PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Automobili (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=16972)

partwish 09.01.2018. 23:18

Citiraj:

Autor partwish (Post 3148197)
I mali problem je što se te snimke ne bi mogle koristiti kao dokaz na sudu. ;)

Evo mogu sam sebe demantirati, snimka iz vozila vrijedi kao dokaz na sudu. Danas pitao odvjetnika.

1v@n 09.01.2018. 23:31

Otkad to?

Druga strana te može komotno tužiti za neovlašteno snimanje i dobiva spor u roku odmah.

robimarko-bug 09.01.2018. 23:33

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3148546)
Otkad to?

Druga strana te može komotno tužiti za neovlašteno snimanje i dobiva spor u roku odmah.

Nije baš neovlašteno ako je na javnom mjestu.

Bubba 09.01.2018. 23:40

Citiraj:

Autor robimarko-bug (Post 3148548)
Nije baš neovlašteno ako je na javnom mjestu.

Pa tada bas i je *neovlasteno*, jer me nisi snimio kod sebe doma, nego na javnom mjestu, i povrijedio moje pravo na privatnost ili kako je to vec mudro definirano kod nas u zakonu...

Gabre 09.01.2018. 23:44

Citiraj:

Otkad to?

lol nema druga strana s tim veze nego sudac koji moze prihvatiti ili odbaciti snimku kao dokaz.
Pa nisi ti snimao nekoga u kuci, nego prometnicu ispred sebe. Kamera ti je kao da si imao svjedoka pored sebe u autu. S tim da kamera ne laze, a svjedok moze.

malo procitaj
https://autokamera.hr/blog/104-iz-mi...tet-autokamera

robimarko-bug 09.01.2018. 23:44

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3148554)
Pa tada bas i je *neovlasteno*, jer me nisi snimio kod sebe doma, nego na javnom mjestu, i povrijedio moje pravo na privatnost ili kako je to vec mudro definirano kod nas u zakonu...

Mislim da si ti obrnio,doma imaš pravo na privatnost.
Na javnom mjestu baš i ne

Bubba 09.01.2018. 23:56

Citiraj:

Autor robimarko-bug (Post 3148556)
Mislim da si ti obrnio,doma imaš pravo na privatnost.
Na javnom mjestu baš i ne

Imas pogresnu premisu. Ne radi se o mojoj privatnosti u *mojem* domu, nego u *tvojem*, gdje onda ti imas pravo snimati me jer sam na tvom teritoriju.

OTOH, ako smo na javnoj povrsini, onda to isto pravo nemas, jer me neovlasteno i bez mog eksplicitnog dopustenja snimas, sto se u sudskoj praksi prihvacalo kao dokaz samo za teska kaznenad djela iz nadleznosti Zupanijskih sudova. Zelim reci, potpuno je svejedno je li vjeroucitelj zazivao holokaust v2 ili prosao kroz crveno, ako si ga neovlasteno snimao i to ti je jedini dokaz. Ionako je jedino kod nas moguce pociniti genocid automobilom i imati manju odgovornost za to nego za pisanje istine o vladajucima na Fejsbuk.

robimarko-bug 10.01.2018. 00:03

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3148557)
Imas pogresnu premisu. Ne radi se o mojoj privatnosti u *mojem* domu, nego u *tvojem*, gdje onda ti imas pravo snimati me jer sam na tvom teritoriju.

OTOH, ako smo na javnoj povrsini, onda to isto pravo nemas, jer me neovlasteno i bez mog eksplicitnog dopustenja snimas, sto se u sudskoj praksi prihvacalo kao dokaz samo za teska kaznenad djela iz nadleznosti Zupanijskih sudova. Zelim reci, potpuno je svejedno je li vjeroucitelj zazivao holokaust v2 ili prosao kroz crveno, ako si ga neovlasteno snimao i to ti je jedini dokaz. Ionako je jedino kod nas moguce pociniti genocid automobilom i imati manju odgovornost za to nego za pisanje istine o vladajucima na Fejsbuk.

