PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308853)

Mladenxy 30.09.2025. 16:36

Ebiga da moram raditi sa tim sranjem svaki dan i ja bi se plakao...ovako kao user koji dva puta klikne na Edge i isti se otvori ili na ikonu igre, hebeno su dobri windowsi :D
Isto je onima kaj rade se motikom, plaću se kak je tupa a zemlje tvrda :D

Promo 30.09.2025. 16:54

Citiraj:

Autor Deamon101 (Post 3823342)
Neki provode život živeći, neki provode gledajući jel jedna milisekunda ili dvije kod otvaranja explorera, a neki niti ne znaju da su vjerojatno loše odradili oni, ili netko drugi, instalaciju os-a koji ne bi smio štekati kako nekima šteka, pa se onda traži krivac u Microsoftu i kojekakvim verzijama za što ne postoji nijedan dokaz te se onda ovdje se spama tema.

Dakle, javite se pod softverske probleme i pokušat ćemo riješiti ili platite/zatražite od nekoga tko zna što radi da vam instalira os.

Ovo je sad vec hardcore trollanje. "Ne znas koristiti OS". Sa kolegom sam se davno posvadjao jer mi je tvrdio da se SSD ne moze pokvariti. Kad sam mu rekao da mi musterije vracaju odredjene brendove poput ADATA jer imaju pregrijavanje, on je na to odgovorio: "To je zato sto si glup".

Damon, nema potrebe za podjebavanje korisnika koji izmedju ostalog, odrzavaju mrezne racunare ciji je posao tehničar o kojem pricas. Ne sluzi svima PC da gleda facebook dok šefa nema. U životu mi nije bila izjava: "Sacekaj dok restartujem PC jer ne radi" dok nisam poceo koristiti win11. Refresh desktopa ili foldera nisam koristio jos od win95, sve dok nisam poceo koristiti win11. Imam radni AM4 backup PC na kojem je win10 instaliran 2019te i radi sve kao day one dok sa win11 pratim kada ce koji cumulative update kao da cekam Novu godinu. Ako ne mozes ljudima pomoc nemoj ni kenjat.

Ivo_Strojnica 30.09.2025. 16:58

ma to je zato jer je glup.

spiderhr 30.09.2025. 17:46

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 3823339)
Di vam se žuri? Na pola životnog vijeka ste, pomalo :D

Kak misliš na pola životnog vijeka? :fiju:

Neo-ST 30.09.2025. 18:01

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3823384)
Kak misliš na pola životnog vijeka? :fiju:

Pardon, 2/3 :p

Disco 30.09.2025. 18:45

A Demon vj ne koristi komp na poslu za niš ozbiljno tj vj nije ni teh ni sys, a najvj ni servicedesk, pa mu to nije bitno. Ali zato zna bogovski instalirati win. :D

Ajd, mogu mu dati da je max nekakav dev. I to vj dev koji ima sve na disku....i radi valjda sam...nema tim.

tomek@vz 30.09.2025. 18:52

Decki nije na nama da sudimo, al pravila normalnog ponasanja na forumu i van foruma su svima poznata. Ako jedan korisnik ima povijest trolanja i ne zeli promjeniti stav u ophodenju sa drugima i radi kojeg se moraju teme na forumu zatvarati po meni zasluzuje ban. Ali isto tako zasluzuje priliku da pokaze da nije takav. Pametnom dosta.

d0X 30.09.2025. 19:18

Citiraj:

Autor Disco (Post 3823395)
Ajd, mogu mu dati da je max nekakav dev. I to vj dev koji ima sve na disku....i radi valjda sam...nema tim.

Pokaži na lutki gdje te dev dirao :D

mkey 30.09.2025. 20:31

Instalacija operativnog je laganini, problem je u svemu onome što treba napraviti nakon instalacije. I onda nakon svega prođe windows update i devastira performanse.

calypso 30.09.2025. 22:17

Pa slozite si RAMdisk i prebacite sve temp pi*darije tamo... Maknite swap file... I eto ti responzivnosti...

A mene ste rastezali na mom threadu, a tu se place za 0.1 ms response time... :/

https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=322514

Exy 30.09.2025. 22:40

Ovoj raspravi je falio samo ramdisk :cool:

Tajl3r 30.09.2025. 22:55

Hahahahahahaha

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk

kopija 01.10.2025. 05:36

Citiraj:

Autor kopija (Post 3823236)
Dela se naveliko, šta jest jest.

