PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   Nadolazeći AMD socketi, ploče i procesori (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=32021)

Sn4k3 21.02.2017. 17:40

Zanimljivo... Tocno ono sto sam ocekiva/pretpostavlja da ce XFR biti... Tj. ako se ovo pokaze istinom, a mislim da svi vec znaju da hoce.

Citiraj:

From these information, we could guess that XFR is a powerful automatic clocking technology, that will render hard to do better with traditional overclock. Just raise TDP and temperature limits, put a good cooler and let Ryzen clock itself higher. The only other knobs, beside TDP and temperature limits, that we foresee are Vmax offset, to allow higher Vcore and guard band relaxing on the statistics collected to calculate the VFTs. But those knobs are at your own risk. We don't know what things will be configurable by the users, but XFR seems an interesting tool to squeeze the maximum from the hardware.

Manuel Calavera 21.02.2017. 17:46

Zanimljivo ispada da XFR potječe od većine tehnlogija što su postojale u tim excavator proizvodima (carizzo, bristol ridge), samo što oni nikad nisu dobili neko ozbiljniju medijsku pozornost

EDIT

According to Biostar AMD Ryzen will support high-speed DDR4 memory.

https://videocardz.com/66204/amd-ryz...600-mhz-memory

JuiceBox 21.02.2017. 18:17

Citiraj:

Autor Max Rockatansky (Post 3026225)
Zato su bili i adekvatno nagrađeni prodajnim rezultatima :)
Kako bi onda tek nazvao Intelovo prodavanje ni 50% jačeg procesora za 400% veću cijenu ? (6800k vs. 6950X)

Citiraj:

Autor Smartic (Post 3026221)
@xulos

Malo pretjeruješ :p

Pa nisu koštali isto ko 4+4 i7-ice nego trećinu cijene, podvala bi bila da su ga prodavali po približno istim cijenama.

A gdje sam ja napisao tj branim intel :D ? Sto je kostalo trecinu cijene ? Nabrojite mi vi i svi koji su mene quotali , koliko od vas ima FX 9370/9590, cime ga hladi i kakve rezultate ima, koliko je kostao kad je izasao te tko na forumu ima 4790k/6700k , cime ga hladi i koliko je kostao kad je izasao, mislim da je to dovoljno, proc trosi 220W hej, dolazi sa vodenim hladenjem jer ga zrak nije u stanju ohladiti a bome je i voda naknap. A tema o visheri i FX8xx procevima puna ljudi koji su underclockali CPU jer ploce to lakse podnose i manje se griju, ili lazem ? Jako mali broj ljudi ima X99 platformu s obzirom na 1155/1150/1151 a o tome ovdje nije ni rijec niti bi trebalo povlaciti paralelu sa 2011/AM3+ jer su nebo i zemlja. Sto se AMD tice ja navijam i skacem i to jako :D da ovaj ryzen uspije jer mi se sere i od intela i od nvidie i muznje ovaca,nabijanje cijena i povecanja 5% snage , pogotovo nvidie, no to je neka druga tema. Ali da je AMD dosad bio konkurent intelu nije, sto god vi rekli. Ili je onda ovaj hype oko ryzena bezpredmetan kad se "napokon" AMD treba probuditi ?

syss 21.02.2017. 18:26

ma ja sam počeo pisati nešto slično... ljudi se nadaju da će dobiti mašine koje imaju performanse nečega što na tržištu košta xyz novaca za xy novaca.

daj get real.

to će se desiti nikada, a u slučaju amd-a će uvijek biti nekih 3rd party problema u obliku koji je intel rjeđe vidio i to debelo rjeđe pa bilo to matična, kuler ili ne znam... goli silicij? :D

šta amd chipsete (nisu više tako nazivani, ali znamo kaj mislim) rade zli huni, pa su onda proizvođači istih manje krivi? ko daje specse proizvođačima mbo za svoje proizvode? ja? vi?

već vidim fijasko...

edit: mislim krenulo je već sa pločama

gil 21.02.2017. 18:39

Kojim pločama?

Max Rockatansky 21.02.2017. 18:40

Moj komentar je bio na onaj Troubleov post o "podvali AMD-a", na koju si se nadovezao ... mislim da ti je Manuel dao najbolji odgovor kako je AMD uvijek bio svjestan koliko mu vrijede procesori, pa se protiv financijski višestruko jačeg Intela mogao boriti samo čistim "bang for bucks".

