![]() |
Citiraj:
Citiraj:
Slusaju te francuzi, to im je kazna za pedofiliju, tocnije kemijska kastracija ! MRAK !!! :care: :chears: |
Citiraj:
|
jedno pitanje. kod nas u parku su zaštitari zaduženi za red, u biti neznam kaj opće oni tam predstavljaju. uglavnom mogu te zapisati. mene zanjima dal oni mene imaju pravo tražiti osobnu, jer sam negde čul da ja njima ne moram pokazati osobnu jer nisu oni policija nego zaštitarska firma?
|
Po zakonu nikom osim policije nemoras pokazat osobnu
|
Citiraj:
Meni je najbolje kad zastitar trazi dokument na ulazu klub :D |
Citiraj:
Zastitaru oces neces...ak neces nebus ni uso u klub, pa onda radije pokazem ak me vec gnjavi |
evo ja taman gulim 2 mjeseca bez vozačke...lud sam više,ostalo mi jos 12 dana...inače godišnje radim od 30 000-40 000km...rekao bi da sam u depresiji :D u zagreb idem BUSOM :D a baš prije 2 tjedna kupio si fino novi gps...al ajd,23eg dobivam vozačku i pravac graz u shoping :D (liječit se)
|
Evo od 17.6. novi zakon stupa na snagu.
Svi od 18-24 su mladi vozači. Bez obzira kada su položili (prije ili poslije novog zakona). Mladi vozači ne smiju voziti auto jači od 75kW, za njih vrijedi 0.0 promila te ne smiju voziti brže od 80km/h, cestom namijenjenom isključivo za promet motornih vozila 100km/h te autocestom 120km/h. Ništa sad lijepo polako počnite stavljat aute u oglase. |
Citiraj:
ko ni ovog zakona koj je sad. pridrzavaju ga se bas oni koji ga se nemoraju pridrzavat... |
Citiraj:
ja zadnje 4 godine nisam nista vozio ispod 100kw,sad zadnje 2 110kw kako cu ja radit,putovat :hitthewal::hitthewal::hitthewal::wtf2: sad firma prodavat auto??? majko mila kakve mi idiote imamo na vlasti evo ja ovdje prvi najavljujem da se toga neću pridržavat na relaciji zg-ri i obrnuto sam barem 1 tjedno,da ne pričam po italiji!!!prestrašno i sad ja to fino moram prodat da bi oni promjenili zakon za godinu dana? |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Što je sa vožnjom "mladih" poslije 23 h, je li to ukinuto ili ostalo nepromijenjeno?
|
Ovaj zakon za 24 godine i 74kW pada sigurno, mogu oni to odredivati novim vozacima, ali vozaci koji su polozili davno na njih se ne moze vaziti ova odredba.
Kompakti danas imaju 1300kg i patnja je voziti takav auto sa ispod 100ks, a i ako se vozi trosi ko da nema sutra. |
Citiraj:
fino mi legne auto...na gasu se itekako osjeti,inače leti kad je prazan,ili kad sam gladan :D kakve ideje imaju majko mila...di ide ova država da mi je znat dobro da nam ne predlože s obzirom na poskupljenja da se kupamo u znoju ovo ljeto a ne u moru |
cek,ja presto bit mladi vozac(onih 2 god isteklo) prije mjesec dana i sad cu opet bit do 24. godine???znaci da sam samo mjesec dana smio vozit auto od preko 100 ks???
