PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Koji UPS (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=48114)

segregator 04.11.2021. 18:23

Isplati li se uzimati zamjenske baterije za UPS, ili najbolje sve baciti u smeće i kupiti novi? Ovako odoka čini mi se da je novi set baterija čak i skuplji nego čitav UPS

Alister 04.11.2021. 18:53

Da isplati se, samo pazi koje. Imaš vulgaris zamjenske i longlife

c-shadow 04.11.2021. 19:13

Kako testirati bateriiju ako UPS nema neku posebnu funkciju za to?

Imam jednog cyberpowera doma koji je dobio novu bateriju pred koju godinu i sad mi se dogodi povremeno da kad nakratko nestane struje UPS pišti da je greška (ali drži izlaz i dalje). Kako ima 3 ledice za status baterije, ostane svijetliti samo jedna i prikazuje u programu 40% napunjenosti. Onda se "napuni" kroz idućih par sati. Ponekad nestanak prođe uredno i baterija je i dalje na 100%. Ima neku test funkciju, ali ta koliko sam skužio samo ugasi struju na ulazu i vidi da li će preklopiti ispravno.

segregator 04.11.2021. 19:28

Citiraj:

Autor Alister (Post 3558558)
Da isplati se, samo pazi koje. Imaš vulgaris zamjenske i longlife

Koju bi preporučio za ovaj model?

http://www.powercom-usa.com/ProductDetail.asp?ID=4850

Nikky 04.11.2021. 19:32

Hm, ta test funkcija bi trebala odraditi još ponešto ...

Nebi bilo prvi put da baterija degradira u par godina, pogotovo ako je malo lošije kvalitete + khm održavanje / punjenje od strane elektronike.

Možda da dodaš dummy teret (par žarulja) i odradiš 1 - 2 ciklusa full pražnjenja > punjenja.
:fiju:

xlr 04.11.2021. 20:18

Nije li preporučljivo izbjegavati pretjerano pražnjenje lead-acid baterija (ako je ikako moguće), jerbo im tada najviše opada kapacitet?

c-shadow 04.11.2021. 20:27

Jel se mogu te baterije puniti onim punjačima za auto?
Imam jednu doma koja je malo stajala, nije nova, ali je ostavljena jer je još bilo života u njoj. Multimetar mi mjeri nekih 11.9V. Nisam siguran jel AGM baterija ili obična, ali punjač podržava sve tipove.

Nikky 04.11.2021. 21:17

@xlr
Generalno se slažem ali njegove zezaju (starost, konstantno punjenje a van preporuka), pa 1 - 2 puna ciklusa mogu bat. oživiti.
Dobro bi bilo ako se može kontrolirati nivo elektrolita.

@c-shadow
Naravno da možeš, na punjaču odabereš odg. mod (obična, agm) prema tipu baterije.
Nađi info na netu.

Alister 04.11.2021. 21:29

Citiraj:

Autor segregator (Post 3558580)

Evo recimo ova bi trebala biti ok, vidi samo da li su dimenzije iste:

https://www.protis.hr/products/detai...2v-72ah/146499

To je standardna baterija za koju deklariraju trajanje 5 godina

Ja sam recimo ugradio nedavno 20 UPS CSB GP1272 F2 baterija u jedan Ablerex Mars III UPS, ali one su ti malo skuplje i imaju veću garanciju i trajnost:
https://www.protis.hr/products/detai...gp1272-f2/7788

Koliko se isplati za tvoj UPS ti moraš odlučiti

Matth€w 04.11.2021. 21:32

Imate kakve preporuke za U rack UPS-ove koliko-toliko normalne cijene ili je to po defaultu nebom pod oblake?

Cuky 04.11.2021. 21:49

Dosta su skupi, mada naravno ovisi o kapacitetu i tipu (online, line interactive i sl.).

Sto se iskustva tice, imam dobra sa Legrandom.

Mislim da su cijenom tu negdje ili mozda i malo povoljniji od Schneiderovog APC-a.

