PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Garancije, povrat novca, zamjena robe... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=49355)

Old Iggy 30.10.2007. 14:44

Citiraj:

Autor buljo (Post 854992)
Onda doć nakon 45 dana po lovu :)
Svejedno neka skupljaju, ja ću skupljat informacije di ima takvog komada HW negdje drugdje za kupit makar i po malo višoj cijeni..
Sad se čeka Optimum, evo tjedan dana je grafa "na servisu", nakon toga ćemo vidjet kak podnose zakon koji se spavi pred njih..
I za kraj dal su izgubili jednog kupca (najvjerojatnije više) ili nisu. ;)

45 dana si u stanju cekati na miru? Bozeeee... :care:

buljo 30.10.2007. 14:47

Jesam, jer sam kupio novu grafu ;)

Misliš da bi mogao inače toliko izdržat... Ja znam da ne bi. :)

Old Iggy 30.10.2007. 14:49

Citiraj:

Autor buljo (Post 855023)
Jesam, jer sam kupio novu grafu ;)

Misliš da bi mogao inače toliko izdržat... Ja znam da ne bi. :)

Bogami ne znam da li bi i s novom grafickom toliko mogao cekati. :care:

buljo 30.10.2007. 14:53

Ja bi :D

Najbitnije je da kažu da ne radi i onda idem po lovu, samo se nadam da baš i ne bude 45 dana jer onda neću bit ovako dobro raspoložen kao sad...

Amdejac 30.10.2007. 19:14

Zaboravio sam pohvaliti još jednu firmu.
HELICOM d.o.o.
IX Južna obala 18, Zagreb, Croatia
http://www.helicom.hr/
e-mail: helicom@helicom.hr
Tel. ++385 1 6520 013

Kupio sam bio u Vemilu punjač za baterije accupower5, cijena 260 kn. I stavili su na njega garanciju 12 mjeseci dok sam u kutiji pronašao garanciju Helicoma na 24 mjeseca.
Nakon nekih 15 mjeseci punjač je prestao puniti.
Poslao sam mail u Helicom i drugi dan su mi odgovorili da samo dođem do njih i da će mi zamjeniti neispravni proizvod.
Kad sam došao do njih gospođa koja tamo radi mi je ljubazno objasnila da accupower5 više ne uvoze i da mi može dati u zamjenu punjač Tecxus TC 2000 koji je po meni čak i bolji od starog punjača.
U roku 5 minuta smo sve riješili. Nisu trebali nikakvi papiri niti išta drugo. Dao sam neispravan, a dobio drugi ispravan.

Jedna od rijetkih poštenih trgovina.

Hamm 30.10.2007. 20:05

evo dobio odgovor iz diskonta 24
"Postovani!

Kad cu imat neke nove informacije javit cu vam, za sada je kartica kod dobavljaca na testiranju"

heheh kartica se testira 21 dan? Nemreš vjerovati. Pa da meni na poslu treba 21 dan da nekaj obavim tipa neka mala reklamacija kao sto je ovo mislim da bi me išamarali radnom knjižicom i bacili van.

Sada sam tako isfrustriran i ljut da bi napisao sve i svašta ali uviđam da je i ovo OT pa nebum dalje.

xlr 30.10.2007. 21:22

Negdje na forumu sam već pitao, ali možda je ovo ipak bolje mjesto za to..

Kolika je tolerancija na mrtve pixele za monitor Samsung 2032BW (kupljen u ve-milu iako to možda nema veze)? Isto me zanima za "zaglavljene pixele".. Tnx unaprijed!

syss 30.10.2007. 22:46

klasa 2 panela ako se ne varam... znači milijon pixela :)

xlr 30.10.2007. 23:38

Citiraj:

Autor syss (Post 855459)
klasa 2 panela ako se ne varam... znači milijon pixela :)

excuse me :-/ možda je šala, ali nisam shvatio..

syss 30.10.2007. 23:59

ne sjećam se točno priče, ali kaže ovako nekako...

dobivaš novi monitor ukoliko imaš:

3 x mrtva pixela ili
3 x r ili g ili b pixela ili
1 x mrtav i 1 x r/g/b

ako se ne varam to ne vrijedi za cijeli panel nego za određenu površinu.

xlr 31.10.2007. 00:15

E to je već 'the podatak' ;)

Ovu zadnju rečenicu možeš prevesti kao npr: 2 mrtva na lijevom rubu, jedan u sredini i jedan na desnom rubu - ukupno 4 mrtva ali ne dobivam novi monitor?