Citiraj:

Autor xulos (Post 3026320)
... Jako mali broj ljudi ima X99 platformu s obzirom na 1155/1150/1151 a o tome ovdje nije ni rijec niti bi trebalo povlaciti paralelu sa 2011/AM3+ jer su nebo i zemlja ... ?

Ako već ne smijem spominjati Intelovu politiku cijena za s2011-v3, mogu bar P4 vs. Athlon ? :) Zar nije podvala kad su korisnike uvjeravali kako je P4 jači zato jer ima veći takt ?

Edit: da ne pišem novi post ... Ona moja rečenica da su bili nagrađeni prodajnim rezultatima je bila sarkastična, upravo što si i napisao za 9xxx seriju.

JuiceBox 21.02.2017. 18:40

Dbr ti si sisa opet pesimist kako god okrenes. Ako svi leakovi govore da je to to, onda je to to. Samo da ploce poprate i suoer, eno ona crosshair rog je odlican komad mbo, nek bude cjenovno u granicama normale i nema se sto razmisljati.

Citiraj:

Autor Max Rockatansky (Post 3026336)
Moj komentar je bio na onaj Troubleov post o "podvali AMD-a", na koju si se nadovezao ... mislim da ti je Manuel dao najbolji odgovor kako je AMD uvijek bio svjestan koliko mu vrijede procesori, pa se protiv financijski višestruko jačeg Intela mogao boriti samo čistim "bang for bucks".

I nije bas, zato su i prosli sa 9xxx serijom kako su i prosli. Mjere se u promilima.

Citiraj:

Autor Max Rockatansky (Post 3026336)

Ako već ne smijem spominjati Intelovu politiku cijena za s2011-v3, mogu bar P4 vs. Athlon ? :) Zar nije podvala kad su korisnike uvjeravali kako je P4 jači zato jer ima veći takt ?

Naravno da smijes :D , pa to i vrapci na grani znaju kakvo je to umatanje govneta u ukrasni papir. Da se odmah razmemo, ovdje se najmanje radi o fanboyizmu , nakon dugog proseravanja nvidiie i klanja stare generacije driverima sam presao na fury, sad a rx 480 i preporodio se. Isto ce biti i sa intel -> amd.

Dottore 21.02.2017. 18:53

@Xulos
Pusti ih, diraš u ih u afrički osinjak.

JuiceBox 21.02.2017. 18:54

Ne diram ja nikog, konstruktivna rasprava, tenzije uvijek dobro dosle :D Fala bogu forum za to sluzi da se slozimo oko tog da se ne slazemo :D

Manuel Calavera 21.02.2017. 18:55

Ma cijena je SVE, više od pola posla kod prozvoda. Jako važna u percepciji proizvoda, dali se nešto isplati ili ne. Eto ultra svjež primjer g4560 i i3 7350K koji su praktično isti proizvod, a prvi se smatra jedim od najboljih dealova intela u zadnjih 10 god., dok drugi istovremeno jednim od najgorih zbog 3 puta veće cijene...

AMD je tu polovicu (cijena) odradio vrhunski, definitivno iznad svih očekivanja, a čini se i drugu polovicu (same tehničke karakteristike)

Što se tiče AM4 mbo worst case bi bio da treba nekoliko biosa u prvih nekoliko mjeseci, no to nebi bilo toliko mega čudno za full novu platfromu i arhitekturu koja nema nikakve ili minimalne veze sa prethodnim proizvodima, te koja kao i sami procesori dolaze 5 do 12. Međutoa to nebi označilo platformu kao promašaj kad bi trebala biti viralna nekoliko godina jel.

JuiceBox 21.02.2017. 19:00

Zbog triput vece cijene i navijam za ryzen, jebala ih nomenklatura za budale.

Max Rockatansky 21.02.2017. 19:03

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3026351)
Ma cijena je SVE, više od pola posla kod prozvoda. Jako važna u percepciji proizvoda, dali se nešto isplati ili ne. Eto ultra svjež primjer g4560 i i3 7350K koji su praktično isti proizvod, a prvi se smatra jedim od najboljih dealova intela u zadnjih 10 god., dok drugi istovremeno jednim od najgorih zbog 3 puta veće cijene...

