PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   ISP (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   Metronet (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=67794)

Willy@206 13.07.2007. 15:35

Citiraj:

Autor vlincx (Post 763746)
Bilo je jučer nešto na Korzu u Rijeci od Metroneta pa me zanima jel zna netko o tome šta. i kad će više na Grobnik ionako se u gradu neznaju koristit netom

Stavljali su i letke po sanducicima u centru, vrlo inteligentno s obzirom da im centar nije uopce ni pokriven :D eventualno mozda ima nekog smisla kao provjera zaiteresiranosti...

Pepper 17.07.2007. 21:18

evo, dobio metronet.. no ipak nis pametno za rec, sve sto ste vec i prije znali, p2p super radi, brzine variraju oko 2Mbps, naci nekad vise nekad manje, no u prosjeku se drzi kak spada, upload dobar, ping oko 80ms, tak da sam poprilicno zadovoljan. bilo malih problemceka sa prebacivanjem broja, prvo su nekog drugog lika prebacili na metronet pa se sve to naknadno moralo rjesavat prek mobitela. no dobro, sad sve radi kak spada osim telefona koji ima u sebi signal ali se nemre jos zvat ni primat pozivi. reko je lik koji je doso da ce to uskoro bit rjeseno, tak da mislim da nema nikakvih vecih problema

btw jel neko zna zasto nisam dobio username i pass da se mogu logat na korisnicke stranice? jel to tak svima ili sam dobio neki user pa ne znas :S

bakaideda 18.07.2007. 08:39

Citiraj:

Autor Pepper (Post 770878)
ping oko 80ms

Ajmo opet... udahni, izdahni... prema kud 80ms... prema Zagrebu... ogroman ping... prema Sloveniji... previše... Njemačka... onda je ok...
Daj lijepo napiši prema kud ti je 80ms... nemoj ovak površno...

Pepper 18.07.2007. 15:38

Citiraj:

Autor bakaideda (Post 771042)
Ajmo opet... udahni, izdahni... prema kud 80ms... prema Zagrebu... ogroman ping... prema Sloveniji... previše... Njemačka... onda je ok...
Daj lijepo napiši prema kud ti je 80ms... nemoj ovak površno...

sry, mislio sam da sam napiso, 80 prema madarskoj

Ph03n1x 08.08.2007. 12:38

Da...došao je taj dan i mene konačno u ponedjeljak došli spojit na Metronetovu mrežu. Nakon 38 dana čekanja.

Evo i mali osvrt.

Na području grada Varaždina Metronet nema svoj ured za fizičke osobe, pa postavljanje i uključivanje vrši jedna mala tvrtka koja radi za njih. Uglavnom procedura je...nazovu vas, odrede točan datum i vrijeme uključenja i dođu...kod mene je sve prošlo bezbolno. Dakle, kad vam dođu doma i donesu modem, u to isto vrijeme se dogovore s T-Com-om tak da vas prebace...kod mene je bilo u 11 sati...bio sam bez telefonske linije samo pola sata, tak da s te strane sve je korektno.

Dobijete router Thomson SpeedTouch 780WL(i). Popriličnih je dimenzija, ali ima doslovno sve. Na njemu se nalaze 4 LAN 100 Mbit priključka, WiFI 802.11b/g AP s malom antenicom, 2 analogna voice porta (za telefon), USB port i jedna backup PSTN linija. Dakle...telefon ide preko ovog uređaja...

Ono što je pohvalno, je što Metronet sam konfigurira uređaj prije nego što ga dobijete. Znači...kad ga dobijete samo pospojite kablove i sve radi...nema nikakvih usernamea ni passworda, nikakve konfiguracije IP-a, nikakve za***ancije s driverima...čisti plug and play. I sve radi. Bez greške.
Još jedna dobra stvar je što Metronet po defaultu postavi i WPA+WPA2 enkripciju na bežičnu mrežu, što T-Com ne radi, a to rezultira gomilom nezaštičenih "ConnectionPointova" po gradovima.

A sad...najbitnije. Brzina. Doslovno leti. Imam Metro2Fast Flat paket...znači 2 Mbps down/384 Kbps up. Kod direktnog downloada brzine se kreću od 210 do 240 KBps, ovisno o serveru. Pri downloadu Ubuntua 7.04 s nekog slovenskog servera išlo je oko 230 KBps gotovo konstantno.

Evo i SS brzine prema mariborskom serveru nalazi mi se u sigu.

Torrenti također lete. Sve radi u najboljem redu.

