pitanje.
Starcima je nešto sa vanjskom jedinicom klime, uopće se ne pali. Radi se o haier klimi 3.5kW, vanjska je 1u12be5era. Pogledao bi elektroniku, ali joj ne mogu prići i trebao bi skinuti klimu sa nosača. Jel dosta samo zavrnuti ventile na vanjskoj i skinuti klimu ili ima neka procedura? Hvala! Poslano sa mog VOG-L29 koristeći Tapatalk |
Ajde, skinut bi još bilo i moguće. Ali pitanje je kak da ti to vratiš? Cijevi kad otpustiš će trebati poslije vakumirati da ne ostane zraka i vlage u njima, a kad pitaš kako se skida klima onda čisto sumnjam da imaš vakumirku.
A drugi problem je što DIY procedura za skidanje vanjske jedinice bez da izgubiš plin uključuje to da upališ klimu na hlađenje na maksimum na nekoliko minuta prvo da se plin ohladi i ukapi, onda zatvoriš izlaz plina (tanka cijev) imbusom i pustiš da radi minutu, dvije - trebalo bi biti dosta da kompresor povuče sav plin u sebe, osjetiš obično promjenu u zvuku kad se to desi, i onda zatvoriš ventil povrata. No, s obzirom da ti ne možeš ni upaliti klimu onda takva opcija otpada sigurno, plus još k tome što poslije ne bi mogao vratiti u pogon jer bi ostao zrak u cijevima. To je obična, stara on-off klima, nije inverter? Koliko je stara? |
Inverter je klima, cca 4 godine.
https://www.technopolis.bg/en/Invert...E5ERA/p/651059 Poslano sa mog VOG-L29 koristeći Tapatalk |
Da, ako ne radi, sigurno ne možeš skinuti sam nikako bez da izgubiš plin. A i ako otvoriš elektroniku, osim ako se baš jako dobro kužiš sumnjam da ćeš to moći popraviti. Starije, on-off klime su se mogle još popravljati, ali ovi inverteri su kompletno puni elektronike razne i to se već dosta teže može popraviti.
To je kao s televizorima, prije se dalo nešto popraviti, danas ako rikne piši kući propalo. Ili ako je popravak, taj popravak obično bude da zamijene kompletnu elektroniku unutra. Zato je kod novih klima bitno da imaš što dužu garanciju, inverter će puno prije riknut nego starije klime zato jer ima više kompliciranijih dijelova, veća je šansa da neki od njih rike i sjebe ostatak. |
Plati servis za taj slucaj.
|
Hvala svima, najvjerojatnije će nova ići.
Poslano sa mog VOG-L29 koristeći Tapatalk |
Uzeo sam Whirlpool klimu sa WiFi modulom,spiw 312l model i u uputama nema ništa za WiFi i spajanje.
Google trgovina nudi neku 6th Sense app koja naravno nema podržanu spiw312l, Whirlpool app službeni nije podrzan,na daljinskom blinka WiFi ikona,svakako ću kontaktirati Whirlpool customer support,svugdje spominju WiFi upravljanje ,a ne bi me čudilo da nemaju Poslano sa mog Redmi Note 9 Pro koristeći Tapatalk |
pa mozda ima mogucnost za wifi upravljanje ali jesi li ti uopce dobio wifi modul, tj. stick uz klimu?
obicno bude posebna kutijca u kojoj je wifi stick koji se prikopca u klimu i na njemu je QR code za app. |
Citiraj:
Jel imam kakvu alternativu,smiju li se ime spajati na pametne utičnice ? Poslano sa mog Redmi Note 9 Pro koristeći Tapatalk |
Citiraj:
Broadlink rm4mini. Za ~120kn ti se klima “opameti” |
Citiraj:
|
Uzeti Panasonic KIT-UZ35-WKE ili recimo Mideu All Easy Pro? Panasonic trenutno na akciji pa je i jeftiniji ali nema wifi i sva čuda što nabrajaju za Mideu. Ili nešto treće, 3.5kw okvirno i do nekih 4500 kn, bitno da je što tiša.
|
Momc, nikako da nađem pravi izaraz za ovaj dodatak za klima uređje.