Nije da mi je hića s time, ali čisto da znam kad nigdje nisam uspio naći, a ovi u trgovinama to čak neznaju..

Old Iggy 31.10.2007. 00:28

Citiraj:

Autor buljo (Post 855028)
Ja bi :D

Najbitnije je da kažu da ne radi i onda idem po lovu, samo se nadam da baš i ne bude 45 dana jer onda neću bit ovako dobro raspoložen kao sad...

"Dobro raspolozen" nisu rijeci s kojoma bi se na bilo koji nacin moglo povezati moje stanje nakon roka od 10 dana, a kamoli 45. :D

buljo 31.10.2007. 08:11

Stanje dobre raspoloženosti će trajati sve dok ili ne dobijem lovu (super raspoložen) ili dok mi ne skinu sa plače (uzeo sam prek firme) i onda ću biti nikak raspoložen :D

syss 31.10.2007. 21:59

Citiraj:

Autor xlr (Post 855584)
E to je već 'the podatak' ;)

Ovu zadnju rečenicu možeš prevesti kao npr: 2 mrtva na lijevom rubu, jedan u sredini i jedan na desnom rubu - ukupno 4 mrtva ali ne dobivam novi monitor?

Nije da mi je hića s time, ali čisto da znam kad nigdje nisam uspio naći, a ovi u trgovinama to čak neznaju..

daj pliz ak te zanima točno, najtočnije za samsung monitore zovni msan ili u links servis, oni ziher imaju točan podatak ;)

Spoljarik 01.11.2007. 00:07

Meni su krepale pedale na Logitechu DFP volan pa me zanima di da odnesem...Imam garanciju i sve

lawz 01.11.2007. 00:43

Citiraj:

Autor Spoljarik (Post 856539)
Meni su krepale pedale na Logitechu DFP volan pa me zanima di da odnesem...Imam garanciju i sve

pa valjda tamo gdje si ga kupio.

nevezano uz ovo:

koliko se u hgspotu graficka ceka ako sam je odnio na reklamaciju u Osijek i oni poslali u ZG,kad ju mogu ocekivat? ako netko otprilike zna nek kaze bio bih jako zahvalan:care:

Spoljarik 01.11.2007. 22:35

Dali ce mi vrijedit garancija?

daj molim vas pogledajte

http://rapidshare.com/files/66806339/Jamstvo.rar.html

Router 01.11.2007. 22:44

Citiraj:

Autor Spoljarik (Post 857512)
Dali ce mi vrijedit garancija?

daj molim vas pogledajte

http://rapidshare.com/files/66806339/Jamstvo.rar.html

Nitko ovdje od nas nije serviser za Logitech pa ti nitko isto tako ne moze reci da li ce ti priznati ili ne , to ces morati sam saznati kad odneses na reklamaciju ...

dDario 01.11.2007. 22:50

Ne kužim, poderan garantni list ili ? (..ako da, di je druga polovica?)

lawz 02.11.2007. 12:03

OMGG. na njega mi glasi kartica 7600GT sto mi je dosla spaljena,pise na racunu kupac Ivan Kukuljan Rijeka OMG

koja slucajnost

buljo 08.11.2007. 16:59

U 3 pm!!!

Poštovani,

Kako je do kvara na grafičkoj kartici došlo nakon godinu dana, ukoliko kod trgovca budete inzistirali na povratu novca, oni će Vam, ukoliko pristanu na tu soluciju (članak 410. Zakona o obveznim odnosima ili članak 5. Zakona o zaštiti potrošača – zakoni u attachmentu) ), uz predočenje računa, vratiti novac u visini današnje cijene grafičke kartice istoga tipa.
Stoga Vam preporučamo da inzistirate na zamjeni neispravne ispravnom (novom karticom).

