![]() |
xlr akcija koja budi iz sleepa bi se trebala moći podesiti u biosu. Hibernacija je sporija, hoćeš nećeš, a i troši SSD. Nije to neki faktor, ali tako je. A nisam ni svjestan da na fedori imam opciju hibernacije.
Probavao sam i sessione, ali to ne radi nikako ili slabo. Možda bih mogao te aplikacije koje koristim pobacati u autostart, my mileage may vary. Istina je da se komp starta dosta brzo, ja sam se na sleep navikao još davnih dana kada sam imao spor disk pa je sleep bila odlična alternativa čekanja kakvih 2 minute da desktop i aplikacije dođu u responzivno stanje. |
Zapravo i na fedori sam koristio hibernaciju, samo nisam je tako dugo koristio da mogu dati neko misljenje (yup, opet sam odustao).
Mah, ne gledam previse wear and tear ssd-a jer je relativno mali, a i to je sve podlozno tome da prdne preko noci pa je tu backup. U ravno godinu dana imam 10TB prometa na 2TB disku s hibernacijama. Disk ima 400 TBW. |
Evo malo prije opet usb adapter issue. Napravio dmeg | grep usb i dobijem hrpe toga:
Code:
[ 6.782396] usb 5-4: Warning! Unlikely big volume range (=17152), cval->res is probably wrong. Code:
[ 1027.377496] usb 1-6: Not enough bandwidth for new device state. Code:
[ 0.000000] Linux version 6.9.7-200.fc40.x86_64 (mockbuild@8d858239ee7c403c892e8a84096b3ce3) (gcc (GCC) 14.1.1 20240620 (Red Hat 14.1.1-6), GNU ld version 2.41-37.fc40) #1 SMP PREEMPT_DYNAMIC Thu Jun 27 18:11:45 UTC 2024 To bi se reklo da je predmetni uređaj, ali ja ne vidim da spominje probleme. |
Za ovo zadnje prebrzo čitaš pa ne vidiš :)
Piše da je Logitech USB Reciver ... vjerojatno miš ili tastatura .... kad ne valja na žicu neg mora bežično :kafa: Po ovom "idVendor=046d, idProduct=c548", Logitech bežični Reciver za mišonju, vjerojatno M650. Za žuntu > https://www.google.com/search?q=idVe...Product%3Dc548 |
Razumijem ja da je to taj adapter, nego ne vidim da za isti pokazuje bilo kakve greške.
|
U kakav USB port si ga uštekao (USB 2 ili USB 3) ?
Probaj ga u USB 2 portu. |
3.0. Pojma nemam imam li 2.0 uopće. Pokušao sam i otraga ali isti problem se pojavljivao i tamo.
|
Provjeri, možda mu je USB 3.x prebrz pa nastaje show.
Ako je to mobo iz potpisa (MSI MAG B550 Tomahawk), na specs stranici piše da zada imaš USB 2.0 ports (Rear) = 2, po slici to su ovi "ispod" mini-DIN porta, tu uštekaj tastaturu i mišonju. |
dmesg -Tw u terminalu i prati koji se redovi pojave kad uštekaš ili kad ispljune grešku...
Pa onda u gugl s time. Ali da, USB uređaji općenito na linuxu, ovisno o proizvođaču driveri znaju biti užas. |
Nije problem u driverima direktno nego power managementu koji na Linuxu kaska za Windowsima. Imao slicnu kombinaciju i identicne probleme. Kad imas sve na kabel onda se sve malo bolje ponasa al stuca tu i tam.
|
Od power managementa davno odustao - radni komp se ne gasi, nema sleepa, nema hibernacije = nema problema :D
|
Po meni je samo do toga, kod buđenja zaboravi na neke uređaje. Nije to samo po sebi ne znam kakav problem.
Uštekao sam u taj najgornji USB sada, pa budemo vidjeli. Mislim da je već bio tamo kada se dogodilo, ali sada budem znao sigurno, kroz dogledno vrijeme. |
Hoće to tako s nekim uređajima, jednom sam tako ganjao jedan RTL (naravno tko bi drugi zeznuo drivere) bluetooth USB adapter. Imao je neki bug da se nakon povratka iz sleepa nije nešto resetiralo na chipsetu... na kraju su u kernelu radili neki workaround da to proradi pa je profunkcioniralo nakon nekoliko verzija kernela...
Probaj guglati baš IDeve tog uređaja, možda naletiš na neko rješenje. Bonus ako je neki poznatiji brand tipa Logitech pa tražiš "logitech model i linux problem wake up from sleep". Teško je ovako pogađati, svatko od nas ima različite uređaje, svaki sa svojim problemima. |
Eno gore za žuntu upit po HW ID ...
|
Oznaka na adapteru je CU0021, dakle ovo https://www.logitech.com/en-us/produ...56-000007.html
Problemi koje nalazim za "logitech bolt receiver linux problem wake up from sleep" uglavnom se odnose na to da receiver budi računalo iz sleepa, problem kojeg sam imao povremeno na manjaru a nisam nikada povezao s receiverom. U biti jedini razlog zašto sam išao na opciju bežičnog miša je taj što za ovaj miš nije bila žičana opcija. Redovito izbjegavam bežične opcije svega i sada mi se to vraća :D |
A zašto tog MX Master-a ne spajaš prek bluetootha?