Alister 04.11.2021. 21:55

Ja sam u zadnje vrijeme prodao par C-lion komada, 2,7kw rack, čak i sa dodatnim rack baterijama i osjetno su jeftiniji od APC-a. Nisu toliko lošiji, da bi kupio duplo skuplji APC

xlr 11.11.2021. 15:07

Bocnuo cyberpowerov vp1000elcd samo za mrezu+nas, ali sam na kraju spojio i pc na njega. Uz sve to spojeno ima jedno 30-40min runtimea.

Ali ono sto me vec 7 dana nervira je taj miris plastike. Stvarno nisam ocekivao da ce trajati tako dugo. Zadnjih par tjedana spavam u dnevnom gdje mi je i ups. Ujutro se probudim uz miris plastike. Preko dana mi je cesto propuh pa ne osjecam nista, samo ujutro.

Sad mi je jasnije zasto ekipa lufta ups-ove na terasama prije stavljanja u pogon.

Lewis 11.11.2021. 15:29

Citiraj:

Autor xlr (Post 3560258)
...... Zadnjih par tjedana spavam u dnevnom gdje mi je i ups. Ujutro se probudim uz miris plastike. ....

Je...a, reci-obecaj zeni/curi da ces biti dobar i neces vise trosit pare na "gluposti" pa te mozda pusti nazad u spavacu i problem rjesen :)

xlr 11.11.2021. 15:49

Hahaha, a sta da ti kazem. U isto vrijeme mi dosli nas, ups i korona. I djed mraz, budimo realni, to je to od poklona za samoga sebe :D

medo 12.11.2021. 23:07

Citiraj:

Autor segregator (Post 3558538)
Isplati li se uzimati zamjenske baterije za UPS, ili najbolje sve baciti u smeće i kupiti novi? Ovako odoka čini mi se da je novi set baterija čak i skuplji nego čitav UPS

U mojem starom APCu već dvije godine radi zamjenska iz Chipoteke. Testirana neki dan.

xlr 13.11.2021. 22:45

Citiraj:

Autor xlr (Post 3560258)
Ali ono sto me vec 7 dana nervira je taj miris plastike...

Nazalost, sutra leti na luftanje u nenaseljeni prostor. Nadam se da to sto osjetim nije neka gadna kemija... Jer i zena i ja smo imali ovih zadnjih par dana glavobolje, vrtoglavicu i suhocu u grlu. Slucajnost ili ne, ne znam, ja nisam naviknuo na te simptome. Nije korona, testirali se jutros (ona je preboljela unazad tjedan dana i ne zna da mi UPS smrdi jer nema njuha, ja je nisam ni dobio).

A miris nije sad neka drama, plasticno-slatkast. Osjetim ga kad dodjem doma, kad iz sobe odem u dnevni, postao mi je kao miris dnevnog boravka. Lako se prolufta i preko dana nije neki problem.

Istice mi 14 dana rok za povrat robe (ako je uopce moguce vratiti rabljeni UPS), al sta mi to znaci - UPS mi svakako treba, mora biti u dnevnom, a opet mi ostaje lutrija sa smrdljivim primjercima. Bas mi ovo nije trebalo :|

Nikky 13.11.2021. 23:46

Poznato je da kineziči trpaju svakakve kemije di i kako stignu ...

Nema tu neke pomoći osim luftanja, poželjno na suncu ali si omašio sezonu :D
možda, veliko možda bili pomoglo da (barem izvana) prebrišeš sa alkoholom ili nečim sličnim.

Sad išao tražiti, probaj smiješati kvasine i vode (može i malo limunske kiseline / iscijeđen limun),
sa time prođeš, ostaviš da djeluje kratko i potom obrišeš.

xlr 14.11.2021. 12:57

Memoriram! Pustim ga par dana na terasi pa cu onjusiti situaciju.

Citam da se ekipa zali i na APC, Eaton i sl. Onda se javi drugi koji nema taj problem i tako u krug.

Jucer sam ga maknuo iz prostora i spremio, jutros i dnevni bolje mirise (bolje reci, ne mirise). Ne kuzim zasto bas UPS-ovi moraju smrditi. Toliko novih plasticnih stvari mi je proslo kroz ruke, koji se griju vise i manje od njega, i nista nije imalo mirisa. Sta kemijaju u njima :|

jjd37 14.11.2021. 18:52

Citiraj:

Autor xlr (Post 3560939)
Memoriram! Pustim ga par dana na terasi pa cu onjusiti situaciju.