Neznam,evo ti što kaže Kazneni zakon,nigdje nije navedeno da te ne smijem na javnoj površini snimati.
Neovlašteno zvučno snimanje i prisluškivanje
Članak 143.
(1) Tko neovlašteno zvučno snimi nejavno izgovorene riječi drugoga ili tko posebnim napravama neovlašteno prisluškuje nejavno izgovorene riječi drugoga koje mu nisu namijenjene,
kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
(2) Kaznom iz stavka 1. ovoga članka kaznit će se tko snimljene riječi iz stavka 1. uporabi ili učini dostupnim trećoj osobi ili tko prisluškivane riječi iz stavka 1. doslovce ili u bitnim crtama javno iznese.
(3) Ako kazneno djelo iz stavka 1. i 2. ovoga članka počini službena osoba u obavljanju službe ili odgovorna osoba u obavljanju javne ovlasti,
kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
(4) Nema kaznenog djela ako su radnje iz stavka 1. i 2. ovoga članka učinjene u javnom interesu ili drugom interesu koji je pretežniji od interesa zaštite privatnosti snimane ili prisluškivane osobe.
(5) Kaznena djela iz stavka 1. i 2. ovoga članka progone se po prijedlogu.
(6) Snimke i posebne naprave kojima je počinjeno kazneno djelo iz ovoga članka će se oduzeti.

Neovlašteno slikovno snimanje
Članak 144.
(1) Tko drugoga koji se nalazi u stanu ili prostoru posebno zaštićenom od pogleda neovlašteno slikovno snimi ili takvu snimku uporabi ili učini dostupnom trećoj osobi i na taj način povrijedi njegovu privatnost,
kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Ako kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini službena osoba u obavljanju službe ili odgovorna osoba u obavljanju javne ovlasti,
kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
(3) Kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka progoni se po prijedlogu.
(4) Snimke i posebne naprave kojima je počinjeno kazneno djelo iz ovoga članka će se oduzeti.

Bubba 10.01.2018. 00:17

Citiraj:

Autor robimarko-bug (Post 3148559)
Neznam,evo ti što kaže Kazneni zakon,nigdje nije navedeno da te ne smijem na javnoj površini snimati.

https://www.youtube.com/watch?v=TDARhq1yMM0

robimarko-bug 10.01.2018. 00:19

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3148562)

Kakve taj video ima veze s ičime?

partwish 10.01.2018. 00:40

Citiraj:

Otkad to?

Rekao mi je čovjek ovako... Snimka iz auta je na javnom mjestu, ali da sada nas netko snima dok ovo pričamo (bili smo u firmi) to bi bilo neovlašteno, to bi bilo kazneno dijelo i narušavanje naše privatnosti. Također je rekao da se može kao dokaz uzeti i snimka koja je nastala u privatnom posjedu pod određenim uvjetima, kao i da snimka npr haustora kako Bubba krade bicikle vlasnicima AMD procesora također ide kao legitiman dokaz na sudu.

Bubba 10.01.2018. 00:49

Citiraj:

Autor robimarko-bug (Post 3148563)
Kakve taj video ima veze s ičime?

Osim sto je antologijski, ima veze s time da me mozes snimati na javnoj povrsini za vlastitu masturbatorsku kolekciju, ali me ne smijes bez moje eksplicitne dozvole objaviti igdje, jer si povrijedio moju privatnost snimajuci moju facu i pivske plocice, oteo si mi osobne podatke i sto ti ga ja znam sto dobar odvjetnik nece osmisliti da ospori tvoju legalnost snimanja. Predpostavljam da zato na sudu takve snimke, osim u tim ekstremno-nepodobnim situacijama, niti ne prolaze

Citiraj:

Autor partwish (Post 3148568)
kao i da snimka npr haustora kako Bubba krade bicikle vlasnicima AMD procesora također ide kao legitiman dokaz na sudu.

To ne bi proslo na sudu jer svaki sudac zna da se ne zelim rukovati s vlasnicima AMD proizvoda, a kamo li koristiti nesto na sto su stavljali jaja. :D

Gabre 10.01.2018. 01:23

Buba jedino ako nisi odvjetnik kaznenog prava, a nisi, valjas gluposti

Bubba 10.01.2018. 01:29

Citiraj:

Autor Gabre (Post 3148573)
Buba jedino ako nisi odvjetnik kaznenog prava, a nisi, valjas gluposti

Za razliku od tebe koji jesi? :D

Gabre 10.01.2018. 01:31

Nisam, ali ja neću takvo što izjaviti, a i linkao sam ti zakone koji pobijaju tvoje tvrdnje

Bubba 10.01.2018. 01:43

Citiraj:

Autor Gabre (Post 3148575)
Nisam

Ok.