Da li itko zna da li se ovaj dodatak može naći negdje kod nas ? https://www.amazon.de/-/en/Condition...09&sr=8-1&th=1 |
Da vidis to nije uopce lose, viđa sam na aliexpresu al nisam nikad u nas.
|
Ma super je sigurno. Nisam bolje mogao pozicionirati klimu pa moram ovak.
Na aliX ih ima ko dreka, ali em će proći ljeto dok dođe + velike su šanse a će ta tanka plastika puknuti dok dođe u nas. Ako baš itko ne zna da li postoji mogućnost kupnje kod nas, možda uzmem preko amazon.it pa u locker u trst kao plan B |
Citiraj:
Tako da sam uzeo Midea Blanc II. taman prije kupnje bili na moru gdje su takve dvije bile u sobama i svidjelo mi se kako su tihe... Klima je odlicna i tiha. meni zanimljivo sto moze trositi vec od 120W - neke na minimumu trose 300 što znaci da jako malo moze hladit kad nije potrbno previse umjesto pali gasi... Ove dodatne funkcije ne vjerujem da ce se pretjerano kroistiti osim WIFI-ja Za ovu cijenu kao vi sam gledao isto All easy pro... i neke druge a Japnci da u toj klasi imaju puno manje nego ova moja. Rekao bi kao vecina sto bi rekla ako je za hlađenje bilo sta je OK. Taj All easy jako malos struje trosi - mislim da je najjeftinija A+++ klima, ali upitna je ispaltivost. Za 4+kkn vec ima i ultimate comfort i breezless.... onako +japanci i eto prevelik izbor. :) @Spojler za klimu Posto je senzor temperature vecinom u uredaju mislim da bi mu ovo smetalo na nacin da bi morao postavit i manju temperaturu kako bi hladilo.. Recimo 23 umjesto 27 ili tako nešto. Bilo bi najbolje ako netko ima pa da kaže. Svojevremeno smo u uredu sami pravili nesto kartonsko pa je bilo tako da se klima ugasi ranije jer je zrak oko sebe ohladila. |
Ja na beko klimi imam senzor u daljinskom pa mi to ne bi smetalo. Ne znam koliko novih ima tu foru
|
Ova midea isto ima to ali to je ooseban mod u kojem svake 3minute daljinski salje info klimi koja je temp kod njega temperatura preko irda....
|
Japanci to vjerojatno naplate koju tisuću :D ali odlična stvar, moj daikin nabada temperaturu, pogotovo kod grijanja, kod hladjenja je ok al kod grijanja bi mu trebao taj neki udaljeni senzor.
|
Na kraju uzeo Panasonic. Jučer postavljena klima i danas već problem , bar meni...Kad je tišina mogu čuti vanjsku jedinicu jer je montirana odmah iza unutarnje, kao neke lagane vibracije, to samo kad je tišina u dnevnoj i kad se potrudim čuti, žena nije ništa skužila naravno. Jučer to nisam skužio a radila je od podne kad je završena montaža do navečer. A uzeo je jer sam mislio da će biti tiša od Midee :hitthewal:
|
Jesu stavljene gume između nosača i vanjske jedinice?
|
Meni je to bilo zbog cijevi za rashladnu tekucinu, samo je rukom malo stegnio, i od onda ne klapa.
|
Kako si to rukom stegnuo?
Bas me zanima |
Pa nista samo pritisnio cijev malo da uđe u maticu i nezz jesam li maticu zategnuo malo rukom i to je to, od onda ne vibrira. Nezz jel sad ne vibrira jer je na hladjenju ili zato jer je moj servis upalio ali to sam napravio dok je grijalo i u grijanju nije vise treslo.
|
Ne, nisu stavljene te gume između nosača i vanjske jedinice. Gledao koliko mogu vidjeti odozdo kao da ventilator nije balansiran, moguće da su vibracije od toga. Malo me buni što jučer sigurno nije bilo toga a danas čim sam je uključio.
|
Citiraj:
I jos zategnut maticu koja mora drzat preko 30bara u grijanju |
Ako je napisa tekucina, vjerovatno misli na kondezat.
|
Odlicno, onda sam jaci od Herkula :D. Vibriralo je ja sam to stisnio, vise ne vibrira, problem rijesen.Ne sicam se kako. tocno ima. od. toga 4 miseca, al znam da alate nisam koristio.
