![]() |
Moram priznati da me ovo oko QNAP-a pokolebalo, a diskovi čekaju spremni :hitthewal:
Razmišljam da ga ipak ne pustim prema internetu, bez obzira na marku NAS. |
Kakva su mišljenja o Asustor Drivestor 2 (AS1102T)?
https://www.asustor.com/en/product?p_id=70 On mi je u budžetu, cijena otprilike kao QNAP TS-230. |
Sacekaj da nakupis Snyology :).
Ako ti treba samo cisti storage bez aplikacija mozes i USB ladicu za disk uzeti. kod NASa je dobar dio cijene i koristenja u softwareu a Synology DSM je daleko ispred tog Asusa, Qnap je blizu ali Syno je jos ispred (Softverski). |
Ima da prosviram sa NAS-ovima :fiju:
Od QNAP-a sam odustao (bar od TS-230): Koliko vidim, na amazonu imaju cca 20% loših komentara. Ekipa se uglavnom žali na performanse, OS i buku. Asustor ima ukupno dosta manje komentara, ali jedna postotak loših, oko 20%. Uglavnom je problem OS/aplikacije, katastrofalni support, ali s druge strane Asustor nudi 3 godine jamstv. Synology DS218 ima najviše komentara, a i postotak loših se kreće oko 5%. Ljudi se uglavnom žale na hw kvarove i grešku koja se javlja "Connection Lost". Jeftiniji Synology NAS-ovi DS218play i DS220j ne podržavaju snapshote, btrfs, Plex (DS220j). Očito i ovdje vrijedi ona stara - koliko para toliko muzike. A meni diskovi čekaju na stolu.:hitthewal: |
Nema tu puno dileme, DS220+ kao sto smo ti preporucili na samom pocetku :)
, kod nas vidim 2590kn najeftinije (sa PDVom) kod XenoneFortea. |
Citiraj:
Isplati se možda pitati i Tecomtrade. Za ds218 sam dobio ponudu na 2200 kn. |
Pitaj, nista t ene kosta, ja sam kod njih kupio moj 415+ prije par godina. Oni su uvoznik samo kolko sam vidio online kod njih je veca cijena za 220+
A ova cijena od 1300 je bila nerealna, to si ti sam zadao kao neku cifru ali bez da si istrazio unaprijed i stavio na papir sve stvari koje zapravo zelis ;). |
Citiraj:
A 1300 kn je cijena prije nego sam to počeo detaljnije proučavati, a za tu cifru ima qnap-a na amazonu, da se naći Austor za približno toliko, za manje WD ili ZyXel. |
Arghh u pravu si ocito je cijena opet narasla/skocila pa je Xenonforte nasarafio cijenu :(.
Protis/Telebit ga imaju za 2815kn sto dodje na isto kao i kod TecomTradea pa ond aradije od njih direktno. Mozda usicaris i 100kn popust ako pitas ;). |
Moram komentirat... te cijene su dernjava i pol. Jedino sto vrijedi tu je support i upgradeovi, te mininalno znanja potrebnog za upogonit gotovi Synology ili QNAP NAS.
Cijeli moj kucni je kostao oko 1200 kn s licencom, stane 6 diskova, vrti Unraid OS, vecina stvari se da instalirat i performanse su nekoliko puta bolje. Znam da nemaju svi vremena i znanja za home made slozit, i da zdere 2x struje u idleu... Al' Synology 216j+ je bio gotovo neupotrebljiv nakon dodavanja samo 2 kamere... Custom made pila vrti 5 dockera, 1 klasicnu virtualku... Load je 20ak posto. Transferi su zakucani na max kolko mreza podnosi. Diskovi hladni ko spricer, CPU ne prelazi 40C. Backupi se rsyncaju po noci i gotovo-pa-necujno je. |
Još jedan glas za "home made" varijantu,
naravno da treba čitati / učiti / tražiti how to ... al može se dobiti bitno jača zviher za bitno manje nofčića. |
Da, samo nekako sam skeptican da se u danasnje doba po sadansjim cijenama moze napravit (bez da ista imas od prije tj. da sve kupis novo) masinu u razini DS220+ za 1200kn ???
