![]() |
Tko hoće vrhunsku kvalitetu ima na ebayu/aliexpressu Nitecore baterije, punjače, svjetiljke...
Nisu nikakve fejk gluposti ali malo su i skuplje, zato i znaš šta kupuješ. |
Nitecore na aliexpressu preskupe, radije bih uzeo onda sa ovih linkova iz EU, i jeftinije bih prošao iako bih platio dostavu.
U svakom slučaju za sada ne kupujem ništa jer nemam potrebu, ako se budem odlučio biti će to samo jedna ili dvije liitokala uz punjač. Ove 14500 možda bude najjednostavnije uzeti jednu iz chipoteke za 30-40 kn. Više iz znatiželje nego iz potrebe, da se uvjerim da li su izdržljivije i jače svijetle nego jedna AA baterija. |
Koristim doma onaj punjač iz lidla, većinom AA, AAA i 9V NiMh baterije. Međutim, nekako mi sve više baterija izbacuje kao neispravne i ne želi puniti, sumnjam u ispravnost punjača. Ima tu svega, od onih iz lidla do Eneloopa.
Što ne znači da u budućnosti neće biti možda 18650 i sl. Koji bi punjač preporučili od gore navedenih? Nitecore D4 Xtra VC4 Liitokala Lii-500 Miboxer C4-12 Htio bi neku opciju provjere ispravnosti i kapaciteta, meni nije problem ako je postupak kompleksniji, ali s druge strane za ukućane bi bilo bolje da je to samo plug&play. Pročitao sam revieweve i opise ovih navedenih i gubim se u tim podacima :) Još verzije, npr. Lii500s za razliku od Lii500 nema provjeru unutrašnjeg otpora baterije i drugačije struje punjenja, da li su bitne takve sitnice ili? |
Nkon je dobra trgovina, narucio sam bio kod njih i sve dobro proslo, orginal baterije.
Punjaci nitecore ili xtar su dobri i kvalitetni. Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk |
Citiraj:
Ove se nisu loše pokazale |
Vjerojatno zato što je video malo stariji, prije su prodavali originalne baterije, sad više ne. Pogledaj samo prvi komentar na tom videu...
Ako nekog zanima, ima ovdje hrpa informacija http://budgetlightforum.com/node/60547 |
Citiraj:
Koliko vidim samo Lii-500 ima mogućnost pražnjenja i mjerenja baterije, ali mora biti Engineer verzija. Baci pogled i na ovaj, koristim ga i dosta je ok, ima punjenje, pražnjenje, radi sa NiMH i LiIon, puni na max 1A, ali ako se koriste samo 2 baterije može puniti sa 2A. https://lygte-info.dk/review/Review%...3100%20UK.html |
Ja sam D4 ubo u nekom trenu prek jebaya za tipa 20 baksa i poprilično sam zadovoljan. Puni sve ikad kaj sam naguro nutra, doslovno pljug and pray. Ima ručno podešavanje samo za punjenje nekih specifičnih cellova na koje nisam nikad naišo, ostatak je automatika all the way.
|
Citiraj:
Ja sam uzeo Opus BT-C3100 V2.2, prvenstveno za punjenje 18560 batki, no puni sve ostalo. U rangu je litokale i nitecorea. |
Citiraj:
Prema tom reviewu, taj isto ima mjerenje unutrašnjeg otpora. To bi moglo biti korisno jer trenutno imam doma više baterija koje lidl punjač ne želi puniti. Što im je točno, ne znam, ali ne bi ih još otpisao. Dosad izgleda samo Opus i stariji Lii 500 engineer vesion imaju mjerenje otpora. Da li mi je ta funkcija presudna za testiranje, koristite li vi to kada? Kako reagiraju spomenuti punjači ako je baterija stvarno neispravna? |
U kojemu smislu nesipravna? Da je probila ćelija ili da je napon ošao ispod "sigurnog" i iz kojega se više ćelija nemože probuditi?