Cuky 10.01.2018. 09:23

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3148562)

Hahhaha. Koliko ovo nisam vidio, urnebes! :D

tizhu 10.01.2018. 11:23

bubba mislim da si zabrijao.
na javnom mjestu je dozvoljeno snimanje koliko ja znam i tvoja niti ičija privatnost nisu narušene po trenutno važećem zakonu.
kaj se mene tiče trebalo bi omogučiti snimanje i prisluškivanje svuda, ali strogo ograničiti upotrebu i prikazivanje istog. dakle samo sudovi i slično.

mamutarka 10.01.2018. 11:58

milijardu vlogera snima okolo sve po redu :D

Bubba 10.01.2018. 12:56

Citiraj:

Autor tizhu (Post 3148647)
bubba mislim da si zabrijao.
na javnom mjestu je dozvoljeno snimanje koliko ja znam i tvoja niti ičija privatnost nisu narušene po trenutno važećem zakonu.

Nisam ja rekao da je zabranjeno. Samo sam rekao da ces u kombinaciji Prodanovic/Slokovic/Olujic/Miljevic/(ubaci omiljenog odvjetnika) pronaci 101 drugi zakon gdje ti je time narusena prica vezana za valjanost toga kao dokaz na sudu.

mamutarka 10.01.2018. 23:24

https://dnevnik.hr/vijesti/crna-kron...---502679.html

eto

jed2i 11.01.2018. 08:54

Kad po zelenom valu idem kasno navečer, uvijek se potrudim da idem na "kasno" zeleno.
Prije par godina je nadrogirana budala skoro ubila moju sestru na jednom od križanja, proletio kroz križanje u neregistriranom VW Ventu, okrznuo joj samo prednji kraj. Čista sreća.

IcyTexx 11.01.2018. 09:03

Ma ludo je sve, i ide samo luđe.

Prekjučer preko zelenog vala prelazi žena i bulji u mobitel, a autima pošteno zeleno - potrubim joj i gestikuliram tipkanje po mobitelu, a ona se samo iznervira i popizdi. Jučer krećem na kasno zeleno i pretrči mi još jedna žena ispred auta (lijevo mi je bio kombi, a ja nisam bio skroz do crte semafora, nisam ju uopće mogao vidjeti prije nego što je izletila), spasilo ju je samo kaj sam skretao desno i kaj je tamo bilo pješaka koje sam trebao propustiti, pa mi se nije žurilo krenuti. Završila bi mi pod kotačima samo tako da sam trebao ići ravno, i to baš pod kotačima jer bi ubrzavao. Žena nije ni trznula, nije ni pogledala gdje i kako pretrčava, a stao sam joj niti pola metra od nogu.

Osjećam se kao da je samo pitanje vremena kad će me opet netko skucati jer ne pazi ili kad ću ja nekog pregaziti.

bertone 11.01.2018. 09:20

Kupiti kameru za auto pa makar snimka i ne bila dokaz na sudu.

tizhu 11.01.2018. 09:54

plus 1

burmuz 11.01.2018. 09:59

Ma ok i da se ne priznaje ali ako nekog pokupiš, imaš snimku opet svi vide tko je kriv. Makar se de iure ne priznaje, sigurno će utjecati na suca, istražitelje, policiju itd.
Neće kamera odmoći, to se svi slažemo.
Ja imam jednu teoriju a ta je da priroda uvijek nađe načina za prirodnu selekciju. Prije je bio medvjed i vuk danas je mobitel i ____ ( dodaj ), promet i ___ (dodaj).
Samo je problem tu što naj.. netko tko nije kriv. Da toga nema, ne bi imao ništa protiv ovoga o čemu se sad priča, začas bi se to rasčistilo.

domy_os 11.01.2018. 11:16

Meni stigla kamera, montiram je kad se vratim doma. Poslužit će barem kao neki dokaz u slučaju da dođe do sranja, bilo meni ili drugima koje uhvati. Inače, pripazite gdje se vozite s kamerom, po Austriji recimo nije dozvoljeno snimati cestu.

Bubba 11.01.2018. 13:46

Nadam se da ne moram eksplicitno pisati da sam apsolutno za "kamerizaciju". Sudska praksa i izdrkologija kod nas je neka sasvim druga prica, i meni kao laiku je potpuno (ne)jasno kako to da kada te usnimi tesko manipulativni izvor tipa video kamere to ne mozes koristiti kao vrlo jasan i nedvosmislen dokaz, ali eto, tu smo gdje jesmo...

X-Plosiv 11.01.2018. 13:49

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3149046)
Meni stigla kamera, montiram je kad se vratim doma. Poslužit će barem kao neki dokaz u slučaju da dođe do sranja, bilo meni ili drugima koje uhvati. Inače, pripazite gdje se vozite s kamerom, po Austriji recimo nije dozvoljeno snimati cestu.