A sto se tice potrosnje ja kad sam racunao (za 4bay NAS vs home made) meni je potrosnja struje za homemade "NAS" bila oko 300-320kn veca na godisnjoj razinu za home made vs Synology sto znaci da za 2-3 godine dodjem na isto kroz placanje vecih racuna za struju (koji su mi ionako 1000-1500 kn mjesecno pa mi netreba jos i vise ;)). |
Citiraj:
|
Citiraj:
Tako da ako racunas 25W na sat vise to je 750W na dan VISE * 30 dana = 22-23 kW veca potrosnja mjesecno * 12 = cca 270kW godisnje * 0,8kn = 216 kn godisnje na tim manjim modelima sa manje diskova... |
Nisam siguran da bih za 2000 kn danas mogao napraviti NAS (na stranu što nemam previše vremena). Treba mi kučište, napajanje, matična, proc, ram. Diskove imam.
|
Citiraj:
U normalnon "samo TrueNAS" modu, mislim da bi bio solidno ispod 40W (sa i dalje overkill procesorom) |
Citiraj:
Evo od dijelova koje trenutno imam doma mogu sastavit NAS za 4 diska bez diskova za 1500kn, a da je što se tiče procesora i memorije dosta jači od kupovnih (u sličnom rangu cijene, znači razna ARM bazirana rješenja sa 512MB ili 1GB memorije) |
Moj NAS troši 100W :D
|
Citiraj:
Ali specsi jedu taj DS220+ jedno 4x... u prosjeku. |
Citiraj:
Ali to me sad podsjetilo na onaj vic. Dvojica pricaju u kaficu: Prvi kaze: Vidis onu Crvenu Skodu preko puta parkiranu ? Drugi: Da vidim, sta s njom ? Prvi: E, takvu cu ja ISTU Ladu kupit samo Zelenu :) ;). |
Citiraj:
Vic je dobar :D :D :D , al' editirao sam gore prije nego sam vidio tvoj post. No, bottom line - radi DRASTICNO bolje nego stari Synology, kosta manje, trosi vise struje sto mi nije neki grdi problem, a to kaj su starije komponente... nije faktor, nije da se cpu i ram trose i trebaju redovno servisirat ko ta Lada/Skoda ;) |
Citiraj:
Da se naći skoro za đabe (400-1000kn) Druga opcija HP Microserver, ali to je jako teško upecati. O tome koliko slotova za diskove imaju kučišta i kako ih ugurati unutra ne bi. Ako nema dovoljno treba biti malo kreativan. 4x3.5" u Node 202 od kolege nam s foruma :) https://i.ibb.co/h70wQk5/IMG-20211228-185158.jpg https://i.ibb.co/vBC5pmR/IMG-20211228-185206.jpg |
Citiraj:
|
Citiraj:
Jednostavno ti mali ventovi koji su unutra da bi stalo u 1U/2U u rack su glasni, tu nema nekog spasa/rjesenja (doduse vidio sam neke koji mjenjaju u switchevima te 4cm fanove za Noctuine ali nisam gledoa jel to izvedivo i u NASu bez gubitka garancije). Plus cinjenica da Rack verzije od nedanvo idu samo sa Synology diskovima koji su kod nas jedno 30% skuplji nego isti kapacitet Seagatea/Ironwolfa :(. Gledam Synology HAT5300 16 TB je 6000kn kod nas :(. |
Uf dali ste mi misliti sa tom idejom o home made nas-u. Nažalost još nemam pristup oglasniku na pce, ali moglo bi njuškalo raditi :-).