|
A kako da znam koje je od toga dvojega? :)
Imam neke kojima je napon ispod 0.5V i postojeći punjač ih odmah otpiše i proglasi neispravnima. Možda su se samo ispraznile. Zato su mi zanimljivi ovi koji mogu nešto i izmjeriti i oživiti jako ispražnjene baterije. Koliko vidim od predloženih Opus je nekako s najviše funkcija, ali ima taj nesretni ventilator. Nakon njega Miboxer C4 ili C4+ koji isto imaju mjerenje unutarnjeg otpora. Nitecore D4 to nema i dosta je skup u usporedbi s navedenima. Lii-500 treba engineer verzija i taj je negdje na pola puta. Zasad mi je opus favorit, ali i nešto skuplji u nabavi (30$+) pa bi me tu mogla i carina zakačiti. |
Ventilator se samo pali kada radiš discharge, i da, glasan je. U nijednom ostalom modu ventilator mi nije radio.
Postoje gotovi modeli za isprintati novu donju stranicu za opus u koju ide 80mm ventilator koji je onda puno tiši. Što se tiče pobuđivanja baterija, nije to tako jednostavno baš i to se u pravilu ne radi, zato i nema previše tih opcija na punjačima. Plus, ono čega moraš biti svjestan i ostali isto, "kemijanje" s baterijama može jako loše završiti! Ljudi su ostajali bez kuće, krovišta, auta zbog nepoštivanja nekih osnovnih pravila kod rukovanja baterijama. Ako hoćeš nešto ozbiljnije, imaš i ozbiljnijih punjača: https://www.amazon.com/ProgressiveRC.../dp/B007X45ERK To isto imam za punjenje, nekad sam punio baterije za dron, i ima punooo više opcija, pa čak podržava i spajanje s računalom. |
Usvari je vent i dobra stvar. Discharge ide preko nekog internog otpora koji se pritom mora grijati, bolje da vent izvuče van tu toplinu nego da se drži unutra.
Ovo ozbiljnije mi nije potrebno. |
i ja imam lidlov punjač i njihove baterije
doslovno samo njihove, ostalo sve bacio u smece I desava se da punjač proglasi neispravnom pa ga ja lijepo zajebem stavim tu neispravnu na sredinu punjača, blinka on crveno iznad te baterije puknem u spoj dobru bateriju, i ovaj počne punit izadim ovu proč na brzinu, i izgleda da punjač ne skuzi odmah to, i puni ovu neispravnu :) tadaaa. I označio sam tu bateriju za kasnije, poslije naj normalnije radi, al počne druga zajebavat |
Ma da, taj njihov punjač čim malo padne napon odbija suradnju.
Meni je taj Lidl punjač neke one njihove tronic NiMh proglasio neispravnim nakon 2-3 punjenja, a i dosta su se praznile u stajanju. Možda sam kakvu falš seriju ulovio. |
yep, ja imam običaj da napunim i puknem u kutiju gdje su sve pune
pa zena/klinac uzmu kad zatreba sad ipak mislim da cu okrenut ploču, pa čovat prazne i prvo punit jer i relativno brzo se to napuni. |
Citiraj:
Ako je samo za NiMH imaš u Conradu i Chipoteci Volcraft IPC-1L to ti je onaj legendarni La Cross BC-700 punjač, ali samo je za NiMH i taj je tatamata od punjača za NiMH. |
Citiraj:
TL;DR : loše baterije se ne isplati pokušavati oživjeti jer šteta može biti znatno veća od potencijalne koristi. Punjači obično neće ni puniti bateriju ako je ispod 0.8V. Tu punjač ne može znati je li u pitanju loša LiIon ili loša NiMH. Lionke mogu biti opasne ako se previše isprazne pa se onda idu ponovno puniti. Degradiraju im elektrode i onda se kod novog punjenja počnu opako grijati i može doći do eksplozije ili zapaljenja. Sa NiMH nije toliko opasno iako se i one znaju dobro zagrijati ako su u lošem stanju. Ali ni NiMH bateriju punjač obično neće puniti ako je napon prenizak. Tu se može primjeniti već opisani trik, spojiti u paralelu izvor od 1.5V da joj malo digne napon na oko 1V, onda će ju punjač detektirati i puniti. Nakon toga bi trebalo napuniti je do kraja i onda je probati isprazniti preko punjača da izmjeri koliko mAh ima. Ako je ta vrijednost znatno niža od deklariranog kapaciteta bateriju je najbolje baciti. Također ti punjači imaju deltaV detekciju, (pojednostavljeno) pune NiMH bateriju dok joj napon ne počne padati. Ako je baterija loša događa se da taj pad napona nije dovoljno izražen i punjač je nastavlja puniti iako ne bi trebao i baterija se počne pretjerano grijati. |
al ovaj lidlov silvercast punjač nema naredbu za praznit bateriju
a bogme, necu sat kupovat novi, dobar je i nije često da me koja baterija zeza. |
Mene nekako često počele zezati baterije (NiMh) s tim Lidl punjačem, zato i uzimam još jedan da mogu komparirati jer ovome ne vjerujem baš previše. Punjenje LiIon na tim kinezima je samo dodatni bonus.