Naravno zva sam prvo mestra za klimu, koji se nije pojavio ofc pa sam isao nakon 2 tjedna sam rijesit problem. |
Citiraj:
Tekucinska cijev je freonska ("tanja"), a ni ona nema veze sa vibracijama uredjaja. Takodjer ni one gumice sto ih pakuju sa trecerazrednim uredjajima ne sprijecavaju vibracije. Vibracija se eliminira na nacin da se stavi gumeno tijelo sa vijcima gore i dolje koji nemaju dodir jedan s drugim (odvojeni gumom)i to je jedini nacin |
Evo kako izgledaju ti amortizeri
https://klimatizacija.hr/komplet-ant...-proizvod-644/ Doduse,ovo su jeftinjaci. Pravi su 10 eura komad |
A negdje su se cijevi međusobno vibrirale pa si to malo stisnuo rukom pa se razdvojilo valjda, ako je nešto kovko, onda je barem bakar. Nije sad to neka velika misterija :D koliko čudniji stvari ima koje se dešvaju od toga da nešto vibrira ako je krivo svinuto ili slično
|
imam prastaru midea klimu, zanima me koja je razlika u potrošnji struje kada standardno vrši cool, a kolika kada je na dry? koja je uopće razlika u načinu rada klime tada? jasno mi je kada je cool, ona hladi, a kada je na dry-ju - kako ona zapravo izvlači topao, tj. vlažan i sparan zrak iz prostorija? koliko primjećujem do sada, na dryju je namješten ventilator na auto i češće se pali/gasi nego šta bi to bilo na istoj temperaturi na cool načinu rada?
|
Kupis shellya nekog s power monitorom i ustekaš u njega vidiš :)
Mislim da nema razlike jer radi na isti princip |
inače ili kod ovog prastarog smeća? koliko je glasna, to je za ne vjerovati
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Kad se uspori mogao bi ju u sobi gdje spavam drzati 😊 A prosla mi se dosta cula u sobu iako je bila vani . |
midea radi još uvijek klime? :D ne znam, sada kada bi kupovao novo, stavio bi micu buši, a vjerovatno će tako nešto i uskoro biti ;)
|
Pa Midea je valjda prvi proizvođač po broju proizvedenih klima u svijetu iza Gree-a. Ogroman broj ovih “srednja” i “niža” klasa brendova su Midea klime samo s drugim plastikama. Midea je ogroman proizvođač rashladne opreme.
Osim ako netko treba grijanje, stvarno se pretjeruje s tim preporukama Mitsubushija, Daikina i Toshibe. Za hlađenje to sve dođe na skoro potpuno isto. Uzmeš si onu koja ima dužu garanciju i lijepo ti izgleda :D |
Ako si srece onda dobijes gree,mideu ili haier s nekom naljepnicom.
Upitno je i za grijanje. Ali onda uzmes vise fičra ili/i manju potrosnju. |
Pozdrav ljudi, planiram uzeti solidnu klimu na duze staze :) Nesto malo vise kesa ali da je dugorocnije.
Mnogo bi znacilo ako imate kakvu preporuku za klimu ili iskustva sa nekim sto sam nasao. Svrha: za hladjenje i grijanje. Za neke 2-3 sobe od 50ak kvadrata ukupno. Preporucili su mi vec ovu klimu Mitsubishi inverter klima SF 5.0 kW -- https://luk.ba/proizvod/mitsubishi-i...ima-sf-5-0-kw/ Par osoba koji imaju slicne potrebe i slican prostor vec imaju tu klimu i oni su bas zadovoljni pa sam kontao da je to dobra opcija. Jel ima nesto bolje u rangu do 1500€ - 2000€? Ne znam sad koje su tacne razlike izmedju ove SF i ovih EF, AP, LN serija, ali vidim da su ove malo skuplje, pitanje je da li su bolje? Da li ima smisla doplatiti malo vise za ove druge serije? Ako nekoga zanima linkovi: https://luk.ba/proizvod/mitsubishi-i...ima-ap-5-0-kw/ https://luk.ba/proizvod/mitsubishi-i...5-0-kw-bijela/ https://luk.ba/proizvod/mitsubishi-i...5-0-kw-bijela/ |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:22. |