Citam da se ekipa zali i na APC, Eaton i sl. Onda se javi drugi koji nema taj problem i tako u krug.

Jucer sam ga maknuo iz prostora i spremio, jutros i dnevni bolje mirise (bolje reci, ne mirise). Ne kuzim zasto bas UPS-ovi moraju smrditi. Toliko novih plasticnih stvari mi je proslo kroz ruke, koji se griju vise i manje od njega, i nista nije imalo mirisa. Sta kemijaju u njima :|

Imam 4 UPS-a - 2x CLion; 1 cyberPower i 1 Trust - svi 2200 VA ( isti k...c drugo pakovanje ) i nijedan nije imao nikakav miris (zadnji kupljen prije tjedan dana) osim jednog u kojem su za miris bila krive baterije koje su se zbog istrošenosti napuhnule i ugrijale toliko da sam ih jedva izvadio iz ležišta. Taj zadnji kupljeni mi je u spavačoj sobi i niti se čuje niti proizvodi miris a na dodir je blago topao na dijelu na kojem se nalazi elektronika.

mann 14.11.2021. 19:07

Citiraj:

Autor jjd37 (Post 3561030)
Imam 4 UPS-a - 2x CLion; 1 cyberPower i 1 Trust - svi 2200 VA ( isti k...c drugo pakovanje ) i nijedan nije imao nikakav miris (zadnji kupljen prije tjedan dana) osim jednog u kojem su za miris bila krive baterije koje su se zbog istrošenosti napuhnule i ugrijale toliko da sam ih jedva izvadio iz ležišta. Taj zadnji kupljeni mi je u spavačoj sobi i niti se čuje niti proizvodi miris a na dodir je blago topao na dijelu na kojem se nalazi elektronika.

Zašto imaš ups u spavacoj? Fakat me interesira...

Sent using Tapatalk

jjd37 14.11.2021. 19:18

Citiraj:

Autor mann (Post 3561033)
Zašto imaš ups u spavacoj? Fakat me interesira...

Sent using Tapatalk

Zbog računala koje je priključeno na njega. :beer:

Gizm0 14.11.2021. 21:23

Pozdrav,

Trebao bih UPS za mining rig, nemam problema sa nestajanjem struje, ali bih htio zaštiti opremu i naravno kad nestane struja na sekundu dvije da se ne ugasi. Potrošnja je više manje oko 1.2 kW. Ovaj mi je upao za oko https://www.links.hr/hr/ups-cyberpow...nice-150600206 pa me zanima što mislite o njemu i ako imate kakvu dobru preporuku. Hvala

Lewis 14.11.2021. 21:28

Iznenadjujuce jeftin za tu Watazu (ako je prava ;)) tako da kupi i probaj, nije da ces puno izgubit jer neki veci brand te snage bi kostao minimalno duplo ako ne i vise.

segregator 14.11.2021. 21:46

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3561092)
Iznenadjujuce jeftin za tu Watazu (ako je prava ;)) tako da kupi i probaj, nije da ces puno izgubit jer neki veci brand te snage bi kostao minimalno duplo ako ne i vise.

Unutra ide ista baterija kao i u moj 650VA/400W UPS, tako da sam malo sumnjičav u taj podatak...pogotovo što trajanje baterije definiraju na 2 wataže...60W i 90W :lol2:

Lewis 14.11.2021. 21:48

Citiraj:

Autor segregator (Post 3561096)
Unutra ide ista baterija kao i u moj 650VA/400W UPS, tako da sam malo sumnjičav u taj podatak...pogotovo što trajanje baterije definiraju na 2 wataže...60W i 90W :lol2:

Da, zato me i cudi tih 1320W, zvuci mi ko nekad oni Kazetofoni sa trznice sa ogromnim naljepnicama preko drivera od 10-12cm gdje pise 1100W PMPO :D.

rokonja 14.11.2021. 22:04

Citiraj:

Autor Gizm0 (Post 3561087)
Pozdrav,

Trebao bih UPS za mining rig, nemam problema sa nestajanjem struje, ali bih htio zaštiti opremu i naravno kad nestane struja na sekundu dvije da se ne ugasi. Potrošnja je više manje oko 1.2 kW. Ovaj mi je upao za oko https://www.links.hr/hr/ups-cyberpow...nice-150600206 pa me zanima što mislite o njemu i ako imate kakvu dobru preporuku. Hvala

Ja imam taj UPS, i služi me. Služi mi i izdrži moj pc bez struje cca 25min. Nekad imam osječaj da pali bezveze ventilatore, all odrađuje svoju funkciju.

