![]() |
Citiraj:
ima primjeraka koji su isti... njegov je motor sa 90ks dosao s 11mm pumpom vs 10mm na 110ks, varijabilnom turbinom kao na 110ks...ulozci dizni, zeru veci turbo sa 130ks i mapa na valjcima i puf, 170 ks.. |
A ostali dijelovi, intercooler, kvačilo, kočnice?
|
Citiraj:
pogleda sam i malo uokolo, i cesta je takva da bi osobno se u vise navrata odlucia na pretjecanje. naravno, ako ti auti isprid to otezavaju tako da voze jedan drugom na guzici, onda jbga, nije bas iskljucivo krivica onog koji pretjece... kojom brzinom se krecete tuda? jer meni se cini dionica od bar 80-90km/h... |
Citiraj:
Šalu na stranu, ne razumijem potrebu provjeravanja ulja osim ako nisi imao sreće pa si ubo auto sa falš motorom. Ja sam za 13 godina na 1.9 TDI PD motoru valjda pet puta pogledao razinu ulja (i to na nagovor drugih). Servise radim redovito između 9-10k km i to je to, toči naftu, povremeno dopuni tekučinu za pranje šajbi i vozi... kakvo crno provjeravanje ulja svaki mjesec ;) |
Pa čuj, ne moraš svaki dan ali ne vidim razloga zašto ne sa vremena na vrijeme baciti oko na šipku. Zato je stavljena tamo da ju glediš :D Nikad ne znaš što se može dogoditi da ti fali malo više ulja a da nisi ni skužio. Uglavnom prije svakog dužeg puta bi bilo dobro provjeriti ulje i rashladnu tekućinu da ne bi bilo nisam znao, barem se ja onda osjećam sigurno i mirno, sve ostalo je viša sila :D
|
Zadnjih desetak godina smo u firmi imali Octavie 1.9 i 1.6 TDI koje je vozilo valjda 100-ak ljudi i od svih, samo je jedna 1.6 žderala pola litre ulja svakih 1k km, ostale od servisa do servisa ništa, odnosno zanemarive količine koje su normalne da se potroše, ali ni u vrijeme servisa ulje nije bilo ni blizu minumuma. Zato sam napisao da ako ubodeš falš motor to moraš raditi, ako je motor dobro složen (a većinom jesu) nema potrebe za provjerom svaki mjesec ili češće.
|
Citiraj:
Btw. osobno razinu ulja provjeravam svakih mjesec-dva ili kad mi se učini da motor malo promuklo zvuči. Kad je autu 19 godina nema više potrebe bit picajzla. :D |
Citiraj:
Za dole je OK, ali kada me za gore krene preticati nono jer vozi 1km brže od mene, bude komedija :fiju: |
Citiraj:
nazalost, ima dosta neodlucnih vozaca, i ti su najopasniji... krene pretjecat, naravno u krivoj brzini jer su u autoskoli valjda ucili da ce motor eksplodirat ako pridje 2000 djiri, i onda kad skuzi da auto ne ubrzava vraca se nazad tamo di je bia. |
Ovo oko provjere razine ulja u motoru - nemam neko pravilo ali nastojim svaki puta prije duljeg puta i nakon duljeg puta pogledati stanje.
Ovo svako radi kako sam misli da je najbolje. Bertone misli da je to glupo, i ja se nadam da je svaka moja provjera uzaludna i da je sve uredu, no to radim vec 22 godine i nastavit cu i dalje. Ja to ne smatram prevelikim ulogom vremena a potencijalno smanjuje ogroman rizik (risk management). Voznja pogotovo voznja u visokim okretajim sa razinom ulja na min je po meni nepotreban rizik koji se vrlo lako moze izbjeci. |
Bertone i ja slučajno imamo isti motor (1.9 TDI 130ks) koji ima senzor razine ulja. Kad razina ulja padne ispod optimalne, zasvjetli žaruljica, dodaš 4-5 dcl ulja i vozi. U gepeku mi je uvijek litra ulja. Nedavno mi je odapeo senzor (nakon više od 400 tis. km), zasvijetlila žaruljica da je odapeo, zamjenio senzor, idemo dalje.
Da nema tog senzora, sigurno bi redovito provjeravao, posebno prije duljeg puta. |
Citiraj:
Ova lampica? "you should stop the car as soon as it's safe" Ja osobno nebih cekao da razina padne do te mjere u svom motoru. No to je moje misljenje. I to nije level pao ispod optimalne. Level je vec odavno ispod optimuma a sad je na minimumu. Slijedeca situacija je crvena low oil pressure a onda sretno. |
Kakva je razlika motoru da radi sa “optimalnom” i “minimalnom” razinom ulja? U taj motor stane oko 4 litre ulja, kad padne na minimum ima još sigurno više od 3,5 litara.
