![]() |
Znači ako imam Revolut onda sam potencijalni kockar. Divno :D
Banka: “Molim Vaše izvatke s Revoluta” Ja: “Molim zatvaranje računa” Banka: “ali mi to moramo , znate…” Ja: “Znate, zatvaram račun kod vas.” |
Citiraj:
Zarada na jednoj privatnoj osobi je minimalna. Na nama banke zarađuju sitne iznose ali nas je puno pa economy of scale dodje do izražaja. Želim reci treba biti oprezan sa postupkom koji više šteti tebi nego toj drugoj strani (ako si već našao optimalnu banku). Sent from my SM-S901B using Tapatalk |
Citiraj:
|
U nas se banke znaju malo zaigrati sa nepotrebnim pitanjima.
Primjerice primaš plaću na PBZ, ideš otvoriti račun u RBA, pitaju te koliku plaću imaš, da im treba taj podatak radi HNBa. Pa je li HNB nadzire sve banke i ima taj podatak iz prve ruke od one prve banke, zašto bi RBA morao znati kolika plaća nekome sjeda na PBZ. |
Kako radim u banci iz prve ruke mogu potvrditi da je tu gotovo sve izregulirano do boga i natrag pa se od banaka zahtjeva svašta.
Ali da, procjena rizika je zeznuta stvar pa se očito neke banke tu malo protegnu i zahtjevaju dio dokumentacije po APP metodi. Mene stalno pokušavaju uvaliti u kredu jer nemam ništa čak ni aktiviran minus na tekućem :D |
Kakve su to nemoralne ponude koje dobivas? :) Jer ja nemam nista od navedenog, ne kockam, ne pijem, ne pusim hahaha kao ni ti i jos sam debelo u plusu, a volio bih da mi ulete s nekom boljom ponudom za nenamjenskog gotovinca. Ali pizde nece ni da cuju :D Pitam se kome onda uvaljuju te bolje ponude, ako ne onima koji su cisti i likvidni
|
Uplata na kladu vas flagga ko kockara. Ne znam dal i ostale banke dobiju tu informaciju, ali svakako ju dobije banka s čijeg računa ste uplatili :)
|
Citiraj:
Ako to i postoji, uzima se možda kao jedan od zadnjih kriterija, a moralo bi se i gledati koliko točno je uplaćeno, u kojem periodu i sl, tako da tu mora biti mnogo parametara. Nekakve hobi uplate od par desetak eura mjesečno sigurno neće i nemogu biti kriteriji za ništa, jer to nalaže logika zdravog razuma. Istom metodom se onda može gledati hrpa stvari koje ljudi kupuju karticom, od alkohola, cigareta, pa do junk fooda, pa da to onda nekoga flagga kao rizičnog klijenta. Na kraju je jedino bitna likvidnost mušterije i boli ih neka stvar koliko ćeš ti uplaćivati na kladionici, ako si sposoban te novce i zaraditi. Inače, za kladionice i kasina se već odavno koristi Aircash koji je doslovno smišljen za takve stvari i preko kojeg možeš oprati keš. To je jedino poduzeće koje nema status banke, a ima dozvolu za izdavanje Mastercard kartica. Nitko te neće pratiti niti ništa pitati, čak štoviše, kockarski lobiji uspješno gura tu priču. |
Tako je. Zato za to koristiš aircash i to je to.
Kolko banka vrednuje uplate u kladu ne znam, ali svakako to vide. Ajmo reći da je netko teži kockar, bilo bi za očekivati da će to donekle utjecati na opcije za kredit, ne? |
Danas se banke ne izlazu rizicima kod izdavanja kredita, prosla su ta vremena. Gleda se svaki vrag i radije ce te odbiti nego odobriti. Dosta sam ih ispitivao oko toga kad sam pocetkom godine skupljao info o stambenom.
Mene je zapravo deprimiralo da mi rejting rusi samo posjedovanje kreditne kartice koju koristim triput godisnje za neke iznimne situacije kada zelim prebaciti placanje u drugi mjesec ili nesto razdvojiti na par rata. Ono, ne pitaju ni kako je koristim, nista. Moras je zatvoriti da ti rata bude visa. |
Citiraj:
Inače nikad nisam išao u revolving kredit ili dijelio u rate, ali kartica je bila čabe - bez upisnine i članarine. No jasno mi je da smanjuje kreditnu sposobnost za razliku od chargeice... |
Uplata na kladionice je red flag, za neke banke veći, za neke manji. Recimo moj prijatelj je dogovorio kredit i sve je bilo super, kad su vidjeli uplate na Super sport, prepolovili su mu dogovoreni iznos kredita, umjesto oko 9000€, odobrili su mu malo preko 4000€. Banke imaju uvid u otvorene tekuće račune u drugim bankama i ima li na njima odobren minus. Ne vide stanje računa i uplate i isplate, ali obično traže ispis prometa s tekućih računa u zadnjih 6-12 mjeseci i ako vide kladionicu, nastaje problem. PBZ recimo automatski odbije zahtjev za kredit, neke druge banke smanje iznos koji žele odobriti i slično.