Lijep pozdrav

Društvo "Potrošač" Zagreb
Savjetovalište za potrošače

Grrrrrr

Hamm 08.11.2007. 17:05

a hebi ga buljo :D

nego dali jos imaju tu seriju x1900 kartica?

p.s-daj mi mail na kojeg si im pisal tak da znam im i ja napisati jedan mejlek :)

buljo 08.11.2007. 17:20

potrosac@potrosac.hr

Nemaju je odavno, znači probat ćemo iči na x1950Pro... tj tu cijenu.

mrga 12.11.2007. 10:21

Imam i ja jedno pitanje, kakva je situacija s HGSpotom i njihovim nestavljanjem pečata na račune i slično? Planiram slati nešto na servis, i kak će mi vjerojatno dati neku potvrdu da su zaprimili robu, bez pečata, da li će me poslije za*ebavati oko toga ako npr. prođe 45 dana nakon čega bih trebao dobiti novu stvar? Kako to funkcionira? Jel mogu oni reć da je potvrda nevažeća, tipa da sam ju sam isprintao na računalu i tako to?

buljo 12.11.2007. 10:23

Na dnu mora pisati da je to pravovaljano bez žiga jer je ispisano na računalu.
Ja mislim da samo treba bit potpis.

mrga 12.11.2007. 10:28

Hvala na odgovoru. Nadam se da je tak, al s obzirom na to kaj ljudi pričaju o HGSpotu, htio bih se osigurati da ne bi bilo nisam znao.

Nisam siguran, al čini mi se da mi je kod jedne kupovine tip tvrdio da ne treba biti potpis? Jel zna netko nešto o tome? Smijem li ja inzistirati da potpiše?

Znači, dođem u trgovinu, predam stvar i on mi izda potvrdu, račun il kaj već, s datumom zaprimanja i potpisom i onda ja dalje čekam i ako ne riješe u 45 dana, zahtijevam novu stvar? Jesam li štogod propustio?

buljo 12.11.2007. 10:37

Citiraj:

Autor mrga (Post 867212)
Nisam siguran, al čini mi se da mi je kod jedne kupovine tip tvrdio da ne treba biti potpis? Jel zna netko nešto o tome? Smijem li ja inzistirati da potpiše?

On mora potpisat račun i garanciju, isto tako zna se dogodit da i ti podpišeš jedan račun. Smiješ inzistirat ak ne podpiše.

Citiraj:

Znači, dođem u trgovinu, predam stvar i on mi izda potvrdu, račun il kaj već, s datumom zaprimanja i potpisom i onda ja dalje čekam i ako ne riješe u 45 dana, zahtijevam novu stvar? Jesam li štogod propustio?
Nisi :)

Hamm 12.11.2007. 11:00

buljo su ti rijesili grafu?

ja vec cekam 33 dana Diskont24 rubu sam ludila

buljo 12.11.2007. 11:13

Jesu jesu, dobio sam 50 tisuča :D

Heh naravno da nisu, tko zna kad će. :(

Yoman 12.11.2007. 22:15

Kakva su vam iskustva s ostvarivanjem garancije u ADM-u

danas sam odnio maticnu i lik mi tvrdi da mogu dobit iznos kolko sad vrijedi maticna a ja ocu onolko kolko vrijedi na racunu
kaj da radim
dal ce odustat od toga ak povisim glas il na kaj odustaju ak budem prijetio s sudom i zastitom potrosaca il kaj da radim

syss 12.11.2007. 22:26

svi bi htjeli koliko piše na računu... po tome bi ja za 6600gt dobio 1500kn ;)

ako imaju u ponudi i vrijedi toliko koliko vrijedi, nemaš kaj...

Router 12.11.2007. 22:32

U admu neces dobiti kolko pise , uzalud ti i zalbe i tuzbe , zadnja prodajna cijena i gotovo .
Drugi put kupuj u Hgspotu , kod njih ide bez problema po racunu , vec par puta me lijepo nagradili tamo za trud ...

antrax 12.11.2007. 22:38

Citiraj:

Autor buljo (Post 863962)
Kako je do kvara na grafičkoj kartici došlo nakon godinu dana, ukoliko kod trgovca budete inzistirali na povratu novca, oni će Vam, ukoliko pristanu na tu soluciju (članak 410. Zakona o obveznim odnosima ili članak 5. Zakona o zaštiti potrošača – zakoni u attachmentu) ), uz predočenje računa, vratiti novac u visini današnje cijene grafičke kartice istoga tipa.
Stoga Vam preporučamo da inzistirate na zamjeni neispravne ispravnom (novom karticom).

znaci po tome treba cekati da nestanu sve katrice tog "tipa" iz ducana i cijena valjana je cijena s racuna jer ovih vise jednostavno nema. Kartica tipa 6600gt je samo druga 6600gt, nikako ne moze biti 2600xt koliko god to bio isti rang, tj mid kartica i ne znam sta.

