![]() |
Citiraj:
|
imam i ja , ali htio reć da taj router kojeg daju nije baš totalno sranje i šteta ga je ne iskoristit kao AP.
|
Citiraj:
sve 5, kako živim u zgradi, oko mene ako nema 30-ak wifi, nema nijedan, tako da još jedan dodatni mi je ... uf, previše... Ljudi popale wifi na printerima, hotspotove na telefonima, routeri, uzas... a spektar je takav kakav je...čak sam ozbiljno razmišljao kad sam adaptirao stan da si napravim faradayev kavez :) Zato i jesam stavio dva unifya na suprotnim stanama stana cisto da pobijem sve te signale okolo kako bi imao kvalitetan wifi kod sebe... |
Citiraj:
|
Dakle, podesio najjednostavniji mogući setup... Telemach router koji radi port forward na raspberry pi i štanga... nema nikakvog prometa prema rpi-u. Skorz je iz računice izbačen drugi router iza ... nema govora o double-natu ili bilo kakvoj zavrzlami! Dakle, mogućnosti su sljedeće:
1) ili sam iza cgnat-a bez obzira što mi je wan ip == public ip-u. Ovo mi je vrlo vjerojatan razlog jer nije baš nepisano pravilo da ako je public ip == wan ip da se ne troši cgnat, ali druga zanimljivost je ta da sam resetirao router dva puta i oba puta sam dobio istu ip adresu koju sam imao već tri dana. Dakle, od samog starta kad mi je uvedena optika, imam isti ip. Baš da se razbacuju sa statičkim ip adresama, ne bih rekao... 2) router je kao takav zblokan i bez nekog admin passworda, i prebacivanja u bridge mode ili što već, neće raditi 3) možda oni centralno na core-u filtriraju promet i srežu ga jer, ruku na srce, self-hosting nijednom isp-u ne odgovara - to je usluga koju i oni mogu ponuditi/prodati i na tome zaraditi lovu... |
Znači, port forward ne radi ni na njihovom routeru? Molim te, pošalji mail službi za korisnike i vidi što oni kažu na to. Nevjerojatno mi je da ne radi port forwarding jer je to jedna od osnovnih usluga interneta.
Citiraj:
Stvarno me zanima odgovor službe za korisnike. |
Pisao im pa ćemo biti pametniji kada se jave... koji im je uopće response time?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
(trik je bio spojit se na 3G mrezu na minutu pa se vratit na 4G i tad bi dobio novu javnu IP adresu, ali to ne fercera na optici :) |
Citiraj:
|
Imate li na Telemach optici problema sa dolaznim konekcijama na strojevima i virtualncima u lokalnom LAN-u?
Dvojim između T-com i Telemach optike a kako imam nekoliko virtualaca koji vrte servere trebali bi biti dostupni izvana pa bi mi problemi mrežnog tipa sa neprolaskom inbound konekcija bili dealbreaker za Telemach. Hvala i lijep pozdrav |
Citiraj:
Same here, nakon 20+ dana uptime-a po ruteru IP je isti. Kolega na ovom forumu je pisao da su ga maknuli iz CGNATA-a na njegov zahtjev (post datira možda mjesec-dva unazad), da li je netko pokušao kontaktirati SZK vezano uz CGNAT i/ili postavio im pitanje vezano uz IP adresu tj. iz kojeg razloga je static. Meni osobno ne smeta nit mi je neka briga s obzirom da ne self hostam trenutno nista. |
Citiraj:
Btw ja sam na A1 i već tri dana imam isti IP. |
Evo kako provjerite jeste li iza CGNA-a.
https://www.remoterig.com/wp/?page_id=3494 |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Provjerio već na taj način i nisam u CGNAT-u, upitom prema SZK takodjer isti odgovor, WAN IP == Public IP takodjer. Više mi je problem privacy-wise obzirom da se IP ne mijenja:) |
Ima još jedna stvar koju sam primijetio... jel vam telemachov nokia router spor? Spor u smislu, kad se ulogirate u njega, i sama navigacija po sučelju...
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
E da,
našao sam si alternativu... A1 (njih trenutno koristim i znam da ovo što tražim od telemacha tu radi bez greške) na coaxu nudi 1G download i 100M up za 269kn mjesečno.. to je 30kn više od telemacha, up je daleko manji, ali ako ovo neće hodati s telemachovim konjem, morat ću se zadovoljiti i s magarcem :) |
Citiraj:
Odakle ti tih 269 kn??? Cijena je 209 kn bez ugovora i 199 kn sa ugovorom na 24 mjeseca. Jedino ako ne uzimaš i TV, a to nisi spomenuo. https://i.postimg.cc/NMyJ5MhQ/Clip.jpg |
I kakav je razvoj situacije?