Gizm0 14.11.2021. 22:19

Hvala svima na odgovorima. Uglavnom najviše zašto sam se odlučio za kupovinu istoga je zato što je baš jucer ničim izazvanim struja samo "zablicala" i komp se ugasio i tako mi se godinama zna desit koji put u godini i sad baš gledam sve skuplja je ta oprema treba je zaštitit i znam ima riješenja sa jeftinijim zaštitama, al baš bih htio eto da komp nastavi radit uslijed kratkog nestajanja struje.

Lewis 14.11.2021. 22:57

Da, samo pitanje je hoce li moci jer ako "friziraju" podatke od tih 1320W a ti imas sad potrosnju od 1200W nece uopce radit.

Probaj pronaci neki test opterecenja za taj UPS negdje online da vidis jesu to stvarne brojke jer kao sto rekoh nesot mi to jako jeftino za tu Wattazu (Recimo moj APC od 1980W je 7500-8000 kn, APC od 2700W je 11500-12000 kn).

To je cca 3.8-4.5kn po Wattu a ovaj sto gledas ispadne 1kn/Watt. Ok moji su Online pa su generalno skuplji od obicnih backupUPS-ova ali nije zato skuplji 4x po Wattu.

Nikky 14.11.2021. 23:08

@segregator
Gdje si ti vidio da definiraju "na 2 wataže" ?
specs > https://www.cyberpower.com/eu/en/pro...#specification
navode VA: 2200 i Watts: 1320, zna se razlika između WA i W :fiju:

@all
Za bateriju navode Replacement Battery Pack: RBP0090, šta je zapravo 12V 9Ah i to je sumnjivo malo za specificiranu snagu.

Runtime chart > https://www.cyberpower.com/eu/en/pro...#runtime_chart
tu nisu lagali, na 660 W je 4 min.

Definitivno nije za napajati 1.2 kW minig rig.

segregator 15.11.2021. 00:32

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3561114)
@segregator
Gdje si ti vidio da definiraju "na 2 wataže" ?
specs > https://www.cyberpower.com/eu/en/pro...#specification
navode VA: 2200 i Watts: 1320, zna se razlika između WA i W :fiju:

@all
Za bateriju navode Replacement Battery Pack: RBP0090, šta je zapravo 12V 9Ah i to je sumnjivo malo za specificiranu snagu.

Runtime chart > https://www.cyberpower.com/eu/en/pro...#runtime_chart
tu nisu lagali, na 660 W je 4 min.

Definitivno nije za napajati 1.2 kW minig rig.

Pa na tom tvom linku...referirao sam se na wataže na kojima su testirali trajanje baterije, a ne na te smiješne PMPO brojke:

https://i.imgur.com/zwOY35A.png

1200W je na 12V na kojoj ta baterija radi ako uzmemo 100% iskoristivost (a manja je), struja od 100A, mislim da bi baterija zakuhala

Nikky 15.11.2021. 00:36

Slažemo se da su zapravo PMPO brojke :D

rokonja 15.11.2021. 04:54

Ja sam ga kupio samo zbog toga jer vidim po svijetlima kako mi radi nekad struja i da koliko toliko zaštitim pc i da mi da bare 2-3min da ga ugasim. Ima nas na brojilu ko rusa pa svaki svoj drek zašteka i to me živciralo (boli njih za moj pc).

Nikky 15.11.2021. 09:08

Sve OK, taj model igra za teret od cca 600W, nategnuto 800W, a za 1.320W nije.

rokonja 20.11.2021. 15:50

Citiraj:

Autor rokonja (Post 3561101)
Ja imam taj UPS, i služi me. Služi mi i izdrži moj pc bez struje cca 25min. Nekad imam osječaj da pali bezveze ventilatore, all odrađuje svoju funkciju.