Može Intel kad hoće ... zato je većina ljudi i počela biti sve nezadovoljnija.
Pa i 5820k im je bio odličan deal, prvi put da se -E model spustio bliže smrtnicima i napravili su odličnu stvar za cijelu x99 platformu (najbolji prodajni rezultati za HEDT ikad).
Kod nas je tržište malo i kupci siromašni ali u USA je nama začuđujući udjel "običnih" i "E" i7-mica.

JuiceBox 21.02.2017. 19:13

Sad tek vidim ono za sarkazam, nisam ubro isprve :). Jel nije sa 5820k bila caka da je proc super ali je "malcice" okrljasten sa samo 28 pci lejnova umjesto 40. Zato su ga i prodavali jeftinije, kod intela uvijek ima caka...

Manuel Calavera 21.02.2017. 19:18

Percepcija proizvoda je zajebana stvar. Eto npr. i taj i7 7700K, sam po sebi dobar procesor (najveći clockovi i najbolji ipc što postoji) gayming zvijer, no ima loš imidž jer:

- isti proizvod kao prošle godine (tj. nema nikakvog napretka u arhitekturi)
- ima lošiju pastu
- creepaju pomalo sa cijenom gore, umjesto da ide dolje itd.

Intel ima dosta loš imidž u ovome trenutku (vidim da su dopizdili mnogim gamerima, youtuberima, recenzentima) , a navodno ni atmosfera u firmi nije bajna.

Inače taj 5820K je stvarno bio super deal svojevremeno. Sjećam se da sam ga po internetima preporučivao kao dobar dan u high end gaming konfe. Koštao isto kao i7 6700K nekoliko mjeseci (cca 3200kn), onda ovaj ošo dolje, a ovaj gore... Između ostalog više ima smisla ta cijena za hexu nego hyperthreadan quad... Intel je imao tendenciju entuzijaste gurati prema pr0 socketu, npr. dosta ljudi koji se ne bave ikakvim renderingom, 3d modelingom bilo čime van gaminga, youtuba i eventualno streaminga su prešli upravo na njih...

Ono što će ryzen 100% sjebati intelu je ta priča sa 2 socketa. Naravno imat će ih i dalje (ipak treba jedan za quad channel i extra pci-e lanese), ali će intel sigurno drastično promjeniti tu priču. Više neće prolaziti quad+smt po "high end" cijeni, te kao čip sa najviše threadova na mainstream socketu. S druge strane će sniziti cijene pr0 socketu, te približiti masama i taj drugi socket. Znači kao što glasine sugeriraju neko vrijeme - barem 6c12t na mainstream socketu, te 4c8t + potencijalno jeftinije mbo na pro socketu. AMD će izgleda idealno uletiti u taj međuprostor i iskoristit situaciju. Pretty wise

Max Rockatansky 21.02.2017. 19:23

Citiraj:

Autor xulos (Post 3026364)
Sad tek vidim ono za sarkazam, nisam ubro isprve :). Jel nije sa 5820k bila caka da je proc super ali je "malcice" okrljasten sa samo 28 pci lejnova umjesto 40. Zato su ga i prodavali jeftinije, kod intela uvijek ima caka...

Za neke primjene je broj PCI-laneova nebitan (CPU render-enginei, općenito nekakav računski/simulacijski softver koji se oslanja na CPU, igre sa jednom grafičkom) ... za neke je pak bitan, multi GPU setup za igre ili GPU render-engine. Sve ostalo je isto kao i 5930k.

Manuel Calavera 21.02.2017. 19:28

Ma nije bitno ni za igre (x8, odnosno dvije gpu)

https://linustechtips.com/main/topic...omment-7901717

https://linustechtips.com/main/topic...esultsawkward/

https://www.pugetsystems.com/labs/ar...neHeavenPro4_0 (igre i grafički benchmarci)

Zato kolutam očima i kad youtuber priča o AM4 socketu pa kaže "finally 3.0 pci-e", "can you beleve it", ono jbte, trebalo ti, nije mogao živjeti bez toga za gaming :D

http://www.hardwaresecrets.com/pci-e...formance-gain/

EDIT

Naravno od 3 i više gpu nema nikakve koristi za gaming, to vrte debili tj. treća gpu je svrha sama sebi, za show off :D

Max Rockatansky 21.02.2017. 19:35

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3026367)
Inače taj 5820K je stvarno bio super deal svojevremeno. Sjećam se da sam ga po internetima preporučivao kao dobar dan u high end gaming konfe. Koštao isto kao i7 6700K nekoliko mjeseci (cca 3200kn), onda ovaj ošo dolje, a ovaj gore...