Pitam se jel ograniceno na trgovinu ili na cjelokupno trziste (jer neka nova 6600gt iz ovog primjera ce se brinem izvuci ispod nekog kamena i za 5 godina, hehe)

EDIT:
realno, ako je zadnja cijena u pitanju samo, to opet nije u redu, zasto to nebi bila cijena stavljena za rasprodaju prastare robe gdje se trgovina htjela toga rjesit?! Generalno bi se ducanima po tom isplatilo stavit cijenu zadnje kartice koju ce nabavljat ikad na 1kn i cao, sve reklamacije 1kn i briga te jel radi il neradi kartica koju ti donesu na reklamaciju

Old Iggy 12.11.2007. 22:47

Citiraj:

Autor buljo (Post 863962)
U 3 pm!!!

Poštovani,

Lijep pozdrav

Društvo "Potrošač" Zagreb
Savjetovalište za potrošače

Grrrrrr

Ne slusaj njih jer nemaju pojma, samo zbunjuju ljude.

Zakon o zastiti potrosaca, clanak 5:

(1) Trgovac je dužan potrošaču ispuniti ugovor u skladu s odredbama ovoga Zakona i propisima obveznog prava.
(2) Trgovac je dužan, na zahtjev i prema izboru potrošača, proizvod koji ima nedostatak zamijeniti novim ispravnim proizvodom ili mu vratiti iznos plaćen za taj proizvod, odnosno sniziti cijenu ili, uz suglasnost potrošača, otkloniti nedostatak na proizvodu.
(3) Trgovac je u slučaju nedostatka kod obavljene usluge dužan, na zahtjev potrošača, vratiti iznos plaćen za tu uslugu, sniziti cijenu usluge ili otkloniti nedostatak obavljene usluge.
(4) Potrošač može u slučaju iz stavka 2. i 3. ovoga članka zahtijevati povrat plaćenog iznosa samo ako je prethodno dao trgovcu primjereni rok za ispunjenje ugovora.
(5) Nedostatak na proizvodu, odnosno obavljenoj usluzi, kada je to nužno, dokazuje se vještačenjem u za to ovlaštenim ustanovama ili uz pomoć ovlaštenog sudskog vještaka, a troškove vještačenja snosi potrošač ili trgovac, ovisno o rezultatu vještačenja.
(6) Trgovac je dužan, u tijeku jamstvenog roka, popraviti u primjerenom roku neispravan proizvod potrošaču koji je predao jamstveni (garancijski) list, ili, ako to nije moguće, umjesto istoga predati mu proizvod koji je ispravan.

Yoman 12.11.2007. 22:54

a jel mogu ja trazit povrat novca i ako oni imaju tu maticnu na lageru??

kakva su vam iskustva s ADM-om dal ista pomaze svadanje i prijetnje jer mi tvrde u ducanu da dobivam sadasnju cijenu a ne onu po kojoj sam kupio
hvala

buljo 12.11.2007. 23:12

@Iggy

Sad mi niš nije jasno, tko je u pravu.......

antrax 12.11.2007. 23:19

ako zakon kaze zaista ovo sto je iggy napisao onda ovi u udruzi potrosac nisu u pravu jer si ti platio to neke novce i ako oni ne mogu otkloniti problem (bilo servisom ili zamjenom) moraju vratit novce koje su dobili za doticni proizvod.

@yoman.. ako postoji doticni proizvod na lageru ili dobavljiv od dobavljaca u roku od onih 45 dana onda ne mozes dobiti novce nazad, ako nema istog toga dobivas novce (ona fora s potrosnjom iznosa placenog u ducanu je da bi ti ostavio prakticki te novce koje ti daju odma kod njih, mozes slobodno to i na placu potrosit il bilo gdje dalje, nemaju te zakonskog prava ogranicavat na kupovinu kod njih)

EDIT:
evo malo sam proucavao sad to pa evo sto sam nasao:

Članak 5. (o kojem iggy, prica vrlo kratak)

Trgovac je dužan potrošaču ispuniti ugovor u skladu s odredbama ugovora i propisima obveznog prava.

Članak 109.