|
Isse ja ne mogu vjerovat, svi do 24 godine ce biti "mladi vozači" bez obzira na vozački staž? :Machineg:
Koji je njima... ne mogu vjerovati Po "starom" zakonu nisam bio "mladi vozač" a sad ću odjednom to postat Imam vozačku skoro pa 5 godina evo, skoro pa 23 godine, i strpat će me u neku tam kategoriju? Ma nek se napuše jedni drugima, za ovu snagu auta mi i neigra uloga, Mazda mi ima 88 konja, a i kad pijem, ne vozim, tak da me ni ne tangira previse ovo (ako bude) 0,00 promila, ali da me sad strpavaju u neku kategoriju... nemogu vjerovati |
ma znate sta, mogu mi ga lagano cuclat. oba auta od roditelja mi imaju preko 100 konja i nema sanse da cu si kupit neki auto ispod 100 konja, samo zato sto se oni prave pametnim. koliko je manji broj nesreca otkad su uveli prvi put sa 100 konja? mislim da nije
vozio sam dosad jace aute i vozit cu dalje |
Mene lagano boli za tu odredbu, novi zakon mi ide na ruku, iako sad tek idem na vozački debelo sam perko 24 i ne muči me, dakle po njima mogu vozit kaj god oću... :D
I da zakon je kretenarija jer ako se ja dobro sjećam sve kategorije imaju limit manji ili jednak 21 godini dakle kako neko može smjet vozit kamion s prikolicom s 21 ali nesmije vozit preko 100ks iliti koji to šleper ima 100ks... :kafa: Ukratko jedan najnoviji i ljepi primjer instantnog "izdala vlast dekret radi rješavanja problema" (TM) (R) s balkana, umjesto da se poveća kontrola alkoholiziranosti, označi i popravi ceste oni rade zakone, jer na zakonu još zarade a ovako bi morali trošit pare na popravak asfalta i ostaloga, neznam ali ja di god sam u inozemstvu bio na zapadu nigdje nisam vidio ovakve iskrpane ceste ko naše i ovako polovično označene, ajde ovo sa promilima me i ne smeta zapravo pretjerano, makar ostavili i 0.0 (iako je to glupost s medicinske točke gledišta ali ajde) ali ove diskriminacije oko dobi i vremena upravljanja nisu na mjestu... :kafa: Primjerice jedan čeh sa 19g smije upravljati iza 23 i sa 150ks a Hrvat nesmije, u vlastitoj državi... :kafa: |
Što je sa zakonom 23 za mlade vozače? I što su sad nakraju maldi vozači?
Jel može malo detaljnije za novi zakon 18-24 god? Di tog ima za pročitat? EDIT: Ako je netko gorena linku od sabora našao definiciju maldog vozača neka kaže di se točno nalazi ja sam nabrzaka prošao onih 127 strana ali nisam našao definiciju mladog vozača. |
šta ja znam... ni iz džepa, ni u džep.
da sam popušio, popušio sam pošto mi za mjesec dana ističe probna, a gle čudnog li čuda u 24oj sam godini do 3. mjeseca iduće godine. prekjučer mi se upalila rezerva, jučer sam natankao... ima još neko da mi ga metne? :D :D |
@buljo
Na 5 strani PFDa je - čl. 2, st. 67 - "Mladi vozač" je vozač u dobi 16-24g. |
novi zakoni
ALKOHOL
(1) Vozač vozila kategorije C1, C1+E, C, C+E, D, D+E i H, instruktor vožnje kao i vozač vozila B kategorije kojem je upravljanje vozilom osnovno zanimanje (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.), u vrijeme kada obavlja te poslove i mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima opojnih droga ili alkohola. (2) Vozač vozila kategorije A1, A2, A, B, B+E, F, G i M ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima opojnih droga ili alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka. (3) Iznimno, vozač iz stavka 2. ovoga članka, koji u organizmu ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka, kaznit će se u stjecaju za svaki prekršaj utvrđen ovim Zakonom s time da će se upravljanje vozilom s količinom alkohola u organizmu do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajućim iznosom miligrama u litri izdahnutog zraka smatrati zasebnim prekršajnim djelom. (4) Smatrat će se da je vozač počeo upravljati vozilom ako je pokrenuo vozilo s mjesta. (5) Prisutnost alkohola u organizmu utvrđuje se analizom krvi ili urina, mjerenjem količine alkohola u litri izdahnutog zraka, liječničkim pregledom i drugim metodama i aparatima. (6) Smatrat će se da vozač u organizmu ima opojnih droga ako se prisutnost opojnih droga utvrdi odgovarajućim sredstvima ili uređajima, liječničkim pregledom ili analizom krvi ili krvi i urina. (7) Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje iz stavka 1. ovoga članka ako u organizmu ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka, kao i vozač iz stavka 3. ovoga članka, koji u organizmu ima alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka, za zasebno prekršajno djelo. (8) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 do 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka. (9) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 do 5.