![]() |
Citiraj:
Ne bi ipak. Psihička granica mi je 1999.99€ 😁 Sent from my SM-S928B using Tapatalk |
Citiraj:
|
Koliko ja vidim digli su potršnju i performanse za 30%, dakle tehnološki napredak nula.
S obzirom da trenutno imam 4080 za renderiranje, mislim da ću je uzeti i biti dugo na miru |
Price/performance napredak - haha haha
Ima na HU test limitiran na 60fps i troši unutar 1% od 4090. Znači, ovo je prva generacija ikad koja nije postigla napredak u efikasnosti. Ovo sve miriši na Intel :) |
Citiraj:
Zapravo je nova generacija...DLSS-a. |
|
Baš gledao youtube gdje 5090 ne može pokrenuti ni sa sfx napajanjem 850w. Samo 1000w može proći.
|
Na youtubu su izasli testovi DLSS 4 quality vs DLSS 3.8 quality, vidljiv je napredak slike po cijenu frejmova (oko 5%), no jel itko testirao DLSS 4 balanced/performance vs 3.8 quality? Ako je mala razlika u kvaliteti slike, to ce biti pun pogodak jer je dobitak u performansama velik.
|
Upgrade na rtx 5090 bex 9800x3d i nekog 1200w platinum napajanja nema smisla.. To smo vec u tertitoriju novijih skutera od 300, 400ccm, novih kupaona i kuhinja, pouzdanih malih gradskih auti itd..
|
Manje više sve se vrti oko brojke 25. 25% više performansi, za 25% veću cijenu, uz 25% veću potrošnju. Čak bi se nekako i dalo opravdati "samo" 25-30% veće performanse da je cijena i potrošnja ostala na razini 4090, iako je i ona sama po sebi imala suludu cijenu.
I što kaže kolega magarac, sve to veže i druge komponente i izdatke, jedan 7800x3d koji je do prije 3 mjeseca bio kralj gaminga sad bottlenecka ovakvu karticu pa mjenjaj njega sa 9800x3d, imaš vrhunsko napajanje od 850W - mjenjaj i to. Evo ja ne znam tko to može pratiti ood nas čisto radi hobija. |
Citiraj:
Kao što sam već napisao, sada jedva čekam da vidim ostatak BW ponude jer ćemo tek tu vidjeti suludi napredak u odnosu na AL. :beer::D EDIT: E da, kuler im je do jaja, izgleda da su u kuler uložili sav R&D ove generacije. ;) |
Koliko bi me koštalo dnevno € da igram cca 3sat na 600w? Što to nije malo puno?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Ma ne puno mi to love. Čak ni struja nije bed, aj još da i skupim za neki slabiji model + akcija za Uskrs i uskrsnica itd. al pol PC-a bi morao mjenjat. Tako da ostaju samo snovi. Sad se čeka rtx 5080 i 5070, pa da vidimo ima li smisla mjenjat.? Mislim grafa mi je TOP, očeš najbolje pa i plati najskuplje |
Citiraj:
Imaš 7900XTX i nisi zadovoljan? |
Kada ubrojiš da trebaš imat 9800x3d i 1200w napajanje da se iskoristi kako spada, trošak raste dosta.
Čekaju se recenzije 5080, pa ću odlučiti ako želim napraviti skok na novu grafu. Ali ako ovaj novi dlss dobro radi s 3080 bi se mogao strpiti do iduće generacije grafi. Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk |
RTX 5080 je na papiru duplo slabija od RTX 5090 koja je "samo" 20% do 30% bolja od RTX 4090, tak da bi RTX 5080 lako mogla ispasti u rangu sa RTX 4080 modelima, tj. nikakav napredak. Slična stvar za još slabije RTX 5070 i 5070 Ti modele. Nažalost, RTX 5090 je najbolje od cijele Blackwell desktop serije.
|
Baš iritira to što kad ja odlučim čekati i upgradeati kad izađe nova generacija, ona ispadne najgori price/performance pomak ikad, čekati se uopće nije isplatilo. Prvo Zen 5(%) i sad Blackwell.
|
Gledam po nabava.net i kod nas 4090ke su poskupile 200-300 EUR...