(1) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 50.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba – trgovac, zajmodavac ili treća osoba ako:

– na zahtjev potrošača, proizvod koji ima nedostatak ne zamijeni novim proizvodom ili potrošaču ne vrati iznos plaćen za taj proizvod, odnosno ne snizi cijenu ili uz suglasnost potrošača, ne otkloni nedostatak na proizvodu, a bio je dužan to učiniti (članak 5.),

– u slučaju nedostatka u obavljanju usluge, na zahtjev potrošača ne vrati iznos koji je potrošač platio za tu uslugu, ne snizi cijenu ili ne otkloni nedostatak, a bio je dužan to učiniti (članak 5.),

– bez opravdanog razloga ne ispuni ugovor koji je sklopio s potrošačem ili ga ne ispuni na vrijeme (članak 5.)

Dakle, ukoliko je proizvod pokvaren prodavac je duzan otkloniti kvar ili zamjeniti proizvod istim, u suprotnom se vracaju novci placeni za proizvod ukoliko kupac ne pristane na nesto drugo tj primjerice zamjenu za noviji i bolji proizvod unatoc tome sto je jeftiniji

rib@ 13.11.2007. 00:33

Ne bih u detalje, ali u zakonu govore o nedostatku.
Lijepo pise da je prodavac duzan vratiti novac samo u slucajevima iz stavka 2 i 3. U oba su izricito navedeni nedostaci.
A roba koja je jedno vrijeme radila nema nedostatka.
E problem je u tome da nije definirano kaj je nedostatak.

Edit:

Primjer.
Kod bijele tehnike nedostatkom se smatra svako ostecenje na robi, pa makar to bila i ogrebotina. U tom slucaju vrijedi "...na zahtjev potrošača, proizvod koji ima nedostatak ne zamijeni novim proizvodom ili potrošaču ne vrati iznos plaćen za taj proizvod, odnosno ne snizi cijenu ili uz suglasnost potrošača, ne otkloni nedostatak na proizvodu....".

Yoman 13.11.2007. 00:56

steta kaj jos imaju asus p5w dh na lageru :)
kad im nestane budem nekaj skurio hehe

Old Iggy 13.11.2007. 15:45

Citiraj:

Autor rib@ (Post 868065)
Ne bih u detalje, ali u zakonu govore o nedostatku.
Lijepo pise da je prodavac duzan vratiti novac samo u slucajevima iz stavka 2 i 3. U oba su izricito navedeni nedostaci.
A roba koja je jedno vrijeme radila nema nedostatka.
E problem je u tome da nije definirano kaj je nedostatak.

Edit:

Primjer.
Kod bijele tehnike nedostatkom se smatra svako ostecenje na robi, pa makar to bila i ogrebotina. U tom slucaju vrijedi "...na zahtjev potrošača, proizvod koji ima nedostatak ne zamijeni novim proizvodom ili potrošaču ne vrati iznos plaćen za taj proizvod, odnosno ne snizi cijenu ili uz suglasnost potrošača, ne otkloni nedostatak na proizvodu....".

Ni navedeno nije nedostatak. ZOO definira slijedeće:

(1) Nedostatak postoji:

1) ako stvar nema potrebna svojstva za svoju redovitu uporabu ili za promet,

2) ako stvar nema potrebna svojstva za posebnu uporabu za koju je kupac nabavlja, a koja je bila poznata
prodavatelju ili mu je morala biti poznata,

3) ako stvar nema svojstva i odlike koje su izrijekom ili prešutno ugovorene, odnosno propisane,

4) kad je prodavatelj predao stvar koja nije jednaka uzorku ili modelu, osim ako su uzorak ili model pokazani
samo radi obavijesti,

5) ako stvar nema svojstva koja inače postoje kod drugih stvari iste vrste i koja je kupac mogao opravdano
očekivati prema naravi stvari, posebno uzimajući u obzir javne izjave prodavatelja, proizvođača i njihovih
predstavnika o svojstvima stvari (reklame, označavanje stvari i dr.),

6) ako je stvar nepravilno montirana pod uvjetom da je usluga montaže uključena u ispunjenje ugovora o prodaji,

7) ako je nepravilna montaža posljedica nedostataka u uputama za montažu.

(2) Ako je kupac na temelju izjava proizvođača ili njegova predstavnika očekivao postojanje određenih svojstava
stvari, nedostatak se ne uzima u obzir ako prodavatelj nije znao niti morao znati za te izjave, ili su te izjave bile
opovrgnute do trenutka sklapanja ugovora ili one nisu utjecale na odluku kupca da sklopi ugovor.

Nedostatak i neispravnost su razlicite stvari.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:35.