|
Revolut
Citiraj:
Pa gle, banka će ti uvijek posuditi novce za koje zna da ti ne trebaju. Drugim riječim ako imaš 100.000€ a trebaš 80.000€ kredita (bez ovih 100.000€ učešća) dobit ćeš ih najvjerojatnije po kratkom postupku s minimalnom kamatom. Zašto? Pa jer garantiraš s ovih 100.000€ da ih možeš zaraditi i sama činjenica da to imaš garantira trenutno vraćanje dignutog kredita. Rizik je minimalan pa je takva i kamata. Zašto bi netko dignuo takav kredit umjesto da iskešira s onim što ima? Zato jer mu uz kredit ostaje tih 100.000€ s kojima može raditi ili za nedajbože. Čak i da ostane potpuno bez primanja dulji period otplate kredita on uredno vraća svoje anuitete i ima dobar životni standard. Recimo udjeli u niskorizičnim fondovima (novčani npr.) će dodatno dići kreditnu sposobnost kao i posjedovanje dionica stabilnih tvrtki koje dobro posluju i isplaćuju dividende, etc. |
|
Citiraj:
|
Prihvaćanju kartica na Pro računima.
|
Mislim da je to konkurencija trenutim POS uređajima koje firme dobivaju od naših banaka. U stilu 'Mi uzimamo manje provizije od njih'.
|
što zapravo uopće nije loš biznis.
banke uzimaju masne pare samo na pos transakcijama. |
Meni se čini da je to konkurencija Paytenu npr.
|
Citiraj:
Na kraju krajeva, taj Reader nije samostalan POS već doslovce čitač kartica, a račune iniciraš/izdaješ preko Revolut aplikacije. MyPOS ima baš ručne POS terminale koji rade bez mobitela. |
Od svih zemalja gdje sam dosad bio, jedino sam u HR vidio da trgovci imaju više od jednog POS-a.
|
Ono kad te pitaju na kasi "koja je kartica" pa se sav stiltam dok se sjetim je li visa ili mc.. pa onda ovaj zonglira pos-evima dok nadje koji mu treba :D
|
Citiraj:
|
To me podsjeća na maniju imanja dva telefona. Jedan 091, drugi 098. Onda su uveli mogućnost prenosa broja u drugu mrežu, a pola ekipe to nije znalo. :lol2:
|
Revolut
To se imalo zato jer si s jednog mobitela zvao 098 a s drugoga 091 jer je tako bilo jeftinije.
Isto tako oni koji su imali 098 su zvali na taj broj a oni drugi na 091. |
SMS 3.66 kn
Poslano sa mog RMX2170 koristeći Tapatalk |
Citiraj:
Što se tiče naknade na Revolut, meni je u emailu pisalo da je 0,80% + 0,02EUR po transakciji, a za veće volumene da se može pregovarati. |
Citiraj:
Za freelancere(*) je 1,0 % + 0,20 € za online transakcije/Revolut Pay/QR kod, a 1,5 % za čitač. (*) tu su malo nedorečeni, ne znam je li ovo prikladno za obrte/paušalne obrte ili samo slobodna zanimanja jer kažu "Revolut Pro možete koristiti ako niste registrirani u lokalnom registru tvrtki." |
Citiraj:
|
Kažeš "strana banka" i tu u pravilu prestaju sva potpitanja.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Meni je užasno glupa praksa i da svaka banka ima svoju mrežu bankomata, ali bože moj :)
|
Citiraj:
Kad im banke uzimaju različite provizije za različite kartice. Pa im je provizija npr. na master od zabe drugačija nego na master od rba, zato otvore račune u obje banke, na stolu imaju 2 EFT POSa i jadni prodavači moraju paziti koju će karticu gdje provući. Nažalost, u praksi radim s više takvih firmi u HR. Rekord koji sam vidio je bio 5 POS aparata na stolu na prodajnom mjestu. Ali smanjuje se trend toga značajno, sve je više multibank providera gdje je POS uređaj od jedne firme, a u pozadini taj uređaj bira kojem će kartičaru poslati koju transakciju. Ali i dalje u pozadini firme imaju račune u više banaka. I kartica imamo sve manje... nestao american, nestao maestro,... |
Kad sam prije 5-6 godina zadnje radio s amexom valjda netom prije nego je otisao, nismo imali POS nego onaj addressograph (ne znam hr rijec, ako postoji). E to je bio show. Dodje covjek platiti, vadi amex, a ja pod stol i izvadim tu napravu. Ti izrazi lica, ajme, neprocjenjivo!
|
Kakav addressograph... Pegla se zvala! :D
|
Teško mi je povjerovati da su se prije 5-6 godina još peglale kartice. Možda prije 15+ :-)
|
E daaa, sad si me sjetio, tako je! Guglam tipa "amex slip machine" pa vidim izbacuje taj addressograph kao ime stroja :D
Citiraj:
|
Citiraj:
https://www.wikiwand.com/en/Credit_card_imprinter |
Stara dobra pegla. I kad bi probio limit, moga si i dalje kupovat 😁
Kasnije su poceli zvati na telefon za autorizaciju. Jao kad se sjetim cekanja u Vemilu, nervoza teska oce li ili nece proc autorizacija, guzva na telefonima, a Athlon te ceka i gleda onako izazovno , vec spremljen na kasi 😁 A cekovi. Jaooo. Kad ni ostali bez para na visok datum, unovcija bi cek od 1000kn za 700kn u mjenjacnici. Teska vrimena :) Sent from my SM-S908B using Tapatalk |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:35. |