PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   GPS navigacija za automobil? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=90533)

makromedia 19.04.2013. 09:45

Pomozite da osposobim navigaciju (obrisana SD kartica)

Dobio sam PNA uređaj "Navon N350" s ovim karakteristikama: WinCE 5.0 core - 400 mhz - 320x240 - 64 mb ram.
Sam uređaj (i OS) su ispravni, ali sam ga dobio bez SD kartice (na kojoj se nalazi navigacija) te sam kupio novu SD karticu (4GB) na koju bi sad trebao instalirati navigaciju.
Vidim na raznim forumima da ima mali milijun navigacija za download ali neznam koja odgovara za moj uređaj.
Znam tipa koji bi to bez problema napravio za 150 kn ali mi žao dati lovu ako to nije neki veliki problem za napraviti
Molio bi ako neko može da mi da neki link kako bi osposobio moju navigaciju.

slish480 04.08.2013. 18:55

Pozdrav ima li tko kakvu preporuku navigacije za automobil polovne do 400 - 500 kuna?

blava 04.08.2013. 21:17

Garmin Nuvi 40

slish480 04.08.2013. 21:43

Citiraj:

Autor blava (Post 2439641)
Garmin Nuvi 40

Hvala, kolega.

Omerta 19.08.2013. 18:31

Također gledam curi uzet neku navigaciju jer joj treba radi posla, pješke i sa autom..
Garmin Nuvi 40 je oko 600kn.. Ima nešto drugo iste cijene i kvalitete?

Pitam čisto da povećam izbor traženja, jer gledam i polovno.. A Garmin Nuvi 40 nema niti jedan iz Rijeke na Njuški..
Thx

EDIT: Što kažete na Garmin Nuvi 205, klik

Hitno joj je..

blava 19.08.2013. 18:39

Citiraj:

Autor Omerta (Post 2445751)
Također gledam curi uzet neku navigaciju jer joj treba radi posla, pješke i sa autom..
Garmin Nuvi 40 je oko 600kn.. Ima nešto drugo iste cijene i kvalitete?

Pitam čisto da povećam izbor traženja, jer gledam i polovno.. A Garmin Nuvi 40 nema niti jedan iz Rijeke na Njuški..
Thx

EDIT: Što kažete na Garmin Nuvi 205, klik

Hitno joj je..

Imam Garmin Nuvi 40 godinu i pol,stavljena Adriatic mapa i nema problema,sve radi,placena oko 700 kn u Australiji,sretno nas navodila bilogdje
Eto samo da pohvalim navigaciju :chears:

spawn 19.08.2013. 18:40

205 je stariji uredjaj,ali odradit ce posao :D

Omerta 19.08.2013. 18:46

Ma bitno da joj je karta nova, da nađe satelite i to je to :D

Znači i to je posve ok uređaj?

EDIT: Kako se još mogu puniti autonavigacije osim preko autopunjača? Dali se može preko USB kabela koji se vjerojatno dobije sa uređajem? Ili ima za kupiti neki adapter, nešto tipa punjač 220V na USB kao za mob?

Jer curi to treba ipak više dok pješke ide nego u autu, a trajanje baterije je cirka 2h..

blava 19.08.2013. 20:46

U par sekundi nadje satelit,opet ovisi gdje i kako,mislim da se može preko USB,barem kad sam stavljao karte...
sad moram staviti updateane karte pa ti javim

Omerta 19.08.2013. 20:50

Ajde super..

Ma evo samo da se ona odluči i idem joj sutra po to.. Još će mi onaj malo spusit cijenu i super..

blava 19.08.2013. 20:53

Da,bas taj,jbg nema jedino Corning Gorilla i AMOLED,već TFT ...:D
ako to nije bed,onda uzimaj..

ja ti posaljem odakle mape skinuti da se ne zezas sa traženjem ako ne dolaze predinstalirane :)

Omerta 19.08.2013. 20:57

Citiraj:

Autor blava (Post 2445838)
ako to nije bed,onda uzimaj..

Misliš na onaj Nuvi 205 kojeg pikiram uzet?

Jer rado bi uzeo Nuvi 40 no nema ga u oglasnicima iz Rijeke.. Ali onda sutra moramo otić ili u Kraljevicu po Nuvi 205 ili u lokalne trgovine pitat za Nuvi 40..

blava 19.08.2013. 20:59

Ne znam za tu,kažem za Nuvi 40
u trgovinama ti je cijena oko 700 kn sa predinstaliranim mapama, mislim da je to bolje nego polovno...

