![]() |
Citiraj:
Citiraj:
Kao što postoji predujam poreza na dobit kojeg ti RH naplaćuje unaprijed, tako postoji i mogućnost da se vlasniku isplati i predujam dobiti. U tom slučaju se sastavlja privremeni račun dobiti i onda se na temelju njega vlasniku može isplatiti predujam dobiti i odmah se mora platiti 12% poreza. Ako na kraju godine ispadne da je dobit bila manja nego što je vlasniku isplaćeno, na višak će se obračunati porez na dohodak, što u prijevodu znači tridesetak posto. To nema nikakve veze sa pozajmicama, niti možeš na kraju godine jednostavno proglasiti pozajmice "isplatom dobiti", jer nisi platio 12% i poslao propisani obrazac itd. itd. blablabla Ako nedaj bože netko tko ne treba pronjuška te tvoje "pozajmice", tretirati ih neće kao isplatu predujma dobiti :D nego kao isplatu plaće. Takvi slučajevi su mi poznati :D Onda probaj pogledati koliko doprinosa/poreza se obračunava na iznose od par desetaka tisuća eur i sl. |
Porezna od prošle godine ima uvid u sve račune, zato od obrtnika traže info zašto se promet ne slaže. Mene su baš jučer pitali zašto na računu obrta imam prihod x, a na tekućem računu 3x, pa sam onda imao krive uplate od stranaka koje su im vraćene itd.
Prijenos s poslovnog na privatan račun uvijek vode kao interni prijenos, tu ne rade problem, i većina banaka već stavi napomenu "prijenos na vlastiti račun" i slično. U obrnutom smjeru se napiše "pozajmica" i nema problema. |
Otvaranje firme ili obrta
Ako si vlasnik obrta zaposlen u obrtu i to je jedini prijavljen dohodak, naravno da ce pitati zasto ti preko tekuceg imas puno vise prometa nego preko obrta. Ako radis negdje drugdje i imas veliku placu onda te nitko ne pita nista. Logika nalaze da ne mozes zaradjivati vise preko svog osobnog tekuceg nego preko svoje djelatnosti koju obavljas u obrtu. Sve se veze na oib. Pa u i VIES PDV EU bazi ne pise tvoj obrt nego ime i prezime i kucna adresa a ne adresa gdje obavljas djelatnost niti ime obrta. Ti si ustvari fizicka osoba koja obavlja djelatnost i svi racuni su vidljivi. Jedino sto nije javno kod obrta je godisnji prihod kao kod recimo d.o.o. Porezna ima uvid u sve transakcije na svim racunima i sve mora stimati :)
|
Citiraj:
Nego, što se tiče "izvlačenja" (a zapravo smanjivanja dohotka nema to s izvlačenjem veze), valjda najrasprostranjenija metoda kojom se na veliko i političari služe su - putni troškovi. Rokaš koliko ide na odometar, i onda još malo. |
Citiraj:
Išao si ST-ZG? Gdje su potvrde od autoceste? Gdje si spavao? Razlog putovanja? S kime si sastančio? Porezna je prije redovito pregledavala tvrtke a imale su preko 70 000 kn putnih naloga Locco vožnju (vožnja do 30 km u jednom smjeru) je ok za vaditi novce Poslano sa mog REA-NX9 koristeći Tapatalk |
Bit će da ti imaš nekakava drugačija iskustva s time ili su ljudi koji su svoje iskustvo podijelili s tobom to činili na jako glup način. Ono što sam ja vidio do sada je sve uredno prolazilo: prilože se računi od goriva, autoceste i nisam nikada čuo da je itko ikada postavio pitanje vezano za smještaj. Praktično se bilo koje putovanje može pretvoriti u "službeno". Što je, uostalom, neslužbeno? Čovjek ode u toplice preko vikenda, usput nešto odveze i doveze te odradi poslovni razgovor.