Telemach ili A1? |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Znači, pisao sam im u subotu, u nedjelju su se samo generički javili da su moj upit proslijedili n 'nadležni odjel' i od tada je muk... pitao sam ih za cgnat i općenito port forwarding; pitao za bridge premda tu već imam osjećaj da znam odgovor... premda mi najiskrenije nije jasno zašto je taj bridge toliki problem - osobno ne vidim niti jedan razlog za nedopuštanje bridgea... Pričekat ću još dan-dva pa im onda opet pišem... E da, u zgradi imam optiku od telemacha i tcom-a - a1 je coax, ali mi ovi iz a1 tvrde da imaju i optiku za ponuditi. Prije su mi tvrdili da nema optike i ako hoću coax - nema problema. Sad odjednom ima i optike a pouzdano znam da nemaju vlastitu. Znam da oni po zakonu mogu koristiti tcomovu infrastukturu ali ih to košta pa zato govore da 'nemaju'... |
Citiraj:
Bridge ne dozvoljava ni A1 na optici. Pretpostavljam da je razlog za zabranu bridgea to što će ljudi počet stavljat svoje routere i kad bi došlo do nekih problema, ne bi mogli pružiti kompletnu podršku kao što je mogu pružiti kad se koristi njihova oprema. Meni je ok da ne dozvoljavaju bridge, ali onda bar očekujem da će DMZ radit normalno da nema problema s double NAT. |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Svakako me zanima nastavak ove sage. Meni se na A1 nakon tri dana promijenila IP adresa, jučer dobio drugu i to se doslovno promijenila samo zadnja znamenka. Sad gledam opet, se promijenila IP adresa u smislu da se promijenila zadnja znamenka. Ali ne razumijem zašto mi se ista ne mijenja u jednakim intervalima nego nasumično. |
Citiraj:
|
Udaraju po Zadru a vjerojatno pikiraju i druge lokacije. Na hakom kartama ih prepoznaš po plavo obojanim kartama ili pogledas onaj njihov popis na telemach stranicama https://telemach.hr/podrska/opci-dok...amjere-gradnje
|
Citiraj:
https://www.telegram.hr/partneri/hrv...-golema-stvar/ |
Citiraj:
Širenje po kvartovima je ista stvar. Dođu u Dubravu i onda je to samo u par zgrada u jednom bloku. I to je to. Nadam se da će ubrzati tempo... |
Jedna zgrada ima daleko više potencijalnih korisnika nego jedna kuća. Normalno da nisu spojili kuće kad pogledaš karte gdje rade optiku na njima ima dostupno kuća za na prste nabrojati.
|
Citiraj:
|
Riješen mi je port-forwarding... Bio je neki problem kod njih, riješili su ga i zvali me da me pitaju jel mi sad radi... i radi :)
Međutoa, naletio sam na novi problem kojeg se nisam sjetio dok sam bio na liniji s njima, a to je da se na njihovom routeru ne može niš skoro iskonfigurirati, pa tako ne mogu niti isključiti dhcp i sada mi neki uređaji završavaju tamo... a baš mi se i ne da ići od uređaja do uređaja i definirati mu statičku adresu... sve mi je to bilo podešeno na routeru, međutim, kako je dhcp zapravo broadcast, onda se javljaju svi serveri koji nude taj servis - pa tko prvi, njemu djevojka... Pitao i za bridge, ma kakvi... 'takva je politika firme' ... ok... bar mi radi ovaj krucijalni dio |
Citiraj:
Meni DHCP nije problem, iovak mi je uključen na Huawei routeru od A1. Ja fino svoj spojim na njihov, na svojem odredim statičku IP adresu i onda sve uređaje spajam na vlastiti. Nikakvih još problema nisam imao zbog toga što je na Huawei ostao DHCP upaljen, a tako i preferiram jer onda samo spojim komp na njihov u slučaju da imam nekih problema sa svojim routerom. :D |
Meni upravo kopaju po hodniku zgrade, cini se. Mislim, tko bi drugi postavljao duzinom hodnika kanalice, a bez nekog razloga. Spadam pod mapu opisanu iznad.
|
Citiraj:
|
Ok, malo mi je dosadno pa češljam cjenik Telemach usluga (onaj skupni). Izgleda da osim 300/150, 1000/500, 2000/2000 imaju i brzinu 10/1 po cijeni od 89 kn/mj. Kome je to namijenjeno u 2022. godini, nemam pojma, ali eto, u cjeniku je.
https://i.ibb.co/VN7sYR8/Screenshot-2.png Ekipa koja bi htjela statičku IP adresu, cijena je prava sitnica, 50 kn/mj. https://i.ibb.co/hM68TwW/Screenshot-1.png Link do cjenika: https://cdn.telemach.hr/public/uploa...kih_usluga.pdf |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:43. |