Omerta 20.08.2013. 18:15

Nuvi 205 ima USB kabel.. Interesira me dali se može preko toga punit uređaj?

Jer joj pored toga moram kupit i punjač kao što imamo mi sa mobitelima, znači 220V na USB da može u kući punit..

d0magoj_OS 03.02.2014. 19:29

tražim navigaciju za auto koja sadrži kompletnu kartu europe + adria rute u ranku do 1500 kn koji je best buy za te novce? poželjno da ima besplatan update karata do kraja života ako je ikako moguće hvala :)

1v@n 03.02.2014. 22:53

Lumia 820 :)

Bez zajebancije. Garmin po novom koristi Nokia karte, tako da za iste novce dobiješ uređaj koji više nudi za istu lovu.

spawn 04.02.2014. 00:52

Nije li garmin kupio navigo sistem i njihove karte pa ih implementirao u svoju city navigator europe nt? Ili se opet predomislio pa sada koristi nokijine?

1v@n 04.02.2014. 09:45

Stavljao sam prije mjesec dana na jedan Garmin uređaj nove karte, mislim 2014.20 da je bila verzija.
Evo fotke s mog

http://www.pohrani.com/t/2r/Nr/2gLFbr67/3/photo.jpg

d0magoj_OS 04.02.2014. 13:23

može link koji model da ubodem ne mogu na nabavi naći a ocu treba to radi posla pa dosta gori hvala :)

jopis 04.02.2014. 13:26

Dugo su već na garminima navteq-ove karte.
A njoka je kupila navteq također davno, 2007.e još.

1v@n 04.02.2014. 13:41

Citiraj:

Autor d0magoj_OS (Post 2540125)
može link koji model da ubodem ne mogu na nabavi naći a ocu treba to radi posla pa dosta gori hvala :)

Ne vidim više 820 u ponudi, što je čudno.
Imaš u edigitalu 520 za 999 kn. 520 ima navigacijsku licencu za samo jednu zemlju (Drive), ali Drive+ je neograničen po tom pitanju i mislim da je 33$ doplata i to ti sve ispadne ispod 1500 kn.

Na njuškalu možeš 820 nać za tu lovu, ako ne mora biti nova iz dućana.
(R1 možeš od većine dilera dobiti)
820 ima Drive+ po defaultu.

coconut 04.02.2014. 13:46

Čini mi se da je kolega Seth prodavao na tržnici nekoliko polovnih Garmina pa mu se obrati.

@ivan
Mogu ti reći da su Kinezi na ovom novom čipsetu MTK6582 poboljšali GPS do bola pa mu i to može biti opcija obzirom da su Kinezi jeftini. Nekidan sam na iNew v3 u 1min našao 13 satelita (wlan i 3G isključeni!). Toliko puno i brzo mi ih ne nađe ni SGS3.

EDIT: da sada sebi kupujem, uzeo bi si ovu. Ima iGO karte cijele Europe, 5" ekran, FM receiver za puštanje muzike preko ugrađenog auto radia i bluetooth pa može izigravati handsfree uređaj za mobitel. I još dobiješ svu potrebnu opremu s njome - auto stalak, fiksni i auto punjač te usb kabel za 'ogromnih' 61,29$. Ujedno postoje i 4,3" te 7" verzija kao i nešto slabija i jeftinja bez FM receivera i BT-a.
http://www.geekbuying.com/item/AW555...ap-322108.html

s4vgR 04.02.2014. 14:47

CPU:MT3351 to je ok?

coconut 04.02.2014. 18:08

Naravno. ARM11, 468MHz su za navigaciju i više nego dovoljno.

vga killer 04.03.2014. 15:43

Ima ko informaciju da li neki od jeftinijih modela TomTom/GoClever ima mogućnosti izračuna površine?

Znači upalim, prošećem se po nekom polju i on mi izračuna kolko je velko.

Najjeftiniji Garmin koji to ima je 3500 a to mi je debelo preveć.

Mikeyy 04.03.2014. 20:58

Imaš to na geo portal, minus šetanje. Dosta je samo klikati mišem. :-)

vga killer 04.03.2014. 23:31

Ni blizu dovoljno pošto satelitske slike i stvarno stanje nekih polja ni blizu nisu iste

juiced 02.08.2014. 10:34

Pozdrav dječaci, molim jednu pomoć. Uzeo bih navigaciju do nekih 800 kn, isključivo u Technomarketu jer imam vaučer pa zašto ne. Naravno, ponuda je jako ograničena tako da u tom rangu imaju GoClever 3535, Garmin 30, 40 i 50. Navigacija mi treba isključivo da navigira, nikakve igre, multimedija i slično dakle. Važno je jedino da su karte precizne i da se ne blesira i zbunjuje.