Citiraj:

Improved: Made underlying changes to help improve the performance of launching cloud files from File Explorer and loading context menus.

Vi koji patite, dajte instalirajte gorenavedeno, pa javite, navodno su čuda moguća.

tomek@vz 01.10.2025. 06:18

Citiraj:

Autor calypso (Post 3823430)
Pa slozite si RAMdisk i prebacite sve temp pi*darije tamo... Maknite swap file... I eto ti responzivnosti...

A mene ste rastezali na mom threadu, a tu se place za 0.1 ms response time... :/

https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=322514

Djed Mraz ne postoji, znas to? Ramdisk dokazano ne donosi na modernim strojevima sa SSD-ima nista osim da rasteretis SSD od I/O operacija pa potencijalno mu produzujes vijek trajanja. A sad se vec jednom probudi.

https://forum.pcekspert.com/showpost...&postcount=156
https://forum.pcekspert.com/showpost...&postcount=166

Al lakse je blokirati ekipu suprotnog misljenja od tvog pa unedogled pisat ovakve gluposti po forumu i uvjeravat neduzne noobove u tvoju "istinu".

Nego ONTOPIC:

Citiraj:

Microsoft began rolling out Windows 11 version 25H2 today, delivering the annual update as a compact enablement package to users who enable the "get the latest updates as soon as they're available" toggle in Windows Update. The company tested the release in its Windows Insider Release Preview ring during the previous month before the broader rollout.Version 25H2 shares its code base and servicing branch with the existing 24H2 release. Both versions will receive identical monthly feature updates going forward.

The update removes PowerShell 2.0 and the Windows Management Instrumentation command-line tool to reduce the operating system's footprint. John Cable, vice president of program management for Windows servicing and delivery, said the release includes advancements in build and runtime vulnerability detection paired with AI-assisted secure coding. Microsoft designed the version to address security threats under its security development lifecycle policy requirements. The company plans to expand availability over the coming months and will document known compatibility issues on its Windows release health hub. Devices with detected application or driver incompatibilities will receive safeguard holds that delay the update until resolution.
Te mozda jos vaznije za buducnost MS proizvoda:

Citiraj:

For those unaware, the Windows organization has essentially been split in two since 2018. Teams that work on the core of Windows were moved under Azure, and the rest of the Windows team (those that focused on top level features and user experiences) remained under the Windows org.

That is finally changing, with Davuluri saying that the Windows client and server teams are now going to operate under the same roof once again. “This change unifies Windows engineering work under a single organization … Moving the teams working on Windows client and server together into one organization brings focus to delivering against our priorities.”

Zac Bowden at Windows Central

Ivo_Strojnica 01.10.2025. 12:25

Citiraj:

Autor Exy (Post 3823435)
Ovoj raspravi je falio samo ramdisk :cool:

hahahahahhahahahahhaa, hahahahahahahahaha!
:D :D :D

Mario92 01.10.2025. 21:29

Ignorirajući ovaj ramdisk spam...

Citiraj:

Policy-based inbox app removal
Citiraj:

Policy-based inbox app removal in Windows allows IT administrators to remove preinstalled Microsoft Store apps from managed Enterprise and Education devices. This can be done using mobile device management (MDM), Configuration Service Provider (CSP) configuration profiles, or Group Policy (GP). This feature helps organizations streamline deployments by removing inbox apps that aren’t needed in their environments. While the policy is active, removed apps remain blocked from reinstallation, ensuring a consistent and controlled device experience.
https://learn.microsoft.com/en-us/wi...moval?tabs=gpo

Znači, Windows 11 25H2, Enterprise ili Education verzije (eto zakaj uvek govorim da koristite neki od ta dva SKU-a), i prek group policy-ja imamo služben način za maknut preinstalirane aplikacije.

EDIT:

kopija 02.10.2025. 06:54

Valjda su prek telemetrije skužili da admini skidaju svakojake Github debloat "skripte" pa zaraze cijelu mrežu :hitthewal:

Thermaltake 02.10.2025. 11:59

Idem jučer upgrade-at i dođe mi do 30% i undoing changes :D

Želi da ostanem na 24H2

mkey 02.10.2025. 15:49

Budi sretan da ti nije sve skršilo.

Thermaltake 02.10.2025. 21:43

Citiraj:

Autor mkey (Post 3823724)
Budi sretan da ti nije sve skršilo.