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka. (10) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u organizmu ima alkohola iznad 1,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako u organizmu ima opojnih droga. (11) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla i zaprežnog vozila ako u organizmu ima alkohola iznad 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka ili ako u organizmu ima opojnih droga. zA nas mlade vozaće (1) Mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km na sat, na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km na sat, odnosno 120 km na sat na autocesti, a mopedom 40 km na sat. (2) Osoba iz stavka 1. ovoga članka ne smije upravljati niti početi upravljati motornim vozilom ako u organizmu ima opojnih droga, alkohola ili ako pokazuje znakove alkoholiziranosti. (3) Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za B kategoriju vozila ne smije upravljati osobnim vozilom čija snaga motora prelazi 75 kW. (4) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj mladi vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 3. ovoga članka. ZA BRZINU VOŽNJE (1) Na cesti u naselju vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od 50 km na sat, odnosno brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom za cijelo naselje ili njegov dio. (2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, na cesti u naselju čiji prometno-tehnički i sigurnosni elementi to omogućuju (npr. pješački podhodnici i nadhodnici, dodatne trake za lijevo, odnosno desno skretanje, upravljanje na raskrižjima uređajima za davanje znakova prometnim svjetlima i sl.) može se prometnim znakom dopustiti kretanje vozilom i brzinom većom od 50 km na sat, a najviše do 80 km na sat. (3) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. (4) Novčanom kaznom u iznosu od 2.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. (5) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je za više od 20 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. (6) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti u naselju kreće brzinom koja je za više od 10 do 20 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. (7) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti u naselju kreće brzinom koja je do 10 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. (1) Na cesti izvan naselja vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom, a najviše: 1) 130 km na sat na autocestama, 2) 110 km na sat na cestama namijenjenim isključivo za promet motornih vozila i brzoj cesti, 3) 90 km na sat na ostalim cestama. (2) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. (3) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. (4) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 10 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine. |
Meni posebno drag dio za motore. Uveli nove pizdarije, mislite da mogu vozit husqvarnu legalno? think again :banned:
– A1, spadaju motocikli radnog obujma motora do 125 cm3 i snage motora do 11 kW, – A2, spadaju motocikli čija snaga ne prelazi 35 kW i čiji omjer snaga/masa ne prelazi 0,2 kW/kg, a ne potječu od vozila čija je snaga dvostruko veća i više, – A, spadaju motocikli sa ili bez bočne prikolice, Pravo na upravljanje vozilom A kategorije s navršenih 20 godina može steći vozač koji ima vozačku dozvolu za upravljanje vozilom A2 kategorije najmanje dvije godine. Minimalna dob za upravljanje vozilom pojedine kategorije je: – navršenih 16 godina za upravljanje vozilima M, A1, F i G kategorije, – navršenih 18 godina za upravljanje vozilima A2, B i C1 kategorije, – navršenih 19 godina za upravljanje vozilima B+E, C1+E i C kategorije, – navršenih 20 godina za upravljanje vozilima A i C+E kategorije, – navršenih 21 godinu za upravljanje vozilima D, D+E i H kategorije, – navršenih 24 godine za upravljanje vozilima A kategorije, bez posjedovanja iskustva upravljanja vozilom A2 kategorije. |
Citiraj:
Inače, za dobnu diskriminaciju postoje temelji u ustavu. Ustav Republike Hrvatske Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Slažem se, osobe od 16-24 godine su mladi ljudi, a ne mladi vozači. Mladi vozači bi trebali biti oni koji imaju do 2 godine vozačkog staža kako je i bilo do sada.
|
Ne vidim pa pitam, dal ima onda kaj novo za vožnju od 23-05 ili ne?
|
Citiraj:
|
Ni ja, jel netko zna nešto o tome?