I prošao je preko 400 tis. km i još radi ko udica, tako da mi trajnost nemoj koristiti kao argument.;) |
Citiraj:
|
Citiraj:
Moja poanta je samo da kratkim pregledom stanja ulja koje (traje par minuta) najcesce je u ugodnom i sigurnom mjestu poput svoje garaze je bitno ugodnije nego reagiranje na zutu lampicu negdje na autocesti mozda usred noci daleko od sigurnog ugibalista da bi onda shvatio da je zena izbacila nepotrenu kantu ulja iz bunkera :D Sve je stvar u preuzimanju rizika. Ja smatram manjim rizikom ovo sto ja radim. |
Citiraj:
|
Da slusam francusku elektroniku svaki put kad mi se upali “Top up oil level”, ne bih se vozio uopce. :D
|
Citiraj:
Gle, da je problem minimalna razina, nije. BMW ima elektroničko mjerenje razine ulja, na crtici do minimalne razine je još uvijek u zelenom području. Citiraj:
|
Automobili
Ja vozio polija 2014g
1,4 masina 3 cilindra dizlo 3,8l ulja Na servisu nisu dobro zategli karter šrajf I cvap cvap van Senzor reagirao, zuto... sipka pokazala suho full I ja odvozio do baze, 15km tako E onda tamo natocili ulje 1,5L uber max A falilo je 1,5l dobio 3L jer majstor zakljucio motor suh ko barut Pa sam opet odfurao doma 1km i na pumpu uzeo ulje van tako da po sipki valja.. malo ispod max oznake 1,5 van vukao Tako da, vise se ne bojim vozit bez ulja nit uber, al moglo je bit sranja sa viskom ulja, da je bacilo na ispuh van... ode katalizator. Moje misljenje, kontrola ulja bi trebalo tu i tam radit... ako imas svoj auto only.. upoznas ga koliko voli popit i bok Ako vozis firma aute, te mjenjas cesto sta je raspolozivo, bolje provjerit nego zajebat. Slicno kao i kad posudis auto, pa potrazis papire od njega, a ne da skuzis da gazda ima to kod sebe a tebe mup haltal, jer tehnicki pregled nije obavljen (I za to me zaustavili, jer im kamera i komp javio da sam teh. Neispravan, a samo im baza nije se syncala sa tehnickim) |
Ne razumijem te uopće
|
Citiraj:
Ispravan tvornicki, ispravno tvornicko, tvornicke dimenzije, ipak su dizajnirane za 1400kg, faktor je i tako inercija...200 se zaleti i sa 90ks :) |
Nisam rekao da je glupo provjeravati ulje, već da je ukoliko je motor dobro složen (a većinom jesu) i ako se redovno servisira uz senzore koji postoje u novijim autima to nepotrebno, pogotovo na mjesečnoj (ili češćoj) razini...
... i da ne quotam sad sve, kod mene u motor ide 4,4 litre ulja, na servisu oko 1 dcl usipaju u novi filter ulja, 4,3 lit u motor i u prtljažniku mi ostave petu kanticu sa oko 0,6 lit ulja za eventualno dosipavanje koje nisam napravio nikad. Što se pak tiče forsiranja motora na max rpm kad bi trebao pojačano trošiti ulje, za to nema potrebe jer se i sa 2000~2500 rpm vozim dovoljno brzo i kad bih vozio na max rpm ne bih mogao naplaćati kazne :D EDIT: E da, pitao sam jedne godine u servisu kolika je razlika u količini između max i min količine ulja u motoru i rekoše 0,6 lit. |
zato ja na cliu 2 1.2 ulje provjeravam jednom mjesecno, odnosno nemam vise kaj provjeravati, samo nadolijem pola litre svakog prvog u mjesecu :D
auto poceo gutati ulje ko da nema sutra, gotovo 2 litre na 10,000km, ali buduci je litra ispod 20kn nije tolki problem, osim sto u autu smrdi ko u tamiću :D |
Brtva poklopca ventila, to i mene uskoro čeka :)
Nego, imaš očitavanje razine ulja pri svakom paljenju - "Oil ok" pa stisneš reset tipku i izbaci ti točkice razina, odnosno ispiše koliko kockica ima, ako malo fali :) |
to mi se pokazalo izrazito netocnim jer iako fali samo 1 kockica do maksa, ulje ponekad na mjeracu bude ispod MIN. od tada redovito provjeravam i nadolijevam, a isto tako i ne mjenjam na svakih 10k km jer je od ukupno 4l unutra, 2l friskih i tako u krug :D
|
Ja provjerim jednom u 2 mj i uvijek se pitam zašto sam nepotrebno trošio vrijeme :D
|
Moraš tu i tamo dići haubu, da se nebu nekaj zavuklo ispod cccc....
|
Meni je lasica znala redovito ostavljat peciva na akumulatoru :D
|
Pa lijepo od nje :D
|
ja mislim da još uvijek furam onog mrtvog vrapca od prošle zime :D
|
Bilo je svašta, oraha ispod tapecirunga haube, mačaka umjesto klinastog remena, mišeka u kutiji filtera zraka itd
|
Citiraj:
Odem ja pogledati filter zraka kad unutra u kutiji osušeni miš. |
|
To je Mica maca?
|
Stakor
Nisam ja fotkao vec kolega. Znam samo da se ekipa zalila na smrad u autu, kad smo otisli pogledat kaj je a autom lik digne poklopac motora i ima kaj vidit. Inace svake zime nademo gro misjih gnijezda tak pod haubom odma uz elektromotor. Sva sreca pa ne grizu kablove. |
To mi je prvo napamet palo kad sam vidio narancaste kablove ^^ samo neka papaju ^^
|
|
Eeek.
Neka, na budalama će zaradit pare za radit igračke kao Huracana i Aventadora. |
prepakirani vw (audi)... bar otkad ih je vw kupia...
|
Iznutra mi zgleda uzas.
Furanje na neki luksuz i onda bi stave onaj tablet sa NFS grafikom. U zutoj boji me podsjeca na Q2 sa reklame. Auto za mladju ekipu dok je Ferrari za gospodu. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:29. |