Prvi (09/2014) su bili 2.850 Kn kod Uzi-ja (jasno, tada je tečaj $ bio puno povoljniji).
Jedino što je tada bilo nezgodno je skup DDR4 (2011-v3 ploče su ostale istih cijena).

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3026367)
Između ostalog više ima smisla ta cijena za hexu nego hyperthreadan quad... Intel je imao tendenciju entuzijaste gurati prema pr0 socketu, npr. dosta ljudi koji se ne bave ikakvim renderingom, 3d modelingom bilo čime van gaminga, youtuba i eventualno streaminga su prešli upravo na njih...

Meni se čini da nije bilo ni neke potrebe za dva i7 ("obični" i Pro (2011)) ... ali eto, sad nek malo razmisle :). Super je da Ryzen donosi toliko snage u mainstream, možda potakne i još neke primjene u raznim "content creation" poslovima.

JuiceBox 21.02.2017. 19:43

Nebitan s jednom grafikom , ali kakva je situacija sa dvije ili tri grafe i M.2 diskom? Il ces tri grafe il ces disk... Ok, malo je takvih, ali situacija je moguca, nekome tko zeli multigpu render, treba mu dobar ali ne preskup proc.

Manuel Calavera 21.02.2017. 19:46

Citiraj:

Autor Max Rockatansky (Post 3026379)
Meni se čini da nije bilo ni neke potrebe za dva i7 ("obični" i Pro (2011)) ... ali eto, sad nek malo razmisle :). Super je da Ryzen donosi toliko snage u mainstream, možda potakne i još neke primjene u raznim "content creation" poslovima.

Ja ti kažem da Zena uopće nema (tj. da je amd ostao na ovome), ili da zen dolazi godinu-dvije kasnije, Intel bi 100% high end gamere nastavio gurati prema tom enthusiast socketu. Pola youtube kanala ima barem 5820K i 6800K, a najozbilniji rendering im je 5-10 min yt video :D

ALI, to su svi počeli furati, za godinu dvije bi bilo još više ljudi na istome. Svi ovi što su dosad kupovali 4c8t i7-ice za 3 soma bi krenuli prema gore, a brat bratu pojavljuju se i đubretarske igre glede coreloada. Intel bi to naravno dobro naplatio, bilo bi isto kao sada sa nvidijom koja nema konkrencije u višem segmentu, pa gpu koja po hijerarhiji nije sam high end (1080) prodaje po high end cijeni, a 1080Ti nema već 9-10 mjeseci. Jer što bi ju izbacivali i undercutali prodaju gtx 1080 po povišenim cijenama, također i titanku. Jbte pred smjenu generacije je gtx 980 bilo u trgovini za 3000 i kusur kn...

Citiraj:

Autor xulos (Post 3026384)
Nebitan s jednom grafikom , ali kakva je situacija sa dvije ili tri grafe i M.2 diskom? Il ces tri grafe il ces disk... Ok, malo je takvih, ali situacija je moguca, nekome tko zeli multigpu render, treba mu dobar ali ne preskup proc.

Sa 2 gpu i nvme ssd-om si i dalje miran na mainstreamu (1151 i AM4), naravno uz odgovarajuću mbo, ovo iznad toga sa 3 gpu i više već nije gamer niti user vulgaris, tu se već radi o gpu renderingu i nečem sličnom, a takvi će morati nastaviti plaćati 5 somova za i7 6850K i nadalje...

Zapravo možda bi se 3 gpu i nvme mogle isfurati i na AM4 (nije mi 100% jasna situacija sa pci-e lanesima, ima različitih info)

Max Rockatansky 21.02.2017. 19:50

Citiraj:

Autor xulos (Post 3026384)
Nebitan s jednom grafikom , ali kakva je situacija sa dvije ili tri grafe i M.2 diskom? Il ces tri grafe il ces disk... Ok, malo je takvih, ali situacija je moguca.

Ok, oni će se rastegnuti na jači, ali bitan je bio taj iskorak sa 5820k.
Inače, za 3D ima zgodnih kombinacija sa 4 GPU-a (980/1080/Titan) gdje se već može raditi real-time i sa kompleksnijim 3D modelima (Octane, Lumion, V-Ray RT render-enginei itd.).
Zadnji potez Intela sa cijenama 6800k (skoro skuplji nego što je jači od 5820k) i bahatih $1700 za 6950X je stvarno pretjerano, pa me Ryzen još više veseli :).