Ja sam zadovoljan...nema problema ni s internetom, ni s telefonom...router zasad radi besprijekorno...prvi dojmovi su jako dobri... :)

Xan 08.08.2007. 13:03

zamolio bi nekog da izmjeri dimenzije Thomson SpeedTouch 780WL-a ako nije problem, pa posta...

edit: e da, da li se moze skinuti antenica?

Ph03n1x 08.08.2007. 13:09

širok je 23.5 cm, dug nešto manje od 16 cm i 4.2 cm visok

Xan 08.08.2007. 15:17

omgz, fakat je monstruozno širok :D

Pecarosh 08.08.2007. 20:34

Hmmmm....zanimljivo...imas upload na 2048/384 isti kao i ja na 4096/512. Koliki ti je max. upload, npr. na torrentima? Meni ide 52-54kB/s.

http://www.speedtest.net/result/167382125.png

Ph03n1x 08.08.2007. 20:47

upload na torrentima mi se krece kao i tebi do max 53 KBps koje sam primjetio jutros

Pecarosh 08.08.2007. 20:55

Hmmm...budem ih zvao zbog ovoga...tek tolko da vidim...

Ph03n1x 08.08.2007. 21:08

e da i zakaj ti tak ogromnu latenciju ima prema serveru u Mariboru?

Pecarosh 08.08.2007. 21:15

A obicno bude oko 100ms...al upload mi nikad nije bio veci od 420-430kb/s

Ph03n1x 08.08.2007. 21:53

tebi je brzina uploada manja od nazivne, meni veća...a i latencija mi je 3x manja...weird

BADSIM 14.08.2007. 12:22

Dakle, obećali su da će u moj dio Osijeka (Vatrogasna) doći krajem 6 mjeseca.
Pa prošao je i 7 mjesec a ni traga ni glasa od metroneta.
U SZK-u kažu bit će samo što nije.
Ima li netko više informacija?
U subotu dignem slušalicu a iz telefona ni vau, ali adsl radi. Javim se na 08009000 a tamo ne možeš dobiti slobodnog agenta jer je velika gužva. Ništa idem do Tcentra, čekam 10 tak minuta da bi mi rekli da odem do telefona iza mene i podignem slušalicu. Pogađate, telefon je spojen na 08009000 na svu sreću nikog nije bilo oko mene kad sam im opsovao sve po spisku. :finger:
Vratim se do auta i vidim kaznu za parkiranje. :fuming:
Nakraju u subotu poslijepodne prijavim kvar. U ponedjeljak ujutro čudom telefon proradi.

64VT 14.08.2007. 12:50

kak uvjek dolazi sutra, nikak da dođe

Jura_os 14.08.2007. 14:40

Meni su rekli da im je Tcom pravio problema oko ulaza u centralu (u Retfali), pa kazu da ce se javit cim bude rijeseno. Inace cekam od 6. mjeseca.

Pecarosh 18.08.2007. 10:48

Metronet digo kredit od 150000000 kunica...kazu, izmedlju ostalog i za uvodljenje optike do krajnjih korisnika....mozda ugledamo opticku nit u kuci prije od njih nego od vodatela. A spominju nesto i HDTV. Bandwith koji zahtjeva hdtv nikak nemos progurat kroz obicnu bakrenu paricu...tak da bi i tu moglo bit nesto. Fakat mi vec dopizdio ovaj obicni pal signal tv-a (bilo digitalni ili analogni).

Vteh 18.08.2007. 15:19

Citiraj:

Autor Pecarosh (Post 792235)
Metronet digo kredit od 150000000 kunica...kazu, izmedlju ostalog i za uvodljenje optike do krajnjih korisnika....mozda ugledamo opticku nit u kuci prije od njih nego od vodatela. A spominju nesto i HDTV. Bandwith koji zahtjeva hdtv nikak nemos progurat kroz obicnu bakrenu paricu...tak da bi i tu moglo bit nesto. Fakat mi vec dopizdio ovaj obicni pal signal tv-a (bilo digitalni ili analogni).

Možda će Škegro iskoristit taj kredit za lanac brze prehrane, pa mu Metronet možda služi samo kao jamac:lol2:

Dawar 18.08.2007. 16:13

BTW Metronet za svoju opremu ima mjesečnu ratu od 50 000 € :)

the_ghost 19.08.2007. 15:27

Citiraj:

Autor Pecarosh (Post 792235)
M A spominju nesto i HDTV. Bandwith koji zahtjeva hdtv nikak nemos progurat kroz obicnu bakrenu paricu...tak da bi i tu moglo bit nesto. Fakat mi vec dopizdio ovaj obicni pal signal tv-a (bilo digitalni ili analogni).

