![]() |
Ako skrećeš, pališ žmigavac, bez obzira da li ostaješ na glavnoj cesti. ZSPC Članci 43. i 44.
|
[QUOTE=IcyTexx;2990263]Zna li tko dal se policija za kontrolu brzine na autocestama koristi isključivo presretačima ili postavljaju i radare koji te uslikaju (ako zanemarimo onog na obilaznici montiranog na stupu)?
Ri-Zg vole stajati s radarom na izlazu odmorista Ravna Gora. npr. Zg-Ri na uzbrdici nakon velikog spusta, pa viadukta (nemogu se sjetiti imena). Tako da da, imaju i radare |
Citiraj:
Sent from my LG-H960 using Tapatalk |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ne, u poštu :D http://www.policija.hr/main.aspx?id=45#ODJAVA_VOZILA Citiraj:
Ovo za zmigavce na glavnoj to uče u autoskolama ...pa stoga to najviše možete vidjeti kod "mladih" vozaca. Kao i 50km/h po gradu jer se eto uči u autoskoli:fuming: Citiraj:
|
Citiraj:
To moraš napraviti u roku od 15 dana od datuma isteka na prometnoj. Jedino dal ćeš ga u roku 90 dana ponovno regati da ti čuvaju tablice, ako ne, onda idu na uništenje |
Citiraj:
Kod zgrade imam baš takvo raskrižje, kad sam se doselio i ja sam mislio da je stvar kulture davanje žmigavca kod skretanja dok ostaješ na glavnoj. Nakon što sam bio svjedokom par zanimljivih situacija, malo sam se informirao.:D |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
EDIT: Ispravka, 3 / 4 se sjećam godinama, ovaj na domovinskom ne znam. |
Citiraj:
Znam sta piše u ZSPC. Zakone (ne iskljucivo prometne )većinom pišu ljudi koji nemaju pojma o praksi tj realnom zivotu ,toliko o zakonima. Isto kao što i konstruiraju kružne tokove i slično. Pa ja većih budala nisam vidio. @dashko Onda su to one kamere koju su postavljene još 98. godine. |
Citiraj:
https://s20.postimg.org/mjuzk0mzh/glavna.jpg Plavo je glavna cesta, crveno sporedna.. promet ide u oba smjera i sad zamisli svakodnevnog veselja kad 50% njih koji idu glavnom dođu do pozicije plavo 2 i nastavljaju do plavo 3.. a valjda 70% ih ne koristi žmigavce... uglavnom nema puno prometnih nesreća na tom križanju jer su brzine male pa uglavnom svi stignu stati i pametniji popusti, a tele prođe no spominjanje familije i svakodnevna doza stresa je zajamčena :) |
Ako znaš gdje je križanje Jarunske i Hrgovića, kod ulaza na Jarun. Ako se voziš Hrgovićima i skrećeš lijevo na Jarunsku, onda ostaješ na glavnoj cesti. Problem je ako ne daš lijevi žmigavac, ljudi koji izlaze sa Jaruna i koji imaju znak STOP (na stranu što ga pola ljudi ne vidi/ignorira) misle da ćeš produžiti ravno i krenu... ostalo možeš i sam zamisliti. :)
|
Ista rasprava obavljena prije određenog broja stranica. Moraš dati žmigavac.
|
Ako ostajem na glavnoj, ne dajem žmigavac. Nikad čuo za to
|
Ne znam, ja sam uvijek davao žmigavac u takvim situacijama, čisto da nema dileme za druge. Neovisno što zakon kaže. Smanjim mogućnost da netko napravi krivu procjenu i sve prođe stres free. Usto se i promet onda brže odvija, barem se meni tako čini.
|
Kaj znači bez žmigavca na raskrižju? Da idem ravno.
U tom slučaju onaj iz sporedne misli isto to, krene, a ti mu skreneš pred nos. Da stvari funkcioniraju kako bi trebale, ti sa glavne bi bio kriv. Ili ćemo po onome, kaj koji qrac drugi mora znat kam ja idem. |
Citiraj:
Ako si na poziciji plave srelice 2 i ne daješ nikakav žmigavac poručio si ostalim vozačima da nastavljaš ravno tj. da se isključuješ s glavne na sporednu.. ako si dao lijevi žmigavac poručuješ da zadržavaš prvenstvo prolaska po glavnoj cesti.. ako daš desni žmigavac poručio si da se isključuješ s glavne na sporednu.. ako nikad nisu čuo da treba davati žmigavce imaš spominjanje familije i moguću prometnu :D .. a posljedice idu na dušu instruktora u auto školi koji je aljkavo odradio svoj posao. |
Citiraj:
Doduše, u Zg rijetki vozači daju žmigavce i kad skreću. :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ako je raskrižje i glavna skreće ti moraš po pravilu dat žmigavac iako se i dalje držiš glavne ceste. |
Bio sam uvjerenja ako slijedim glavnu da ne moram dati žmigavac, jedino kad se isključujem sa nje. A vidim da i 99% ljudi tako radi. Očito su svi išli u moju autoškolu :D
|
Moram priznati kako mi uopće nije jasno da se oko ovakvih stvari (kao što je i npr. kružni tok) toliko zakoprcamo...
|
Citiraj:
Najjaće mi je od svega kad daju desni žmigavac kad ulaze u kružni tok pa kako ćeš brate drugačije u kružni! |
Vidim svake godine barem jednom moramo ponovit raspravu oko praćenja glavne ceste i prolaska kroz kružni tok :D
|
Ponavljanje je majka znanja! :D
Ali za ozbiljno, bolje to još jednom spomenuti pa možda nekom ta informacija spasi glavu i(li) novčanik. |
Citiraj:
Malo ih je, al ih ima :D Ili ekipa koja pali lijevi/desni žmigavac kad ide u rikverc... :nono: |
Pališ žmigavac čak i ako ostaješ na glavnoj koja skreće. Bar bi tak trebalo biti, ne samo za mlade vozače nego i za vozače generalno.
|
Citiraj:
|
Pa lijevi i desni žmigavac su isto korisni u kružnom. Pogotovo neki kružni ko na Vrbiku gdje 99% ljudi izlazi na prvom izlazu, a ti sa te strane uletavaju ko da su u prednosti.
Desni da namjeravam izac na slijedećem izlazu, tako da onaj koji tamo ulazi zna da idem van i da može unutra. Lijevi da nastavljam unutra i da majmun koji je mislio uletit mozda primjeti da to baš i nije pametno. Malo da svi uključite mozak dok se vozite, bilo bi svima lakše. |
Lijevi iskljucivo ako mijenjas traku u lijevo. Za sto ce ti drugo, kamo ces lijevo skrenuti, u sredinu? Ako ne mijenjas traku tek onda zbunjujes vozace. Desni naravno za izlaz.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:44. |