Nisu bili milioni u pitanju, nego bi se u firmi od 20ak zaposlenih skupilo mjesečno 5-10k KN na takav način. I na druge načine, naravno, se skupljalo, one očitije i manje čiste. U redu, moje iskustvo s time je staro 10 godina, moguće da su porezne zvijeri postale krvoločnije. |
Citiraj:
U VIES bazi ne piše niti moj obrt, niti ime i prezime, ne trebam to zasad. |
Citiraj:
Ako sam ja star onda u k 🙊 Citiraj:
|
Citiraj:
Očito je individualno, od uprave do uprave. Splitska porezna uprava je bila jako osjetljiva na putne naloge, i kontrola ti je 90 % dolazila ako je bilo isplaćeno više od 70 000 kn putnih naloga po godini. |
Citiraj:
Prica je krenula od otvaranja d.o.o. kao rad za klijente... Ja radim za EU klijenta, usao sam u sustav PDV-a ali ga klijent ne placa. Na racunu mi pise: Citiraj:
Zasto sam u sustavu? Zato sto tako mogu odbijat PDV od troskova. Zato mi nikako nije bilo jasno odakle ovih 40 posto |
Citiraj:
Postoji naravno, nego htio samo natuknuti da kad su uplate na tekuci vece nego promet po obrtu (jos ako je pausalni i/ili van pdv-a) onda ce naravno pitati odakle što i kako. Svaka zarada kad prođe neki limit se mora oporezivati, zato i pitanja :) Što se VIES baze tice, tu ulazis kad vadis EU PDV broj. Tu ulaze i recimo iznajmljivaci fizicke osobe koje nemaju veze s poslovanjem obrta. Htio sam reci da je obrt samo dodatak na tvoje fizicko ime, i sto se tice zarade, uplate isplate, bilo kakva transakcija se vidi po svim tvojim racunima vezanim za tvoj oib te se tada ispituje da li je tvoja dodatna zarada legal, ili radis nesto illegal sto treba kazniti i / ili oporezivati. Sto se putnih troškova tiče, sve je stvar visine zarade firme,broja zaposlenih itd. Ako imas 50k prihoda i na to nakalemiš 10k putnih troškova a imaš uz vlasnika još jednog zaposlenog (lupam) a popravljaš obuću (opet lupam) naravno da će pitati odakle ti troškovi. Ako si savjetnik ili odvjetnik koji zarađuje puno više (i također imaš još 1 zaposlenog, npr tajnica) i imaš 10k putnih troškova ne pitaju ništa jer ima logike da putuješ pa i u inozemstvo. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Illegal u smislu da radis neku djelatnost i placaju ti na tekuci. Npr kemijsko čišćenje namještaja, pranje svega i svacega, kupnja prodaja,odrzavanje racunala itd. Znaci neka djelatnost za koju moras imati registriranu djelatnost,obrt,firmu, i donosi ti ne bas malu dobit. Nisam bas mislio na neke ekstreme :D
|
Svejedno ne kužim zašto bi netko tko radi takve stvari prihvatio uplate na račun. Ali ima svačega, kako sam gore kazao, nevjerojatno je što ljudi rade a da prolazi ispod radara.
|
A što zakon kaže, ako sam na punom radnom zaposlenju, mogu li otvoriti svoju firmu dodatno i primati i direktorsku plaću i raditi još dodatno za drugu firmu s tom svojom firmom? Ne full time, naravno
|
Firmu naravno možeš otvoriti i možeš biti direktor, ali ako si već negdje prijavljen na puno radno vrijeme, onda ne možeš biti prijavljen i u svojoj firmi i tamo primati plaću. Formalno ne možeš raditi više od 40h tjedno, može se dodati još 8h tjedno pod određenim uvjetima ali to je sad nebitno jer ti nije potrebna prijava u tvojoj firmi ako već negdje radiš full time, samo bi bacao novac na doprinose/poreze.
U praksi naravno da tebi nitko ne može zabraniti da za svoju vlastitu firmu radiš kad god hoćeš i koliko god hoćeš. Znači još si u boljoj situaciji nego netko tko ima samo svoju firmu pošto ne moraš sam sebi isplaćivati doprinose na direktorsku plaću. Možeš osnovati svoju firmu bez zapreka, jedino što treba imati na umu je da djelatnost te firme se ne bi trebala kositi sa djelatnošću firme u kojoj si nečiji zaposlenik, jer u tom slučaju te ta firma može tužiti sukladno Zakonu o radu (zakonska zabrana natjecanja) i tražiti te da predaš svoju zaradu njima. Znači ako radiš kod vulkanizera, onda nećeš otvoriti svoju firmu za auto gume dok si kod njega još :D |
Ok, ali npr radim za svoju novu firmu još tih 8h tjedno, nebitno koliko, a ne isplaćujem si plaću. Mogu li si isplatiti svejedno novac nekako kojeg zaradim u toj firmi?
|
Dobit
|
Citiraj:
|
Naravno. Dobit se isplaćuje vlasnicima, ne direktorima.