Malo si se zeznuo, MPEG-4 HDTV stream treba ovisno o kvaliteti 6 do 12 Mbita sto je isporucivo s bakrenom paricom (ADSL2+, VDSL2+).

Pecarosh 19.08.2007. 17:22

Citiraj:

Autor the_ghost (Post 792975)
Malo si se zeznuo, MPEG-4 HDTV stream treba ovisno o kvaliteti 6 do 12 Mbita sto je isporucivo s bakrenom paricom (ADSL2+, VDSL2+).

Sigurno, kao sto je i ht-u dovoljno 4.5Mbita za MaxTV. Yeah sure! Taj mayTV je najvece smeche vidljeno u zadnje vrijeme. Nema samse da to proradi preko obicne bakrene parice. To je dobro samo za one kojima je i dvd potpuno bezvezan, kad taj isti film mozes lijepo imati u divx formatu na 2 cd-a. To sto je slika degradirana do negljedljivosti valjda i nije tak bitno.
A sad tu je HDTV, kojemu treba 20Mbita za kvalitetnu sliku. To se moze gurnuti samo kroz optiku (ili preko satelita) a ako kojim slucajem neko to i ponudi preko bakrene zice bjezi od toga glavom bez obzira jer je kompresija tak velika da je slika negledljiva.

the_ghost 19.08.2007. 22:26

Citiraj:

Autor Pecarosh (Post 793067)
Sigurno, kao sto je i ht-u dovoljno 4.5Mbita za MaxTV. Yeah sure! Taj mayTV je najvece smeche vidljeno u zadnje vrijeme. Nema samse da to proradi preko obicne bakrene parice. To je dobro samo za one kojima je i dvd potpuno bezvezan, kad taj isti film mozes lijepo imati u divx formatu na 2 cd-a. To sto je slika degradirana do negljedljivosti valjda i nije tak bitno.
A sad tu je HDTV, kojemu treba 20Mbita za kvalitetnu sliku. To se moze gurnuti samo kroz optiku (ili preko satelita) a ako kojim slucajem neko to i ponudi preko bakrene zice bjezi od toga glavom bez obzira jer je kompresija tak velika da je slika negledljiva.

Ocigledno ne znas razliku izmedju MPEG2 koji se koristi na MaxTVu i MPEG4 a niti nemas pojma koje se brzine mogu postici preko VDSL2. Dakle, EOD.

Pecarosh 19.08.2007. 22:52

Jelc 19.08.2007. 23:09

Citiraj:

Autor the_ghost (Post 792975)

Pa, ne znam baš kakva bi to bila kvaliteta:suicide:
MPEG-2 HD je inače oko 18-19 (barem na HDTV Promo, MPEG-4 HD na Croatelu (Discovery HD) je 9.7...da se 1920x1080 i 5.1 zvuk nagura u 6 to ne bi ličilo na ništa.....

msvrtan 20.08.2007. 02:08

Citiraj:

Autor Jelc (Post 793341)
Pa, ne znam baš kakva bi to bila kvaliteta:suicide:
MPEG-2 HD je inače oko 18-19 (barem na HDTV Promo, MPEG-4 HD na Croatelu (Discovery HD) je 9.7...da se 1920x1080 i 5.1 zvuk nagura u 6 to ne bi ličilo na ništa.....

720p ide do 16 u mpeg2 a do 8 u mpeg4 formatu

1080i ide do 20 odnosno 10

1080p ide do 30 odnosno 15

-----

ako uzmes da nema jos tv contenta u 1080p a da mi jos ni nemamo digitalni prijem slike mislim da ce 1080i ili 720p biti i vise nego dovoljni...znaci 10 je vec dosta (eh u taj dio sa zvukom nisam siguran posto neznam da li je ovo samo brojka za sliku ili i nesto zvuka) za sliku i ajmo jos 3 za zvuk... koliko se sjecam 24mbita je adsl2+..to kaj pola ljudi ima do kuce bakrenu zicu koja je za****c je druga prica...

inace at&t:

AT&T has only recently flipped the switch on the U-Verse service in parts of Houston and San Antonio, and there are still some technical limitations. For instance, the reliance on copper wiring to bridge the gap between the node and the home means that only one TV in the house is capable of watching HD programming at a time. The company says that technical limitation will be overcome in the next year.

Jelc 20.08.2007. 03:05

Ja samo govorim da bi 6 Mbit/s bilo premalo za 1920x1060 (1080)
Za 720 još nekak.

