![]() |
Ako imate vise full nodeova na mrezi mozete imati problema sa syncom odnosno farmanjem. Zato oni preporucuju da je na mrezi samo jedan full node, a ostalo harvesteri.
Od kad sam se prebacio ni ne gledam na sync buduci je uvijek syncan... Naravno onda moras podesiti te masine i portforwardati 8444 u ruteru ako nije open... |
Ajd jos jedno pitanje. Posto nas je vise u istom diskovlju, ima li nacina da se provjeri na blockchainu iskopano bez da se otvara sama aplikacija? odnosno gdje u appu vidjet public key pa ga naci preko explorera?
|
Farm tab -> 3 tockice -> Manage Farming Rewards.. tu ti je adresa na koju ce stic reward. tu mozes i promijenit adresu ako napravis cold wallet s drugim keyem recimo
moc ces ju searchat na chiaexplorer.com jednom kad dobije neke rewardse.. dok ne osvojis ne znam jel 404 https://www.chiaexplorer.com/blockch...z2jar7aq5zzpfj |
|
Je, lik sve dobro govori. Uskoro će biti nebitno imao li 1 plot ili 1000 plotova, jer šansa će biti otprilike ista .... 1 naprema milijardu za pogoditi blok :) ako te hoće hoće i sa jednim... jedino ce poolovi tu spasiti stvar pa ce opet oni s vise TB imati vecu zaradu od onih sa manje TB.
|
Po svemu sudeći, trebalo bi pričekati kada dođe official pool, tek onda vidjeti da li se isplati uletit u chia mining
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Šta se može očekivati kad dođe official pool? Rast?Pad?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Direkt Chie sumnjam da imaju puno, buduci svaki normalan odma to prebaci na exchange ili nekam drugam gdje neznaju keyeve.
A sa keyevima ako scamneju onda ti plotovi bi mogli biti obrisani. Jer ako dvojica imaju plotove i keyeve za njih i ako ih oboje runaju onda oboje mogu doci do iskopane chie. Drugim rijecima hpool ce propast, mozda ce nekom neku chiu uzet tko nebude pazio, ali dugorocno 50% ili koliko drze mreze ce se replotat. Sto ce to znaciti za cijenu CHIe ili HDDa neznam. IMO cijena HDDa bi mogla past buduci sad moraju te stare replotat pa nece kupovat nove, ali cijena SSDa bi mogla skociti jer trebaju sad tool za replotanje... |
mogu imat private keyeve al reward adresa se moze stavit druga, tako da ti plotovi nece nikad propast
ovdje farmeri scamaju hpool jer mogu double dippat, farmat iste plotove s 2 kompa (preko mreznog diska npr), jedan samostalno i drugi za hpool, al taj drugi namjerno usporit tako da kad dobijes challenge od networka ovaj samostalni ce ti prije odgovorit na njega i osvojit ces rewarde na neki svoj cold wallet. i onda te oni benaju kad to detektiraju, al to mogu detektirat samo ako osvojis nesto a oni nisu dobili. al a ako nista ne osvojis onda cijelo vrijeme dobivas share od hpoola... |
Cek pojasni malo, oni ne vide plotove i nemaju acess na njih?
Znaci ako netko ima moje keyeve moze se logirat u sve moje addresse ili pa tako s bilo koje uzet novce osim ako ja to ne saljem fast forward, ali onda opet tako i taj drugi moze slozit bot i fast forwardat... |
spomenuo sam ranije, ti mozes otic u GUI -> Farm -> 3 tockice -> Manage Farming Rewards i tu unijeti bilo koju adresu. recimo na drugom kompu napravis novi wallet, zbog sigurnosti ga nikad ne spojis na network, samo uzmes njegovu receive adresu i metnes ju na prvog farmera. i reward od plota ce ici direktno na tu adresu. znaci ne neka adresa X pa se napravi transakcija prema Y, bez transakcije ce ici. Odmah na adresu Y.
Pa to ti je i hpool napravio. Njihov hackirani chia GUI samo salje direkt rewarde na njihov pool adresu. |
Po tome tu hpool nemoze nikog scamnut nego samo mogu njega scamnuti. A cemu onda tih 24 keyworda koje skrivamo kao zmija noge? Znaci pomocu njih nikako ne mogu doci do novca ako ih ja saljem na drugi wallet a ne na onaj koji je kreiran sa 24 keyworda, jel to uopce moguce?
|
Čitam ove preporuke oko forwardanja 8444 porta na ruteru.
Kod mene je mobilni 4G internet prek rutera pa predpostavljam da radi NAT-a nema šanse bez vps-a i sličnog? |
Citiraj:
Moze krvi zaracunati koliko ce dobiti. .. a tu je i minimum od 0.2 XCH potreban da se moze povuci. |
Samo da javim ako razmisljate kupiti QLC SSD, znamo da je spor i da ima 1TB 300TBW, ali taj ce sigurno trajat 5 godina ili koliko mu je vec warrranty u godinama. Evo kod mene 1 plot radi 2 dana, znaci za 1tb mu treba 20 dana, odnosno potrosi 2TBW. 20 x 150 dana= ispadne da ce do 300 TBW doci za 8 godina. Nadams e da ce krepat prije i da mi vrate novce.
|
@dada-as .. jesi li ti šta unofčio do sada ? na toj chia
|
Citiraj:
|
Onaj Hikvission 1TB TLC je duplo dbolji, njemu treba 1 dan. Dok recimo Samsung 970 Evo plus treba 7 sati, nekad i brze.