Što si uzeo? Sve više gledam i ja da uzmem sebi neku, ali da mi nije ogromna da je "neprimjetna" i kvalitetna..

Pupo 11.01.2018. 14:17

I mene zanima što si uzeo :D

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3149099)
Nadam se da ne moram eksplicitno pisati da sam apsolutno za "kamerizaciju". Sudska praksa i izdrkologija kod nas je neka sasvim druga prica, i meni kao laiku je potpuno (ne)jasno kako to da kada te usnimi tesko manipulativni izvor tipa video kamere to ne mozes koristiti kao vrlo jasan i nedvosmislen dokaz, ali eto, tu smo gdje jesmo...

Pa nemožeš iskoristit jer je donesen zakon kod nas jer je jedna osoba čije ime koristi jedna zračna luka kod nas imao škaljivu snimku, koja je eto neovlašteno snimljena i nemože se koristiti u pravne svrhe.

bertone 11.01.2018. 14:18

Citiraj:

Autor X-Plosiv (Post 3149101)
Sve više gledam i ja da uzmem sebi neku, ali da mi nije ogromna da je "neprimjetna" i kvalitetna..

Baci oko na VIOFO A119s (ja još nisam nisam naručio, a trebao sam :hitthewal:)... po mom mišljenju najbolji omjer veličine, kvalitete i cijene.

https://www.youtube.com/watch?v=A_8vjOCd9ag

https://www.youtube.com/watch?v=AjYdTJqvdqg

https://www.youtube.com/watch?v=YE1F2tPAjgg

1v@n 11.01.2018. 15:21

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3149046)
po Austriji recimo nije dozvoljeno snimati cestu.

Kako Garmin zaobilazi taj dio sa svojim modelima navigacije koji imaju ugrađenu kameru? Gledam da bih uskoro nabavio takvu navigaciju, pa me baš zanima kako zakoni vani gledaju na tako nešto.

domy_os 11.01.2018. 15:29

Uzeo sam Xiaomi 70 Minutes Smart WiFi Car DVR na akciji koja mi je po svemu best buy, ali da, VIOFO A119s je top već neko vrijeme, samo mi se ne daje toliko love za nešto sitno bolju sliku.

bertone 11.01.2018. 15:43

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3149156)
Kako Garmin zaobilazi taj dio sa svojim modelima navigacije koji imaju ugrađenu kameru? Gledam da bih uskoro nabavio takvu navigaciju, pa me baš zanima kako zakoni vani gledaju na tako nešto.

... ili kako Citroen sa recimo C3 koji ima tvornički ugrađen Connected-CAM zaobilazi zakon?

buljo 11.01.2018. 15:49

Citiraj:

Autor bertone (Post 3149119)
Baci oko na VIOFO A119s (ja još nisam nisam naručio, a trebao sam :hitthewal:)... po mom mišljenju najbolji omjer veličine, kvalitete i cijene.

Ja sam mogao imat i free šiting ali ne :hitthewal:

Još jedan glas za tu kameru, da uzimam uzeo bi to.

kikk 11.01.2018. 16:18

Da, video snimanje u automobilu korisno je...:goood:

akoj 11.01.2018. 19:17

Osim Austrije, u Španjolskoj i Luksemburgu je također zabranjeno snimanje.
Što se ostalih zemalja EU tiče, mislim da je samo u UK dopušteno snimanje bez ikakvih restrikcija (neke zemlje nalažu da kamera mora biti jasno vidljiva, snimanje zvuka nije dozvoljeno, loop recording itd...)
Svakako treba imati na umu da je kod nas zabranjeno snimanje vojnih objekata kao i graničnih prijelaza pa bi dashcam onda trebao biti ugašen.

Pupo 11.01.2018. 19:20

Tu ti spadaju svi, ali sigurno neki mostovi.

fanATIk 11.01.2018. 19:53

Ne znam, ne sjećam se da sam na ijednom mostu vidio znak da je zabranjeno snimanje. A i glupo je, sve vidiš na google mapsu.

panasonic 11.01.2018. 19:59

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3149227)
Ne znam, ne sjećam se da sam na ijednom mostu vidio znak da je zabranjeno snimanje.

Nema znaka zato što nije zabranjeno, most je obična cesta, ne znam kakve veze ima sa zabranom snimanja.
Vojni objekti su nešto sasvim drugo i tamo postoji znak...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:17.