Ove vrijednosti koje sam gore naveo sam očitao iz navedenih programa.
Croatel emitira kompletno u MPEG-4, "obični" programi su 720x576 i svi su zakucani na 2.3 Mbit/s
HD Discovery isto sa Croatela je 1920x, 16:9, 5.1 zvuk i on je isto fiksno na 9.7 Mbit/s

Dok sa druge strane Odašiljači i veze emitiraju u MPEG-2 i "obični" programi su im 704x576, bitrate nije fiksni i ide dosta preko 4 Mbit/s
HDTV Promo iste firme je 1920, bla-bla ali je MPEG-2 i ide do 19 Mbit/s

Dakle kaj se tiče MPEG-4, programe u normalnoj rezi možeš natrpati dosta sa bitrateom od 2.3 Mbit/s ali punu HD rezu od 1920x u 6 Mbit/s malo teže.

Mislim...nije da nemožeš samo to neće na ništa ličiti..

the_ghost 20.08.2007. 15:32

ofkors, zato sam napisao od 6 do 12 mbita :)
Poanta je da je to moguce preko bakrenih parica, naravno, nece svatko moci to imati zbog kvalitete parica i udaljenosti od centrale i onda je je rjesenje optika ali nije optika tak jeftina za postaviti.

Jelc 20.08.2007. 16:04

Ja na to gledam ovak:
Svi provideri daju normalnije cijene samo ako uzmeš full uslugu.
Dakle telefon, net i telku...

Mi smo sad trenutno u jedinstvenoj prilici gledati Croatel (MPEG-4) i program koji emitira firma Odašiljači i veze (MPEG-2) preko bilo koje DVB-T kartice...

MPEG-4 je budućnost iako se lijepo vidi degradacija slike u usporedbi sa MPEG-2, jednostavno je isplativije kad možeš utrpati u jedan multiplex duplo više programa nego sa starim MPEG-2.

Croatel trenutno emitira u 9.7 Mbit/s HD i lijepo se vidi na računalnom monitoru razlika...da to probamo ugurati u 6 Mbit/s bila bi šljuka od slike.
Tak jasno da oni žele ponuditi prihvatljivu a ne kaj bolju kvalitetu ali tih 6 Mbit/s za full HD je ipak premalo.

Zato sam ja malo skeptičan po pitanju toga da bi nam mogli na postojećoj infrakstrukturi ponuditi net, telefoniju i HD....

U mojoj zgradi gdje mi je skviknula linija kad su još dva stanara uzela ADSL sigurno ne:D

the_ghost 20.08.2007. 20:31

Zato ti trebas uzeti neki adsl2+ pa da ti njima srusis adsl a da tebi radi ;)
Adsl2+ na nekim normalnim udaljenostima moze raditi da dosta velikim brzinama tak da je moguce i furati takve bandwidthe... Opet, fora je sto cemo svi mi pricekati malo duze da nam dodje optika doma :/ Frend je uzimao u POS-u na vrbanima optiku od vodatela pa je cekao toliko dugo da im je skoro otkazao i kad su dosli do njega. Kod mene nebu optika nikad dosla.

weeeee 22.08.2007. 11:04

ugl...
metro2fast + flat + 4mbps = 299 kn?

Xan 22.08.2007. 15:28

Citiraj:

Autor weeeee (Post 795116)
ugl...
metro2fast + flat + 4mbps = 299 kn?

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=71426

DanijelSMB 23.08.2007. 16:30

Citiraj:

Autor Perki (Post 709815)
Joj, što volim konkurenciju.

Baš sam se porazgovarao s Metronet službom za korisnike i osim što mi je usluga dostupna, kaže i da su potpuno neovisni , tj. ne idu preko T-com centrala. Što će reći da je moj ljubljeni PCM nebitan za cijelu priču. Zbog tog smeća nisam, recimo, mogao dobiti Amis 2 u 1. Metronet kaže da nema problema.

Još jedna stvar. Par sati ranije zvali su me iz Iskona, ne bi li ja bio zainteresiran za Iskon duo (također kaže da imaju svoje centralu i da nema veze kaj sam na PCM-u). Kako nikako i nikada nisam kontaktirao Iskon, s ničim u vezi pa tako ni u vezi Iskon duo usluge, očito su potaknuti upravo Metronetom krenuli u intenzivno random zivkanje i žicanje.

Joj što volim konkurenciju.

Kako nije bitan. Ja od T-coma cekam vec net 2 godine i konacno mi metronet postanedostupan, sklopimo ugovore i Tcom ih odbije zato jer sam na PCM-u, oni imaju optiku do centrale a dalje se koriste T-scumove linije

Pink_Floyd 24.08.2007. 14:34

Danas dok san nabrzinu prolista novine vidia san da metronet preuzima vodatel,vrlo moguce da ce optika onda bit puno dostupnija nego kakvo je stanje sad.