Malo je previše za pročitat cijeli zakon od slova do slova :) |
Evo od Domyja sam dobio jedan link, ja pogledao na još 2 foruma i u NN ( http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/2224.htm ) i nigdje ne piše ništa za zabranu 23-05, a i na nekim portalima kažu da se ukida to. Tak da bi moglo ipak bit da se ukida. ^^
|
Super ja odma glasam za novi zakon, po ovome mogu radit kaj oću... :D
|
Odredba 23-05 je ukinuta! Znači svi mogu voziti kad god hoće.
Ne mora pisati u zakonu "mladim vozačima je dozvoljeno voziti od 23 do 05". Zakon definira šta se ne smije, a ne šta se smije. |
Citiraj:
u onom zapisu iz sabora ne spominju vožnju iza 23, pa zaključujem da se to ukida. Evo novi zakon (http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/2224.htm) koji je objavljen u narodnim novinama 9.6.2008 i po zakonu stupa na snagu 8 dana nakon objave u NN, dakle 17.6.2008. U njemu se također ne spominje vožnja iza 23 sata tako da je to ukinuto:care:. e sad ovaj Članak 221. je jako zanimljiv:fiju: citiram: " Članak 221. (1) Mladi vozač ne smije upravljati vozilom na cesti brzinom većom od 80 km na sat, na brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila brzinom većom od 100 km na sat, odnosno 120 km na sat na autocesti, a mopedom 40 km na sat. (2) Osoba iz stavka 1. ovoga članka ne smije upravljati niti početi upravljati motornim vozilom ako u organizmu ima opojnih droga, alkohola ili ako pokazuje znakove alkoholiziranosti. (3) Osoba iz stavka 1. ovoga članka koja je položila ispit za B kategoriju vozila ne smije upravljati osobnim vozilom čija snaga motora prelazi 75 kW. (4) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj mladi vozač ako postupi suprotno odredbi stavka 3. ovoga članka." jedan veliki LOL još nešto da izdvojim iz Članka 2 "Članak 2. (1) Pojedini izrazi u smislu ovoga Zakona imaju sljedeća značenja:"......preskacem dio i dolazim do ove definicije..." 66) »vozač« je osoba koja na cesti upravlja vozilom, 67) »mladi vozač« je vozač u dobi od 16 do 24 godine," eto toliko od mene |
mene su zaustavili nekoliko puta poslije 11 i nikad mi nisu nista.uvijek puhao i 0 00 i nikom nis.medjutim frend je skrenuo gdje nesmije i njemu su napisali...sve zavisi,ali najcesce nece napisati kaznu za to.nadam se da je ukinuto sada.
medutim zanima me jedna stvar.kolko ccm smijem voziti na dva tocka sa 18 god? po starom sam mogao sve motocikle,sad me owo zbunjuje. |
sad smiješ do 35kw i 0.2kw/kg :)
|
Kao što reko meni je ok jer sam preko 24 i time me po novoj definiciji ništa ne kači makar jučer dobio vozačku... :D :goood:
Sad jedno 200ks i u 1:00 preko trga... :p |
Citiraj:
Poslije 11 se ukida, frend pito murjaka kad mu je prije tjedan dana uzeo vozacku za poslije 11 i ovaj mu reko da se s novim zakonom to ukida |
al fakat mislim da se nemre sad nama opet zabranit nes kaj su nam dozvolili prije...pa neces ti ic prodavat motor/auto koji si prije mjesec dana kupio jer si mislio da ces ga smjet vozit...
EDIT: je.bali ih maldi vozaci,pa koja jos normalna zemlja ima tak retardirane zakone???mogli su samo ukinut zabranu voznje poslje 11 i bok!i stari zakon je bio super samo da se provodio...sad se opet ponavljam za 1000 ljudi koji su ovo rekli prije mene al kad me zivcira!!! |
Izgleda da su ukinuli i ono kad se smjelo voziti samo uz pratnju iskusnijeg vozača, ali kontam da je to vrijedilo samo za zabranu 23-5 h, nisam siguran...
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:57. |