Wolverine 21.02.2017. 20:00

Citiraj:

Autor Max Rockatansky (Post 3026389)
Zadnji potez Intela sa cijenama 6800k (skoro skuplji nego što je jači od 5820k) i bahatih $1700 za 6950X je stvarno pretjerano, pa me Ryzen još više veseli :).

Da bahatih, nema veze s mozgom. FFS pa jedan i7 990X je koštao $1059 i to prije 6 godina. Sad im odjednom top desktop modeli koštaju 1750 :/

Max Rockatansky 21.02.2017. 20:07

Citiraj:

Autor Wolverine (Post 3026394)
Da bahatih, nema veze s mozgom. FFS pa jedan i7 990X je koštao $1059 i to prije 6 godina. Sad im odjednom top desktop modeli koštaju 1750 :/

Pa da, uglavnom su bili $999 više kao neka psihološka/marketinška fora, čak i u doba kad top model nije imao više jezgri (3960X/4960X). Najsmješnije što su se 3930k i 4930k mogli bez problema kloknut na te brzine.

Wolverine 21.02.2017. 20:11

Al nije imao X na kraju naziva :D

DragonSlayer 21.02.2017. 20:29

što je najžalosnije, taj isti 990x, koliko god nula dodavao u račun za struju, radi divno. kao i pješćani most. I OCaju ko ludi. Ja stvarno ne kontam zašto su toliko poskupili.
ko da se Intel boji dobivanja kupaca.

Brko 21.02.2017. 20:31

Intel ne živi od destop DIY korisnika. Živi od Della, Lenova i ostalih koji prodaju makine megakorporacijama u tisućama komada. Ebe im se imaš li ti novaca za preskupi i7 7700K ili nemaš. Boljeg proca od tog nemaš, a ako ti treba kupit ćeš ga. Mislim, ne ti kao ti osobno, nego bilo tko. Arogancija jer se može. Nakon 01.03. budemo vidili.

Ryzen bude malo promjenio te stvari.

Dottore 21.02.2017. 20:34

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3026388)
Ja ti kažem da Zena uopće nema (tj. da je amd ostao na ovome), ili da zen dolazi godinu-dvije kasnije, Intel bi 100% high end gamere nastavio gurati prema tom enthusiast socketu. Pola youtube kanala ima barem 5820K i 6800K, a najozbilniji rendering im je 5-10 min yt video :D

Neki igraju i streamaju preko twitcha
Ne zaboravi da i Marques Brownlee aka MKBHD pustio nedavno na svoj youtube kanal 8K. Sad vidi koliko treba rendati za tu rezoluciju i veličinu fajla.
Browseri još nisu ni optimizirani.

Ali da, drago mi je da AMD probudio i ostalo je na vrijeme kako će odvijati preformanse/cijena.

Manuel Calavera 21.02.2017. 20:42

Ne pratim tog youtubera, ali znam da je veliki mačak u tech sekciji (ako ne i najveći), ali doslovce svatko, pogotovo u sjevernoj americi misli da im treba i7 6800K. Znam slučaj cure iz "regijona" koja ima i7 5960X i 32gb ili 64gb ram :D

Inače mislim da render videa od 5-10 min u 8K nebi trajao dugo niti na nekoj i5-ici... Možda netko od momaka točno zna

Busola29 21.02.2017. 20:48

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 3026418)
Intel ne živi od destop DIY korisnika. Živi od Della, Lenova i ostalih koji prodaju makine megakorporacijama u tisućama komada. Ebe im se imaš li ti novaca za preskupi i7 7700K ili nemaš. Boljeg proca od tog nemaš, a ako ti treba kupit ćeš ga. Mislim, ne ti kao ti osobno, nego bilo tko. Arogancija jer se može. Nakon 01.03. budemo vidili.

Ryzen bude malo promjenio te stvari.

Daj nemoj bulazniti... Intel živi itekako od destop korisnika. Mogao bi izvući

Najveća marža je na procesorima za prosječno desktop računalo jednog najobičnijeg korisnika. Dogovori sa megakorporacijama padaju u sferu smanjimo cijenu kupujemo puno, pa moraš malo podmititi , pa moraš potrošiti na prezentacije , pa na skupe menadžere koji moraju prodati priču...

Arogancija je velika jer AMD nije prilazio ni u srednjem segmentu, čak i u nižem a sada se to mijenja...