Koliko čitam GoClever se da dosta modificirat po potrebi: ubacivat karte i gps softveri po volji. Na mobu me jedino nije do sad iznevjerio Be-On-Road (a nisu se baš pokazali: Sygic, Navigon, Navfree, Mapfactor), ali mi je mob smeće tako da to nije trajna solucija. I da, vozim se uglavnom po Hrvatskoj, možda 2x godišnje idem van. Hvala :beer:

spawn 02.08.2014. 10:43

Ja bih uzeo garmina. Iako me ni navigon nije iznevjerio nijednom samo treba stimat.postavke brzo/jednistavno/najkrace i ima super signal. Mislim na navigon bas uređaj s navigon kartama.

juiced 02.08.2014. 10:48

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 2639413)
Ja bih uzeo garmina. Iako me bi navigon nije iznevjerio nijednom samo treba stimat.postavke brzo/jednistavno/najkrace i ima super signal. Mislim na navigon bas uređaj s navigon kartama.

Pretpostavljam Garmin 50? S obzirom da ima najveći ekran a tu su negdje cijenom.

spawn 02.08.2014. 10:53

Uzmes najbolji za taj novac.

juiced 02.08.2014. 11:04

Ok, hvala :chears:

coconut 02.08.2014. 11:30

Još jedan glas za Garmina jer je kvalitetniji od GoClevera. Garmin jest malo kompliciraniji od ostalih za nabavku i registraciju karata, ali ništa dramatično. Prvi ćeš put izgubiti 5-10min vremena za to, a kasnije je to čista automatika.

1v@n 02.08.2014. 12:31

Moj glas ide za Lumiu 520 kao navigaciju. Iste karte koristi i Garmin, samo ih je lakše nadograditi na Nokiji. Za POI je dobro imati SIM karticu s internet prometom, a sve se automatski usklađuje s računalom.

U prijevodu, složiš si rutu na here.com, popikaš zvjezdice i na mobitelu je automatski usklađeno.

Odmah ti može biti i mobitel za hitne slučajeve, media player i puno puno više od Garmina za iste ili manje novce.

coconut 02.08.2014. 12:35

Budi ljubazan po postavi link za tu Lumiu u Technomarketu jer ja ne vidim nijednu na njegovom web shopu, a čovjek je bio izričit po tom uvjetu.

1v@n 02.08.2014. 12:41

Ne vjerujem da je teško prodati bon za neki dućan malo ispod cijene i kupiti novi u dućanu za 100 kn gore ili preko njuškala koje idu već od 600 kn.

jopis 02.08.2014. 12:47

Garmin isključivo. Još uvijek (i dalje, rekao bih preciznije) bog i batina navigacijskih uređaja i kartografije za cestovni transport.
Dedicated uređaj napravljen baš za navigaciju i gps čip u njemu se još uvijek ne mogu dovesti u istu rečenicu sa mobitelom i njegovim gps-om čija preciznost još uvijek poprilično kaska za dedic. uređajima. U toj jednadžbi su još i kudikamo duže trajanje baterije na dedi gps-u, činjenica da već po defaultu dolaze sa nosačem za automobil koji se u slučaju mobitela mora dokupiti, i većina (osim naravno osnovnih modela) ima i više nego dovoljno funkcija (kome to treba naravno) osim same navigacije (mp3 player, bluetooth, fm transmitter, itd.).
Ažuriranje kartografije na garminu je jednostavno da ne može bit jednostavnije i karte su odlične, a lako dostupne, da ne uspoređujem ostale ajmoreć osnovne funkcionalnosti navigacijskog uređaja - odabir rute, načina prijevoza, izbjegavanja, samo sučelje uređaja, sve je to vrhunski prilagođeno za odabir rute u pokretu, bez potrebe za ikakvim drugim uređajima (referiram se na ovo gore slaganje rute na kompu, lol).

juiced 02.08.2014. 13:03

Hvala vam svima momci, odlučio sam se za Garmina 50. Još ako ih uspijem dobit da iz druge poslovnice pošalju u Zagreb, puna šaka brade.