Imam backup tako da i je ukenjo nešto samo image vratim, nebi bilo prvi put. Prije svakog ovakvog updejta odma napravim backup, makar mi se ionako tjednom par puta backupira image diska na vanjski, ali prije ovakvih shit updejtova mi je to obavezno.

Master_Hrc 03.10.2025. 10:37

Ova 11najstica je stvarno zesce smece. S obzirom da istice support 10ki nekako sam mislio da je barem u fazi da se moze normalno koristiti. Jedan laptop su mi decki iz future upgrejdali, ram i ssd i stavili su 11najsticu gore iako sam rekao da stave 10ku. Uglavnom lap je iz 2018 godine i reko ajde da vidim jel to valja. Malo malo se nesto na sekundu smrzne scrolam idem po menijima. Instaliro prvo stari rhino, kad se nesto po modelu mijenja ekran pocne flikerat. Reko necu uopce troubleshootat rhino star 20 godina, koji je normalno radio na starom disku sa 10kom. Stavim novi Rhino, sedmicu, ista stvar. Updjetanje prvo windowsa, pa drivera za obje kartice, pa podesavanje power settingsa na max power, ista stvar na kraju. Maknem to smece i stavim 10ku u 10 minuta, updejtam i sve radi out of the box. Mislim da ga je zajebavalo switchanje 2 kartice, iako je uredno bila podesena jaca, Nvidija ali svejedno.

Deamon101 03.10.2025. 11:49

Citiraj:

Autor d0X (Post 3823353)
Što ima zahtjevno u lupanju next-next pri instalaciji Vindoza? Ne pretvaraj najniži računalni posao u nešto kompleksno što nije.

Ovakav pristup vas je i doveo tu gdje jeste, u sporost, jer ne poštujete branše niti posao općenito, omalažavajući, obavljajući nešto na pola, to je samo 7 klikova i slično.
Spamate temu sa svojim problemima u korištenju operativog sustava Windows 11 kojeg, iako ga ne volim, svima više manje uključujući mene, radi savršeno.
U pokušaju svaljivanja krivice na Microsoft niste se ne udostojii opisati problem kako spada, napisati koju verziju imate, koje dodatne programe, koji hardver, kada je i tko instalirao, hrpa detalja i slično.
To vam se u poslovnom svijetu što se tiče tehničara i branše koju omalovažavate, zove nepotpuna prijava i komotno se može odbaciti kao takva, doduše ako netko ima volje, bi zatražio podatke koji nedostaju pri pokušaju rješavanja problema. Ja osobno nemam živaca za takve korisnike i prepuštam to drugima iako ni drugi ne fermaju previše takve.
Sretno kako god, ali ako želite, otvorite topic pod softverski problemi i pokušat ćemo vam riješiti problem s kojim se mučite. :no2drug:

tomek@vz 03.10.2025. 11:52

Citiraj:

Autor Deamon101 (Post 3823831)
Ovakav pristup vas je i doveo tu gdje jeste, u sporost, jer ne poštujete branše niti posao općenito, omalažavajući, obaljajući nešto na pola.
Spamate temu sa svojim problemima u korištenju operativog sustava Windows 11 koji, iako ga ne volim, svima više manje uključujući mene, radi savršeno.
U pokušaju svaljivanja krivice na Microsoft niste se ne udostojii opisati problem kako spada, napisati koju verziju imate, koje dodatne programe, koji hardver, kada je i tko instalirao, hrpa detalja i slično.
To vam se u poslovnom svijetu zove nepotpuna prijava i komotno se može odbaciti kao takva, doduše ako netko ima volje, bi zatražio podatke koji nedostaju pri pokušaju rješavanja problema. Ja osobno nemam živaca za takve korisnike i prepuštam to drugima.
Sretno kako god, ali ako želite, otvorite topic pod softverski problemi i pokušat ćemo vam riješiti problem s kojim se mučite. :no2drug:

A kretena majko mila...ma hebe mi se vise.