Problem mi je da se moram snaći u uparivanju prvenstveno matične i procesora. Nisam se neko vrijeme bavio time... U svakom slučaju volio bih neko manje kučište, jer će stajati na polici sa switchevima i nvr-om, a buka mi nije toliko bitna. |
Citiraj:
|
Što kažete da uzmem ovak nešto gotovo:
https://www.njuskalo.hr/pc-racunala/...oglas-34493923 Da li to ima smisla ili mi treba još nešto? Ubacim svoje diskove i stavim TrueNAS gore? |
Citiraj:
|
Citiraj:
Kako mu mogu izračunati okvirnu potrošnju? Napajanje bi mu trebalo biti 240W, ali pretpostavljam da potrošnja ovisi o potrošačima? Ako konstantno vuče, pa to je 10x više od gotovog NAS-a. |
Citiraj:
Hehe nemam dedeciranu sobu ali u Garaži bi bilo tako da bit će to OK jer koliko god bilo glasno neće me toliko smetati bar mislim... Da to sam skroz zaboravio da su počeli biti bezobrazni sa tim svojim diskovima.... Kakva je situacija vani sa cijenom tih diskova jesu i tamo toliko skuplji? |
Citiraj:
Ipak je taj i5-650 12-13 godina star, ja bi išao na nešto sa AMD e350, Athlon 5150 ili 5350 APU-ima, ili neki Intelov ekvivalent (rang 15-25W TDP) |
Citiraj:
Sto se tice diskova, svugdje su bezopbrazno skuplji od IronWolfaPRO ili WDReda. U biti oni njih klasificiraju u grupu WD Gold, Seagate EXOS i slicnih Enterpise diskova (MTBF je 2.5 mil sati) ali EXOS je i dalje znatno jeftiniji istog kapaciteta nego HAT5300. Upravo sam jucer gledao da uzmemem DS2422+ sa 12 bayeva (RS mi je preskup za potpuno isti hardware (ryzen 1500B) + puno vece grijanje) ali cak su i njega sad limitirali na Synology only diskove tako da poceli su spustati taj hardware lock i u DS klasu a ne samo RS :(. Nadam se da ce im se to obit o glavu uskoro pa ce prestat s tim sranjem... To me sad pokoleblao fajn oko upgradea jer imam 9 komada 14TB IronWolfPRO diskova (+8 komada 8TB + 5-6 komada 6TB) i mislio sam dokupit jos 3 ali ovako bi morao kupiti 12 novih HAT5300 od 16TB (jer nemaju 14 nego samo 8/12/16) koji bi me samo diskovi kostali 66-70.000kn + NAS + 10GB mrezna kartica + jos 8GB RAM = cca 100.000 kn :/... |
Sto se potrosnje NAS-a tice.
Moj NAS sa i5-3750k CPU-om i 8GB RAM-a u idle-u trosi 68W (mjereno na zidu). Unutra: SAS kontroler 2.5GBe PCIe LAN 3x 3TB 3.5" SATA diska 5200 RPM 1x 3TB 3.5" SATA disk 7200 RPM 2x 1.2TB 2.5" SAS diska 10k RPM 3x 200GB 2.5" SAS SSD 1x 250GB 2.5" SATA SSD 1x 2TB 2.5" SATA HDD Gore slozeno ponesto dockera, a NAS je dio SMB, dio iSCSI. |
I da slažem DIY NAS slagao bih neki s Xpenology.
Štoviše, bio sam nabrijan na to prošle godine, ali na kraju nisam krenuo jer nisam mogao pronaći kako koristiti Surveillance Station s više od dvije kamere. Jedino da se eventualno instalira neki VM na NAS, pa drugi software za kamere, ali mi se nije dalo maltretirati. Citiraj:
Nabaviš neki stariji i3, po mogućnosti 7xxx ili novija generacija zbog HW encoding/decoding. Bilo koja matična sa minimalno 4 SATA porta. Memorije imaš koliko hoćeš na tržnici ili njuškalu. 8GB ti je više nego što ćeš ikada trebati. Na to instaliraš Xpenology i imaš svoj DIY Synology, jedino što ne možeš koristiti Synology licence za poseban software (tipa više od dvije kamere, ili njihov poseban mail server itd.). |
Citiraj:
I Zoneminder i MotionEye pluginove |
Ok, malo sam pametniji sad što se tiče DIY NAS-a.