Xilinx 29.08.2007. 19:11

Metronet počinje od sutra! ! !

Na samom pocetku,htio bih vam reci,da je Metronet,jedna jako velika prevara,i nabijem ih ja na k....!Nakon sto sam procitao ono sto oni nude,na njihovim stranicama(sto se tice interneta,znaci paket "metro 2 fast",odlucio sam se za prelazak kod njih kao providera!Nazovem ja njihovu sluzbu za korisnike danas popodne,i nakon par minuta ugodnog razgovora sa doticnom "tetom",velim ja njoj;dobro onda bi ja uzel vas paket "metro 2 fast",i to bi onda bilo 170 kuna,a u tu cijenu je uracunat flat internet brzine 2 Mbps i flat voice telefon?! Veli ona meni da,u toj cijeni vam je jos i wlan modem i prvih sest mjeseci placate samo 1 kunu pretplate?!Pitam ja nju kakve pretplate,a ona mi veli da je to akcija i da se prvih sest mjeseci ne placa pretplata,koja inace iznosi 99 kuna+170 za gore spomenutu uslugu,sto nas onda na kraju dovodi do cijene od 270 kuna,a ne 170,kako se reklamira na njihovim stranicama?!Pitao sam ju zasto to nije istaknuto na stranici,a ona veli,kako nije,pa pise vam da se prvih sest mjeseci ne placa pretplata,prekrizeno je onih 99 kuna?!Znaci trebalo bi citati izmedju redaka malo?!Mislim da to nije uredu,i da bi onda taj paket trebalo reklamirati po cijeni od 270 kuna,a ne 170!Zato odoh ja na Amis,jer mislim da kod njih nema nikakvih iznenadjenja,i smatram da su trenutno najpovoljniji u Hrvatskoj!Nije ovo nikakva reklama,ali je zalosno da ovo bas nitko nije spomenuo u temi o Metronetu,koja se proteze na petnaestak stranica,a nikakve konkretne i krajnjem korisniku vazne informacije,samo bedastoce,tipa MPEG 2 ili MPEG 4,pita ekipa koja gleda TV na prastarim televizorima,ali im je jako bitna propusnost kvalitete signala radi HDTV-a!:lol2:

Vuco 29.08.2007. 19:31

Ček ti si ljut na njih jer nisi mogao uzeti 2 minute i pročitati sve, a da ne velim da je odmah navedeno da se pretplata od 99kn ne plaća prvih 6 mjeseci ?

Uostalom, to je i svrha reklame, da se istaknu brojke, a dole sa zvijezdicom napiše ono važno.

Z-man 29.08.2007. 19:31

Ja se zato držim iskona i čekam iskon duo da dođe u bjelovar, stvarno nemam nijedno loše iskustvo sa njima a ovo novi provajderi su mi svi nekako malo sumnjivi.

raf 29.08.2007. 19:32

:lol2:

I sta je tu cudno? Pa to svi rade. Sta mislis kada tekom napise adsl vec od 79 kn? A nigdje nepise da moras imati i telefon? Ah da pise ali sitnim slovima.

Ako si mislio nesto uzeti bez da procitas ta sitna slova onda ocito nisi cuo za ono da se nepotpisujes na ono sta nisi procitao, jel?

EDIT
Al smo se zaredali :D

B0ss 29.08.2007. 19:57

Ne vidim razloga zasto otvarati novu temu samo zato sto nisi procitao sa stranice sve sto pise pazljivo, a isti marketinski trik je napravio i T-Scum za novu cijenu FLAT paketa...

Xilinx 29.08.2007. 20:45

Citiraj:

Autor Vuco (Post 800940)
Ček ti si ljut na njih jer nisi mogao uzeti 2 minute i pročitati sve, a da ne velim da je odmah navedeno da se pretplata od 99kn ne plaća prvih 6 mjeseci ?

Uostalom, to je i svrha reklame, da se istaknu brojke, a dole sa zvijezdicom napiše ono važno.

Prijatelju,procitao sam ja sve jako dobro,i to vise puta,samo nigdje nije navedena ta cijena!Ima da,odmah na stranici reklama,gdje je prekrizeno onih 99 kuna,samo uopce nije jasno na sto se tih 99 kuna odnosi?!Daj mi onda molim te reci,zasto u tom paketu nije navedeno da ta usluga kosta 199 kuna + 70 za telefon,umjesto 100 za flat internet + 70 za flat-voice?Za tu lovu onda mogu i kod T-coma ostat,zar ne?!

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:21.