@dadoremix gdje cu unovciti, sad ce tek past, pa ce HDDovi pojeftiniti. Polako idem, ne prodajem dok ne dodje do 40k. jer kazu da je CHIA bolja od BTCa, pa ono barem 40K onda nek udari, hehe |
Citiraj:
|
Tocno, hvala na ispravku, rano je, a odmah mi je bilo nesto sumnjivo, haha
|
znači još nemas ništa .. samo mnogo hypa
|
Ohhh hypa imam jako mnogo. Ali evo nadam se sad dok CHIA padne, cijene HDD se malo stabiliziraju da ce i taj HYPE splasnut.
|
https://www.tomshardware.com/news/an...-hdds-sold-out
"Due to the increased demand for hard drives from the Chia miners, the prices for models with a large HDD from retailers increased by several hundred dollars. Since the beginning of the year, the price of the Toshiba X300 12TB HDD has increased from $320 to $500, the BarraCuda Pro 14TB has risen from $480 to $649, and the most bulky NAS drives have doubled in some cases. Now the IronWolf Pro 16TB costs $1087, although in April its price was $500." |
Da, ali ima tamo https://chiacalculator.com/ pa kad se ukuca u advanced neka predvidjanjna slicno kao ovaj video n aprethodnom pageu ispadne da je ROI nikada po tim cjenama, vjerojatno su gledali samo simple calculator, hahaha
Plus sad dok XCH pogleda da BTC je u slobodnom padu pa dok razmisli sto ja cekam... |
Je li se iko dovoljno približio ili čak premašio TBW pa da malo podijeli iskustva, što se dešava?
|
Ovisi o SSDu. Neki krepaju, neki odu u read-only mode, a neki nastave raditi uz korupciju podataka. Rani opći znakovi upozorenja su sporije zapisivanje, zastajkivanje i Reallocated sectors count u SMARTu, ali to je više iznimka nego pravilo kod kućnih SSD-ova.
HDD-ovi obično daju jasne znakove krepavanja često kroz dulje vrijeme dok SSD-ovi obično iznenade i naglo krepaju. |
Znači zapravo je prepručljivo OS držat na disku na kojem se ne farma/plota :D
|
Stiglo 50 diskova, matične cpu rami i sve živo i neživo i danas se kreće na slaganje.
Nego, pošto nismo uspjeli doći do 2TB SSD-a sa velikim TBW, uzeti su 1TB Corsairi MP600 sa 1800TBW... e sad da bi se moglo plotati 3 istovremeno po jednom... ne smijem staviti OS na njih.... Pa pitanje glasi, na jedan SATA 8TB, kako da podijelim particije da mi bude taman za Win10, swap, cijeli blockchain i wallet... i drugu particiju za plotove... ostali diskovi ce biti samo 1 particija za plotove... Ali 3 diska za 3 masine cu morati particioirati tako da bude odvojeno za Windowse, za slucaj da se u buducnosti odlucimo za kakav Linux. Daklem, koliko ostaviti? 1 plot = 100 gb za winse pa sam siguran? i kako je pola diskova 7200 a pola 5400, pretpostavljam da mi je bolje Winse staviti na 7200 ? |
Citiraj:
|
Citiraj:
meni je OS+full node na 120GB ssd-u, blockchain mi uzima 3GB zasad, ne raste to tolko brzo jos btw vrti 1 full node samo na 1 kompu, a ostale kao remote harvestere (ako planiras sa nekoliko kompa farmati), radit ce ti taj 1 node puno bolje ako njemu port forwardas, a jednostavno je ostale postaviti https://github.com/Chia-Network/chia...-many-machines |
E i još jedno, oće winsi bootat bez grafičke? 5900X nema grafu u sebi, pa bi stavili jednu s ethereum riga samo da se instaliraju winsi... poslje je vratit na eth... ako ima kakva fora po tom pitanju... ionako će samo remote biti...
inače čisto za info, nas 8 se skupilo, svako po 20k kn... ostalo je još 40k kn i ne možemo više diskova po normalnoj cijeni naći... ali ionako će i ovih 400TB plottat 2 mjeseca pa ce se do tad i unormaliti cijene. |
Citiraj:
|
ovo 3 walleta = svaki komp da ima svoj key? ne znam dal ces kasnije moc onda farmat sa jednog kompa sve plotove iz razlicitih keyeva, pojma nemam jel to funkcionira. ako ides tako importaj onda isti key na svaki komp
btw plotat svakako mozes krenut odmah odmah, ne ovisis o syncu.. joinao sam se u hpool, nazivcirao me vec chia sync. tu sam par mjeseci i imam razumijevanja za sve probleme, al izgleda da na rpi perf vise nije dobar i trebat ce par tjedana dok MOZDA to ne uspiju rijesit, to su sami sluzbeno rekli. primijetim probleme i na svom laptopu, chia_full_node na 100% i onda mi oni farm challengi preskacu sto moze znacit da u nekom trenu mogu izgubit reward samo zbog toga.... hpool mi se cini da krade jedno 20-25%, odnosno ne oni nego farmeri koji mineaju i solo s tim istim plotovima. al klijent im bar radi savrseno. niti full node se ne vrti lokalno, sve to rjesavaju preko nekih svojih servera |
Ma to sam mislio, 3 kompa, svaki svoj full node, ali isti key na sva 3.
Pa onda kad sve zavrsi ubit 2 noda, a plotove samo pustit preko prvog kompa. |
Meni je draze vrtiti dva full node-a na dva servera.
Ako neki iz nekog razloga restartam, dodam onaj drugi d as spoji i odmah brzo synca. U suprotnom.. zna potrajati. Taj dio sa syncom su fakat traljavo odradili. |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:39. |