Sygic me na HTC One S ostavio usred Poljske na cjedilu tako da mi se neda kombinirat s mobitelima.

1v@n 02.08.2014. 13:10

Citiraj:

Autor jopis (Post 2639471)
Garmin isključivo. Još uvijek (i dalje, rekao bih preciznije) bog i batina navigacijskih uređaja i kartografije za cestovni transport.
Dedicated uređaj napravljen baš za navigaciju i gps čip u njemu se još uvijek ne mogu dovesti u istu rečenicu sa mobitelom i njegovim gps-om čija preciznost još uvijek poprilično kaska za dedic. uređajima. U toj jednadžbi su još i kudikamo duže trajanje baterije na dedi gps-u, činjenica da već po defaultu dolaze sa nosačem za automobil koji se u slučaju mobitela mora dokupiti, i većina (osim naravno osnovnih modela) ima i više nego dovoljno funkcija (kome to treba naravno) osim same navigacije (mp3 player, bluetooth, fm transmitter, itd.).
Ažuriranje kartografije na garminu je jednostavno da ne može bit jednostavnije i karte su odlične, a lako dostupne, da ne uspoređujem ostale ajmoreć osnovne funkcionalnosti navigacijskog uređaja - odabir rute, načina prijevoza, izbjegavanja, samo sučelje uređaja, sve je to vrhunski prilagođeno za odabir rute u pokretu, bez potrebe za ikakvim drugim uređajima (referiram se na ovo gore slaganje rute na kompu, lol).

1. A-GPS uspoređuješ s "običnim GPS-om? Na mobitelu si spreman za navigaciju odmah, dok kod dedicated GPS-a, Garmina kojeg imam doma, treba 5-10 minuta dok nađe satelite i bude spreman za korištenje (ovisi o tome je li blizu lokacije gdje je zadnje korišten)

2. Prosjek od 2 sata trajanja baterije na dedicated GPS uređaju nije kudikamo duže od mobitela nego nekoliko puta manje.

3. Ažuriranje kartografije je super dok tim istim kartama ne istekne navigacija čija licenca traje dok ne izađe novi set karata. U prijevodu uređaj s CN2013 kartama traži da kupiš CN2014 licencu. Ista stvar je s AdriaRoute kartama.

Trošak auto nosača je zanemariv, cca 50 kn.

Meni je još uvijek lakše napraviti točke dan prije puta pa ih samo postiskati na mobitelu, nego upisivati svaku posebno. Mazohizmom se ne bavim :D

Alternativa su i Symbian Nokie - 2710, E72 i sl. Navigation Edition modeli s nosačem u paketu. Obje imao i bolje su me služile od Garmina (nuvi 350)

juiced 02.08.2014. 13:17

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2639478)
1. A-GPS uspoređuješ s "običnim GPS-om? Na mobitelu si spreman za navigaciju odmah, dok kod dedicated GPS-a, Garmina kojeg imam doma, treba 5-10 minuta dok nađe satelite i bude spreman za korištenje (ovisi o tome je li blizu lokacije gdje je zadnje korišten)

2.
3.
Trošak auto nosača je zanemariv, cca 50 kn.

Meni je još uvijek lakše napraviti točke dan prije puta pa ih samo postiskati na mobitelu, nego upisivati svaku posebno. Mazohizmom se ne bavim :D

Znam da nije meni upućeno, ali mobitel mi se pokazao kao preriskantan za duže rute. Noć oko 2 sata blizu Poljsko - Češke granice, kiša pljušti a Sygic govori samo ravno. Ravno drito ispred potoka preko kojeg nema mosta. Okreni se, pa odvede šumskim putem i signal nestane nakon 500 m. Vratim se na glavnu cestu, pa više uopće nema signala.

Navfree nije znao u Zagrebu nać Pisarovinsku ulicu a Navigon se zagubio u Sloboštini.

U drugu ruku, moguće da je jednostavno mob šrot i da je on pravio probleme.
Be-On-Road na mobu me doveo starom cestom iz Požege do Zagreba bez ikakvih problema, preračunavao je rutu relativno brzo. Ali opet, nebi mu vjerovao van Hrvatske.

Tako da rađe izgubim 10ak minuta na podešavanje GPS uređaja i znam da neće nekakvu glupost napravit, nego riskirat sa potencijalnim problemima na mobitelu.

EDIT: naručen je Nuvi 50, hvala svima na sugestijama. :chears:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:53.