Sto bi rekli "pametnom dosta".... |
:D
Treba vidit kako se 5090 undervolta, perf/watt je očaj. Vezano za napajanja, obavezno atx 3.1, dakle novo. https://www.techpowerup.com/331542/g...901w-under-1ms |
Citiraj:
https://i.imgur.com/d4HNUN0.png Ovaj gdje ograničiš 2.5ghz i 0.9V je naj naj IMHO, izgubiš zanemarivo na perf, a spustiš potrošnju kako treba. I eto, vidi se da po defaultu sa štedljivim 9800X3d vuče muških 800W iz zida. :D Moja skalamerija iz Moj komp na max vuče 360w iz zida....druga dimenzija... |
Dobar undervolt, ali opet gubis 10% performansi. Tako da onda upgrade nije bas veliki(ako se ide s 4090)
Poslano sa mog SM-S928B koristeći Tapatalk |
Citiraj:
S obzirom da jos uvijek nemamo pojma koje ce bit cijene (zbog dostupnosti i jer smo u hrvatistanu), ajmo rec da cijena bude oko 2500EUR (sta mi je neka psihiloska granica) i da odlucim prodat 4090 i uzet 5090, je li mi dovoljno Phanteks Revolt X Platinum 1000W, ili moram ici na neko jace napajanje 1200W? |
Citiraj:
|
Citiraj:
Sto se tice napjanje dosta je bitno kako je dizajnirano/podjeljeno po railovima tj. koliko mozes povuci struje na odredjenom railu od napajanja pa je tesko sad reci samo po Wattima jel dosta ili nije ali neka ligika bi bila da je 1000W platinum dizajniram "pravilno" i trebalo bi raditi.... |
Citiraj:
Ako se vec uzima napajanje zboh 5090-ke, bolje dodat jos malo pinezi za tih extra 200W... Radit ce naravno i na 1000, s undervoltom si miran i sa 850W.... |
Citiraj:
https://web.archive.org/web/20230626...oltX-specs.jpg https://imgur.com/a/COSxUT0 Citiraj:
|
Ako ni 9800x3d nije dovoljan za 5090, baš me zanima kako se Arrow fail nosi s tom grafom :lol2:, šta kaže hair chasers?
|
Ništa, ni traga, ni glasa, a nakon još dodatnih testiranja, lagano su ljudi odustali od nade da bude Arrow Lake magično postal bolji.:)
|
inače, moram pohvalit linusov video, baš sam ga pogledo i bio mi je gledljiviji od ostalih, pohvala bratu
|
Ah, nema tu pomoći kod njega i hrpe ovih likova koji su se izmijenjivalji tokom RTX 5090 videa.
https://i.postimg.cc/j2dwYPm4/LTT.pngTopShop Delimano program, a kasnije je plač da ih ljudi ne shvaćaju ozbiljno, pa kad se netko zajebe kupnjom, onda se vade na to da je LTT samo za zabavu. |
a gle ak netko temelji kupnju isključivo na LTT videima, onda nek se i zajebe :D
a i ak neko uzme 5090, nije pogriješio, konkurencije joj nema, ak imaš love samo napred jer bolje od toga nema nit će bit do 6090 (ili 5090ti) |
Lako za RTX 5090, samo sam se osvrnul na činjenicu da je Linus skupa sa svojom vojskom podanika, dan-danas nesposoban izbaciti video koji je (kao) prošel sve moguće provjere scenarija, snimanja, editiranja, lektoriranja i čega sve ne, samo da bi na kraju opet imali hrpu greški. Nažalost, sami su si krivi i oni koji ne temelju toga stvarno kupe neki komad tehnike, jer je Linus još od NCIX dana u svojem TopShop Delimano Siniša Cmrk ADHD modu, dok su im svi video materijali prvenstveno orijentirani na plaćene sponzore i popratne reklame, a konkretna testiranja im se svode na hrpu automatiziranih in-game brojki.
Izgleda da bude ASUS opet imal svoju epizodu, a taman kad im se plaćenik Jay opet vraća, jer pare su pare, a njemu polako ponestaje sponzora.:):D https://i.postimg.cc/p5PPHgJB/Jay.png |
Linusa gledam radi zabave, ne radi odluka o kupnji... Recimo, cijeli onaj niz videa o njegovoj kući mi je super. A za 5090 mi je trebalo 5min da pogledam HU i Techpowerup grafove i sve jasno.
|
Čitam komentare o usporedbi novog i starog DLSS-a. Dobar dio ljudi napisao je da performance mod u novoj verziji izgleda vrlo blizu quality modu u staroj verziji, čak i bolje u nekim aspektima, poput motiona i ghostinga. To vrijedi čak i na nižim rezolucijama od 4K, a to je samo početak novog transformer modela koji će se razvijati godinama, kao i stari model. Nema mnogo korisnika serija 3000 i 2000 koji su dali feedback, ali nekoliko njih napisalo je da performance hit novog modela doseže i do 13%. Međutim to se može kompenzirati balanced ili performance modom, koji sada izgledaju vrlo dobro čak i na nižim rezolucijama.
|
|
Ebo vas Linus, meni je to jedna od najiritantnijih individua.
Gledam ga samo po kazni. :D :D BTW, TPU je umjesto TM stavio MX6 pastu i digla se temp za manje od 2 stupnja. :) |
Citiraj:
Vizualno, u 4K nema smisla stavljat transformer sa presetom boljim od performance, razlika je tesko uocljiva. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:26. |