Ivo_Strojnica 03.10.2025. 11:58

Citiraj:

Ovakav pristup vas je i doveo tu gdje jeste, u sporost, jer ne poštujete branše niti posao općenito, omalažavajući, obaljajući nešto na pola, to je samo 7 klikova i slično.
Spamate temu sa svojim problemima u korištenju operativog sustava Windows 11 kojkeg, iako ga ne volim, svima više manje uključujući mene, radi savršeno.
To vam se u poslovnom svijetu što se tiče tehničara i branše koju omalovažavate, zove nepotpuna prijava i komotno se može odbaciti kao takva, doduše ako netko ima volje, bi zatražio podatke koji nedostaju pri pokušaju rješavanja problema. Ja osobno nemam živaca za takve korisnike i prepuštam to drugima iako ni drugi ne fermaju previše takve.

Kako si ti mudar. :D

Znači, želiš mi reći da sustav, nakon šta ga instaliram normalno (next, next, next), u kojem nema nikakvih opcija za optimizacijom prilikom instalacije, trebam raskopati uzduž i poprijeko da bi radio brzo? A ti si pritom stručnjak koji će mi pomoći u tome, u temi softverski problemi? :D hahahahaha, pa tebi ne bih da da mi usb nosiš, kamoli šta drugo :D

Najbolje mi je kako ljudi, u (uzaludnim) pokušajima da ispadnu pametniji i bolji od drugih (jer ih mame i tate nisu uvažavale), ispadaju tako tužni i bedasti.

Žao mi je, Deamon. Volija bi reći da će biti bolje, ali čeka te dugi put.

Neo-ST 03.10.2025. 12:20

Meni Win11 (Pro!) rade savršeno...
Čak nema niti upozorenja u Event Vieweru :D

https://thumbs2.imgbox.com/ad/41/MS2bCUap_t.png

xlr 03.10.2025. 12:29

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3823835)

Znači, želiš mi reći da sustav, nakon šta ga instaliram normalno (next, next, next), u kojem nema nikakvih opcija za optimizacijom prilikom instalacije, trebam raskopati uzduž i poprijeko da bi radio brzo?

We are using it wrong! :D

spiderhr 03.10.2025. 12:37

Citiraj:

Ovakav pristup vas je i doveo tu gdje jeste, u sporost, jer ne poštujete branše niti posao općenito, omalažavajući, obavljajući nešto na pola, to je samo 7 klikova i slično.
Spamate temu sa svojim problemima u korištenju operativog sustava Windows 11 kojeg, iako ga ne volim, svima više manje uključujući mene, radi savršeno.

Hoćeš reći da Windowsi nisu software pa da otvorimo novi topic?

Tema se zove: Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti...

Hm... čudno...

Ali da su windowsi bloat i spori jesu jer instaliraju svakakvog kur.a palca umjesto da to bude opcija a i to zabranjivanje i izgled za touch ekrane je isto besmisleno.

Thermaltake 03.10.2025. 13:24

Jedino na mom doma PCu mi se nije htjelo upgrejdat. Probao dism sfc scannow pocistio temp software distr. folder i dalje ista greška nakon šta dođe do 60% restarta i undoing changes, a sve radi normalno inače, ne kužim kaj mu je.

Laptopi i par drugih PC-eva je prošlo upgrade uredno.

d0X 03.10.2025. 13:24

Citiraj:

Osobno sa Windowsima nemam problema i uvijek sam na zadnjoj verziji, ne znam zašto lupetaš. Sve vezano za Windowse i Linux si riješim sam, hardver isto, vjerojatno kao i većina foruma. Zato si mi smiješan što od pizdarija koje radimo cijeli život praviš nauku.

xlr 03.10.2025. 14:09

Dok sam bio mladji i radio u jednoj velikoj hr firmi, stari i iskusniji (khm) su mi govorili "kad drugima pricas o opisu svog posla, uvijek od toga napravi mit, a pogotovo kad te sef nesto pita". I onda sam se u toku godina susretao s licnostima, najcesce su to bili korporativni dinosauri koji nikako da umr... pardon, odu u penziju, a koji su u firmi imali status institucije. Neke korake u svom poslu nisi mogao odraditi bez da prodjes kroz njihov ured i odslusas sat vremena mentalnog proljeva... Na kraju je jedan od tih dinosaura otisao u penziju, firma je ugasila njegovu poziciju, a vec sljedeci mjesec je sve sto je ovaj ikad napravio jednostavno "nestalo". Njegova kancelarija je ostala puna dokumentacije i projekata koju odjednom nitko vise nije trebao - jer su gotovo svi znali napraviti to sto je on godinama predstavljao kao mit. Mene kolega Demon jako podsjeca na jednog takvog dinosaura :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:57.