JuiceBox 21.02.2017. 20:49

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3026427)
Ne pratim tog youtubera, ali znam da je veliki mačak u tech sekciji (ako ne i najveći), ali doslovce svatko, pogotovo u sjevernoj americi misli da im treba i7 6800K. Znam slučaj cure iz "regijona" koja ima i7 5960X i 32gb ili 64gb ram :D

Inače mislim da render videa od 5-10 min u 8K nebi trajao dugo niti na nekoj i5-ici... Možda netko od momaka točno zna

Ooo iznenadio bi se , i to jako, jedino lewisu nebi trajalo dugo :D Bas cu pitat kolegu koji se bavi time ali mislim da je rekao da kad renda tj downsamplira sa 4k na 1080p, 2h video pegla od nekih 6-8h na 6700k sa 16 gb rama i gtx 780, u 4k mislim da nije ni probao a da ne pricam 8k, ispod 2 dana to nebi bilo :D

Brko 21.02.2017. 20:53

Citiraj:

Autor Busola29 (Post 3026432)
Daj nemoj bulazniti... Intel živi itekako od destop korisnika. Mogao bi izvući

Najveća marža je na procesorima za prosječno desktop računalo jednog najobičnijeg korisnika. Dogovori sa megakorporacijama padaju u sferu smanjimo cijenu kupujemo puno, pa moraš malo podmititi , pa moraš potrošiti na prezentacije , pa na skupe menadžere koji moraju prodati priču...

Arogancija je velika jer AMD nije prilazio ni u srednjem segmentu, čak i u nižem a sada se to mijenja...

Nisi me shvatio, ali nema veze ;)

Manuel Calavera 21.02.2017. 21:00

Imam negdje iz nekog članka kao koliko nosi koje tržište godišnje

Citiraj:

1. Market for high performance desktops is $4 billion.

2. Market for server products about $15 billion.

3. Market for laptops is $ 10 billion
Intel naravno najviše mlati na serverima, najmanje konkurencije te 99% tržišta

Sad ne znam što sve ulazi pod "high perf. desktops" (možda samo HEDT, 2011v3 i sl.), ali tu vjerojatno ne spadaju OEM računala sa mainstream procesorima itd. Ugl. ima tu još tržišta (npr. custom SoC-evi i sl. za AMD itd.)

Bariarnil 21.02.2017. 21:35

Citiraj:

Dok god GPU radi, i7 nema tolko beneficija naspram i5, sve dok je render i par lakših taskova u igri(ne misim ići igrati Hitmana jel)

Kako znam? Rendao sam samo cpu sa 2, 3, 4 jezgre u premieru. Pa sam onda rendao sa 4 jezgre sa GPU akceleracijom. Pogodi što je daleko najviše beneficija premieru donijelo :) a nije da koristim milione pizdarija u svojim uradcima, onako osrednje efekte, zvučne tranzicije, manje korekcije boja...

warlock25 21.02.2017. 21:41

lol ode rasprava na intel

Poslano sa P9

Manuel Calavera 21.02.2017. 21:52

Evo malo egzotike, research of my own

Citiraj:

Nordic Hardware have Thursday received confirmation from the Swedish retailer to the ultimate target prices that leaked out during the week indeed correct.
  • AMD Ryzen R7 1800x: 5 490 SEK
  • AMD Ryzen R7 1700X: 4 390 SEK
  • AMD Ryzen R7 1700: 3 490 SEK

https://translate.googleusercontent....tqZ1Ww4f2OdsHw

Standardan porez im je 25%, 1 SEK = 0.79kn, daklem

1800x = 4337 kn
1700x = 3468 kn
1700 = 2757 kn

Zatim za one koji žele znati više

http://www.computermachines.org/joe/...ascale_apu.pdf

Zatim

http://www.biostar.com.tw/app/en/mb/...#specification

Citiraj:

2 x PCI-E x16 3.0 Slot(x16 + NA or x8 + x8 for Ryzen CPU, x8 + NA for APU / NPU)

Dottore 21.02.2017. 23:02

Citiraj:

Bome bi i iznenadio. Baš me briga što ima, kakvu vodu pije i vozi auto. Dečko radi i zarađuje preko youtube, plus dobiva sponzore.
Ja sam sebi sponzoriram ono što mi treba.
Jedno je gledati preko youtube bez problema, a drugo je baš pravi sirovi materijal koju bi pokrenuo iz svoje kante.