|
Ja imam Lii 500 engineer punjač. Radi posao, mjeri kapacitet ali u fali ventilator.
Mjerenje otpora radi, ali koliko je precizno ne znam. Moj multimetar nema mjerenje otpora pa ne mogu provjeriti. Vidi se da nije najprecizniji jer nekad je otpor 11 mΩ a izvadim i stavim ponovno pa je 19 mΩ. Što su veće vrijednosti veće je odstupanje. Mjeri do 125 mΩ |
Mjerenje otpora ispod ohma nije baš tako jednostavan zadatak i u pravilu zahtjeva mjerenje sa 4 žice, što ti punjači nemaju nego daju nešto neprecizniji rezultat. Također bitnije je da punjač može istestirati kapacitet baterije tako da ju isprazni sa 1A i izmjeri točan broj mAh koji su bili u njoj. Loša/stara baterija će imati znatno niži kapacitet. Pošto se baterije (odnosno ćelije) jako često koriste u serijama onda jedna takva loša može poremetiti cijeli set pa bi bilo dobro imati baterije usklađene po kapacitetu za optimalne rezultate. Zato punjači koji imaju testiranje kapaciteta uvijek dobro dođu.
|
Na tako malim otporima veliku ulogu igra i kontakt, a taj nije baš najbolji na tim punjačima :)
Tako da od toga ne očekivati previše, ali automatsko pražnjenje/punjenje i mjerenje kapaciteta je korisna funkcija. |
Citiraj:
Liion bi se trebao smatrati praznim na oko 3V. Jednom sam pokušavao puniti 18650 ispražnjen na 0. Ulazni napon od 60v nije uspio gurnuti apsolutno ništa od struje - 0.00 A Kod nimh/nicd kemije punjenje skoro praznog članka nije problem, ali punjači često odbijaju započeti punjenje. Ja takav članak stavim u paralelu s punim člankom na 10-15 sekundi što je dovoljno da napon poraste i punjač nastavi punjenje. |
Citiraj:
|
Koristim Xtar VC4 sa Banggooda. Za te novce sam prezadovoljan za ono što može i kako radi pogotovo jer ne pregrijava ni sebe ni baterije, a napaja se iz USB porta.
Većinu 18650 baterija iz laptopa koje su imale napon do 1V je uspio napuniti. Na 10kom se nađe jedna ili dvije baterije koje su neupotrebljive. Prepoznam ih po tome što se prilikom punjenja puno jače griju od ostalih ili ne drže napon nakon punjenja. Da sad uzimam neki napredniji punjač uzeo bi Opus BT-C3100 V2.2 |
Što bi na kraju preporučili da uzmem od tih naprednijih punjača? Imam dosta Tronic baterija iz lidla i do sada sam koristio njihov "pametni" punjač, ali nikako nisam zadovoljan kako ta kombinacija funkcionira, da li je do punjača ili baterija više ne znam ni sam, ali probat ću uzeti neki bolji punjač pa vidjeti kako će se s njim ponašati. Događa mi se to da baterije napunim, punjač praznu bateriju kao napuni kroz 15-20min što mi nikako nema smisla, a kasnije ta baterija vrlo kratko traje i ima velik stupanj samopražnjenja. Opet, možda je do baterija, ali čuo sam vrlo dobra iskustva s tim baterijama pa ne znam ni sam.