Porez na dobit ti je 10% i to knjigovođa obračunava zajedno s rdg za prethodnu godinu. Uglavnom svi plaćaju akontaciju dobiti na temelju prethodnih godina. Kada želiš isplatiti dobit onda plaćaš porez na kapitalnu dobit (mislim da se tako zove) od 12%. To se plaća prilikom isplate. Neki od legalnih načina smanjenje dobiti, a ujedno i isplate sebi novaca su. 1. Najam nekretnine, uglavnom sjedišta tvrtke kod većine. Trebaš biti u nekom normalnom rasponu ali je taj raspon donekle rastezljiv. 500, 1000 ili 1500eur, možeš se igrati ali ne previše da ti ne bi osporiti. 2. Posudba novca tvrtki za poslovanje ili kupovinu opreme, nekretnina itd. uz kamatu. Plaćaš 12% na kamatu, što je jeftinije nego 10+12%. 3. Kupovina opreme za tvrtku koja ujedno služi i privatno. Npr. knjigovođa si i kupiš Ryzen 9950x, 128gb ram i rtx 4090 za posao. To što može vrtiti sve AAA igre je samo bonus. :) Ide u trošak, smanjuje dobit. Nije savjet niti preporuka, samo navodim što sam sve čuo. Ovo je sve legalno ili ono na rubu. Naravno imaš i onih koji kupuju bračne krevete na firmu, roštilje, lažiraju putne troškove itd., ali to uglavnom ne ispadne dobro na kraju. |
Treba nadodati da najam/zakup je dohodak i porez na najam je 12% kojeg placa zakupodavac.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Da rezimiram još ovo , to sve mogu makar sam uredno zaposlen u drugoj firmi na puno radno vrijeme i ako toj firmi ne smeta što radim nešto sastrane? |
Ipak je u redu da si direktor omogući skupa kola svako toliko, kome bi to u RH moglo biti čudno? Sumnjiv si ako to ne napraviš.
|
Citiraj:
Nemoj se opterećivati radnim vremenom, to je nebitno. Ti u trenutnoj firmi kao zaposlenik radiš 8h na dan za plaću. U svojoj firmi nemaš radno vrijeme nego radiš kad hoćeš, gdje hoćeš i koliko hoćeš, za udjel u dobiti. Idealno je da ne radiš ništa nego drugi rade za tebe, ali to dođe kasnije :D Što se isplate novca tiče (osim dobiti), to ćeš se posavjetovati sa knjigovođom. Ali jasno je da kod nas, pogotovo u manjim firmama, skoro da i ne postoji razlika između poslovnog/privatnog, tako da eto. Nemoj zaboravit slijedeći put uzet vešmašinu na R1 :D |
Što znaš, možda čovjek planira otvoriti praonicu rublja. :)
|
Citiraj:
:D Ako si praonica, ajde..... Mislim, mi imamo kupljenu mašinu za pranje suđa na R-1,ali nam ta mašina stvarno stoji u uredu. Inače smiješna priča, trebao mi je TV za konferencijsku sobu, i kada sam rekao knjigovđi da uzimam TV, maltene me molila da ne uzimam, jer kao porezna, kontrola, itd. Na kraju uzeo neki Dell monitor od 37", pitam u čemu je razlika, govori ona ne piše TV. Osim toga, legalno izvlačenje novca iz tvrtke: -Stipendije (daš svojoj djeci stipendiju, maksimalno 500 eura mjesečno). -Hranarina (100 eura mjesečno) -Nagrade - 1.120 eura -Auto na račun tvrtke -Nagrada za rođenje dijeteta 1.400,00 eura https://www.rif.hr/povecani-iznosi-n...u-2024-godini/ |
Citiraj:
|
ko kaze da ti to zapravo moras i dati djeci :lol2:
|
Citiraj:
Kao i u svim stvarima u životu, prava mjera je sredina :D |
Citiraj:
:D Poznanik ima troje djece, 1500 eura x 9 mjeseci nije zanemarivo. Iako negdje piše da se može davati stipendija čitavu godinu. Citiraj:
Iskreno, draže mi je imati knjigovođu koji puše na hladno sa poreznom, nego nekoga koji će se junačiti sa mojom karticom :D Porezna je jedina institucija koje se bojim. |
Citiraj:
Pa u tome i je problem, jedini ljudi koji se boje porezne su oni koji pošteno rade. No dobro sad, to je kompleksna tema :D. Ako znaš što moraš pazit i zadovoljit da te ni ne gledaju, može se. Ali ovo su obične pizdarije da čovjeku ne da da kupi TV za salu. Znam jednu koja nije dala čovjeku da kupi ručnike za svoj fitnes centar :D. Takve bi odmah stjerao di im je mjesto i našo nekog normalnog, ima ih puno koji uživaju u plašenju klijenata inspekcijama, nadzorima i sl. pizdarijama |
Citiraj:
Dobro, to mi je suludo. Ručnici su nužni za obavljanje djelatnosti. :D Znam i ja jednu koja je uredno knjižila svom klijentu opremanja ureda novom PVC stolarijom od cca 50.000,00 €, a stolarija završila na vikendici :D |
Tko je uzimao auto na firmu?