Intel je sve pokrio na sve tržište. Kako god okreneš glavu, kuca samo Intel (neću o monopolu). Teško je vjerovati da će Ryzen napraviti veliki BUM i napraviti pomutnju u industriji.
Jedino zamjeram AMD što je prestao izdavati vlastite chipsete. Tuda su veliki igrači OEM otkantali (Dell itd.) Nvidia je imala odlične chipsete od nForcea

Citiraj:

Autor Bariarnil (Post 3026457)
Dok god GPU radi, i7 nema tolko beneficija naspram i5, sve dok je render i par lakših taskova u igri(ne misim ići igrati Hitmana jel)

Kako znam? Rendao sam samo cpu sa 2, 3, 4 jezgre u premieru. Pa sam onda rendao sa 4 jezgre sa GPU akceleracijom. Pogodi što je daleko najviše beneficija premieru donijelo :) a nije da koristim milione pizdarija u svojim uradcima, onako osrednje efekte, zvučne tranzicije, manje korekcije boja...

To se zove amateri. :)
Imaš primjera npr. Sony Vegas Pro. Imao sam prilike upoznati profesionalaca koju bavi video obradu. Ima dual Xeone i radi pod Apple OSX preko Final Cut Pro.
File je težak 1Tb i lakoćom otvara bez kašljucanja pod opterečenjem.
Sve je to prelagano (toliko preglatko da sam počeo sumnjati da imam najlošiji miš)

Nije da pljujem po AMD (opet ponavljam), ali jednostavno nije posvećen rad za multimediju (bolna točka po preformansama) gdje tu Intel dugo udara nisko ispod pojasa. Za sada trebamo čekati prave testove gdje će vidjeti pravi napredak. A ovako ide na "rekla-kazala".

A sad, natrag topic. Pošto je Apple veliki igrač za obradu fotografije, video , glazbena obrada i drži do Intela. Tko zna, možda prihvati AMD. Kako će ići na OEM tipa Della, HP, Lenovo ? Pritom ne mislim na servere kao Opteroni i to je drugi par rukava.

Jedno je gledati benchmarke gaminga i odmah zaključiti površno. Imate puno faktora za testirati, testiranje zipanja, multimedija i gaming.

Max Rockatansky 21.02.2017. 23:28

Cinebench rezultati izgledaju dobro, a za 3D rendering je prilično dobar pokazatelj snage bez obzira o kom render-engineu se radi, nativni Cinemin, V-Ray, Corona, Maxwell ... (Cinebench je ekstrakt Cinema4D, koja postoji i za Win i Mac). Za 2D/video rendering ne znam, ali vjerojatno ni tamo neće smetati puno jezgri i dobar SMT :).

Manuel Calavera 21.02.2017. 23:42

Ako ovako ispadne apple će se prvi ukrcati u amd train. Pa pogle recimo gpu, uzimaju amd samo zbog api-a... Još ako je ryzen kompetitivan, a osjetno jeftiniji, jao more $$$ for them... Mogu luft iskoristit za podizanje svoje brand marže, a da opet bude jeftinije od intela

Amepshi 21.02.2017. 23:44

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3026538)
Jedino zamjeram AMD što je prestao izdavati vlastite chipsete. Tuda su veliki igrači OEM otkantali (Dell itd.) Nvidia je imala odlične chipsete od nForcea

Cilj im je sve ili što više ugurati u CPU. Ima logike, jer kada dođete laptop OEMu i kažete da mora kupiti samo jedan čip za potpunu funkcionalnost, OEM će biti sretan. Jednostavniji dizajn ploče znači ušteda, kupovanje manje čipova znači ušteda, manja potrošnja znači ili ušteda ili mogućnost da se neki bling-bling ugradi!

Max Rockatansky 21.02.2017. 23:52

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3026559)
Ako ovako ispadne apple će se prvi ukrcati u amd train. Pa pogle recimo gpu, uzimaju amd samo zbog api-a... Još ako je ryzen kompetitivan, a osjetno jeftiniji, jao more $$$ for them... Mogu luft iskoristit za podizanje svoje brand marže, a da opet bude jeftinije od intela

Apple već ima jako dobra iskustva sa dizajnom Jima Kellera (A4/A5), nema razloga da ne prihvate i Zen (Ryzen i Naples).

Manuel Calavera 22.02.2017. 00:04

Od iskustava njih još više zanima $$$ :D

Tu ako vide priliku, neće ju propustit...

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:10.