Uglavnom, vrtim se oko sljedećih modela: Xtar VC4/S Liitokala Lii-500 Miboxer C4-12 Opus BT-C3100 V2.2 Volio bih da mogu puniti C/D baterije s njim, ali nije toliko presudno. Koji da uzmem da sam miran? Ili ima nešto peto u sličnom rangu? |
Imam isti problem s NiMh baterijama i lidl punjačem.
Naročito te njihove tronic se čudno ponašaju. Ista ta 4 sam razmatrao i svaki ima neku manu, na kraju naručio opusa pa ću vidjeti kad stigne kako radi. |
I ja sam najbliže opusu trenutno. Odakle si ga ti naručio?
|
Aliexpress
|
Pitanje za Opus BT-C3100 v2.2: Kako izmjeriti kapacitet NiMh baterije?
Prema opisu, u "Charge test" načinu rada punjač bi trebao napuniti bateriju, isprazniti i ponovno napuniti i prikazati izmjereni mAh kod punjenja. Baterija neka starija Sanyo, nazivnog kapaciteta 2700mAh (naravno da nije baš toliko) stavio sam na onaj "Charge test". Nije bila prazna do kraja, punjač ju je napunio, nakon toga valjda ispraznio, nisam bio kraj njega jer je radio preko noći. Na kraju u tom slotu blica: Charge test (Full) i Discharge test (120mAh). Napon prikazuje 1.38 i toliko mjerim i multimetrom. Na dvije različite baterije, jedna AA i jedna AAA dobivam slične nebulozne rezultate, sve mi ostavi u nekom stanju skoro napunjene i mogu ih dalje puniti. WTF, kako bi to trebalo raditi? Idem jednu novu probati ubaciti, možda ova stvarno ima samo 120mAh :) |
Meni se taj automatski mod kod BT-C3100 pokazao malo bugovit pa sam prešao na manualni.
Stavim baterije, napunim ih i onda idem na discharge test da ih punjač isprazni i izmjeri. Brojka koju prikaže kad je gotov je broj mAh. Onda ih opet napunim. NiMH AA u pravilu možeš prazniti sa 1A bez problema i tu bi trebao dobiti realan rezultat. |
Skužio sam da na novim i zdravim baterijama radi ok ta automatika, ali za stare baterije kojima je otpor malo veći radi neke nebuloze. Ručno kako si opisao radi bolje.
|
Ima tko preporuku 18650 baterija?
Imaju li ove doista 9800mAh https://www.aliexpress.com/item/4000385206811.html ili bolje da uzmem ove od 3400mAh https://www.aliexpress.com/item/4000380731475.html Do sada sam koristio 4 godine Ultrafire 3800mAh ali više mi ne želi puniti tu bateriju. |
Niti jedno od toga. Nemaju ni 9800mAh, ni 3400mAh niti je ova tvoja imala 3800mAh.
Nađi neku brand name bateriju (Sony, Lg, Samsung, Panasonic) i plati koliko košta. Ako hoćeš proći jeftinije (besplatno?), traži krepane baterije iz laptopa i nadaj se da nisu sve čelije neispravne. |
Citiraj:
|
|
Citiraj:
Ta od 3800 stara 4 godine je isto lažnjak, nije tada bilo baterija tog kapaciteta, mislim da je i danas 3500 limit za 18650. Ja sam originale uzimao sa Banggooda, ali su prestali slati litij u Hrvatsku. Uzimao sam i sa eBaya, ali računaj da 4 komada 3400mAh 18650 dođe cca 120kn+, ako je jeftinije vjerojatno je lažnjak. Nije zgorega prvo poslati message selleru i reći mu da ih testiraš nakon kupnje i ako su lažnjak da mu ide negativna ocjena i zahtjev za povrat novca. Meni search na eBayu brzo nađe par slučajeva koji mi izgledaju originalno, deklarirane na 3400mAh (realno), cijena 140kn za 4 kom (realno) i seller sa puno ocjena i preko 99% ukupno. Računaj samo da se ne smiju slati avionom pa ćeš ih čekati i do 40 dana. I da, za svjetiljku je dobro uzeti protected jer svjetiljke obično nemaju zaštitu pa će ti bez pardona isprazniti bateriju na 2V i oštetiti je. |
meni su se Panasonicove NCR pokazale dost dobrima, tak da njih mogu preporučit.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:12. |