Ja sam u fazi pregovaranja s racunovodjom i raspitivanja. Uzeo bih nesto od 30k eura s PDV-om. Matematika je dosta komplicirana pa se gubim. Da ne raspisujem sve, jel itko uzimao auto? :D Inace sam developer i auto mi prakticki treba za privatne svrhe, ali racunovodja kaze da sam miran na operativnom leasingu i da na onih 50 posto pravdanja ga imam pravo koristit i za privatne svrhe. Treba mi malo prakse od drugih :) |
Citiraj:
|
Citiraj:
Zašto pobogu uzimati auto na operativni leasing ? To se isplati jedino ako imaš velike kilometraže, pa nakon 3-4-5 godina mijenjaš auto. Citiraj:
50 % PDV-a i svih ostalih troškova Tretman 50/50% primjenjuje se za osobne automobile koji se koriste samo u poslovne svrhe. Što znači da po završetku radnog vremena zaposlenika/direktora, osobni automobil ostaje parkiran u krugu tvrtke/društva gdje se čuva tijekom neradnih sati. U ovom tretmanu svi troškovi u bruto iznosu računa dobavljača vezanih za osobno vozilo dijele se na 50 % priznatih troškova i 50 % nepriznatih troškova. Obvezno je imati/raditi svakodnevnu evidenciju prijeđenih kilometara koja nedvojbeno dokazuje da se kompletna kilometraža navedenog vozila odvija u poslovne svrhe. Prema navedenom, poreznim propisima priznaje se pravo na odbitak pretporeza od 50%, odnosno u istom postotku povećava se porezna osnovica kod oporezivanja porezom na dobit odnosno dohodak. Izuzetak au osobni automobili koji se koriste u specijaliziranim djelatnostima koji se koriste za obuku vozača, testiranje vozila, servisnu službu, djelatnost prijevoza putnika i dobara, prijevoza umrlih, iznajmljivanja ili se nabavljaju za daljnju prodaju. Kod nabave takvih vozila dozvoljeno je odbiti 100% pretporeza kao i svih daljnjih troškova vezanih za njihovu uporabu. Pri tom su tretmanu svi troškovi automobila porezno priznati u 100%-tnom iznosu. Troškovi koji su 50 % priznati;
|
Zato sto na operativni leasing se lijepo prebiju troskovi :)
|
Ja uzeo auto 28k na leasing od 4g. sa otkupom od 1% vrijednosti. Gorivo, osiguranje, tehnički i rate leasinga sve na račun firme. Za putove duže od 30km pišem si putni nalog. Kada istekne ugovor, vidjeti ću što dalje - kupiti ovoga kao fizička osoba ili uzeti novoga.
Nekada je većina toga kao i sezonska zamjena guma bila uključena u rate leasinga, ali su to izbacili prije par godina. |
Što se tiče auta, nemam iskustva, ali sam čuo dosta pozitivnih stvari o najmu automobila. Hvalili su mi Auto Benussi, tj. neki njihov rent-a-car gdje dogovoriš mjesečni najam vozila u što je uključeno sve osim valjda goriva. Možeš odbiti svih 25% PDV-a i ne moraš voditi evidenciju vožnje, putne naloge itd.
Možda ima i kombinacija da po isteku ugovora otkupiš auto, ne znam, ali treba pitati. |
Citiraj:
Mislim da je zabranjeno da korisnik leasinga otkupi vozilo, HANFA je to davno zabranila. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:14. |