Znam da ne bih veliki server, želim nešto dimenzijama malo i sa malom potrošnjom. Nisu mi potrebna više od 2-3 diska unutra. Razmišljao sam o ITX kučištima, ali ih nikad nisam vidio uživo. Mislim da stanu 3 diska unutra. Dva za storage i jedan za OS, npr. 1. Kučišta - https://www.njuskalo.hr/kucista/bitf...oglas-36233144 - https://www.njuskalo.hr/kucista/bitf...oglas-26528058 2. Matična + CPU - https://www.njuskalo.hr/maticne-ploc...oglas-10997951 - https://www.njuskalo.hr/maticne-ploc...oglas-35132865 - https://www.njuskalo.hr/maticne-ploc...oglas-30590845 RAM kupim za cca 100-200 kn, diskove imam, napajanje cca 50-100 kn. Sve skupa bih prošao ispod 1000 kn. Kako vam se to čini? Da li nešto propuštam? |
Pitanje za sve :D
Di imate NAS u stanu ili kući i da li vam je to ok mjesto? Ja ga imam u dnevnoj i nervira me vrtnja diskova, kad je potpuna tišina se samo to čuje. A pošto sam u projektiranju kuće razmišljam da ga stavim u tehničku prostoriju pa da provučem kabel do rutera, ili čak i da ruter stavim u tehničku. Sad imam TV, shield, nas i ostalo spojeno direktno u asusov ruter i evo već 5 godina sve radi kao urica, početno namještanje sam napravio i od onda ni ne ulazim u synology, sve preko mobitela. Drugo tv je u spavaćoj i tamo je firestick novi 4k max i odlično radi bežično, ali je tv full hd, a u dnevnoj 4k.. Ubiti kaj me brine :D ako stavim ruter i nas u tehničku, a TV i ostalo bude preko wifi hoće li reprodukcija 4K videa od 50+GB raditi bez zastajkivanja? Ili da provučem kablove od tehničke do dnevne pa da bude sve povezano (to bi oko 15m kabla bilo). Simple user sam, NAS mi služi za storage filmova i serija koje gledam trenutno preko kodija na sony tvu (prije sam preko shielda) + backup fotografija i pristup istima preko DS photo i DS file appova na mobu. Planiram staviti i 3-4 kamere pa bude mi i za to. |
Citiraj:
Bilo ni dobro prebaciti upit u DIY NAS temu. Citiraj:
Rostiljanje se cuje, jbga, pogotovo ako gore vrtis neke servise koji stalno neki klinac pisu po bazi (Docker servisi npr). Morao sam modificirati krivulju venta jer samo vent se cuo iako je bio na minimumu. Sad je pasivan do 50°C. I jos je oblozen spuzvom + stoji na spuzvi + diskovi su na spuzvi koliko mogu biti. Da imam mogucnost, gurnuo bi NAS u ormar za cipele ili spajzu skupa s krumpirima, samo ne u dnevni/sobu. Ne vise :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ako radiš novo, odmah napraviš projekt da u sve sobe idu mrežni kablovi. U tehničkoj sobi sve završava i tamo ti treba priključak DSL-a / optike završavati. Sada, ako možeš TV spojiti na wifi, moći ćeš povući filmove. Koliko brzo zavisi od puno toga. Načelno ako budeš ima 5GHz signal, normalan, ne bi trebao imati problema. S 2.4GHz isto nećeš imati problema osim na dosta velikom bitrateu. Sve je to pod pretpostavkom da imaš kvalitetan router i da wifi prijamnik u TV-u nije smeće. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:16. |