Ja koristim MXM i spajam ga prek BT-a na TP T14s na kojem je LMDE6 i nikakvih problema. |
Pa nemam BT na stolnom računalu. Na poslovni laptop se spajam preko BT, dok na desktopu ide adapter. Da li generalno ti bežični miševi mogu raditi i preko kabela? Spojio sam ga preko kabela (doduše to nije "data" kabel) na komp i tako ga ne prepoznaje.
|
Masteri su iskljucivo bezicni, zica im je samo za punjenje
|
@mkey > pogasi sleep na linuxu i nema problema :lol2:
|
Dap, preporucujem hibernate, nikad s njim problema.
|
Citiraj:
Samo jedan od razloga zasto mi se dize kosa na glavi kad netko zeli Ubuntu goniti na serverima... |
Zato treba samo gonit main distre. Malo, malo neki se ovakvi specijalci pojave.
|
Malo se igram dalje sa Wayland+CUDA i čini se da sve radi kako spada. Prema nazivu paketa koji uključuje "xorg-x11" sam naprečac skočio na zaključak da bude nek problem. I nije ga bilo. Dodatno je zanimljivo da je CUDA paket na fedori 180 MB dok je na manjaru bio 1.2 GB, pretpostavljam da je ondje bilo više toga uključeno?
Kako bilo, fedora nema niti onaj problem s korupcijom VRAMa tako da aplikacije preživljavaju sleep. Ipak nije sleep takav bauk. Cijeli vikend se igram s generativnim modeila (image to text i image to image) i mogu kazati da je ovo sranje baš jako disruptivno. Dok je samo pisanje text promptova samo po sebi oblik umjetnosti, može se jako brzo dobiti solidan do odličan artwork, u x iteracija. Neki detalji dosta kiksaju (tekst, mehanizmi, ruke, lica) ali to se dade popraviti. Evo par primjera. Tek se na ovoj zadnjoj sličici daju primijetiti neki ozbiljniji problemi (grana ispred mjeseca se prekida te makar jedna kandža dolje desno je van gabarita) https://imgur.com/a/1K4KwwA Moja 1070 GPU nije baš neko čudo s ovime pa me sada opet svrbi da bih uzeo neku noviju grafičku :D |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Nvidia se opametila vid vraga :lol2:
|
WAAAAT!!!!!????
Ovo je sigurno laž, netko mu je hakira account. :D |
Ako je to točna info, sigurno imaju neki dobar fin. razlog za to napraviti :D
A to sigurno nije ovih par % korisnika koji se igraju na PCu :) |
Citiraj:
Bas sam pito Babu Vangu - kaze baba - AIJI! Al kak god - ako se OSS driveri pokazu jednaki kvalitetom i performansama onome sto AMD nudi - i'm all in :D Makar ce iduca grafa vjerojatno biti najbicnija integrusa u mom slucaju :lol2: |
tužno, ali istinito.
mislim da su dani diskretnih grafičkih iza mene :( |
Citiraj:
Aaaa... ja davno prešao na integruše, preferabilno intel radi drivera, stabilnosti i potrošnje. A sjeti se koliko je AMDu trebalo kad je otpilio proprietary i krenuo otvarati drivere da to skocka malo. Imao sam tu nesreću da sam imao integrušu AMD APU u doba kad su prtljali s onim "islands" gpuima i u jednom trenutku sam izvisio - AMD otpilio njihov blob, na novoj verziji xorga i kernela radi samo radeonsi driver koji je bio u povojima... i tako narednih nekoliko godina dok se nije skockao radeonsi, pa došao amdgpu koji naravno nije bio official za moj APU (jerbo prestar) i eto bio sam pehista i nabo gpu generaciju koja nikad nije bila dobro podržana. |
Citiraj:
Jep. AMD je imao katastofa drivere - OSS i Closed Source. Zato sam uvijek ganjao nvidia grafulje do pred par godina sa sluzbenim nvidia driverom. Osim stucavica sa Optimusom sa sluzbenim driverima nisam imao nikakvih problema. Tu i tamo sam sprobao AMD grafu (HD 5770 je bila zadnja ak me sjecanje dobro sluzi) i nisam bio odusevljen. Zato sam kod trenutnog kompa namjernuo uzeo APU da vidim kak sljaka , par mjeseci nakon toga punokrvnu grafulju da tu i tam ipak nekaj odigram i iskreno - nisam ni sekunde pozalio. Pogotovo od kad je Wayland go-to standard. It just works :D. |
Kao i za sve drugo - trebalo je vremena. Svojedobno su developeri pali na guzicu kad im je AMD iskrcao ogroman paket koda naslijeđen iz starih drivera po principu evo tu vam je, snađite se. doslovno su morali otpiliti koju generaciju i posvetiti se novijem hardveru.
Nvidia ako otvori kod (vjerojatnije samo dio), trebati će isto dosta vremena prije nego to uđe u kernel. |
Citiraj:
Yep. Trebat ce vremena da se pokazu rezultati. AL je barem prvi korak u boljem smjeru. Zasad :fiju: |
Tolko o hvaljenju AMD drivera :D Firefox i Chrome isto sranje na Youtube na odredenim video uratcima. Librewolf radi kak spada. Firefox na lapu (isto Fedora) sa Intel iGPU nema tih problema.
https://streamable.com/yo6vfl Iskljucim HW Accel u FF > prikazuje se normalno al baci cijelu kantu na koljena. |
Nemam tih problena
|
Isti taj video i meni tako prikazuje u Firefoxu, ne samo to, nego mi se komp cjeli smrzo kad sam probao preskočit jedan dio.:D
|
Znači još uvijek samo intel :D
|
Dajte link da probam na rx550 i 6700xt
|
Citiraj:
https://www.youtube.com/watch?v=5QH8Dj6g_Nk&t=39s |
Kod mene je OK na Ryzen 7 Pro 4750G + Vega iGPU, Fedora 40, Firefox 128 s uključenom hardverskom akceleracijom.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:45. |