Eto samo da javim da sam napravio jedan mali test sa aidom64 i CyberPowerUT2200E. Upregnu sam pc na 100 i 1%, pokrenuo cyberpower program gdje je pisalo da mi je ups u loadu na cca 500watta i pokrenu kao neki sigurni test (u programu) i komp mi se restartao i jedva pokrenuo. Već sam pomislio sve na cca70 stupnjeva na full loadu a ups zašteka, reko ode komp kvragu. Očito je ups preslabu struju isporučio.

xlr 01.12.2021. 11:23

Prijavljujem da se UPS izluftao kroz 20ak dana u prostoru. Pustio sam ga 1 dan vani, ali nisam osjetio nikakve promjene. Obrisao sam ga sodom i octom, imam filing da je pomoglo, ali sam i dalje danima osjetio lagani miris ujutro. Zadnjih nekoliko dana vise ne osjecam mirise (:D) i mislim da je to kraj ove sage o smrdljivom UPS-u.

Citiraj:

Autor xlr (Post 3560258)
Bocnuo cyberpowerov vp1000elcd samo za mrezu+nas, ali sam na kraju spojio i pc na njega. Uz sve to spojeno ima jedno 30-40min runtimea.

Ali ono sto me vec 7 dana nervira je taj miris plastike. Stvarno nisam ocekivao da ce trajati tako dugo. Zadnjih par tjedana spavam u dnevnom gdje mi je i ups. Ujutro se probudim uz miris plastike. Preko dana mi je cesto propuh pa ne osjecam nista, samo ujutro.

Sad mi je jasnije zasto ekipa lufta ups-ove na terasama prije stavljanja u pogon.

Lewis 01.12.2021. 11:30

Citiraj:

Autor xlr (Post 3565386)
Prijavljujem da se UPS izluftao kroz 20ak dana u prostoru. Pustio sam ga 1 dan vani, ali nisam osjetio nikakve promjene. Obrisao sam ga sodom i octom, imam filing da je pomoglo, ali sam i dalje danima osjetio lagani miris ujutro. Zadnjih nekoliko dana vise ne osjecam mirise (:D) i mislim da je to kraj ove sage o smrdljivom UPS-u.

Ili je to ili te polako 'vata "korona" :D.

Nikky 01.12.2021. 12:13

Hehe, kolega me pretekao 😀

Igorr 01.12.2021. 12:22

Uzeo sam prije par tjedana EATON ELLIPSE PRO 1600VA, 1000W.
Sve super, divno i krasno, ali brate mili što konstantno proizvodi neku iritantnu frekvenciju.

Dakle nije da je bučan, tih je, ali iritantan u pm.
I nije samo do mene, doslovno nema osobe koja nije došla u prostoriju i prokomentirala nakon nekog vremena koji k je ta frekvencija.
Frekvencija je ista i neprekinuta, nevezano za to sto je spojeno na UPS, isti je zvuk i kad nista nije spojeno.

Pretpostavljam da je to zato što je line interactive?
Trenutni plan mi je prebaciti ovog da drži router (znam da je totalni overkill ali ajde, neće mi štetiti da ga imam tamo) u prostoriju gdje nitko ne boravi, i kupiti neki koji ne proizvodi nikakve frekvencije.
Imate li neki provjereni prijedlog, da li jednostavno moram ići na offline UPS ili je uvijek neki oblik lutrije?
Ne dira me toliko ako bude bučan kad nestane struje pa počne cuclati bateriju, nego ovih 99.99% vremena dok ima struje.

Lewis 01.12.2021. 12:29

Nema veze sto je Online UPS, moji sva tri su takvi i nijedan ne ispusta nikakve cudne zvukove.
APCovi (2200VA i 3000VA) Ponekad skljocnu i kresnu self test (jednom u 10-15 dana) i to traje minutu gdje zuji i pojaca brzinu ventilatora i to je to, nakon self testa se sve stisa i vrati u normalu.
Imam i jedan ADEO (rebrandirani Kinez) rack mount online i taj je bucan kad se pali prvih minutu-dvije (rackount 2U pa su ventovi manji-bicni) ali nakon bootanja se stisa i dalje je sve ok, necujem ga.

Tako da nebi to trebalo biti problem.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:50.